x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Samsari - Malurile lacurilor, o afacere banoasa

Samsari - Malurile lacurilor, o afacere banoasa

de Monica C. Andrei    |    09 Mai 2006   •   00:00
Samsari - Malurile lacurilor, o afacere banoasa

Malurile lacurilor bucurestene sunt o afacere banoasa care a ingrosat buzunarele multora. Unele au fost instrainate unor particulari care s-au grabit deja sa-si faca restaurante si case, altele au fost lasate voit in paragina pentru a le masca pe primele. Situatia lor juridica este in ceata, motiv pentru care Uniunea Europeana a refuzat sa aloce 13 milioane de euro pentru ecologizarea lacurilor. Municipalitatea a ramas doar cu studiile de fezabilitate, pentru care a cheltuit zeci de miliarde de lei.

Daca luam la bani marunti activitatea celor care se ocupa de lacurile si parcurile Bucurestiului, vom ramane impresionati de cate studii de fezabilitate s-au facut in ultimii trei ani. Bine. Intrebarea fireasca este si la ce le-a folosit. Pai, raspunsul este simplu. Au fost cheltuite zeci de miliarde de lei din bugetul Primariei Capitalei pe proiecte si studii care n-au ajutat la nimic.

Totul a inceput in 2003 cand conducerea Administratiei de Lacuri si Parcuri s-a gandit ca ar fi bine ca lacurile: Herastrau, Floreasca, Tei, Baneasa si Pantelimon sa intre intr-un program de ecologizare si reabilitare turistica, banii, 13 milioane de euro, venind de la Uniunea Europeana prin fonduri Phare.

Pentru a pune pe picioare un astfel de plan au fost comandate studii de fezabilitate. Firma care a luat lucrarea nu putea fi alta decat Romair Consulting SRL, cea care detine monopolul in acest domeniu. Nu exista lucrare de la Primaria Capitalei al carui proiect de fezabilitate sa nu fie facut de firma mai sus amintita, condusa de Gheorghe Boeru. Zis si facut. Au fost facute studiile de fezabilitate, pentru fiecare lac in parte, si proiectele tehnice. Numai pentru studiile de fezabilitate municipalitatea a dat din buget peste 22 de miliarde de lei.

INVESTIGATII. La capitolul proiecte si studii autoritatile locale au stat bine, cu realitatea din teren a fost insa mai greu. Daca edilii nostri nu prea cer foarte multe detalii atunci cand vine vorba sa investeasca un ban public intr-un proiect, mai ales daca la afacerea respectiva este implicat vreun prieten sau cunoscut, cei de la Uniunea Europeana merg chiar pe teren pentru a se convinge ca fondurile date nu vor fi cheltuite in alte scopuri.

Asa s-a intamplat si in acest caz. In prima faza, reprezentantii Ministerului Integrarii Europene le-au cerut celor de la Administratia Lacuri si Parcuri o situatie clara a terenurilor din imediata vecinatate a lacurilor, mai exact a malurilor. Voiau sa stie daca acestea sunt sau nu in administrarea statului. Raspunsul nu a fost tocmai pe masura asteptarilor. Unele portiuni erau date deja in administrarea unor particulari, ba mai mult, scoase la vanzare.

"Delegatia Comisiei Europene a avut un consultant care a analizat lucrarea. In 2005 ne-a trimis o scrisoare prin care ne-a spus ca proiectul n-a fost finalizat cu succes si va fi avut in vedere pentru pregatirea finantarii din fonduri structurale ce urmeaza a fi disponibile pentru Romania incepand cu 2007", ne-a spus Stefan Agache, director Directia Utilitati Publice.

ILEGAL. Aleile din parcuri s-au transformat in strazi

ESEC. Cele 13 miliarde de euro n-au fost date municipalitatii pe motiv ca situatia juridica a unor portiuni de protectie a lacurilor era incerta. "Am avut o disputa pe aceste fonduri cu Ministerul Integrarii care s-a opus cu vehementa. Niste doamne care ocupa functia de director, care au ramas de pe vremea PSD, nu au vrut sa ne ajute. Le-am dus toate actele pe care ni le-au cerut. Ne-au cerut sa facem un drum de acces pe langa lacuri pe unde sa se plimbe oamenii. N-am putut sa-l facem sub forma de circuit asa cum voiau, se mai intrerupea pe portiuni", ne-a spus Virgil Carstea, directorului Administratiei Lacuri si Parcuri, din cadrul Primariei Capitalei. Tot el s-a plans ca persoanele care au investigat cazul de la Ministerul Integrarii au mers pe malul lacurilor si au observat ca au fost deja montate placute pe care era scris "teren de vanzare". "Le-am spus: «nu-i nimic, ma duc sa iau placutele, dar tot degeaba»", a mai spus Carstea. Acest lucru a deranjat, mai ales ca fondurile care ar fi fost alocate de Uniunea Europeana urmau a fi investite in zone care apartineau exclusiv statului.

Pentru ca haosul de pe malul lacurilor bucurestene nu a fost dezlegat, banii au fost pierduti.

PARCURI. Un alt proiect referitor de data asta la ecologizarea si dezvoltarea potentialului turistic al parcurilor Carol, Cismigiu, Herastrau, Tineretului asteapta aprobarea de la Ministerul Integrarii Europene. "S-au facut si de data asta studiile de fezabilitate, pe care s-au cheltuit aproximativ 30 de miliarde de lei. Valoarea proiectului este 13,5 milioane de euro. 5,5 milioane vor fi date de Uniunea Europeana, 6 milioane din bugetul municipal, iar restul de la bugetul de stat", ne-a spus Stelian Ifrim, directorul Directiei de Mediu din Primaria Capitalei. Daca nu vor veni cu date concrete, exista riscul ca si acesti bani sa fie pierduti.

ASOCIERE DUBIOASA
CONTROL. Constructia restaurantului a fost oprita
Malul Lacului Floreasca 2, in imediata vecinatate a Parcului Bordei. Un spatiu verde care pare la prima vedere neatins. O plimbare pe aleile proaspat asfaltate te face sa-ti schimbi parerea. Case construite foarte aproape de lac, locatii de agrement care sunt pe punctul de a fi finalizate. Primul lucru care iese in evidenta este o cladire noua construita pe un spatiu verde, cu un cuptor special amenajat, probabil, pentru mancaruri specifice italienesti. Constructiile apartin firmei SC La Gondola Invest SRL, care s-a asociat cu Directia Lacuri si Parcuri din cadrul Primariei Capitalei pentru a pune pe picioare afacerea. Asocierea s-a facut fara licitatie si fara ca terenul pe care urmeaza sa se ridice baza de agrement sa fie concesionat. Directorul de la Lacuri si Parcuri, Virgil Carstea, ne-a spus ca nu este nimic ilegal, fara a explica exact cum de a fost aleasa firma respectiva sa intre in asociere cu institutia, avand in vedere ca nu a fost organizata o licitatie. Patronul Razvan Rasmosh a adaugat ca situatia a fost foarte simpla, cu 50.000 de euro putea oricine sa se asocieze cu Directia de Lacuri si Parcuri. "Nu stiu daca este legal sau nu. Administratia a pus la dispozitie acest teren, iar eu trebuie sa investesc 25.000 de euro, iar dupa 15 ani tot ce se va contrui acolo va fi al Primariei Capitalei, care ia 10% din profit", ne-a spus investitorul. El mai trebuie sa achizitioneze si gondole, a cate 15.000 de euro bucata, doua dintre acestea fiind date gratuit municipalitatii pentru Parcul Cismigiu, in cinstea asocierii cu o institutie a statului. Lucrurile au fost vazute altfel de la Primaria Sectorului 1. Inspectorii institutiei au amendat cu 100 de milioane de lei firma in cauza, pe motiv ca nu a avut autorizatie de constructie. Momentan, lucrarile de amenajare a viitorului restaurant au fost oprite.
×