x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sandor Raffael, doar o momeală?

Sandor Raffael, doar o momeală?

de Mihai Igirosanu    |    Florin Gongu    |    12 Feb 2009   •   00:00
Sandor Raffael, doar o momeală?

În legătură cu cauzele ce au dus la uciderea lui Marian Cozma şi la maltratarea altor doi handbalişti circulă multe variante. Ba că a fost vorba despre o ceartă pornită din cauza prietenei lui Marian, ba că handbalistul nostru ar fi intervenit în momentul în care atacatorii ar fi lovit o ospătăriţă. O altă versiune ne-a fost oferită ieri din Ungaria de un tip care pretinde că s-a aflat în discotecă la momentul tragediei.



În jurul orei 10:30, ieri, a sunat telefonul la redacţia Jurnalului Naţional. A cerut la Departamentul Sport. “Vorbiţi ungureşte sau engleza? Vă sun de la Veszprem”, s-a auzit la celălalt capăt al firului. Scurtul dialog a continuat în limba engleză. “Am fost acolo când a fost omorât Marian Cozma. Vă pot spune multe. Mai cu seamă că Poliţia maghiară nu vrea să scoată la iveală toate detaliile. Le e şi lor teamă. Mă aflu într-o cabină telefonică. Sunaţi-mă aici. Aştept 15-20 de minute ca să-mi spuneţi cu cine mă pot întâlni.” Am luat imediat legătura, prin intermediul GSP TV, cu colega noastră de la Antena 3, Andreea Crişan, aflată la Veszprem. Aceasta l-a contactat pe misteriosul martor la numărul ce ni l-a lăsat şi şi-au dat întâlnire la McDonald’s. În cele ce urmează, vă prezentăm versiunea respectivului, cetăţean maghiar, care a refuzat să fie filmat şi să-şi dezvăluie identitatea din motive de securitate. Povestea pare destul de plauzibilă şi ridică semne de întrebare în privinţa modului în care se desfăşoară ancheta în prezent.

“CAPUL ESTE BEERY”
“Pentru mine e mai bine să nu mă expun. Trăiesc totuşi aici şi mi-e teamă de ce s-ar putea întâmpla cu viaţa mea. Mă aflam duminică noapte în discotecă. Acolo se aflau şi trei dintre liderii lumii interlope din Veszprem. Unul dintre ei e foarte cunoscut. Se numeşte BEERY şi nu e rrom. Am înţeles că dăduseră sfoară în ţară pentru a găsi în oraş pe cineva, un soi de reglare de conturi. Apelaseră la acea gaşcă de aproximativ 30 de persoane, din care făcea parte şi Sandor Raffael. După un timp, toţi cei 30 au venit la discotecă şi s-au pus la masa interlopilor. Mi se pare că nu reuşiseră să-l găsească pe cel căutat. Aveau chef de ceartă. Handbaliştii erau la o masă alăturată. Marian Cozma era un tip popular în Vezsprem. Chiar se distra frumos. Acest lucru i-a deranjat pe interlopi. Se simţeau, probabil, eclipsaţi în notorietate. Au invocat un episod mai vechi şi s-au luat de Marian. I-au reproşat cum că ar fi avut mai demult o problemă cu o prietenă de-a lui Beery. Handbaliştii au vrut să plece, dar nu au fost lăsaţi. Marian a fost mai întâi lovit în spate, după care a fost înjunghiat chiar în discotecă. A reuşit să fugă, dar l-au prins alţii afară, care i-au băgat cuţitul în inimă. Ambulanţa a venit cam în 10 minute, deşi spitalul e la două minute distanţă. Iar Poliţia după 30 de minute. Ungurii cred că nu se doreşte să se rezolve mare lucru. Poliţia de aici e mână în mână cu aceşti interlopi. Ei au decis ca Sandor să fie prins şi probabil că şi Sztojka va fi prins, pentru a se linişti lumea. Nu e suficient. Ei sunt mult mai mulţi.”

Încă o mărturie: “În stradă, ţiganii l-au înjunghiat în inimă”

“În fiecare sâmbătă ieşim cu amicii la distracţie, dar pe aceştia nimeni nu i-a văzut până acum în Veszprem. Ţiganii, văzând că este aglomeraţie, au urcat la barul de la etaj, apoi, în jurul orei 3:00, au coborât din nou în localul discotecii şi aproape instantaneu au provocat altercaţii cu cei din zona barului, printre aceştia fiind şi jucătorii echipei de handbal MKB. O BĂTAIE CA ÎN FILME S-A ÎNCINS, CU RĂCNETE ŞI CU SCAUNE ZBURĂTOARE. Nu a fost cruţat nimeni, s-au împărţit pumni în toate direcţiile. S-a aprins lumina, a încetat muzica, s-a căutat despărţirea lor cumva. S-a ieşit în stradă, unde a continuat bătaia. Apoi, prietenul meu a venit şi mi-a spus că afară, în stradă, ţiganii l-au înjunghiat în inimă pe Cozma, care era căzut la pământ. Întâmplarea concretă nu am văzut-o, dar, în baza antecedentelor este clar că ţiganii acelui grup de 15 persoane sunt făptaşii. Şansa în această cumplită neşansă este că şi localul, şi strada sunt supravegheate de camere de filmat. Pot doar să sper că făptaşii vor fi prinşi curând şi presiunea pe care revolta populaţiei o va pune pe seama politicienilor şi a Poliţiei să-i determine pe aceştia să nu se ferească în a spune deschis şi apăsat că aici au fost ţiganii, că în ţara asta este o problemă gravă cu ţiganii, şi asta nu se mai poate tolera. Aş fi dezamăgită dacă lucrurile s-ar bagateliza ca urmare a unor acţiuni ale nenorociţilor unor organizaţii ale minorităţilor, căci aici nu este vorba de o banală încăierare dintr-un local. AICI, UNDE NICIODATĂ NU S-A ÎNTĂMPLAT NIMIC, AU VENIT ŢIGANII ÎN GRUP ORGANIZAT ŞI AU PROVOCAT SCANDAL ŞI AU UCIS ŞI VĂTĂMAT GRAV SPORTIVI DE PERFORMANŢĂ, CARE SE BUCURAU DE RESPECTUL ŞI DE SIMPATIA POPULAŢIEI.

Declaraţie primită prin intermediul presei naţionale ungare de COM24, oferită de o martoră, dată la ora 17:40 în ziua crimei.

Decoraţii post-mortem


Fostul pivot al naţionalei de handbal a României a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Veszprem şi decorat post-mortem de Ministerul Tineretului şi Sportului cu titlul de Maestru emerit al sportului.

Într-o ceremonie organizată ieri dimineaţă de Primăria din Veszprem, la care a participat şi tatăl îndurerat al fostului internaţional român, edilul urbei maghiare l-a numit pe Marian Cozma cetăţean de onoare post-mortem al oraşului. Deşi abia îşi putea stăpâni lacrimile de durere, tatăl fostului pivot, Petre Cozma, a rostit un discurs în faţa autorităţilor locale. “Vreau să vă mulţumesc din inimă pentru tot ceea ce aţi făcut pentru băiatul meu. Am vorbit şi cu soţia la telefon şi i-am povestit tot ceea ce s-a întâmplat în această dimineaţă. Sunt mândru că Marian a jucat pentru echipa Veszprem şi sper ca şi nepotul meu, de 2 ani, să evolueze tot aici. Cred că ar fi cea mai mare bucurie a vieţii mele. Probabil, echipa va trece printr-o perioadă mai grea după ceea ce s-a întâmplat. Vă rog din suflet să aveţi grijă de băieţi, pentru că sunt nişte oameni extraordinari. Vă mulţumesc şi vă urez să fiţi sănătoşi!”, au fost cuvintele părintelui îndurerat, care a primit apoi de la primar diploma prin care Marian Cozma a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Veszprem.

ITINERARIUL DURERII
Imediat după ceremonia de la Primărie, trupul neînsufleţit al lui Marian Cozma a fost dus în faţa clubului MKB Veszprem, acolo unde coechipierii i-au adus un ultim omagiu. În jurul orei 11:00, cortegiul care purta corpul fostului handbalist a pornit în drumul spre România, pe ruta Veszprem – Budapesta – Szeged. La Vama Nădlac, maşinile au fost preluate de autorităţile române, iar după intrarea în ţară prima oprire a cortegiului a fost la Deva. Apoi, itinerariul urmat a fost Sibiu – Râmnicu Vâlcea – Piteşti – Bucureşti, acesta fiind şi punctul terminus, unde trupul neînsufleţit a fost aşteptat şi preluat de reprezentanţii Federaţiei Române de Handbal. În fiecare oraş au avut loc depuneri de coroane şi s-au ţinut momente de reculegere. Trupul lui Marian Cozma urma să ajungă azi-noapte acasă.

CENTRUL NAŢIONAL “MARIAN COZMA”

Comitetul Director al Federaţiei Române de Handbal a hotărât ieri ca Centrul Naţional Olimpic de Excelenţă de la Sighişoara să poarte numele lui Marian Cozma. De asemenea, Federaţiile de handbal din România şi din Ungaria au mai hotărât ca anual să se organizeze meciuri în memoria lui Marian Cozma, atât la Veszprem, cât şi la Bucureşti, cu participarea loturilor naţionale de seniori ale celor două ţări. La toate meciurile de handbal care vor avea loc în România în această săptămână se vor ţine momente de reculegere în memoria lui Marian Cozma, iar jucătorii vor evolua cu banderole negre pe braţe.

Înmormântarea va avea loc vineri, la Pipera, ora nefiind încă stabilită. Înainte, trupul lui Marian va fi depus la sediul CS Dinamo. În întâmpinarea fostului handbalist, suporterii lui Dinamo au arborat la intrarea stadionului din Ştefan cel Mare un banner imens pe care scria: “Păsărilă, salută-l pe Cătălin! (Cătălin Hâldan). Câini până la moarte şi dincolo de ea”.

Sandor Raffael este deja în arestul Poliţiei din Graz, urmând să fie extrădat în Ungaria în maximum zece zile


Altă victimă a rromilor


La nici 24 de ore după tragedia petrecută în Ungaria, la Veszprem, care s-a soldat cu decesul handbalistului Marian Cozma, încă un sportiv a căzut victimă violenţei unui grup de persoane de etnie rromă.

Nefericitul eveniment a avut loc de această dată în România, în oraşul Botoşani, cel agresat fiind atacantul formaţiei de fotbal din localitate, Andrei Porfireanu (foto). Jucătorul a fost bătut crunt cu pumnii şi picioarele duminică seară în zona Griviţa, în faţa magazinului Inter Conti. În urma loviturilor primite, Porfireanu a suferit o fractură de mandibulă şi a fost internat la Clinica de Chirurgie Buco-maxilo-facială a Spitalului “Sfântul Spiridon” din Iaşi. Potrivit consilierului tehnic al formaţiei FC Botoşani, Cristi Popovici, mobilul acţiunii agresorilor lui Porfireanu a fost jaful. “Andrei Porfireanu a mers la sfârşitul săptămânii trecute, în jurul orei 22:00, la un magazin din apropierea vilei unde locuiesc jucătorii pentru a-şi cumpăra o sticlă de apă minerală. La ieşirea din magazin, acesta a fost acostat de un grup de ţigani, care i-au cerut 10 lei. Jucătorul le-a spus că nu are bani la el şi să-l lase în pace. În acel moment, cei şapte-opt ţigani au început să dea în el cu pumnii şi cu picioarele. Fotbalistul nostru a mers pe urmă la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean Botoşani, unde a fost diagnosticat cu fractură de mandibulă şi trimis la Iaşi. Mai mult ca sigur, Porfireanu va pierde începutul returului”, a spus Popovici.

Agresarea lui Andrei Porfireanu nu este un caz singular în Botoşani, un alt jucător al grupării din nordul Moldovei, portarul Ovidiu Cherecheş, fiind la rândul său bătut, în aceeaşi zonă, în urmă cu câteva săptămâni. “Este inadmisibil ce se întâmplă! Eu sper că Andrei se va reface cât mai repede şi le va acţiona în instanţă pe acele bestii. Acum, după cazul cu Marian Cozma şi cu ce s-a întâmplat la noi, sincer vă spun, mi-e frică pentru mine şi pentru jucătorii mei. Aceste brute, pentru că nu le poţi spune oameni, trebuie să plătească!”, a afirmat Popovici. Pentru că maxilarul i-a fost prins cu ajutorul unor sârme, pe care va trebui să le suporte cel puţin 30 de zile, până i se vor lipi oasele, Andrei Porfireanu se va hrăni în tot acest timp cu paiul. (Marius Mihalcea)

×
Subiecte în articol: special ţiganii cozma veszprem porfireanu