x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Saptamana Nobel

Saptamana Nobel

06 Oct 2004   •   00:00

Zilele acestea se impart vestitele premii pentru 2004. Seria distinctiilor a fost deschisa luni de cele pentru Medicina. Castigatorul celui mai asteptat premiu, cel pentru Pace, va fi anuntat vineri.

LAVINIA TUDORAN

Doi oameni de stiinta americani au fost onorati luni cu Premiul Nobel pentru Medicina pentru descoperirea secretelor simtului olfactiv. Modul in care retinem si ne amintim de mii de mirosuri diferite preocupa lumea stiintei. Profesorul Richard Axel, de la Universitatea Columbia, si Linda Buck, de la Centrul pentru cercetare pentru cancer Fred Hutchinson din Seattle, au reusit sa faca descoperiri in domeniu.

PROGRAM. Cercetatorii americani au deschis seria distinctiilor prestigioase. Saptamana Nobelului a fost impartita astfel: luni, premiul pentru Medicina, marti, cel pentru Fizica, astazi, pentru Chimie, poimaine, cel mai asteptat, pentru Pace. Castigatorul Nobelului pentru Economie va fi cunoscut lunea viitoare, iar cel pentru Literatura, la o data stiuta cu 48 de ore inainte.

PACIFICATORII. Cel mai asteptat Premiu Nobel din fiecare an este cel pentru Pace. In 2003, distinctia i-a fost decernata unei femei din Iran, Shirin Ebadi, militanta pentru drepturile omului. In acest an, favoriti la castigarea vestitului premiu sunt Mohamed ElBaradei, omul de la Natiunile Unite care sta cu ochii atintiti la toate miscarile nucleare de pe glob, si Uniunea Europeana. Pe lista celor 194 de nume propuse mai sunt Mordechai Vanunu, israelianul inchis 18 ani pentru ca a facut dezvaluiri legate de programul nuclear al Israelului, inspectorul ONU pentru dezarmare Hans Blix, dar si presedintele SUA, George W. Bush. Premiile Nobel au fost decernate pentru prima data in 1901, conform testamentului savantului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, care le-a creat. In afara de o diploma si o medalie, laureatii editiei 2004 vor primi cate un cec in valoare de 1,1 milioane de euro.

  • ONOR. Castigatorilor li se ofera cate o medalie de aur, pe care este reprezentat chipul lui Alfred Nobel

  • CONTROVERSAT. Liderul american George W. Bush este si el pe lista nominalizatilor la Nobelul pentru Pace
  • ×
    Subiecte în articol: special nobel