x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sapte ore in ancheta

Sapte ore in ancheta

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    11 Oct 2005   •   00:00
Sapte ore in ancheta

Adrian Iovan, sotul creatoarei de moda Romanita Iovan, a fost audiat ieri timp de sapte ore la Parchet. A dat o singura declaratie, de opt pagini, in care a povestit filmul petrecut in casa lor din Primaverii acum sase zile. Depozitia sa a lasat loc interpretarilor. Avocatii acuzarii sustin ca pilotul a comis o crima, in vreme ce apararea merge pe varianta legitimei aparari.

Sotul creatoarei de moda Romanita Iovan a dat ieri prima declaratie in fata procurorilor. O singura depozitie, insa mai multe interpretari. Avocatii lui Adrian Iovan pledeaza pentru varianta legitimei aparari, in timp ce familia hotului impuscat spune ca este vorba despre o crima.

Adrian Iovan a stat fata in fata cu anchetatorii timp de sapte ore si si-a spus in opt pagini, scrise de mana, propria varianta despre cum l-a impuscat mortal pe Bogdan Florin Iancu, hotul prins in timp ce-i praduia casa. Numeroasele nelamuriri ale omorului din Primaverii au facut ca audierea de ieri sa se prelungeasca atat de mult.

TIR DE INTREBARI. Procurorii si avocatii celor doua familii implicate in scandal l-au supus pe Iovan unui veritabil tir de intrebari menite sa lamureasca situatia in cele mai mici amanunte. In timp ce acesta dadea cu subsemnatul, sora hotului omorat, Mihaela Balanel, si-a facut si ea aparitia la Parchet.

"L-am vazut pe domnul Iovan, dar nu am vorbit. Am depus o plangere penala impotriva lui si m-am constituit parte civila. Nu am cerut nici o suma de bani", a sustinut femeia, continuand sa acuze. "Intentia domnului o fi fost sa se apere, dar a sfarsit prin a savarsi o crima." In realitate, Mihaela Balanel nu a depus nici o plangere penala. "Am depus doar doua cereri. Una pentru a participa la toate actele de urmarire penala si cealalta pentru a ni se elibera copii dupa toate ordonantele de expertiza dispuse in cauza. Mihaela nu stia exact despre ce este vorba", ne-a explicat mai tarziu aparatoarea familiei hotului, Mariana Stefan.

EZITARI. Audierile-maraton s-au terminat aseara fara ca procurorii sa dispuna vreo masura pentru sau impotriva lui Adrian Iovan. Deocamdata, pilotului i s-a ridicat doar permisul de portarma.

Pana la rezultatul final, fiecare parte isi sustine cu tarie versiunea. Apararea lui Iovan crede ca declaratia de ieri a fost "rotunda si fara contradictii". Avocatul familiei Iancu invoca omorul si crede ca procurorii ar trebui sa inceapa urmarirea penala impotriva aviatorului.

In mare, Adrian Iovan si-a mentinut declaratia data la Politie joia trecuta. In amanunt insa, depozitia lui lasa loc la interpretari. Daca pana acum a sustinut varianta existentei unui singur hot, ieri el a vorbit pentru prima oara de mai multi.

"S-a ivit o singura contradictie in audiere. Pentru prima oara domnul Iovan s-a referit la mai multe persoane care ar fi fost in casa lui. Dupa mai multe ezitari, a rectificat si ne-a spus: «Am avut impresia ca sunt mai multe persoane in casa»", ne-au declarat surse judiciare.

SARCINA GREA. Pentru a afla daca este vorba despre legitima aparare sau omor, anchetatorii asteapta inca rezultatele multiplelor expertize dispuse. Ele sunt esentiale, pentru ca la fata locului, in momentul faptelor, nu au fost martori. Este vorba despre expertizele balistica si traseologica, care vor lamuri daca arma se putea descarca accidental si in ce conditii. Tipul de munitie este si el in atentia expertilor, una din intrebari fiind daca Iovan a folosit un cartus cu alice standard sau unul modificat. Autoritatile asteapta si rezultatul final al autopsiei. Ei au cerut in completare efectuarea care sa arate daca Bogdan Iancu era sau nu sub influenta alcoolului sau a drogurilor. Aceasta ultima analiza a fost solicitata, deoarece pe mainile hotului legistii au descoperit "excoriatii punctiforme". Surse medico-legale nu au exclus posibilitatea ca acestea sa fie intepaturi de ac.

Din depozitia lui Adrian Iovan


Declaratia data de Andrei Iovan ieri, in fata procurorilor, este "top secret", dupa cum ne-au spus magistratii. Motivul: divulgarea unor elemente-cheie ar putea schimba cursul anchetei. Mai ales ca azi va fi audiata Romanita Iovan. Oficial, de la procurori nu a iesit nici un fragment al importantei depozitii. Reporterii Jurnalului National au reusit insa sa puna cap la cap fragmentele "scapate" catre mass-media fie de avocatii milionarului Adrian Iovan, fie de avocatul familiei hotului mort "la datorie". Nu in ultimul rand, au fost importante informatiile obtinute "pe cai specifice", ca sa citam din vocabularul cu care ne-au obisnuit "organele judiciare".

Avocatii lui Iovan au oferit amanunte care sustin varianta legitimei aparari. Avocatul familiei Iancu a subliniat aspectele care sustin omorul. Analizand toate variantele, ziarul nostru va prezinta o reconstituire partiala a declaratiei sotului Romanitei Iovan, in momentele ei cheie. Partiala, deoarece nu dorim sa deturnam cursul normal al anchetei.

"M-am trezit in usa de la dormitor cu o silueta in noapte. Am tipat la el «Pleaca f...-ti mortii ma-tii!». N-a plecat. Silueta a ramas in cadrul usii pret de cateva secunde. M-am speriat foarte tare. Am coborat din pat si atunci silueta a disparut. A fugit pe scari... Am auzit usa la bucatarie trantindu-se. Am coborat... l-am vazut aruncandu-se pe geam. Era cazut gramada in luminator"

"M-am intors in living la etajul I sa dau telefon la Politie. Politia nu raspundea. Cred ca in loc de 955 formam 055. Pana la urma am reusit. Le-am spus: «E un hot la mine in casa!». Nu am aprins lumina, umblam pe intuneric"

"Intre timp a coborat Romanita din dormitor de la etajul II. Era foarte speriata. Si m-a atentionat. Mi-a spus: «Uite, geanta e intacta pe masa!» (in geanta se aflau 50 de milioane de lei, carti de credit, potrivit avocatilor). Casa nu era ravasita, geanta era la locul ei. Atunci Romanita mi-a spus: «Astia nu vor sa fure, astia vor sa ne omoare!»"

"M-am speriat atunci si am incarcat pusca sa ma apar. Nu am luat pistolul cu gaze, pentru ca nu aveam munitie la el. Am coborat la parter, pe terasa. Nu l-am mai vazut si am crezut ca a plecat pe cel mai scurt drum, pe garajul vecinului Lucescu si de acolo in strada. M-am dus sa vad daca mai sunt altii. Pentru ca intr-o casa ca a mea nu putea sa vina un singur hot"

"Am sesizat miscare la balconul terasei... Am vazut un cap si niste umeri. Se tinea de o teava de gaz in priza verticala, cu mana deasupra celeilalte. Nici nu urca, nici nu cobora"

"Am intrebat: «Ce faci ma, furi?!». Nu am primit nici o replica. Am folosit arma ca pe o bata. L-am lovit peste maini de la stanga la dreapta pentru a-l desprinde de teava. L-am lovit o data si dupa aceea nu-mi mai amintesc. Poate am vrut sa-l mai lovesc inca o data, dar mi s-a descarcat arma"

"Nu-mi amintesc unde tineam degetul pe arma. O tineam cu o singura mana. Cred ca aveam degetul pe maner, undeva in zona tragaciului" "Eu sunt intr-o stare de maxima tensiune si simt pregnant si permanent o imensa parere de rau ca cineva a trecut in nefiinta"

ROMANITA: "NU AM ACTIVAT ALARMA"
Desi, teoretic, locuinta din Primaverii beneficiaza de cele mai bune sisteme de paza, in seara jafului, casa era vulnerabila. Cainele sotilor Iovan, un Brac german, fusese dus la atelierul de creatie al Romanitei Iovan (foto) cu cateva zile in urma. Mai mult, alarma de casa nu era activata. Si asta pentru ca pisica familiei putea declansa senzorii sistemului de protectie. "In seara aceea nu am activat sistemul de alarma. Insa, in urma incidentului, am suplimentat masurile de protectie personala. Am solicitat servicii de paza nonstop", a spus Romanita Iovan. Imobilul nu era monitorizat nici de compania de paza care trebuia sa il supravegheze. Firma BGS sustine ca sistemul care ar fi putut alarma Divizia de Securitate era dezactivat. Cei de la BGS spun ca familia Iovan nu activa, de obicei, sistemul de alarma atat timp cat era acasa. In cazul in care ar fi fost actionat butonul de panica, echipajele BGS, dotate si cu caini utilitari, ar fi intervenit intr-un interval cuprins intre unu si maximum trei minute, tinand cont ca se aflau la o distanta de doi kilometri si jumatate de obiectiv.

Pilotul Iovan si-a luat concediu de la TAROM


Adrian Iovan si-a luat concediu legal de odihna pe anul 2005 pana la clarificarea cazului in care este implicat. "Avand in vedere evenimentele petrecute la data de 6 octombrie si pana la clarificarea cazului, pilotul-comandant Adrian Iovan a solicitat conducerii Companiei Tarom sa i se acorde concediul legal de odihna pe anul 2005", ne-a declarat Cristian Becerescu, director general al Tarom. Acesta a intrat in concediu, desi, conform datelor transmise de Compania Tarom, nici o autoritate a statului nu a solicitat pana ieri suspendarea lui Adrian Iovan din functie.

VIZITA MEDICALA. "Periodic, tot personalul navigant Tarom este supus unor vizite medicale complete, care includ si un examen psihologic", a spus Becerescu. El nu a putut preciza insa cand a avut loc ultima testare psihologica a lui Iovan. Aceste vizite medicale sunt realizate de Institutul National de Medicina Aeronautica si Spatiala (INMAS) cu care Compania Tarom are contract. Marian Macri, comandant colonel la INMAS, ne-a declarat ca "periodicitatea vizitelor medicale ale pilotilor de la Tarom depinde de mai multi factori. Principalii factori sunt varsta pilotului si aeronava pe care isi desfasoara activitatea. Mai mult, vizitele se realizeaza dupa standardele internationale. Vizitele se pot face la sase luni sau un an, insa ele se pot realiza pe tot parcursul anului". Tot el a mai spus ca datele privind rezultatele examenelor, precum si orice alte date privind testele personalului navigant Tarom sunt confidentiale. "Trebuie sa ne intelegeti. Suntem militari si avem niste reguli stricte pe care trebuie sa le urmam", a explicat Marian Macri. (Elena Stan)

PARCHET


"Fiecare parte are punctul ei de vedere cu privire la solutia care se va da in dosar. Numai ca decizia cu privire la o eventuala urmarire penala o vom stabili noi, la momentul potrivit"
Andreea Serbanoiu, anchetator

ACUZARE


"Cred ca se va incepe urmarirea penala. Domnul Iovan nu a reusit sa isi sustina varianta legitimei aparari. Aproape sigur va fi omor! Chiar daca se va dovedi ca arma s-a descarcat accidental. Va fi omor prin imprudenta"
Mariana Stefan, avocatul familiei Iancu

APARARE


"Clientul meu este nevinovat! A fost in legitima aparare. Evident ca regreta ce s-a intamplat, pentru ca nu a avut vreodata intentia sa ia viata unui om. S-a speriat ingrozitor pentru viata lui si a sotiei insarcinate"
Dan Nastrut, avocatul familiei Iovan


Doliu in Ferentari


In timp ce sotul creatoarei de moda Romanita Iovan era audiat la Parchetul General, familia hotului impuscat a mers la Institutul National de Medicina Legala din Capitala sa ridice trupul lui Bogdan Iancu. Sora lui Bogdan, Mihaela Balanel (foto), sufera de inima si a refuzat sa-l vada pe fratele sau mutilat, asa ca datoria i-a revenit tatalui. Sicriul cu trupul neinsufletit al tanarului de 27 de ani a fost urcat apoi intr-o masina si transportat la parinti, in Ferentari.

ACASA. Cand masina a oprit in fata blocului, zeci de persoane, vecini, prieteni sau simpli curiosi, s-au strans sa vada tristul spectacol. In timp ce familia, ajutata de cativa prieteni, urca trupul lui Bogdan Iancu la apartamentul de la etajul 7, in fata blocului se tineau discutii aprinse. O femeie cu un copil de mana este convinsa ca Bogdan Iancu o cunostea pe Romanita Iovan. Mai mult, femeia crede ca este posibil ca hotul sa fi fost chiar amantul creatoarei de moda. Mihaela Balanel a infirmat insa zvonurile.

CRUCE. In fata usii familiei Iancu, crucea pe care este inscris numele lui Bogdan Florin are in fata cateva lumanari aprinse de cei care au venit sa-si ia ramas bun de la cel decedat. "Voi merge mai departe. Cum as putea sa stau, cand fratele meu nu mai exista? Fratele meu nu i-a facut nimic. Nu l-a atacat, nu l-a ranit, pur si simplu a fugit de el, iar el s-a dus si l-a impuscat", povesteste sora lui Bogdan. (Radu Crivat, Cristian Petru)

AUTOPSIE
"Cadavrul lui Bogdan Iancu nu prezenta alte leziuni in afara de impuscatura si nu avea piciorul rupt", sustine Valentin Gheorghiu, medicul care a efectuat autopsia. Specialistii de la Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici" au terminat ieri autopsia cadavrului lui Bogdan Iancu si in doua-trei saptamani vor fi gata toate expertizele. "Au fost recoltate materiale biologice, sange, fragmente de tesuturi si fragmente de organe care vor fi examinate in laborator. Mai avem nevoie de raportul balistic. Tot ce mai pot spune in acest moment este ca a murit in urma impuscaturii si ca s-a tras cu o arma de vanatoare", a mai spus Valentin Gheorghiu. In urma prelevarii amprentelor politistii suspecteaza ca hotul, Bogdan Iancu, este autorul unei spargeri comise cu ceva timp in urma pe Strada Jean Monet. Barbatul a sustras atunci bunuri si bijuterii in valoare de 30.000 de euro.

OMOR?!
Avocatul familiei Iancu, Mariana Stefan (foto), a fost ieri destul de sigur, iesind de la audieri. "Domnul Iovan nu a reusit sa isi sustina varianta legitimei aparari. Declaratia lui este plina de contradictii. Prima si cea mai importanta este cea privind numarul hotilor. Initial a sustinut ca a fost doar unul. Azi (n.r. - ieri) a sustinut ca au fost mai multi. Apoi, de ce nu a aprins nimeni lumina in casa? Cand a cazut hotul in curte, Iovan a spus: «L-am vazut gramada jos!». Aproape sigur va fi omor. Chiar daca se va dovedi ca arma s-a descarcat accidental!"
×