x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sarbatoare cu bombe pentru militarii romani din Kandahar

Sarbatoare cu bombe pentru militarii romani din Kandahar

de Emilia Sava    |    25 Apr 2006   •   00:00
Sarbatoare cu bombe pentru militarii romani din Kandahar

Militarii romani din Afganistan nu au avut parte de o slujba de Inviere li-nistita. O explozie a perturbat noaptea de Inviere a "Rechinilor Al-bi", cantonati in Kandahar.

Corespondenta din Kandahar
Slujba de Inviere a inceput la ora 23:30, ora Romaniei, in biserica din lemn de la baza militara din Kandahar, unde se afla cantonati cei aproape 400 de militari de la Batalionul 341 Infanterie - Rechinii Albi. Preotul a oficiat ceremonia si a dat lumina credinciosilor, atat romani, cat si din alte state veniti sa se roage in Noaptea Sfanta. In jurul orei 00:50 (ora Romaniei), o explozie puternica produsa la mica distanta de zona in care se afla cantonati Rechinii Albi a intrerupt insa Slujba de Inviere, militarii parasind in fuga locasul chiar inainte de a se da alarma. In doar cateva secunde, Biserica a ramas aproape pustie. Parintele Dragos Ciobanu a continuat slujba si a asteptat pana la reintoarcerea credinciosilor in biserica pentru a le da lumina.

RACHETELE. Militarii romani au stat in adaposturi mai putin de o ora. Erau dezamagiti ca a trebuit sa paraseasca biserica atat de brusc, mai ales in noaptea de Inviere. A fost cel de-al treilea atac din zona bazei, in cele trei luni de cand Rechinii Albi se afla in misiune in Afganistan. Dupa procedurile de verificare, militarii romani s-au reintors in biserica, iar preotul a reluat slujba. Comandantul Batalionul 341, Infanterie Rechinii Albi, lt.col. dr. Vasile Vreme, a dat asigurari ca nici un militar roman, dar nici din alte tabere ale coalitiei, nu a fost ranit. Explozia celor doua rachete de artilerie s-a produs intr-o zona marginasa a bazei, fara sa produca victime sau alte distrugeri.

DEPARTE DE CASA. Militarii Batalionului 341 Infanterie - Rechinii Albi au parasit tara la 7 ianuarie si inca din primele zile de la sosirea in baza de la Kandahar au inceput numaratoarea inversa pana la intoarcerea acasa. Le-a fost greu sa se adapteze cu fusul orar, dar si cu temperaturile foarte ridicate, de peste 40 de grade Celsius. Au prins o sarbatoare departe de cei dragi. Desi incearca sa evite gandurile care le trezesc dorul de casa, cu greu se pot stapani sa le ocoleasca. In momentele libere se gandesc la vacanta scurta, dar meritata, la munte, pe care o vor petrece dupa ce se intorc acasa. Viseaza la o terasa la care sa stea linistiti fara teama ca oricand se poate intampla ceva rau mai ales in timpul misiunilor. Desi cei mai multi vin din zona Litoralului romanesc, nici unul nu se gandeste la mare sau la plaja dupa zilele toride si praful din Afganistan. Timpul liber este pretios in baza militara de la Kandahar. Rechinii Albi se relaxeaza jucand tenis sau volei, cantand la orga sau muzicuta. Adeseori mai confrunta intre ei socotelile pentru a vedea cate zile le-au mai ramas pana la revenirea alaturi de familie. Intalnirile cu localnicii din Afganistan ii tulbura. Par miscati de modul de trai al civililor din Kandahar, pe care ii vad saraci lipiti si fara ajutor. Sunt aici pentru a indeplini o misiune de mentinere a pacii si pe zi ce trece inteleg tot mai mult datoria lor de a-si indeplini sarcina. Si sunt mandri de acest lucru.

SFANTUL
Prima zi de Pasti a inceput pentru militarii romani de la Kandahar la peste 40 de grade Celsius. Sarbatoarea este dublata in acest an de suprapunerea cu hramul Sfantului Gheorghe, ocrotitorul Fortelor Terestre Romane. Echipati de ceremonie, Rechinii Albi au defilat si au fost rasplatiti cu certificate de apreciere, primind urarile presedintelui Traian Basescu si ale Comandamentului Ministerului Apararii Nationale, transmise de comandantul lor, lt. col. dr. Vasile Vreme. Si el a primit un dar din partea comandantului Comandamentului Operational intrunit, generalul de brigada Ion Chiranescu, care i-a inmanat un tablou ce reprezinta Cazinoul din Constanta. Dupa ceremonial, militarii romani au fost invitati la masa festiva cu traditionalele oua rosii, miel si pasca, bucate servite pe ritmuri de muzica populara romaneasca. Rechinii Albi se vor intoarce acasa peste mai mult de doua luni.

Noaptea de Inviere a romanilor ortodocsi


de MIHAELA BILIOVSCHI - Corespondenta din Washington
PREMIERA "TELECRESTINA". Inalt Prea Sfintia Sa Arhiepiscopul Tomisului Teodosie Tomitanul a spus "Hristos a inviat" in fata Pesterii Sf. Andrei, iar credinciosii din Mangalia i-au raspuns "Adevarat a inviat"

La Washington, la Kandahar, la Pestera Sfantului Andrei, peste tot unde sunt romani, drept-credinciosii s-au strans in jurul altarelor pentru a lua lumina.

Sub privirile politistilor albastri, sub lumina verde-rosu-portocaliu a semafoarelor, in adierea vantului, sub stralucirea Luminii Sfinte, romanii din zona Washington DC au intampinat Invierea Domnului. Preotul Gheorghe Calciu Dumitreasa a oficiat slujba conform traditiei crestin-ortodoxe, religie aflata in minoritate pe teritoriul SUA. Nu mica le-a fost mirarea americanilor care-au trecut, dupa miezul noptii, pe langa Biserica Sfanta Cruce din Alexandria. Aproximativ 150 de romani zgribuliti de frig, cu lumanari aprinse si chipuri vesele au intampinat Invierea asa cum se cuvine credintei crestin-ortodoxe. Dar mai putin cum se cuvine, in plina strada, printre masini, sub lumina lumanarilor si a semafoarelor.

MINUNE. Sfanta Lumina din miez de noapte, cladita de Sfantul Duh, a fost repede raspandita din lumanare in lumanare, de la crestin la crestin. Incepand de la torta preotului Calciu pana la ultimul muc de lumanare aflat in plina strada, sub "atacul" picaturilor de ploaie si-al vantului. Mult prea neincapatoarea bisericuta s-a dovedit neputincioasa in a gazdui toti crestinii care-au dorit Lumina Invierii. Putem considera o mica minune, sau macar o rasplata, faptul ca ploaia marunta a incetat in a mai topi flacara firava a candelei.

SPIRIT. Inconjurul bisericii de trei ori s-a facut cu tot alaiul prezent. Altii au inconjurat-o chiar si de mai multe ori, ca sa uite de frig. Spre deosebire de o slujba similara la o biserica de pe teritoriul Romaniei, aici, in Statele Unite, romanii au parut a fi mult mai optimisti, mai veseli, mai plini de viata. Bucurosi de Inviere si de revederea cu cei pe care aproape ca-i ratacisera prin multitudinile de nationalitati. Atat de bucurosi incat mai ca uitasera de ce au venit. Mi-am amintit atunci de ce-mi spusese preotul Calciu, intr-una din discutiile noastre anterioare: "Unii romani vin la biserica sa se roage, altii vin ca la un club. Eu ii primesc pe toti si-i cinstesc in mod egal". Si ce "club" poate fi mai potrivit, daca nu Biserica, pentru a se vedea roman cu roman?

BISERICA SI CLUB. Romanii de la Washington s-au bucurat de slujba tinuta de parintele Calciu

TRAFIC. Bucuria Invierii, deopotriva cu a revederii, a dominat noaptea. Nu asa de bucurosi au fost soferii care au apasat vartos pedala franei pentru a evita sa ruleze prin multimea din strada. Bisericuta este atat de mica - sau, sa luam partea buna - numarul enoriasilor a fost atat de mare incat au fost nevoiti sa iasa afara, pe langa locasul sfant, pe carosabil. Curtoazia politistilor a venit la momentul potrivit. Trei masini au fost parcate imediat in asa fel incat sa devieze traficul autovehiculelor si sa lase loc romanilor sa-si serbeze Pastile, chiar si neregulamentar, pe carosabil. Cu speranta, ajutorul lui Dumnezeu si-al enoriasilor din zona Washington DC, lucrul acesta va putea fi evitat curand. Pentru ca parohia a achizitionat deja un teren destul de maricel si demareaza planul pentru construirea unei biserici mai incapatoare.

Ca sa imortalizeze momentul din noaptea Invierii si ca sa mai schimbe decorul, cativa tineri romani s-au fotografiat de zor in zori alaturi de oamenii legii. "Nu ne deranjeaza. Suntem aici ca sa protejam multimea. Si, apoi, asa ceva vedem doar la televizor, de la Vatican", a spus un politist entuziasmat de misiunea serii.

Cu sapte ore mai tarziu decat in Romania, Hristos a Inviat si pentru romanii din zona Washington DC. Adevarat a Inviat!

Pasti regal cu gandul la victimele Dunarii


GALATI. Regele a luat lumina pe malul Dunarii
Familia regala a Romaniei a petrecut Sfintele Sarbatori Pascale la Galati, primind lumina in Catedrala Episcopala ridicata in urma cu 100 de ani cand Principii Mostenitori ai Romaniei Ferdinand si Maria, reprezentandu-i pe Majestatile Lor Regele Carol I si Regina Elisabeta, au pus piatra de temelie a sfantului lacas. Regele Mihai si Regina Ana, impreuna cu Alteta Sa Regala Principesa Margareta si Alteta Sa Radu de Hohenzollern-Veringen, au sosit, sambata, la Galati, unde au fost intampinati de episcopul Dunarii de Jos, PS Casian Craciun si de prefectul judetului, Mihai Capra. In jurul orei 23:30, membrii casei regale au sosit la Catedrala Episcopala, unde au participat la Sfanta Slujba de Inviere. Dupa ce a dat lumina membrilor familiei regale, episcopul Casian Craciun a impartit lumina sfanta credinciosilor veniti sa asiste la slujba si sa-i vada pe regele Mihai si regina Ana. Regele Mihai le-a urat credinciosilor "Hristos a inviat", primind apoi raspunsul "Adevarat a inviat" de la miile de galateni veniti la catedrala. "Se afla alaturi de noi nepotul Regelui Carol, Regele Mihai cu Familia Regala, in semn de cinstire a inaintasilor sai, care au pus temelia Catedralei Episcopale, perla si frumusetea Dunarii. Cu Familia Regala ne gasim de Inviere inviati intru Domnul", a subliniat PS Casian Craciun. (Erik Hoosz)

MIC DEJUN
Regele Mihai si regina Ana, alaturi de Alteta Sa Regala Principesa Margareta si Alteta Sa Radu de Hohenzollern-Veringen, au ciocnit oua rosii la micul dejun oferit de episcopul Dunarii de Jos, Casian Craciun.
INDEMN
Episcopul Dunarii de Jos a facut apel, in cuvantul adresat credinciosilor, la solidaritate cu sinistratii de pe cursul Dunarii si in special cu cei din judetul Dolj. "Dunarea s-a involburat si ne indeamna sa ne unim cu judetul Dolj, cu ierarhul de acolo, care a cladit o catedrala din corturi, pentru ca si cei napastuiti de ape sa guste din Sfanta Taina a Invierii", a cerut PS Casian Craciun multimii de credinciosi.

La "ieslea crestinismului romanesc"


Pentru prima oara in Romania, cineva s-a gandit sa faca un duplex in noaptea de Inviere. Antena 1 si Antena 3 au transmis slujbele de la malulul marii si de la Pestera Sf. Andrei. Peste 17.000 de oameni au venit sa ia lumina. Primaria Municipiului Mangalia a fost responsabila de aceasta premiera "telecrestina", regizata de Cornel Diaconu.

"VINE IISUS!". Inca de pe la ora 14:00, plaja era pazita de SPP-istii presedintelui. Copiii care se instalasera confortabil pe nisip pentru a asista la spectacolul de dinaintea slujbei - montarea altarului, a ecranelor de proiectie, tragerea cablurilor de transmisie etc. - au inceput chiar sa faca bancuri pe seama venirii sefului statului, Traian Basescu. "Cine vine in seara asta?", intreba un pusti pe amicul sau de joaca. "Cum, nu stii? Nu vezi cati SPP-isti sunt?... Vine Iisus!"

Desi meteorologii i-au "amenintat" pe enoriasi ca va ploua, peste 15.000 de oameni au asistat la slujba de Inviere de la malul marii. Presedintele a ramas, in cele din urma, acasa. S-a razgandit in ultimul moment. I-a fost greu, probabil, sa aleaga de unde sa ia lumina. Era asteptat si la Pestera Sf. Andrei. Trei filtre de protectie au fost instalate pe drumul spre pestera. Peste 2.000 de oameni au fost paziti de aproximativ 80 de jandarmi.

SCENARIUL SI REGIA. Inalt Prea Sfiintia Sa Arhiepiscopul Tomisului Teodosie Tomitanul a fost pionul principal in realizarea duplexului. Inainte de a incepe slujba, Arhiepiscopul Teodosie, aflat la Pestera Sf. Andrei, a transmis un mesaj celor din Mangalia si romanilor din toata tara. Discursul a fost foarte emotionant si inedit: prea luminata fata bisericeasca s-a asezat pe patul unde a stat Sf. Andrei si a prezentat pestera ca fiind ieslea crestinismului romanesc. "Parca ar fi Prea Fericitul parinte Teoctist! Ce frumos vorbeste!", s-a auzit o voce din multime. Arhiepiscopul Teodosie a spus apoi "Hristos a inviat", iar oamenii din Mangalia i-au raspuns "Adevarat a inviat". Oare ce parere are Prea Fericitul Teoctist despre realizarea slujbei de Inviere in duplex? Ramane de vazut daca la anul Arhiepiscopul Tomisului va mai fi actorul unei alte premiere crestine. (Dana Andronie)

Oaspeti din Romania la Invierea timocenilor


Romanii din Valea Timocului si-au dorit sa petreaca sfintele Pasti alaturi de conationalii lor din tara mama. Consiliul National al Minoritatilor Nationale Romane din Serbia si Muntenegru a invitat la Malainita un grup de oficiali din Mehedinti. Ideea a apartinut ipodiaconulului Boian Alexandrovici, un simbol al romanismului in Valea Timocului si ctitor al bisericii din localitate. Ipodiaconul a fost supus in repetate randuri unor puternice si constante presiuni din partea autoritatilor locale, ba chiar si arestat in cateva randuri. "Fratii nostri sarbi vor sa darame biserica romanilor, pe care inca ii mai numesc «vlahi imputiti», sub motivul ca a fost ridicata fara autorizatie; dar asta face parte dintr-un scenariu de intimidare pe care ei il aplica tuturor minoritatilor nationale." De Pasti, aceste lucruri au fost uitate, in fata minunii Invierii Domnului si a spectacolului care a urmat. "A fost ceva magnific. Dupa impartirea pastilor, in curtea bisericii de la Malainita a avut loc un program cultural-artistic care a demonstrat ca in acest spatiu cultura romaneasca se conserva bine, chiar daca romanii de aici au avut de suferit de pe urma vicisitudinilor istoriei", a spus Gheorghe Florescu, vicepresedintele CJ Mehedinti. (V.I.)

Americani si bosniaci la Pastile romanilor


In tabara romaneasca de la Camp Mittica, din Irak, militarii romani au petrecut noaptea Invierii impreuna cu militarii italieni, americani si bosniaci. Batalionul 280 Infanterie din Focsani s-a pregatit de Pasti cu ce au avut la indemana si s-a strans in capela taberei pentru slujba Invierii, dupa ce, in zilele premergatoare sarbatorii, cei peste 200 de militari romani au tinut sa se spovedeasca si sa se impartaseasca.

DOR DE CASA. Dupa oficierea slujbei de Inviere, care a durat aproximativ doua ore, preotul i-a invitat pe toti cei care au participat la liturghie sa ciocneasca un ou rosu, sa manance o gustare rece si cozonac.

Dincolo de aspectul religios, Sfanta Sarbatoare a insemnat pentru romanii aflati in misiune in Irak si un moment in care cei mai multi s-au aflat cu gandul, o data in plus, alaturi de cei lasati acasa. "Firul" telefonului social s-a "inrosit" in aceste zile de sutele de mesaje catre familiile din tara. Pentru militarii din tabara romaneasca din Nassiryia, prima zi de Pasti a fost o zi comuna de munca, ei neintrerupandu-si misiunile (L.T.)
×