x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sărbători departe de casă

Sărbători departe de casă

de Elena Stan    |    19 Oct 2007   •   00:00
Sărbători departe de casă

Numărul romănilor care-şi vor petrece Sărbătorile de iarnă in altă parte decăt acasă este cu 30% mai mare faţă de anul trecut. Agenţiile de turism se aşteaptă ca in luna decembrie să inregistreze incasări de peste 70 de milioane de euro.


Cine nu şi-a făcut rezervare pentru petrecerea de Crăciun sau Revelion, in ţară sau in străinătate, o poate face la Tărgul de turism ce se desfăşoară la Romexpo in perioada 18-21 octombrie. Numărul romănilor care işi iau vacanţă de Sărbători creşte de la un an la altul. Astfel, dacă anul trecut au plecat din ţară circa 100.000 de romăni, anul acesta vor pleca cu circa 20% mai mulţi. De asemenea, turismul intern cunoaşte un trend ascendent. "De Sărbători vor pleca in străinătate circa 120.000 de romăni, iar in pensiunile şi hotelurile din ţară vor petrece circa 35.000 de turişti, cu 20% mai mulţi faţă de anul trecut", a explicat Traian Bădulescu, purtător de cuvănt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor din Turism (ANAT). "Romănii sunt din ce in ce mai interesaţi de desţinaţiile calde, iar anul acesta, de Revelion, trendul merge către America de Sud şi zona Caraibelor", a declarat Mircea Vladu, directorul agenţiei Prestige Tours.


AFACERE. Conform estimărilor exprimate de directorii agenţiilor de turism, veniturile lor inregistrate de Sărbătorile de iarnă vor fi cu circa 30% mai mari faţă de anul trecut. "Preţul mediu al unui pachet turistic pentru extern este de 500 de euro de persoană, iar pentru intern, tariful mediu este de 300 de euro", a explicat Traian Bădulescu. Dacă facem un calcul, cei 120.000 de romăni care vor petrece in străinătate vor plăti pentru pachetele turistice in jur de 60 de milioane de euro, iar romănii care petrec in ţară, insă la hotel sau in pensiuni, vor plăti 10,5 milioane de euro. Deci, in total, Sărbătorile de iarnă reprezintă o afacere de peste 70,5 milioane de euro.


SCUMPIRI. Tarifele practicate anul acesta de agenţiile de turism sunt cu circa 10%-15% mai mari faţă de perioada similară a anului trecut. "Pentru Sărbătorile de iarnă tarifele sunt cu 8%-10% mai mari faţă de anul trecut", a declarat Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Romănesc (FPTR). "Pentru Egipt, biletele de avion s-au scumpit cu 10% din cauza creşterii preţului la combustibil, ceea ce automat va duce la o creştere a tarifelor", a declarat Adriana Goigea, manager al agenţiei Cocktail Holidays. Deşi pachetele turistice se scumpesc anual, romănii nu par deranjaţi de noile tarife. "In acest moment romănii aleg ofertele in străinătate ca fiind mai economice la acelaşi standard al serviciilor", spune Cristina Irimia, marketing director al agenţiei J’info Tours. "Dubaiul este o destinaţie gustată de Revelion. Anul trecut am văndut peste 40 de pachete, şi am mai fi văndut, dar nu mai erau locuri in avion. Anul acesta vom vinde mai mult decăt dublu", a declarat Adriana Goicea.


CERERE MARE. "Cum Turcia a fost de departe vedeta sezonului estival, ne aşteptăm la o creştere cu 80% a numărului de turişti care vor prefera să-şi petreacă Revelionul in Antalya, Istanbul sau Kuşadasi", a explicat Selciuc Suleiman, directorul agenţiei Alibaba Tour. "Ne aşteptăm să meargă in Tunisia in jur de 700 de turişti", a spus Gelu Stoian de la Tunisiana. "Către Tenerife şi Egipt vor pleca cu circa 10% mai mulţi turişti decăt anul trecut. In 2006 au ales să-şi petreacă Revelionul in Insula primăverii eterne in jur de 400 de turişti romăni, iar anul acesta vor merge cam 500", a spus Mircea Vladu. "Peste 700 de romăni işi vor petrece Sărbătorile de iarnă in Malta", a spus Mark Neville Farrugia, director al agenţiei Malta Travel.


Destinaţii solicitate

In timp ce unii romăni vor să-şi petreacă Sărbătorile de iarnă la schi, alţii vor să meargă la plajă, la mare şi la soare. Astfel, părtiile din Austria concurează puternic in preferinţele romănilor cu destinaţiile exotice. "Cele mai solicitate destinaţii pentru sejururile de iarnă sunt Antalya, Sharm el Sheikh, Hurghada, Salzburg (pentru schi), Dubai, Cuba, Mexic, Roma, Lisabona, Marbella, Praga, Kenya, Thailanda, Maldive, Seychelles, Republica Dominicană", a explicat Cristina Irimia, marketing director J’info tours. "Merg foarte bine destinaţiile de schi şi cele exotice. Nu pot să spun că numărul turiştilor care pleacă de Revelion in Caraibe, Maldive sau Mauritius e spectaculos, e destul de mic comparativ cu celelalte pachete pe care le vindem", a spus Adriana Goicea. "Ponderea pachetelor de servicii scumpe este in creştere. Turiştii se uită in primul rănd la calitate, doresc condiţii bune in hoteluri şi destinaţii pline de confort şi glamour. Cererea a crescut cu 30% faţă de anul trecut", a spus Cristina Irimia.


Tarife

Un Revelion la un hotel de 4* in Tenerife costă aproximativ 1.000 de euro/persoană, iar in Egipt intre 600 şi 800 de euro/persoană, in funcţie de pachetul ales. Pachetul turistic pentru un Revelion in Antalya, cu cazare patru nopţi la hotel de 5*, ultra all-inclusive, costă 585 de euro/persoană. Tariful pentru Revelion la Djerba, o insulă superbă, ce aparţine teritorial de Tunisia, cu cazare la Hotelul El Mouradi Menzel de 4*, costă 633 de euro/persoană. Şapte nopţi de Revelion la un hotel de 4* in Punta Cana, cu all-inclusive, costă de la 1.800 de euro/persoană. Zece zile in Dubai de Revelion, cu cazare la un hotel de 4*, cu mic dejun, plus turul oraşului, costă in jur de 1.500 de euro/persoană. De Sărbători, in staţiunea Borsec, trei zile cazare la hotel de 3* costă 660 de lei/persoană, in staţiunea Cheia, la hotel de 2* costă 540 de lei, la Gura Humorului, cinci zile, la hotel de 4* costă 750 de lei/persoană.


Reduceri

Agenţiile de turism prezente la tărg au venit cu oferte care mai de care mai atrăgătoare. Astfel, găsim oferte pentru petrecerea Sărbătorilor de iarnă intr-o destinaţie exotică din Cuba, Kenya sau Seychelles sau pe părtiile de schi din Austria. De asemenea, putem merge intr-o croazieră de vis sau in ţara sfăntă, Israel. In continuare, la mare căutare rămăn metropolele europene Roma, Paris, Barcelona, Praga sau Viena. In timp ce unele agenţii practică reduceri pe perioada tărgului pentru pachetele achitate integral, altele practică reduceri pănă la 1 noiembrie. Astfel, cei care nu şi-au făcut rezervare din timp pentru Sărbătorile de iarnă o pot face la preţ redus. "Reducerile variază de la 8%-11%. Avem reduceri de 8% pentru destinaţiile exotice, care sunt ceva mai scumpe, adică 1.200-1.300 de euro de persoană, şi 11% pentru vacanţa in Antalya sau Sharm el Sheik", a explicat Cristina Irimia.

×