x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Scandal - Jaf de proportii in Delta Dunarii

Scandal - Jaf de proportii in Delta Dunarii

de Alexandru Nastase    |    14 Feb 2006   •   00:00
Scandal - Jaf de proportii in Delta Dunarii

De mai bine de o luna si jumatate, in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii s-a instaurat haosul. Fara frica de autoritati, braconierii pescuiesc fa-ra mila in toate colturile Rezervatiei, iar pestele este trimis la Tulcea chiar cu navele de calatori. Situatia este cu atat mai grava, cu cat cea mai mare suprafata a Deltei este inghetata.

DEZVALUIRI
De mai bine de o luna si jumatate, in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii s-a instaurat haosul. Fara frica de autoritati, braconierii pescuiesc fara mila in toate colturile Rezervatiei, iar pestele este trimis la Tulcea chiar cu navele de calatori. Situatia este cu atat mai grava, cu cat cea mai mare suprafata a Deltei este inghetata.

Inceputul anului 2006. Sunt create premisele pentru ca asociatiile de pescari nou constituite in Delta Dunarii sa poata incepe lucrul. Practic, potrivit dispozitiilor date de autoritati, acestia pot intra pe balta in mai multe din zonele neconcesionate si pescui conform cotei primite de la Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura. Apar insa si primele semnale ca in Rezervatie se braconeaza foarte mult, iar inspectorii Garzii de Mediu, agentii Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) si oamenii politiei Deltei nu fac fata jafului care se contureaza.

BRACONIERII ATACA. Jumatatea lunii ianuarie. Semnalele privind braconajul excesiv se intetesc, dar autoritatile nu sufla inca o vorba despre evenimentele care se petrec in Rezervatie. Se mizeaza pe faptul ca balta este inghetata intr-un procent covarsitor si, astfel, pagubele nu pot fi insemnate. Cu toate acestea, braconierii arata ca au intrecut demult orice limite. O echipa a Garzii de Mediu Tulcea depisteaza mai multi braconieri in zona localitatii Sinoie pescuind cu plase monofilament la copca, in lacul Razim. Le vederea echipei de control, braconierii s-au facut nevazuti, abandonandu-si si sculele. In timp ce inspectorii strangeau cele cateva zeci de metri patrati de plasa monofilament - prin care nu poate trece nici o vietate - pe mal, braconierii s-au razbunat cum nu se poate mai bine pe gardieni: masina Garzii de Mediu a fost facuta praf.

Inceputul lunii februarie. Problema braconajului care deja face ravagii in Delta este adusa in discutie intr-o sedinta a Comitetului Operativ-Consultativ. Prefectul de Tulcea, Chirica Lefter, spune ca nu crede ca braconierii au atata curaj incat sa transporte pestele capturat cu spargatorul de gheata si cu navele-pasager care leaga Tulcea de localitatile Deltei. Realitatea din teren il contrazice insa. Desi circula rar, pentru ca bratele Dunarii sunt inghetate, navele de pasageri transporta la Tulcea zeci de kilograme de peste capturat ilegal de braconieri.

LEGATI DE MAINI SI DE PICIOARE. Autoritatile au fost din nou luate pe nepregatite si par neputincioase in fata pescuitului ilegal. Practic, la ora actuala, paza Rezervatiei Biosferei este asigurata de cei 16 comisari ai Garzii de Mediu. Acestora li se adauga noua oameni ai Inspectiei Piscicole, care sunt dotati cu o barca si o Dacie. Nici concesionarii, obligati prin contractele incheiate cu statul roman sa asigure paza lacurilor, canalelor si ghiolurilor in care isi desfasoara activitatea, nu pot face nimic. Si asta pentru ca documentele care ii autorizeaza sa faca paza sunt blocate la Administratia Rezervatiei inca din toamna anului trecut. Respectivele permise au fost retinute la ARBDD chipurile pentru a fi vizate pe 2006, dar, desi sunt vizate, nu le-au fost inca inapoiate concesionarilor.

MASURI CONFUZE. Autoritatile nu au fost deloc coerente pe parcursul anului 2005 in ceea ce priveste Delta Dunarii. Daca programul de guvernare al Aliantei Dreptate si Adevar prevede "redimensionarea economica si ecologica in conformitate cu prevederile Conventiei Internationale a Deltei Dunarii" (o conventie care nu exista), masurile luate s-au batut, in general, cap in cap. Daca la inceputul lui 2005 era anuntat faptul ca resursa piscicola din Rezervatie s-a diminuat foarte mult, in primavara ARBDD elibera o autorizatie de pescuit pentru sturioni in plina perioada de prohibitie. In vara, resursa piscicola din Delta a fost trecuta de la Ministerul Mediului la Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, institutie din subordinea Ministerului Agriculturii. Si asta in pofida unei recomandari exprese a Consiliului Europei, formulata in anul 2000, prin care se cerea ca toate resursele din Delta sa aiba acelasi administrator: ARBDD. "Verdele" pentru exploatarea economica masiva a pestelui din Delta era dat. Cu toate acestea, cateva saptamani, cele doua ministere elibereaza un ordin de prohibitie privind pescuitul industrial la stiuca, lin, caracuda si alte cateva specii. La scurt timp, ordinul a fost suspendat de justitie, cauza urmand a se judeca pe fond in cursul acestui an. In toamna, studiile Institutului National de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii" din Tulcea arata o revigorare a populatiilor mai multor specii de pesti, ca rezultat direct al repopularilor cu puiet pe care concesionarii din Delta au fost obligati sa le faca. Lovitura finala a fost data la inceputul acestui an, cand cotele de captura eliberata de autoritati sunt cu 1.000 de tone mai mari decat cele pe 2005!

"Gheata ii avantajeaza"


EXCESIV. Braconajul din Rezervatie este imposibil de controlat de autoritati
Seful Garzii de Mediu Tulcea, Costel Ifrim, crede ca este prematur sa se discute despre numarul celor care braconeaza in Delta. Comisarul a spus ca asteapta primavara pentru a putea intocmi statistici care sa arate cat de mult s-a braconat in Rezervatia Biosferei.

Jurnalul National: Domnule comisar, sunt braconieri in Delta?
Costel Ifrim: Da. Cu siguranta. Conditiile meteorologice ii avantajeaza. Practic, de cand a inceput iarna, toata lumea poate intra pe balta sa dea la copca. Gheata faciliteaza accesul in aproape toate zonele.

Au prins curaj?
Da, va dati seama, in perioada verii situatia este cu totul alta: practic, intr-o barca pot incapea doi oameni, maximum trei. Sunt mult mai usor de controlat de catre noi. Asa, pe gheata, merg mai multi. Sunt si ei mai curajosi, nu se mai sperie asa de usor, se pot face nevazuti mult mai repede.

Chiar dumneavoastra ati fost implicat intr-un incident.
Da, este adevarat. Eram cu cativa colegi. Am vazut mai multi braconieri care pescuiau la copca. Au mers sa-i verificam, dar au fugit. Cand ne-am intors, dupa ce le-am confiscat sculele, am gasit masina avariata. S-au razbunat.

Cum faceti fata situatiei?
Destul de greu, va dati seama. E un risc. Eu, cu agentii mei, care sunt bine pregatiti si sunt din localitatile din Delta, facem controale, intram pe gheata si mergem sa-i verificam. Dar alte institutii poate nu fac acelasi lucru, sefii nu sunt de acord ca oamenii sa intre pe gheata si sa prinda braconierii. Oricum, eu cred ca unii pescuiesc doar pentru ei, nu industrial.

Cat de mare este numarul acestor braconieri?
Nu ne putem pronunta deocamdata, e greu. Haideti sa asteptam sa se desprimavareze, sa intocmim niste statistici si abia atunci putem sa discutam din nou si sa va dau o cifra.
×