x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Scandal la Iasi - Razboiul rectorilor

Scandal la Iasi - Razboiul rectorilor

de Dorian Cobuz    |    18 Oct 2005   •   00:00
Scandal la Iasi - Razboiul rectorilor

Cea mai mare universitate privata din Moldova, "Petre Andrei", are doi rectori, dar si sansa de a deveni istorie. Dupa ce fondatorii ei s-au acuzat unii pe altii si si-au tras scaunele de sub ei, ministerul pare sa nu aiba alta solutie decat sa le ia jucaria universitarilor cu chef de harta.

DEZVALUIRI
Cea mai mare universitate privata din Moldova are doi rectori, dar si sansa de a deveni istorie. Dupa ce fondatorii ei s-au acuzat unii pe altii si si-au tras scaunele de sub ei, ministerul pare sa nu aiba alta solutie decat sa le ia jucaria universitarilor cu chef de harta.

Dupa mai mult de 18 luni de razboi intern, una dintre cele mai mari institutii private de invatamant superior risca sa ramana fara acreditare. Fondatorii si sefii institutiei se ineaca, tocmai ca tiganii pe malul Bahluiului, unul pe celalalt, intr-un razboi surd si absurd al orgoliilor, amenintand sa distruga ce au construit impreuna.

AVERTISMENT. Decizia luata de catre Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica (CNEAA) luni, 10 octombrie, anume propunerea retragerii acreditarii Universitatii "Petre Andrei" (UPA), este poate una dintre cele mai drastice masuri pe care le-a luat aceasta institutie vreodata. Ea a fost justificata insa de seria de nereguli cu care se confrunta cea mai mare institutie privata de invatamant din Moldova, starea de incertitudine de aici sfidand atat legile pe baza carora functioneaza o astfel de institutie, dar si studentii platitori de taxe care au ales aceasta universitate. Devenita de-a lungul anilor una dintre universitatile private cele mai credibile din tara, si aflata pe picior de a inaugura un sediu nou si modern, UPA a picat intr-un razboi intern care risca sa o distruga. Si care este motivat pana acum doar de pozitia intransigenta a "pseudorectorului", prof. univ. Niculae Niculescu, care nu alege alta solutie de rezolvare a conflictului decat pe aceea care ii consfinteste pozitia de rector.

ABSORBANT UNIVERSITAR. Creata in 1990, ca parte a Fundatiei Academice "Petre Andrei", Universitatea a devenit persoana juridica distincta in anul 1999, cand a solicitat acreditarea. In iunie 2002, Parlamentul a adoptat Legea nr. 408 de infiintare a Universitatii "Petre Andrei" din Iasi. Cele patru familii, care au creat si condus in deplina armonie vreme de mai mult de un deceniu universitatea, s-au grupat insa in doua tabere distincte dupa primul ordin al Ministerului Educatiei si Cercetarii care viza (inclusiv) aceasta institutie. In noiembrie 2003, ministerul a solicitat tuturor institutiilor acreditate de invatamant superior, din Romania, organizarea de alegeri interne. Numai ca rectorul Elena Niculescu (sotia actualului rector contestat - n.r.) a refuzat sa puna in aplicare acest ordin. La mai bine de un an si jumatate din acel moment, "Petre Andrei" nu are nici in acest moment un rector recunoscut de minister.

La inceputul anului 2004, Universitatea "Petre Andrei" a absorbit, printr-un act notarial, o alta institutie privata de invatamant superior, Universitatea "Apollonia", care avea un numar mic de studenti, dar o mare calitate: acreditarea specializarii de Medicina Stomatologica. Decizia incalca normele legale din acel moment si a fost, de fapt, instrumentul prin care decanul Facultatii de Economie din cadrul UPA si-a asigurat majoritatea de voturi in senatul universitatii in vederea unor alegeri care l-au confirmat drept rector, dar au provocat un intreg razboi. In interiorul universitatii s-au creat doua tabere: prima, a proaspat numitului rector, Niculae Niculescu, si cea condusa de decanul Facultatii de Psihologie, Doru Tompea.

FRATRICID. Razboiul a devenit inegal insa prin absorbtia Universitatii "Apollonia", care a adus voturi pentru Niculae Niculescu in Senatul UPA, iar tabara Tompea a inceput sa atace corporatia creata ilegal de la bun inceput. Respectiv in momentul absorbtiei, singura cale legala pentru realizarea absorbtiei ar fi fost votarea de catre Parlamentul Romaniei a unei legi care sa recunoasca aparitia unei noi structuri de invatamant superior, care sa inglobeze cele doua entitati. Prin urmare, cele doua tabere au inceput sa se acuze reciproc de matrapazlacuri si ilegalitati in gestionarea fondurilor si in ceea ce priveste acordarea gradelor didactice rudelor si apropiatilor unuia sau altuia dintre cei doi oponenti, Niculescu si Tompea.

Intre timp, tabara creata in jurul decanului de la Psihologie, Doru Tompea, a organizat alegeri interne in conformitate cu normele MEC si si-a desemnat chiar si un rector, prof. Tiberiu Rudica. UPA a fost vizitata de catre o comisie din partea Consiliului National de Evaluare si Acreditare Academica, in noiembrie anul trecut, iar in urma raportului acestei inspectii ministerul a avertizat universitatea sa intre in legalitate intr-un termen de 6 luni, respectiv 30 iulie 2005.

Numai ca lucrurile au luat-o iar razna. Niculescu a reorganizat alegerile interne, dar fara participarea celor doua facultati contestatare, devenind rector nerecunoscut. Si pentru ca alegerea nu i-a fost recunoscuta nici la prima incercare, nici la a doua, Niculae Niculescu i-a chemat in judecata pe cei doi ministri, Alexandru Athanasiu si Mircea Miclea, contestand toate deciziile si rapoartele CNEAA.

ACUZE RECIPROCE. "Nu am fost niciodata un resemnat si voi lupta pana la capat", ne-a declarat poate cel mai contestat rector din istoria invatamatului superior din Romania, Niculae Niculescu. "Propunerea CNEAA are la baza o cercetare corecta. Universitatea este in acest moment intr-o stare de ilegalitate si lucrurile nu mai pot continua asa", replica Doru Tompea. Acesta din urma ne-a precizat ca va solicita ministerului ca o eventuala decizie de retragere a acreditarii sa se refere doar la cele doua facultati care refuza sa se conformeze normelor, Economia si Dreptul. "De mai bine de patru ani i-am cerut acestui pseudo-rector autoproclamat un raport cu privire la constructia sediului universitatii, dar dumnealui a refuzat. Pana la urma vom solicita o expertiza care sa lamureasca cum au fost cheltuiti banii din taxele platite de studenti", a mai spus prof. univ. Doru Tompea. Niculescu ameninta ca va contesta si aceasta decizie a CNEAA si acuza un substrat politic al conflictului, Doru Tompea fiind seful filialei iesene a PSD, partid din care a facut si el parte pana de curand, chiar daca acum cocheteaza cu PNL.

INTREBARE
"Daca o universitate de stat are autonomie… Cum sa imi refuze mie ministerul recunoasterea alegerilor? Noi suntem totusi o universitate privata…" - Niculae Niculescu, cel mai contestat rector

RASPUNS
"Toata problema este de fapt patrimoniul Universitatii… Mie, batranul Petre Andrei, cu care am fondat aceasta universitate, mi-a lasat un testament moral si am sa duc la capat sarcina primita" - Doru Tompea, decanul de la Psihologie

DEFICIENTE
"Grave deficiente organizatorice" este motivul pentru care CNEAA a facut propunerea pentru retragerea acreditarii universitatii iesene, dupa cum ne-a precizat Aurel Ghimpu, purtatorul de cuvant al Consiliului. Situatie care tot dureaza si ameninta sa se prelungeasca la "Petre Andrei". Decizia finala va apartine Ministerului Educatiei si Cercetarii. Deocamdata, universitarii ieseni nu au decat solutia de a contesta decizia in 30 de zile. Numai ca, tocmai din cauza "gravelor deficiente organizatorice", constatate atat de catre MEC cat si de Consiliu, Universitatea nu are nici o cale legala de atac, pentru ca nu are o conducere recunoscuta de minister. Nici Niculescu, nici Rudica nu reprezinta oficial Universitatea. Dupa 30 de zile, insa, Ministerul ar putea elabora o Hotarare de Guvern pe care sa o propuna votului Executivului. Urmarea ar fi lichidarea UPA.
×