x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Scandal la spital - Sănătate cu porţia la Timişoara

Scandal la spital - Sănătate cu porţia la Timişoara

de Tiberiu Kiss    |    23 Oct 2007   •   00:00
Scandal la spital - Sănătate cu porţia la Timişoara

Scandal căt casa la Spitalul Judeţean Timişoara. Managerul, dr Mihai Ionac, a trimis la pensie vreo nouă şefi de secţii, provocănd consternarea lumii medicale. A scăpat nevătămat de o anchetă penală, legată de furnizarea de medicamente. O serie de doctori din spital au trimis la minister un memoriu cu un conţinut care-ţi face părul măciucă.Â


De cănd liberalii l-au scos din urne pe dr Mihai Ionac şi l-au azvărlit in funcţia de manager al Spitalului Judeţean Timişoara, in cea mai mare instituţie sanitară de acest gen din vestul Romăniei a inceput războiul. O luptă crăncenă pentru supremaţie şi impunerea punctului de vedere! Doar că, uneori, deciziile luate nu au fost dintre cele mai inspirate. Şi asta o ştiu şi procurorii de la DNA Timiş.


Doctorul Mihai Ionac a reuşit să ia concursul pentru postul de manager al Spitalului Judeţean Timişoara, după ce contestaţia i-a adus o notă de trecere. De la 7,84, medicul a sărit la aproape 8,50! Pănă şi preşedintele Comisiei de examinare de la Timişoara, Radu Valentin, nu s-a sfiit să recunoască faptul că liberalul a făcut presiuni la comisia din Capitală. "Adevărul este că, se pare, pe căi oculte, domnul Ionac vorbeşte la Bucureşti", a declarat Valentin. Ce mai contează cum a fost, atăt timp căt Mihai Ionac a sărit in schemă! Bravo lui! Incă de la instalarea pe fotoliul de manager general al Spitalului Judeţean Timişoara, bănăţeanul a ţinut să-şi precizeze politica de acţiune: "Noi vom continua proiectele incepute de Virgil Păunescu, dar sperăm că el va putea să aplice aceleaşi idei şi in restul spitalelor". De remarcat este faptul că de la Timişoara, din postura de manager al Spitalului Judeţean Timişoara, Virgil Păunescu a aterizat in fotoliul de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii imediat după numirea lui Eugen Nicolăescu in funcţia de ministru. Din păcate, visul lui Mihai Ionac s-a spulberat din faşă, intrucăt idolul său a aflat de la televizor că a fost demis din funcţia ministerială pentru "management defectuos".


REFORMA CADRELOR. Atac la baionetă! Aşa şi-a inceput reforma dr Mihai Ionac, din postura de manager al Spitalului Judeţean Timişoara. In primă fază, medicul a dat de toţi pereţii cu nouă şefi de secţii, trimiţăndu-i la pensie forţată, in baza noii legislaţii. Bineinţeles că decizia a stărnit un scandal monstruos printre somităţile medicinei şi s-a lăsat cu o groază de procese in instanţele de judecată. Au urmat mai apoi şi alte scenarii de indepărtare a unor cadre medicale, inclusiv a juristului instituţiei, Sorin Pescarovici. Licitaţii trucate, contracte cu firme prietene, colaboratori aleşi dintre foştii parteneri de afaceri, documente falsificate, fonduri lipsă din bugetul pentru medicamente, o asociaţie-fantomă pe post de aspirator de comisioane. Şi căte şi mai căte! Şi, totuşi, cele de mai sus sunt doar căteva dintre acuzele pe care un grup de medici, sub semnătură privată, le aduce managerului Spitalului Judeţean, Mihai Ionac. Memoriul, care prezintă in cele mai mici detalii "atmosfera de teroare din spital, incepută prin eliminarea persoanelor indezirabile din conducere", a ajuns şi pe masa de lucru a ministrului Eugen Nicolăescu. Acolo a şi rămas!


ROCADA MARE. După modelul la vremuri noi - firme noi, primele mişcări de culise in cea mai mare unitate sanitară din vestul Romăniei au inceput să prindă contur, o dată cu externalizarea bucătăriei şi a servciului de pază. Măncarea bolnavilor a incăput miraculos pe măinile unei firme din Galaţi, iar securitatea pacienţilor, in măna unui fost ofiţer de informaţii, pitit in schema Corpului de Control al prefectului de Timiş. Cănd s-a aflat mănăria, pentru a evita un scandal monstru, care l-ar fi implicat şi pe prefectul Ovidiu Drăgănescu, contractul de pază a fost cesionat de urgenţă unei firme de profil din Bucureşti. Zis şi făcut! La puţin timp după inlocuirea portarilor şi a oamenilor de ordine cu o nişte "Zorro" privaţi, intr-o duminică dimineaţă de octombrie, in jurul orei 4:00, medicul timişorean George Ţăranu, şeful Secţiei de chirurgie vasculară de la Spitalul Judeţean, a fost bătut de trei indivizi chiar pe holul spitalului! Şi asta, in ciuda pazei şi a faptului că unitatea sanitară impănzise de curănd coridoarele cu camere video de supraveghere, menite să asigure securitatea pacienţilor şi a cadrelor medicale. Au urmat mai apoi externalizarea curăţeniei, lecţii de spălat pe jos cu mopul, inlocuirea firmei care se ocupa de morga spitalului, subminarea activităţilor laboratorului din Spitalul Judeţean Timişoara, externalizarea serviciilor de IT şi căte şi mai căte.


TAXE PE NIMIC. Chiar dacă, in toată Romănia, pacienţii unui spital o duc la fel, in sensul că trebuie să-şi procure tot tratamentul medicamentos, unitatea sanitară din Timişoara a ţinut să se evidenţieze prin impunerea unor taxe, dacă nu aberante, cel puţin stupide şi in afara legii. Aşa se face că, printr-un ordin intern, pacienţii Spitalului Judeţean din Timişoara sunt puşi la plată, "in cazul in care doresc" copii după analize sau după foile de observaţie medicală. Şi cum tot bolnavul are nevoie de aceste hărtii, in cazul unei a doua consultaţii, bagă măna in buzunar: cinci lei, in cazul biletelor de ieşire din spital, şi 50 de lei, in cazul buletinelor de analize histopatologice. Regim de suprataxă, in situaţia in care o copie xerox nu costă mai mult de 20 de bani. Culmea discriminării, chiar şi o persoană cu handicap, care a rămas fără măini sau picioare, trebuie să lase la casieria Spitalului Judeţean un ban de aur pentru formular. O hărtie care nu face altceva decăt să ateste că, pe parcursul unui an, persoanei cu handicap nu i-au crescut intre timp măinile sau picioarele. Şi "lista de preţuri" a celei mai mari unităţi sanitare din vestul Romăniei ar mai putea continua cu alte 20 de "oferte promoţionale".


CERERI ŞI OFERTE. Mai trebuie spus că Mihai Ionac a fost cercetat de DNA Timiş, fiind suspectat de luare de mită, pentru a achita preferenţial sume de bani către furnizorii de materiale sanitare pentru spital. Ancheta a inceput in martie anul trecut, o dată cu denunţul la Parchetul de pe lăngă Tribunalul Timiş, făcut de administratorul firmei SC Medusa Medical Trading SRL, Marius Iulian Popa. In septembrie 2005, firma a incheiat un contract cu Spitalul Judeţean pentru livrarea de produse de dezinfecţie in valoare totală de 800 de milioane de lei vechi, dar a incasat numai un sfert din bani. In "ajutorul" său a sărit Vlad Iman, administratorul firmei BSI Medica SRL, care se ocupă cu procurarea de produse farmaceutice. Iman i-a sugerat lui Popa că este prieten cu toţi directorii de spitale şi că poate interveni pe lăngă Mihai Ionac pentru a-şi recupera datoria de 600 de milioane de lei. Popa le-a spus anchetatorilor că Iman i-ar fi aplicat un comision de 15% pe sumele de bani restante, pentru a taxa "intervenţia". Potrivit procurorilor, Popa a primit peste căteva zile un telefon de la contabila spitalului, "care s-a arătat contrariată de faptul că, in mod surprinzător, managerul Ionac a dispus să treacă SC Medusa pe lista urgenţelor de plată ale spitalului, deşi anterior, in mod repetat, acelaşi director refuzase la plată facturile societăţii". Persoanele al căror nume apărea in dosar au fost interceptate şi telefonic, iar Mihai Ionac a scăpat basma curată. DNA a dat o soluţie de NUP faţă de managerul Spitalului Judeţean.




×