x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special SCANDAL LA TIMIŞ - Afacerea pubelelor irlandeze

SCANDAL LA TIMIŞ - Afacerea pubelelor irlandeze

de Mircea Opris    |    13 Oct 2008   •   00:00
SCANDAL LA TIMIŞ - Afacerea pubelelor irlandeze

Timişul a fost târât într-un scandal internaţional de către Kontex Business Group SRL, o firmă-fantomă despre care nimeni nu ştie nimic. Peste 2.000 de pubele de gunoi menajer, toate aparţinând Consiliului Comitatului Fingal, o regiune aflată la nord de oraşul irlandez Dublin, au fost descoperite în gospodării şi la agenţii comerciali din comunele timişene Lovrin, Gottlob, Periam şi Cenad.



Timişul a fost târât într-un scandal internaţional de către Kontex Business Group SRL, o firmă-fantomă despre care nimeni nu ştie nimic. Peste 2.000 de pubele de gunoi menajer, toate aparţinând Consiliului Comitatului Fingal, o regiune aflată la nord de oraşul irlandez Dublin, au fost descoperite în gospodării şi la agenţii comerciali din comunele timişene Lovrin, Gottlob, Periam şi Cenad.

Acestea au fost observate, din întâmplare, de un misionar irlandez, aflat în vizită în localităţile menţionate, din vestul judeţului Timiş. Omul a sesizat au­to­ri­tă­ţi­le irlandeze care au declanşat o anchetă oficială pentru a desluşi cum au ajuns pubelele comunităţii irlandeze din Fingal tocmai la sătenii din comunele timişene. Vinovată pentru "apariţia" celor 2.000 de pubele este tocmai firma-fantomă, un off-shore despre care Jurnalul Naţional a făcut un ciclu de dezvăluiri privind afaceri dubioase de miliarde de lei, desfăşurate pe lângă Primăria Capitalei, prin diverse grupuri de interese, încă din anul 2005.

"Gunoiul" dezgropat după trei ani
Autorităţile irlandeze din Comitatul Fingal au fost sesizate de un angajat al unei organizaţii internaţionale de caritate că mai multe containere de gunoi cu logo-ul oficial al Consiliului Local Fingal au fost văzute pe străzile unei comune din România, după cum a relatat publicaţia Dublin People săptămâna trecută. Aidan Pedreschi, originar din localitatea Bayside, a descoperit mai multe containere de gunoi care purtau inscripţia comitatului irlandez în comuna Lovrin din judeţul Timiş, în timp ce se afla într-o misiune de caritate. Pedreschi a menţionat descoperirea în jurnalul său de călătorie de pe internet, iar jurnaliştii irlandezi au cerut explicaţii oficialilor din comitatul irlandez. "Am părăsit hotelul în jurul orei 09:00, iar pe drum am observat că toate benele erau inscripţionate cu numele consiliului din comitatul Fingal", a declarat Pedreschi în jurnalul său electronic. El a a adăugat că a observat cel puţin trei bene provenind din respectivul comitat. Dovezile există pe site-ul acestuia, la adresa www.acousticmotorbike.com. După ancheta ziariştilor irlandezi, oficialii locali din Fingal County au declarat că nu au nici o explicaţie pentru modul în care respectivele bene de gunoi au ajuns la circa 2.000 de kilometri depărtare. Un purtător de cuvânt a declarat că autorităţile irlandeze nu au vândut pubele vechi şi nici nu au încheiat vreun contract cu alte state europene pentru livrarea de astfel de containere, subliniind că va fi declanşată o anchetă pentru a stabili cum au ajuns pubelele comunităţii tocmai în România.

Afacere de 400.000 de lei
Pubelele cu inscripţia oficială a comitatului irlandez au ajuns în Timiş între sfârşitul anului 2005 şi vara anului 2006. Acestea nu există doar în comuna Lovrin, unde le-a văzut misionarul Aidan Pedreschi, ci şi în comunele Gottlob, Periam şi Cenad. "Pubelele au fost aduse de către firma Kontex Business Group SRL, pe la sfârşitul lui 2005 şi începutul lui 2006. Vreo 300 la Lovrin plus în celelalte comune vecine, în total vreo două mii de bucăţi. Erau noi-nouţe şi chiar ne-am bucurat că a venit o firmă serioasă să se ocupe de salubritate şi la noi. Aveau maşini de teren de ultimă generaţie şi maşini de gunoi moderne, mai bune decât cele din Timişoara. Am crezut că sunt oameni serioşi, dar pe la mijlocul lui 2006 nu au mai făcut nimic şi au plecat de la noi", ne-a declarat Vasile Graur, primarul comunei Lovrin. Costul pubelelor urma să fie suportat de locuitorii comunei care au semnat contracte cu Kontex Business Group SRL. Iar preţul pubelelor urma să fie dedus din taxa de salubrizare, pe o perioadă mai lungă de timp. În contractele emise de către firma menţionată în anul 2006, reprezentată prin administrator Cătălin Vasiluţă şi director divizie salubrizare Romulus Eugen Iancu, se stipula la secţiunea alte clauze că "serviciul de salubrizare costă 1,6 RON lunar pentru fiecare persoană care beneficiază de acest serviciu".

Acum, locuitorii din aceste comune se tem ca pubelele irlandeze să nu le fie luate cumva înapoi, pentru că au plătit pentru ele şi, susţin ei, sunt mai mari şi mai rezistente decât alte modele. La un calcul sumar, pubelele irlandeze costă în jur de 400.000 de lei. La momentul aducerii, acestea erau nou-nouţe. În magazin, o pubelă de 240 de litri costă între 160 şi 200 de lei, iar în cele 4 comune timişene au ajuns peste 2.000 de astfel de recipienţi.

Contracte-fantomă de milioane cu statul

În Bucureşti, off-shore-ul Kontex este cunoscut ca beneficiar suspect al unor contracte cu Primăria Capitalei, unele de zeci de milioane de euro. Vestita Expo-flora din Herăstrău fusese transformată de Kontex Business Group SRL în cafenea pentru următorii 20 de ani, chiar dacă firma nu avea ca obiect de activitate alimentaţia publică, ci construcţiile şi lucrările de geniu. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, la acea dată se afla în lichidare. Acţionar majoritar (95%) era o firmă din Statele Unite, Kontex Business Group Inc, un off-shore înregistrat în Delaware, la o adresă la care îţi poţi face firmă şi stând în Bucureşti, în faţa calculatorului, restul de 5% revenind unei tinere de 28 de ani, Găină Paula Cristina, care habar nu avea de nici un contract. Ulterior, o altă anchetă legată de Primăria Capita­lei şi contractul de peste 12 milioane de euro pentru repararea a 11 şcoli care nu se mai reparau ducea tot la Kontex. Be­ne­ficiari General Construct&Consult SRL şi Global In­vest&Trade LLC. Adică Ge­ne­ral Construct asociat cu el însuşi pentru că G.I.T. e chiar asociatul său cu 99,9%. G.I.T., off-shore şi el în Delaware, împreună cu Construct Company Group SRL (format la rându-i dintr-un off-shore şi o persoană fizică) au fost asociaţi în fir­ma care a stat la baza Kontex: General Construct & Invest SRL. În 2006, Kontex a fost implicată într-un scandal privind preluarea în administrare a gropii de gunoi a Timişoarei, declarată ilegală de către Prefectura Timiş. Kontex s-a retras şi din comunele timişene în care presta servicii de salubrizare, lăsând în urmă pubelele aduse din comitatul irlandez Fingal, ajunse acum subiect de anchetă pentru autorităţile irlandeze. (Oana Stancu)

×