x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Scandal - Soia modificata genetic, langa Delta

Scandal - Soia modificata genetic, langa Delta

de Alexandru Nastase    |    08 Iun 2006   •   00:00
Scandal - Soia modificata genetic, langa Delta

Un nou scandal zguduie apele si asa tulburi ale Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Dupa gripa aviara si inundatii, soia modificata genetic face valva intre autoritatile locale si organizatiile ecologiste.

Gestul ministrului Mediului, Sulfina Barbu - care in iarna a autorizat cultivarea de soia modificata genetic pe teritoriul Romaniei - naste monstri. Organizatiile ecologiste considera un adevarat pericol faptul ca o firma din Tulcea a cerut permisiunea de a cultiva soia modificata genetic pe teritoriul judetului, in apropierea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si a Parcului National Muntii Macinului. "Descoperirea este rezultatul unui amplu studiu realizat de Greenpeace Romania incepand cu anul 2005. Cultivarea speciilor de soia modificata genetic are un impact negativ asupra celorlalte specii de plante care cresc in vecinatati, dar si asupra solului, care este afectat sase ani. Soia modicata genetic ar trebui cultivata la minimum 15 km distanta de zonele protejate, iar informatiile noastre arata ca acest lucru nu se respecta in judetul Tulcea. Legislatia romana va interzice cultivarea acestor specii incepand din 2007", spune Anamaria Bogdan, purtator de cuvant al Greenpeace Romania.

FIRMA DIN MACIN. Autoritatile locale din Tulcea impartasesc grija ecologistilor, dar spun ca, din punctul de vedere al Legii, nu este nici o problema. Institutia care trebuie sa avizeze cultivarea acestor culturi este Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR). "Exista doua cazuri, daca le pot numi asa, care au atras atentia noastra. In primul caz, Garda de Mediu a fost alertata ca se cultiva soia modificata genetic in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (RBDD), insa alarma a fost falsa: cultura era naturala. In cea de-a doua situatie, este vorba de o ferma din zona Macinului, care a depus la noi documentele prin care solicita autorizatie pentru a putea cultiva soia modificata genetic. De alte cazuri nu stiu si este destul de putin probabil sa existe, pentru ca, din cauza apelor mari, fermierii nu si-au putut desfasura activitatea", a declarat seful DADR Tulcea, Vasile Gudu. Firma se numeste Acvila, apartine unui inginer agronom din zona Macin si doreste sa cultive soia modificata genetic pe un teren concesionat de la Agentia Domeniilor Statului Tulcea, a spus directorul Gudu. "Dansii au actele depuse la noi si, daca totul este in regula, le vom da drumul. Din cate am inteles, firma vrea sa cumpere seminte de soia modificata genetic de pe teritoriul judetului Braila. Legea spune ca trebuie sa fim informati si despre seminte si despre perioada de insamantare, deci vom sti la momentul respectiv. Terenul agricol se afla la peste 15 km de RBDD, probleme ar putea fi doar cu Parcul National Muntii Macinului", a spus directorul Gudu. Nici Garda de Mediu nu este foarte ingrijorata de cazul din Tulcea.
VINOVATA. Sulfina Barbu a dat liber la modificari genetice

REACTII. Prefectul Chirica Lefter spune ca are informatii despre acest caz si vede o alta cauza pentru care ecologistii fac valva. "Din pacate, aproximativ 90% din suprafata judetului Tulcea reprezinta zona strict protejata, zona cu regim special, parc national, Rezervatie a Biosferei si asa mai departe. Aceasta situatie a fost stabilita intre 2000 si 2004 si impresia mea este ca multi investitori fug de zona din acest motiv. Ma tem sa nu ajungem un imens muzeu in aer liber, un muzeu al oamenilor saraci", spune prefectul Lefter. Prin comparatie, teritoriul statului Costa Rica, din America Centrala, este in proportie de peste 95% rezervatie naturala, dar nivelul de trai din aceasta tara este unul dintre cele mai ridicate din regiune.

×
Subiecte în articol: special genetic soia tulcea modificata