x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Scandalos - Copiii sunt victimele perfecte ale incestului

Scandalos - Copiii sunt victimele perfecte ale incestului

de Andreea Cascaval    |    Petru Zoltan    |    24 Ian 2006   •   00:00
Scandalos - Copiii sunt victimele perfecte ale incestului

In Romania, anual zeci de copii cad victime afectiunii excesive a propriilor parinti. Santajul si traumele suferite de victima fac ca politia sa fie anuntata uneori prea tarziu sau niciodata.

Iubirea vinovata intre membrii unei familii a fost condamnata mereu. Este infierata in Biblie si in cartile sfinte ale tuturor culturilor de pe glob, dar si in Codul Penal. Aceasta crima afecteaza fondul biologic si psihic al generatiilor tinere.

Incestul este una dintre infractiunile cu cele mai mari cifre negre ale criminalitatii. Incepand cu anul 1990 si pana in 2001, numarul cazurilor de incest era in plina ascensiune. Din 2002, numarul de infractiuni de acest gen a inceput sa scada. In 2004 au fost inregistrate 44 de cazuri, iar in anul 2005 s-au inregistrat 38 de cazuri. Teama de oprobiul public, santajul sau traumele pe care le sufera victima fac ca Politiei sa-i fie rareori aduse la cunostinta aceste cazuri. De aceea, cand spunem ca numarul a inceput sa scada, ne referim doar la cazurile semnalate la Politie.

"PARADISUL" RURAL. Cele mai multe cazuri sunt inregistrate la tara, unde in 2004 au fost sesizate 28 de cazuri, numar aproape dublu fata de cele de la oras. Gheorghe Barbulescu, comisar-sef la Directia de Investigatii Criminale, este de parere ca acest lucru se intampla, deoarece: "Cei din mediul rural sunt mai usor de corupt. Ori se profita de un handicap al victimei, ori dorm sapte-opt intr-o incapere". Astfel s-a intamplat si in cazul lui Aurel Chelea, din comuna timiseana Dumbravita. Barbatul a fost arestat, deoarece vreme de cativa ani si-a violat cele cinci fiice cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani. Patru dintre ele s-au casatorit si au plecat de acasa, iar mezina a ramas cu parintii. Aceasta le-a declarat politistilor ca tatal sau a fortat-o sa intretina relatii sexuale cu el inca de la varsta de 12 ani. Fata i-a povestit mamei ce se intampla, dar aceasta, de frica probabil, i-a spus ca nu are ce face. Daca mezina nu sesiza autoritatile, probabil ca celelalte patru fete nu ar fi recunoscut nici pana in ziua de azi ca tatal lor a abuzat pe rand de fiecare. Iar daca macar una dintre fiice ar fi spus ceva, probabil cea mica nu ar mai fi avut parte de un asemenea tratament din partea tatalui. De regula, relatiile incestuoase, care apar in copilarie, iau sfarsit abia cand victima creste si se maturizeaza psihic. Acest lucru se intampla o data cu intensificarea relatiilor sociale, adica intre 16 si 18 ani, categorie de varsta la care incestul inregistreaza cele mai multe victime.

COMPLEXATI SI RATATI. Una dintre cauzele incestului ar putea fi sentimentul ratarii sau al esecului sexual, combinat cu o stare avansata de ebrietate. Cazul lui Jan Simion Eva, in varsta de 48 de ani, fost diacon baptist, care si-a violat fata timp de cativa ani, vine sa confirme acest lucru. Intrebat fiind de ce a facut acest lucru, barbatul a spus: "Am fost complexat inca din copilarie din cauza miopiei si m-am atasat mult de fetita, ea a vrut sa cunoasca realitatea sexuala si eu am vrut sa o feresc de golani. Am inceput intimitatile cu ea si n-am realizat ce fac, pentru ca luam tranchilizante si beam, iar apoi ii faceam injectii in burta ca sa nu o doara la dezvirginare". Apoi exista situatia in care complexele il determina pe agresor sa stabileasca relatii de tip sadomasochist cu victima. Aceasta poate fi un bebelus, un copil de gradinita sau unul aflat in pragul adolescentei. Asa a patit un cuplu din Galati, care si-a lasat fetita in varsta de 6 luni in grija unchiului, cat timp ei erau la camp. Cand s-au intors acasa, parintii au gasit fetita dezbracata si plina de sange. Unchiul fetitei le-a oferit politistilor o explicatie stupida: a aruncat copilul in sus, iar cand l-a prins, degetele i-au intrat, din greseala, in vagin.

"MICUL SECRET". O alta forma de incest este aceea cand tatal recurge la asa-zisul "mic secret". Acest joc are toate sansele sa devina real, sa se concretizeze intr-o adevarata legatura erotica secreta care poate dura cativa ani buni. In astfel de situatii, agresorul nu apeleaza la violenta. De la mangaierile parintesti, perfect normale, el coboara catre zonele intime. Daca insa copilului i se pare ceva in neregula, parintele incestuos il convinge ca asa fac parintii care isi iubesc copiii, atragandu-i totodata atentia ca acesta este "secretul lor", deci trebuie pastrat cu strasnicie. Dupa o perioada oarecare, autorul trece la fapte. Daca este la o varsta frageda si nu are nici o notiune despre bine si rau, victima lasa ca incestul sa se produca in mod repetat, fara sa spuna nimanui. De cele mai multe ori, aceste cazuri sunt semnalate de catre partener sau de rude apropiate. Dupa ce si-a batut zdravan nevasta si a alungat-o de acasa, Nicusor Suiu (33 de ani), muncitor la Exploatarea Miniera din Lonea, a dus-o pe fiica cea mare, de 7 ani, intr-o camera, unde a mangaiat-o si i-a dat pantalonii jos. Vecinii, alertati de sotia muncitorului si de tipetele fetei, au sarit in ajutor si au chemat Politia. Oamenii au intrat peste barbat in casa si l-au surprins in timp ce acesta se pregatea sa o violeze. Fiica barbatului a spus autoritatilor ca tatal ei incerca sa o convinga sa faca dragoste cu el de un an.

DE-A MAMA SI DE-A TATA. Incestul poate imbraca si forma "jocului de-a mama si de-a tata". Este vorba despre relatiile sexuale dintre frati, de obicei cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani. La aceasta varsta, copiii isi descopera sexualitatea. Doi frati din Moinesti, in varsta de 15 si 17 ani, si sora lor, de 14 ani, au fost cercetati pentru incest. Cei trei intretinusera relatii sexuale timp de mai multe luni. Politistii din Moinesti au afirmat socati ca nu s-au mai confruntat de 20 de ani cu un caz de incest intre frati minori. Din statistici reiese insa ca numarul cel mai mare de infractiuni de acest gen sunt savarsite de autori cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani. "Aceasta este partea a doua a vietii, cand lucrurile sunt destul de asezate si blazate", motiveaza Claudiu Ganciu, psihoterapeut la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie. Faptul ca varsta agresorilor nu are limita vine sa il confirme un bunic de 57 de ani din Arad, care si-a agresat nepoata in varsta de 15 ani. Ancheta a inceput in urma unei sesizari telefonice anonime primite la sediul Directiei pentru Protectia Copilului. Asistentii sociali au fost informati ca o adolescenta care locuia cu tatal si cu bunicul ei ar fi fost agresata sexual, in luna august 2005. Fata le-a spus asistentilor sociali ca ar fi fost violata de bunicul ei, fapt dovedit de expertiza medico-legala. Exista si cazuri in care rolurile se inverseaza: victimele sunt parintii. Fara ocupatie si baut, un tanar de 22 de ani dintr-o comuna gorjeana si-a violat mama cand s-a intors de la carciuma. Cand s-a trezit, barbatul a declarat ca a aflat de la politisti ca a violat-o pe mama sa.

AGRESIUNE
"Este normal sa simti o atractie fata de o persoana de acelasi sange. Important este cum gestionezi ceea ce simti. In cazul agresiunii fata de un copil, devenit adult, copilul agresat sexual va avea dificultati in alegerea unui partener, dar si tulburari de identitate sexuala sau refuzul vietii sexuale. Toate acestea pot duce la alte tipuri de comportament sexual aberant"
Claudiu Ganciu
psihoterapeut la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie

TRAUME
"Este normal sa simti o atractie fata de o persoana de acelasi sange. Important este cum gestionezi ceea ce simti. In cazul agresiunii fata de un copil, devenit adult, copilul agresat sexual va avea dificultati in alegerea unui partener, dar si tulburari de identitate sexuala sau refuzul vietii sexuale. Toate acestea pot duce la alte tipuri de comportament sexual aberant", considera Claudiu Ganciu. Toate aceste comportamente se pot repara prin consiliere sau alte metode, insa, cand victima recurge la sinucidere ca salvare suprema, nimeni nu mai poate face nimic. Directia Nationala Anticoruptie a declansat o ancheta interna in cazul procurorului oradean Ioan Moldovan, seful Sectiei teritoriale PNA din Oradea, acuzat de un cotidian central ca ar fi avut relatii incestuoase cu fiica sa, care apoi s-a sinucis.

STATISTICI
Din statistici reiese ca dupa 1990 au fost descoperite peste 450 de infractiuni de incest, cu o medie anuala de 65-70 de cazuri. Dupa 1993, abuzurile sexuale comise de tati asupra fiicelor s-au inmultit. Daca in acel an se inregistrau 30 de cazuri, dintre care noua cu victime care aveau varsta sub 14 ani, in anul 1997 au fost 63 de cazuri, cu 19 victime mai mici de 14 ani, iar in 1998 au existat 65 de cazuri, in care zece dintre victime aveau sub 14 ani. In anul 1999 s-au inregistrat 74 de cazuri, urmand anul 2000, cu 82 de cazuri, cifra care a ramas constanta in 2001.
×
Subiecte în articol: special vărsta cazuri