x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Scandalos - Stuful din Delta, dat de pomana

Scandalos - Stuful din Delta, dat de pomana

de Alexandru Nastase    |    16 Mar 2006   •   00:00
Scandalos - Stuful din Delta, dat de pomana

Dupa resursa piscicola data pe gratis, statul roman este pagubit si in cazul resursei stuficole, una dintre cele mai valoroase din Delta Dunarii. Mai-marii zilei care hotarasc destinele Rezervatiei au votat alocarea a tone intregi de stuf din Delta oricarei societati interesate, in baza unor simple protocoale. Profund ilegal si strigator la cer.

INFRACTIUNE. Abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata. Asa e incadrat in Codul Penal ceea ce a hotarat Colegiul Executiv al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Intruniti in sedinta in decembrie 2005, cu cateva zile inainte de Craciun, in plin sezon de recoltare a stufului, conducerea ARBDD adopta o hotarare, sub semnatura guvernatorului liberal Paul Cononov (poreclit guvernatorul-gunoier), care decide ca intregul potential stuficol din Delta va fi incredintat pe baza unor protocoale societatilor care solicita acest lucru, indiferent de obiectul de activitate, de utilajele detinute si de personalul angajat.

CE SPUNE LEGEA? Legea 219, emisa in 1998 de actuala guvernare, spune ca recoltarea stufului trebuie concesionata numai prin contract si cu plata unei redevente, iar cei care vor exploata resursa trebuie desemnati prin licitatie publica si nu prin atribuire directa. Acelasi lucru e stipulat si in Legea Rezervatiei Biosferei, 82/ 1993. Mai mult decat atat, tot legea spune ca societatile care pot participa la licitatie trebuie sa aiba ca obiect principal de activitate exploatarea si valorificare stufului. In plus, HG 153/ 2002 spune ca in zonele in care in urma licitatiilor nu s-a desemnat nici un castigator, stuful este dat prin atribuire directa, dar numai unei societati care se ocupa cu asa ceva, are utilaje si personal calificat si este obligata sa plateasca redeventa si sa faca investitii asemenea concesionarilor, si toate acestea dupa parcurgerea procedurilor legale. In documentul pe care il semneaza, guvernatorul Cononov nu tine seama de nici unul dintre aceste aspecte, fapt ce il incrimineaza penal.

FARA CONTROL. Si aberatia continua: tot prin protocol se incredinteaza si resursa stuficola din toate zonele strict protejate din Rezervatie, zone unde chiar si accesul este interzis prin lege. Hotararea Consiliului Stiintific, prin nota de fundamentare, spune clar cine are dreptul de a recolta in zone strict protejate. Cu toate acestea, Colegiul Executiv incalca in picioare preve-derea forului superior. In aceste zone, cele mai valoroase din Rezervatiei, vor putea intra nestingheriti tot felul de firme.

Ce conteaza daca respectivele societati nu detin echipament avizat pentru aceasta activitate. In plus, cine va fi tras la raspundere cand in zonele strict protejate va fi deversata, de exemplu, motorina? Resursa statului, o cantitate potentiala de peste 250.000 tone stuf pe an, se ofera "prin protocol" celor care vor sa o exploateze. O intrebare apare imediat: oare cine vor fi fericitii semnatari ai protocolului incheiat cu Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii pentru recoltarea stufului? Sa fie vorba de oarece datorii politice ale guvernatorului Cononov, membru marcant al PNL-ului Tulcea?

APOLITIC?
"Partidul se opreste la usa Rezervatiei. Nu am avut nici un fel de presiuni. Voi anunta imediat cand vor fi. Si asta le-o transmit si celor care vor incerca sa initieze astfel de presiuni. Si demisia este o alternativa." - Paul Cononov, Guvernatorul Deltei Dunarii
×
Subiecte în articol: special delta