x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Scandalul "Matusa": doua procente

Scandalul "Matusa": doua procente

de Sebastian Lazaroiu    |    23 Ian 2006   •   00:00
Scandalul "Matusa": doua procente

CURS a realizat la coman-da Jurnalului National un sondaj de opinie pe tema scandalului "matusa Tama-ra". Potrivit directorului CURS, concluzia acestui sondaj e surprinzatoare: electoratul PSD a inghetat deocamdata la 26%, atenuarea caderii partidului dato-randu-se, in buna masura, deciziei presedintelui exe-cutiv, Adrian Nastase, de a se autosuspenda. Acest lu-cru arata ca scandalul "Matusa" nu a afectat PSD, par-tidul scazand de la 28%, cat avea in decembrie 2005, la 26%.

CURS a realizat la comanda Jurnalului National un sondaj de opinie pe tema scandalului "matusa Tamara". Potrivit directorului CURS, concluzia acestui sondaj e surprinzatoare: electoratul PSD a inghetat deocamdata la 26%, atenuarea caderii partidului datorandu-se, in buna masura, deciziei presedintelui executiv, Adrian Nastase, de a se autosuspenda. Acest lucru arata ca scandalul "Matusa" nu a afectat PSD, partidul scazand de la 28%, cat avea in decembrie 2005, la 26%.

"Pe un butoi cu pulbere"""


Starea de deruta care ar putea caracteriza in ultima perioada conducerea PSD s-a transmis rapid catre electoratul acestui partid. Desi PSD pare ca a reusit sa atenueze caderea drastica in intentiile de vot, potentialul sau electoral sta pe un butoi cu pulbere.

Mostenirea matusii Tamara divizeaza in mod dramatic grupul de votanti social-democrati. Daca romanii, indiferent de preferintele politice, cred intr-o majoritate covarsitoare ca averea matusii nu ii apartine, de fapt, acesteia si ca in spatele acestei mosteniri se afla o serie de ilegalitati comise de fostul premier, votantii PSD sunt ceva mai moderati. Trebuie remarcat totusi ca jumatate dintre acestia impartaseste opinia majoritara: mostenirea este o perdea de fum menita sa mascheze afaceri dubioase. Cealalta jumatate este inclinata sa creada declaratia de avere a fostului presedinte executiv. Perceptiile asupra mostenirii (a carei beneficiara a fost de fapt sotia fostului premier) sunt interesante atunci cand comparam opiniile intregului electorat cu cele ale electoratului PSD. In vreme ce votantul mediu crede ca Nastase poarta principala vina in scandalul declansat (sa ne amintim ca cei mai multi cred ca banii din mostenire au fost obtinuti prin ilegalitati ale fostului premier), votantul PSD inclina sa atribuie vinovatia sotiei acestuia. Probabil ca mitul "sotiei malefice" functioneaza mai bine in cazul celor care nu si-au pierdut total increderea in liderul politic favorit.

TENDINTE DE DIVIZARE. Desi eroarea de reprezentativitate a sondajului este mai mare in cazul grupului de votanti PSD, iar opiniile lor agregate trebuie interpretate cu prudenta, se poate observa o tendinta de divizare intre ceea ce reprezinta acum Mircea Geoana sau Ion Iliescu si ceea ce reprezinta Adrian Nastase. Aceasta divizare a electoratului PSD pare a se suprapune pe clivajul devenit din ce in ce mai vizibil intre cei doi lideri importanti ai partidului: Mircea Geoana si Adrian Nastase. Acestia isi impart in mod egal increderea simpatizantilor, iar perceptia asupra puterii lor relative in partid este si ea puternic impartita (50% cred ca Geoana are acum mai multa putere, in vreme ce 40% sunt sceptici fata de aceasta schimbare). Linia de fractura se vede si mai clar atunci cand e vorba de revenirea liderului spiritual al partidului, Ion Iliescu. Jumatate-jumatate. Unii cred ca ar trebui sa revina in fruntea PSD, altii cred ca ar fi mai bine sa ramana acolo unde l-a plasat ultimul congres. Iliescu nu este tocmai binevenit. Abia plecase.

FISURA. Concluzia acestui sondaj e surprinzatoare: electoratul PSD a inghetat deocamdata in banda sfertului (26%), dar fisura din conducere s-a transformat intr-o falie la baza partidului. Atenuarea caderii partidului se datoreaza in buna masura deciziei presedintelui executiv de a se autosuspenda. De altfel, decizia este apreciata nu doar de votantul mediu (70% aproba retragerea), ci si de o majoritate a votantilor PSD (53%). Majoritatea cere un gest similar din partea lui Adrian Nastase si in ceea ce priveste functia de presedinte al Camerei Deputatilor (48%), in vreme ce baza Partidului Social-Democrat se opune categoric unei decizii prin care reprezentantul PSD ar putea parasi reduta parlamentara, pentru care partidul s-a batut "eroic" sa o salveze in toamna anului trecut. Scenariul conspiratiei impotriva liderului PSD pare credibil la nivelul oamenilor obisnuiti, dar protagonistii acestui scenariu sunt mai degraba colegii de partid, decat serviciile secrete, in viziunea celor mai multi romani. "Lucratura" careia i-a cazut victima Nastase pare a fi fost tesuta cu migala de parteneri, mai degraba decat de dusmani. Mesajul politic a prins insa mai bine la votantul PSD - Adrian Nastase a acuzat in primul rand cercuri din jurul actualei puteri pentru campania de presa declansata in jurul mostenirii. Asa se face ca fidelii PSD cred mai mult in aceasta varianta, dar nu exclud nici intrigile din interiorul partidului, ceea ce arata ca disensiunile la varf sunt percepute destul de clar de simpatizanti.

CE URMEAZA?
Potentialul de ruptura la nivelul electoratului PSD este mare. Noi informatii despre mostenirea matusii Tamara care sa intareasca suspiciunea ilegalitatilor comise de Adrian Nastase vor indeparta incet, dar sigur, o parte din electoratul partidului de simpatiile actuale.
In cazul in care presedintele executiv suspendat nu va mai reprezenta un vector de imagine pentru PSD, partidul s-ar putea stabiliza din punct de vedere electoral. Starea de confuzie s-ar risipi. In cazul in care Nastase va refuza sa paraseasca fie si temporar prim-planul, in conditiile in care situatia sa juridica s-ar inrautati, atunci o migrare spre un PRM din ce in ce mai atractiv nu poate fi exclusa. Adrian Nastase are nevoie de o pauza politica. Acesta pare a fi mesajul electoratului.
Sunt putini cei care cred ca nu va mai reveni in viata publica, chiar daca va fi gasit vinovat de justitie (doar 23% cred in decesul politic al fostului premier). Este la fel de adevarat ca alti lideri din partid ar putea sa profite de aceasta paranteza in cariera lui Nastase si atunci revenirea va fi intr-adevar dificila. Dar oamenii obisnuiti nu inteleg chiar toate mecanismele politice interne de inlaturare a competitorilor politici, asa ca sunt fie optimisti ("e bine sa se intoarca Nastase dupa ce sta o vreme pe margine"), fie cinici ("Nastase se va intoarce oricum, pentru ca asa e politica la noi").

Scandalul ""Matusa Tamara"" ia 2% PSD


de Gabriela Antoniu
CONCLUZII. Electoratul apreciaza autosuspendarea lui Nastase si e impotriva revenirii lui Ion Iliescu in conducerea PSD
CURS a realizat pentru Jurnalul National un sondaj de opinie pe tema scandalului "Matusa Tamara". Potrivit directorului CURS, electoratul PSD a inghetat deocamdata in banda sfertului - 26%. Ultimul sondaj CURS, dat publicitatii in decembrie 2005, plasa PSD in optiunile electoratului pe locul doi, dupa Alianta D.A., cu 28%.

Sondajul CURS a fost realizat in perioada 18-21 ianuarie 2006, pe un esantion de 1.005 subiecti, cu varste peste 18 ani. Acesta a fost facut prin interviuri fata in fata la domiciliul subiectilor si are o eroare maxima de 3,1% la o probabilitate de 0,95.

CATEGORII SOCIO-DEMOGRAFICE. CURS a realizat si o distributie a raspunsurilor la intrebarile sondajului pe categorii socio-demografice: sex, varsta, educatie, mediu rezidential si regiune. Astfel, potrivit sondajului, cei mai multi care au auzit de mostenirea familiei Nastase sunt barbati - 91%, au varsta cuprinsa intre 31 si 55 de ani - 93%, au studii peste liceu - 93%, traiesc la oras - 91% si provin din estul tarii. Dintre cei care au auzit de aceasta mostenire, majoritatea celor care nu cred ca ea a apartinut intr-adevar matusii Tamara, respectiv 73% sunt barbati, au intre 31 si 55 de ani - 74%, au studii peste liceu - 77%, provin din mediul urban - 77%, din regiunea estica a tarii - 81%.

Pentru majoritatea romanilor si romancelor - 71%, dobandirea mostenirii ascunde o serie de ilegalitati comise de Adrian Nastase. Cei mai multi - 74 % - au varsta cuprinsa intre 31 si 55 de ani, au liceul - 74%, provin din mediul urban - 74%, din partea de est a tarii - 79%. Egalitate intre sexe se inregistreaza si la intrebarea daca "Adrian Nastase a procedat bine sau rau atunci cand s-a autosuspendat din functia de presedinte executiv al PSD". Astfel, au spus ca a procedat bine 70%, majoritatea lor - 73% avand intre 31 si 55 de ani, liceul - 75%, provin de la oras - 75% si locuiesc in Bucuresti - 74%.

In ceea ce priveste avantajele si dezvantajele PSD prin autosuspendarea lui Adrian Nastase, procentele sunt impartite. Astfel, daca 36% dintre romance cred ca PSD va avea de pierdut, barbati care sustin aceasta idee sunt mai numerosi: 39%. Cei mai multi respondenti care sustin aceasta idee - 44% au 56 de ani si peste, au studii subliceale - 39%, provin din mediul urban - 39% si locuiesc in Capitala - 48%.

VINOVATUL. Sondajul mai arata ca majoritatea celor care sustin ca Adrian Nastase poarta cea mai mare vina, spre deosebire de sotia sa Dana, in afacerea mostenirea matusii Tamara sunt barbati - 52%, au intre 18 si 30 de ani - 51%, au liceul - 50%, locuiesc in mediul urban - 48% si traiesc in estul tarii - 51%.

DEMISIE. Majoritatea celor intervievati care sustin ca Adrian Nastase trebuie sa demisioneze de la sefia Camerei Deputatilor sunt tot barbati - 53%, au varsta cuprinsa intre 31 si 55 de ani - 51%, au studii liceale si peste liceu - 52%, provin de la oras - 52% si traiesc in estul tarii - 53%.

Pe de alta parte, daca Justitia il va gasi vinovat pe Adrian Nastase, opinia majoritara in randul intervievatilor potrivit careia va reveni in politica dupa o perioada de timp apartine femeilor - 44%. Cei care sustin aceasta idee au intre 31 si 55 de ani - 43%, au liceul si peste liceu - 43%, provin din mediul rural - 43% si traiesc in sudul tarii - 44%.

Tot femeilor apartine si opinia majoritara ca Adrian Nastase a fost lucrat in scandalul mostenirii - 59%. Adeptii acestei idei au intre 31 si 55 de ani - 59%, au studii subliceale - 58%, provin din mediul rural - 60% si traiesc in vestul tarii - 60%. De asemenea, sexul slab este cel care predomina in furnizarea raspunsurilor la intrebarea: "Credeti ca Mircea Geoana va avea mai multa putere decat pana acum dupa autosuspendarea lui Adrian Nastase?" - 50%. Majoritatea sustinatorilor acestei posibilitati au intre 18 si 30 de ani - 55%, au studii subliceale - 51%, locuiesc la sate si provin din sudul tarii - 51%.

REVENIREA LUI ILIESCU. 74% dintre cei care spun ca nu e necesara revenirea lui Ion Iliescu in conducerea PSD - 74% - sunt barbati, au intre 18 si 31 de ani - 81%, au studii peste liceu - 81%, locuiesc la oras - 75% si provin din vestul tarii - 82%. La capitolul incredere in liderii PSD, apare din nou egalitatea intre sexe. Astfel, majoritatea celor intervievati - 23% - au cea mai mare incredere in liderul PSD Mircea Geoana, au intre 31 si 55 de ani - 27%, au studii peste liceu - 25%, traiesc in mediul rural - 24% si provin din sudul tarii - 27%. Adrian Nastase se bucura de cea mai mare incredere la ambele sexe - 9%, majoritatea acestora au intre 18 si 30 de ani - 11%, au studii suliceale - 11%, traiesc la sate - 10% si provin din sudul tarii - 13%. Cat il priveste pe Ion Iliescu, acesta se bucura de cea mai multa incredere din partea femeilor - 10%, majoritatea "sustinatorilor" sai avand 56 de ani si peste - 14%, studii sub liceu - 12%, provin din mediul rural - 10% si locuiesc in Bucuresti - 14%.

Click pt a mari imaginea

Click pt a mari imaginea
Click pt a mari imaginea

Click pt a mari imaginea
Click pt a mari imaginea
Click pt a mari imaginea

Click pt a mari imaginea

Click pt a mari imaginea

Click pt a mari imaginea
×