x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Scheffer aşteaptă un Putin deschis

Scheffer aşteaptă un Putin deschis

de Jurnalul National    |    03 Apr 2008   •   00:00

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat ieri în cadrul Conferinţei de la Bucureşti că nu se aşteaptă ca preşedintele rus, Vladimir Putin, să păstreze tăcerea la summit în legătură cu temele asupra cărora există disensiuni între NATO şi Rusia. El a menţionat în acest sens CFE, apărarea antirachetă şi Kosovo.



Disensiuni NATO-Rusia




Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat ieri în cadrul Conferinţei de la Bucureşti că nu se aşteaptă ca preşedintele rus, Vladimir Putin, să păstreze tăcerea la summit în legătură cu temele asupra cărora există disensiuni între NATO şi Rusia. El a menţionat în acest sens CFE, apărarea antirachetă şi Kosovo.


Scheffer a spus că dacă Putin va veni la Bucureşti cu o atitudine deschisă, va fi posibil un progres către o relaţie mai extinsă NATO – Rusia. Scheffer a adăugat că NATO şi Rusia discută despre modul în care Moscova se poate implica în Afganistan în probleme de transport, facilitarea comunicaţiilor şi pregătirea ofiţerilor pentru combaterea traficului de droguri. Secretarul general al NATO a menţionat că un alt aspect important este implicarea Rusiei în operaţiunea Active Endeavour. El a spus că NATO şi Rusia au dovedit că sunt capabile să discute probleme dificile într-un mediu constructiv, astfel încât să se facă progrese, mai ales în teme de importanţă comună. Totuşi, oficialul NATO a precizat că ceea ce a lipsit a fost un impuls care să dea acestei cooperări un aspect strategic de natură politică.


UŞĂ DESCHISĂ.
Tot ieri, în cadrul Forumului Transatlantic, Scheffer, a declarat  că, indiferent de decizia care va fi luată la summit în privinţa extinderii Alianţei, uşa NATO nu se va închide.  Scheffer a arătat că summit-ul NATO de la Bucureşti va fi un success dacă va oferi un răspuns provocărilor cu care se confruntă Alianţa. În acest context, Scheffer a declarat că speră ca summit-ul de la Bucureşti să se finalizeze cu o extindere suficient de mare încât să sporească "stabilitatea şi încrederea NATO". El a mai spus ca speră ca summit-ul să aducă şi o evoluţie în privinţa parteneriatului cu Bosnia-Herţegovina şi Muntenegru. Referindu-se la Serbia, Scheffer a spus că mesajul transmis Belgradului va fi acela că are un loc în procesul de integrare euro-atlantică dacă va întoarce spatele naţionalismului şi se va alătura pe deplin variantei de cooperare din cadrul Alianţei. Scheffer a insistat însă că dosarul extinderii Alianţei nu se va închide după decizia care va fi luată cu privire la extindere. Referindu-se la Georgia si Ucraina, Scheffer a afirmat că, indiferent ce decizie va fi luată în ceea ce priveste acordarea MAP, mesajul transmis celor două state va fi unul pozitiv şi lipsit de ambiguitate - uşa NATO rămâne deschisă, iar acestea îşi vor  putea găsi locul în comunitatea euro-atlantică dacă vor dori, atunci când vor îndeplini criteriile necesare. De asemenea, Scheffer a declarat că speră ca summit-ul de la Bucureşti va oferi un răspuns în privinţa Afganistanului, principala prioritate a NATO în materie de operaţiuni.


    

×
Subiecte în articol: nato eveniment scheffer