x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Şcoala de frumuseţe şi bune maniere

Şcoala de frumuseţe şi bune maniere

de Roxana Roseti    |    14 Ian 2011   •   02:18
Şcoala de frumuseţe şi bune maniere
Sursa foto: Şcoala de Coafură Cornel Saru/

Micul Paris are o lungă tradiţie în ceea ce pri­veşte „tunsul, rasul şi frezatul la salon”. Numai că vechile obiceiuri s-au cam pierdut, aşa cum s-au pierdut şi multe altele din farmecul ve­chiului Bucureşti. Există însă oameni care cred în reînvierea adevăratului „salon de frumuseţe” de altădată, sub forma şcolii de coafură şi de ce nu... de comportament!

Cine şi-ar putea închipui astăzi că, de exemplu, „cel mai mare salon din ţară” (de frizerie) a fost Calea Văcăreşti?!? „Să nu uităm că bărbierii aveau în târgul medieval al Bucureştilor una dintre primele bresle. Iar când moda europeană a pătruns pe plaiurile noastre, coafura complicată a româncelor a început să prindă mai mult decât «formă», secolul al XIX-lea însemnând o revoluţie în materie de modă capilară”, spune Cornel Saru – cel mai în vogă hairstylist din România, unul dintre reperele artistice în domeniul coafurii de la noi.
Povestea lui a început undeva în vechiul şi stila­tul Bucureşti, unde tatăl său avea frizeria  Frascati. „Am

învăţat foarte multe de la el, e o tradiţie de familie. şi era o clientelă... Un pic selectivă, toată lumea era curată, parfumată, spălată, bărbierită... În felul meu, am fost un pionier! Deoarece de copil am ştiut că vreau să aduc frumuseţe în viaţa oamenilor, învăţându-i provocarea pe care o presupune schimbarea de imagine mai ales în cazul unei femei. Desi­gur, tradiţia de familie şi-au pus amprenta în alegerea acestui  domeniu.”

În 1990, Cornel Saru devenea absolvent al cursurilor de calificare ale Cooperativei Igiena, ca primă atestare în meseria sa. Apoi a avut şansa primei specializări în Germania. „Acolo am descoperit ce înseamnă hairstyling-ul, în anii '90 am avut prima mea ieşire din ţară în Germania, acela a fost momentul care m-a propulsat, am văzut că se poate şi mai bine. Nimeni nu spune că eşti bun în meseria asta dacă eşti îmbrăcat nu ştiu cum, dar… atitudinea creează puterea.” Cornel Saru este absolventul renumitei Academy Toni&Guy, din Londra, o instituţie de profil la care visează orice hairstylist. Au urmat, de asemenea, traininguri şi schimburi de experienţă în Olanda, Italia, Spania, Franţa şi Anglia. Începând din 1996, în fiecare an a obţinut diplome de specializare în tunsoare şi culoare. În anii 2007-2008 definitivează cursurile Trend Collection-Academia Vidal Sassoon Londra, iar în urma absolvirii cursurilor acestei prestigioase academii din Regatul Unit obţine titlul de de International Master.

 

Concept
Dar... 2005 a fost anul în care Cornel Saru reuşea să construiască un nou concept în industria românească de înfrumuseţare, deschizându-şi propriul salon profesional de coafură. „Nu se stinsese dorul după lumea aceea stilată şi aparte din vechiul Bucureşti, care venea în frizeria tatălui meu. Am făcut un lucru pe care românii în general nu prea aveau curajul să-l facă: un salon specializat numai pe păr, un salon în care lumea vine pentru schimbări ? în general la păr şi în viaţă de ce nu!” Apoi a mai trecut ceva vreme, şi dorul acela după frumosul lux al vremurilor de fapt niciodată apuse nu s-a stins, ba chiar s-a amplificat: „O şcoală de coafură! Şi de comportament, de ce nu”.

A deschis-o în 2009, find prima instituţie de acest gen din România care funcţionează după o metodologie britanică, cu ore de teorie şi practică. „Educare permanentă şi evoluţie (atât pentru începători, cât şi pentru iniţiaţi sau avansaţi).” „Cursuri intense de colorimetrie, tuns, styling, dar mai ales cursuri de comunicare. Pe vremuri, oamenii care lucrau într-un salon ştiau cum să-şi atragă clienţii (ca un exemplu umoristic, dacă erai client fidel al unui salon, căpătai diverse drepturi, cum ar fi dreptul de a fi fricţionat cu chinină pentru distrugerea mătreţei!), în primul rând prin profesionalism şi comportament. Avem zile în care eu şi cursanţii ne strângem toţi în cerc, aşa ca în cercurile psihologice! De exemplu, la început, cursantul spune în acest «cerc» eu sunt... am venit aici ca să..., eu întreb «de ce ai ales să faci această şcoală?», este o modalitate extraordinară de a ne cunoaşte unii pe alţii, e interesantă «moştenirea» pe care o are fiecare de la părinţi, prieteni, colectivitate... amici, pentru că în viitor nu vei fi numai un hairstylist, ci şi un om care poate aduce binele şi frumosul în vieţile altora.”

Şcoala are mai multe niveluri de calificare: „De exemplu, nivelul unu presupune 18 săptămâni de curs, care dezvoltă cunoştinţele de bază în domeniul coafurii, oferind posibilitatea ca după terminarea cursurilor absolventul să beneficieze de diploma eliberată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării (recunoscută pe teritoriul României şi UE), cu calificare în meseria de coafor”. Unde sunt unii dintre absolvenţi acum? „În momentul de faţă, unii au plecat din ţară în Anglia şi majoritatea celor care nu au plecat afară lucrează. E un domeniu care la nivel de masă este foarte apreciat, tocmai de aceea luna aceasta începem şi cursuri de make-up - mai nou un domeniu foarte căutat!”

 

Impresia
După 20 de ani de tuns, vopsit şi coafat, încă mai merge la specializări, în străinătate, de cel puţin trei ori pe an. „Nu vreau să dispar din peisaj... Dar când apari, să apari rar, dar bine. Să laşi o impresie de lungă durată”, gân­deşte Cornel Saru cu voce tare, în timp ce un flaş­netar se strecoară neverosimil pe Lipsca­niul care îi aduce aminte de vremurile în care tatăl hairstylist-ului de astăzi avea în fri­zerie o lume acum demult apusă. „Ro­mânul în general gustă ce-i frumos... Acest peisaj, oricât de urâte ar fi vremurile (până şi în perioade de război oamenii parcă alocă mai multă atenţie lookului...), stă în puterea noastră să îl reînviem, să îl reeducăm, trecându-l prin şcoala de frumuseţe şi bune maniere! Poate e o condamnare, dar o condamnare plăcută...”

×
Subiecte în articol: stare de lux jurnalul de duminică