x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Scoala mortii

Scoala mortii

04 Sep 2004   •   00:00

EVENIMENT

Ceea ce trebuia sa fie o operatiune precisa, avand ca prioritate cat mai putine victime, s-a transformat intr-un dezastru. Trupele ruse au reusit sa ocupe scoala din Beslan, unde sute de copii si adulti erau tinuti ostatici de un comando de teroristi, multi dintre ei mercenari arabi, dar pretul a fost prea mare: peste 100 de morti si 400 de raniti. O lume intreaga este socata de masacrul petrecut in Osetia de Nord

Scoala le-a fost facuta cavou

Rusii asteptau doar un pretext pentru a intra cu forta in scoala din Beslan, unde un comando de ceceni tinea ostatici sute de copii si adulti. Atunci cand un grup a incercat sa evadeze si cecenii au deschis focul, insa rusii au dat buzna, planul lor a scapat de sub control: la sfarsitul operatiunii erau peste 650 de raniti si 150, de morti, in vreme ce majoritatea teroristilor, jumatate dintre ei mercenari arabi, au fost omorati sau arestati.
ANA ILIE

Dupa aproape trei zile de suspans, criza copiilor tinuti ostatici intr-o scoala din Osetia de Nord de catre un comando de teroristi ceceni a cunoscut ieri un sfarsit dramatic. Scenariul de care se temea toata lumea s-a intamplat: fortele rusesti au intrat in forta in scoala, intr-o incercare disperata de a salva copiii care de doua zile nu mai primisera apa si mancare. Bilantul provizoriu indica un numar de cel putin 650 raniti si peste 150 de morti.

S-AU RAZGANDIT. Daca de dimineata autoritatile prezente la Beslan dadeau asigurari ca nici nu se pune problema unei interventii armate, la pranz situatia s-a precipitat, o data cu incercarea de evadare a unui grup de ostatici, cam 30 de copii si femei. Ieri de la prima ora, rudele celor tinuti cu forta in interiorul salii de sport minate din Scoala numarul 1 din Beslan se pregateau sufleteste pentru inca o zi de negocieri cu teroristii, sperand, fiecare, ca persoana draga lui va fi eliberata curand. Intrebate de jurnalisti cum cred ca ar trebui sa procedeze autoritatile, rudele ingrijorate au raspuns cu hotarare ca in nici un caz nu vor permite un atac in forta, in care copiii lor ar putea fi raniti sau omorati.

LINISTITORI. Si autoritatile s-au grabit sa ii linisteasca, vazand ca oamenii devin din ce in ce mai nelinistiti: presedintele Osetiei de Nord, Alexandru Dzasohov, a declarat cu toata hotararea ca militarii nu vor interveni. Asta la doar o zi dupa ce presedintele rus Vladimir Putin anuntase ca se va face tot posibilul pentru ca situatia sa nu degenereze in violente. Presedintele Osetiei a mai anuntat, la orele timpurii ale diminetii, ca gruparea cecena si-a schimbat revendicarile initiale cerand, mai nou, independenta Ceceniei. "Problema principala asupra careia ne vom concentra astazi va fi de a convinge teroristii sa elibereze copiii. Vom cauta o formula ca sa accepte sa le dam mancare si medicamente", a mai spus Dzasohov recunoscand, totodata, ca in interiorul scolii sunt sechestrate mult mai multe persoane decat anuntasera autoritatile initial, "peste 500 de oameni", desi unele rapoarte inaintau o cifra de 1.000-1.500 de ostatici.

SCANTEIA. La nici doua ore dupa declaratia oficialului oset, cei stransi in spatele perimetrului de securitate al autoritatilor ruse au auzit doua explozii puternice, care au fost urmate imediat de tiruri de arma din ambele parti. In urma unei intelegeri, cateva persoane din partea ruseasca s-au deplasat spre scoala, pentru a evacua mortii de acolo. Profitand de aceasta situatie, un grup de adulti si copii a pregatit in graba o evadare. Vazand ca ostaticii le-au scapat printre degete, cecenii au deschis focul asupra lor, ranindu-i pe multi dintre fugari. Plini de sange, obositi, infometati si raniti, multi imbracati sumar, evadatii s-au adapostit in spatele trupelor rusesti, care le-au oferit prima gura de apa dupa aproape trei zile de sete. Rusii au ripostat la randul lor, pentru a proteja evadatii, moment in care celula de criza instituita la Beslan a decis inceperea interventiei.

INTERVENTIA. Patru elicoptere de atac ale rusilor au inceput sa survoleze scoala. Ca la un semn, trupele speciale rusesti au daramat acoperisul scolii, patrunzand in interiorul salii de sport. De acolo, nu s-au auzit, timp de aproape 40 de minute, decat tiruri de arma si explozii de grenade, toata lumea asteptand cu sufletul la gura deznodamantul si rugandu-se ca nu cumva vreunul dintre teroristi sa aiba timp sa-si detoneze centura cu explozibil. Daca la ora locala 14:00 fortele speciale au dat startul atacului, la 14:32 anuntasera deja ca scoala este sub controlul lor. Imediat au procedat la dinamitarea unor pereti interiori ai scolii, pentru a asigura o iesire mai usoara si mai sigura sutelor de captivi din sala de sport si vestiarul scolii, stiut fiind ca atat imobilul cat si curtea fusesera impanzite cu mine de catre teroristi. In scurt timp au fost evacuati toti ostaticii din cladirea asediata, in vreme ce Ministerul de Interne din Osetia de Nord anunta cu retinere ca "majoritatea" captivilor au supravietuit interventiei rusilor. Spre surprinderea multora, cei care ieseau din cladire, multi intr-o stare avansata de slabiciune, erau dezbracati complet sau doar in lenjeria intima, dand nastere unui val de speculatii cu privire la ce s-a intamplat cu adevarat in sala de sport si la umilintele pe care le-au suferit copilasii. "De ce sunt copiii goi?", se intrebau, cu lacrimi in ochi, mamele care aveau copii tinuti ostatici in scoala. "Ori este ori ingrozitor de cald inauntru, ori i-au dezbracat atacatorii", incercau tot ele cateva raspunsuri.

BILANTUL PRELIMINAR. La scurt timp au fost evacuati, pe targi, si aproape 12 morti, adulti si copii. Mai mult de 650 de persoane au fost transportate de urgenta la spital si un bilant preliminar indica un numar de circa 200 de copii raniti. Ministerul de Interne din Osetia de Nord a anuntat ca "teroristii s-au divizat in grupuri, cativa dintre ei ramanand in scoala pentru a acoperi fuga celorlalti".

Trei membri ai comandoului s-au refugiat in pivnita scolii, tarand dupa ei cativa ostatici. Fortele de interventie au reusit sa ii lichideze dupa cateva ore de eforturi. "Am auzit tiruri de arma. Militantii s-au adapostit in pivnita si au fost eliminati", a afirmat corespondentul unui post de televiziune rusesc, citat de AFP. Autoritatile au confirmat, prin vocea comandantului Armatei a 58-a ruse, care a luat parte la interventie, ca aproape toti membrii comandoului au fost ucisi sau arestati. La sfarsitul operatiunii, mai erau patru teroristi in libertate.

HAOSUL DE DUPA. La doar o ora dupa dramaticele evenimente, jurnalistii care au reusit sa patrunda in interiorul scolii povesteau cu groaza privelistea de cosmar dinauntru: cel putin 100 de cadavre zaceau intinse in mijlocul salii de sport, inconjurate de daramaturi, moloz si bombe atarnate de tavan de catre teroristii ceceni. De altfel, unii supravietuitori au dat de inteles ca tocmai aceste bombe au declansat dezastrul. "Eram toti inghesuiti in sala de gimnastica a scolii. Dispozitive explozive au fost lipite cu banda adeziva pe pereti. Unul dintre acestea s-a dezlipit, iar bomba a cazut si a explodat", a declarat pentru televiziunile ruse un fost ostatic. Aceasta explozie ar fi provocat interventia fortelor ruse in scoala.

EXPLOZIA

"Am lovituri si taieturi din cauza geamurilor pe care le-am spart cand am auzit o explozie. Dupa explozie, oamenii au luat-o la fuga. Au tras in noi, de pe acoperisul scolii si de la parter"

FLACARILE

"Am vazut obiecte in flacari cazand din acoperis si pe urma am vazut ca nu mai era nici acoperis, nici ferestre" - Un copil care a supravietuit atacului

Tinuti precum animalele

Tratamentul aplicat ostaticilor, intre care majoritatea copii, a fost dintre cele mai dure. Teroristii au avut grija ca micutii sa nu primeasca hrana timp de peste doua zile. Cu mic, cu mare, ostaticii au fost tinuti ca animalele in sala de sport a scolii numarul 1 din Beslan. Conform declaratiilor unei femei de 27 de ani, Zalina Dzandarovaï, eliberata joi impreuna cu alte 25 de persoane, ostaticii au fost siliti sa doarma de-a valma, unul peste altul, in sala de sport, unde aerul era insuportabil chiar si cu geamurile deschise. "Teroristii isi spuneau ceceni si cereau retragerea armatei ruse din Cecenia. Ne-au spus ca rusii le-au ucis copiii si ca ei (teroristii - n.r.) nu mai au ce sa piarda", a mai declarat Zalina. O alta femeie a spus ca elevilor din clasele mici "le era atat de teama incat executau intocmai fiecare comanda a teroristilor". Tot Zalina le-a spus autoritatilor ca in scoala s-ar fi aflat 1.500 de ostatici. Alti supravietuitori au relatat ca, dupa ce li s-au plans teroristilor ca le e sete, acestia au adus, in batjocura, o cana cu apa pentru toti prizonierii. (Anca Aldea)

Ce puteau face?

Cotidianul rus Moskovski Komsomolet, citat de agentia Rusia la zi, prezinta cinci posibile variante prin care putea fi solutionata criza din Osetia de Nord.

ASALT FARA COMPROMISURI. Varianta consta in transferarea la Beslan, in Osetia de Nord, a peste 1.000 de soldati, din cadrul trupelor speciale ale Serviciului Federal de Securitate (FSB) si a detasamentelor Alfa, Rusia si Viteaz, din cadrul Districtului Caucazul de Nord. Cei 1.000 de experti in asaltarea cladirilor ar fi trebuit sa inconjoare, pe timp de noapte, scoala cu ostatici. Momentul intrarii in cladire ar fi fost riscant din start, de vreme ce teroristii anuntasera, in prealabil, ca vor arunca in aer intreaga scoala. Dupa intrarea in cladire, intensitatea activitatilor teroriste din Rusia ar fi putut scadea pentru un timp, pentru a reizbucni cu o putere sporita mai tarziu, iar pozitia presedintelui Putin, cel mai probabil, ar fi fost atunci serios zdruncinata. Cu toate acestea, seful Kremlinului si-ar fi asigurat astfel "spatele" in orice actiune impotriva separatistilor in Cecenia si in Cheile Pankisi din Georgia.

ASALT CONDITIONAT. Scenariul seamana, in mare, cu prima varianta. Singura diferenta consta in faptul ca, din anumite cauze, teroristii nu ar fi apucat sa arunce scoala in aer. In acest context, fortele ruse ar fi urmat sa-i otraveasca sau sa-i adoarma pe cei aflati in incinta scolii, nu cu ajutorul gazelor, ci prin alte metode. Ceea ce ducea la decesul inevitabil al ostaticilor.

COMPROMIS FARA ASALT. Kremlinul ar fi acceptat, potrivit acestei posibile variante, cererile teroristilor: i-ar fi eliberat pe aceia care au fost arestati pentru atacul din 21-22 iunie asupra Ingusetiei si ar fi inceput retragerea trupelor din Cecenia. Ulterior, teroristii urmau sa paraseasca orasul Beslan si sa se ascunda in munti. Si acest scenariu a fost probat, in 1995, la Budionovsk. Ziarul sustine ca aceasta ar fi fost cea mai buna varianta.

UN COMPROMIS, UN ASALT. Dupa ce cererile teroristilor ar fi fost indeplinite si atacatorii ar fi fost lasati sa iasa din scoala, fortele speciale ar fi urmat sa-i elimine, unul cate unul, pe cei care au luat ostatici sute de copii. Ar fi fost o varianta destul de complicata din punct de vedere tehnic, pentru ca teroristii ar fi trebuit sa fie pacaliti. Este considerata cea mai buna varianta pentru ca ambele tabere - si teroristii, si ostaticii - ar fi avut sanse de supravietuire.

NICI ASALT, NICI COMPROMIS. Scenariul consta in santajarea teroristilor cu uciderea rudelor acestora. In acest context, ar fi existat totusi putine sanse ca ostaticii sa fie eliberati. (Anca Aldea)

TEROAREA

Va prezentam cronologia luarii de ostatici care a tinut Rusia in sah timp de trei zile.

Miercuri, 1 septembrie
  • 10:20 (ora locala): un grup de barbati si femei inarmati si purtand asupra lor centuri cu explozibil intra cu forta in scoala din Beslan, blocheaza sute de copii si adulti in sala de sport si deschid focul asupra fortelor de ordine sosite la fata locului. Circa 10 ostatici mor in cursul schimbului de focuri.
  • 11:49: comandoul ameninta ca arunca scoala in aer daca fortele de interventie lanseaza un atac asupra lor si anunta ca au minat cladirea.
  • 12:38: teroristii cer eliberarea camarazilor din Ingusetia.
  • 12:44: incep negocierile.
  • 13:05: presedintele rus, Vladimir Putin, aflat initial la Soci, se intoarce de urgenta la Moscova.
  • 13:27: circa 15 copii care se ascunsesera chiar la inceputul crizei reusesc sa iasa din scoala.
  • 15:40: alti 10-15 copii ies din ascunzatoare si evadeaza din incinta scolii.
  • 16:01: ministrul de Interne al Osetiei de Nord anunta ca teroristii vor ucide cate 50 de copii pentru fiecare combatant pe care rusii l-ar impusca.

    Joi, 2 septembrie
  • 14:17: FSB (fostul KGB) exclude posibilitatea de a organiza un asalt.
  • 15:43: au loc explozii in apropierea scolii, iar tirurile de arma reincep.
  • 17:17: comandoul pune in libertate 26 de femei si copii.

    Vineri, 3 septembrie
  • 0:37: doua explozii puternice se aud langa scoala.
  • 11:46: comandoul cere ca presedintele Osetiei sa recunoasca independenta Ceceniei.
  • 13:08: au loc explozii puternice, urmate de tiruri de arma.
  • 13:21: un grup de ostatici reuseste sa scape din scoala
  • 13:47: membrii comandoului incearca si ei sa fuga.
  • 14:00: fortele speciale ruse intra in scoala.
  • 14:32: rusii preiau controlul asupra institutiei de invatamant.
  • 14:48: alta serie de explozii, alte tiruri de arma au drept tinta o casa unde se pare ca teroristii incearca sa se regrupeze.
  • 15:09: brancardierii evacueaza din scoala mortii.
  • 19:58: rusii anunta ca teroristii inca mai au ostatici pe care ii tin in subsolul scolii si intr-un bloc din apropiere.
  • 20:01: FSB-ul sustine ca dintre cei 20 de teroristi, jumatate sunt mercenari arabi.
  • 20:26: fortele ruse i-au lichidat pe membrii comandoului aflati la subsol.
  • 22:14: un general rus anunta ca aproape toti teroristii au fost fie lichidati, fie arestati.
  • 22:39: operatiunea fortelor ruse a fost declarata incheiata.

    GALERIE FOTO - Imagini de la locul dramei

  • ×