x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Scriitorul Dan Petrescu, sancţionat pentru declaraţii de la Budapesta

Scriitorul Dan Petrescu, sancţionat pentru declaraţii de la Budapesta

de Ilarion Tiu    |    09 Apr 2010   •   00:00

La 9 aprilie 1990, seara târziu, Biroul Executiv al Guvernului a luat poziţie faţă de declaraţiile neoficiale ale unui membru al său. Era vorba despre scriitorul ieşean Dan Petrescu, adjunct al ministrului Culturii, care într-o vizită la Budapesta "înfierase" Uniunea "Vatra Românească".

Ce se întâmplase? Cu trei zile înainte, reprezentanţi ai scriitorilor români şi maghiari se întâlniseră în capitala Ungariei, pentru a dezbate chestiuni legate de dialogul cultural dintre cele două ţări. Contextul politic era destul de tensionat, având în vedere că nu trecuse nici o lună de la evenimentele de la Târgu-Mureş.

VATRA ROMÂNEASCĂ - "TOTAL LIPSITĂ DE CULTURĂ POLITICĂ"
Profitând de prezenţa unui membru al guvernului român, ziaristul Zoltan Csáky, de la Radio Budapesta, l-a intervievat pe Dan Petrescu în legătură cu activitatea Uniunii "Vatra Românească". Materialul a apărut în ziarul budapestan Magyar Nemzet, fiind prezentate următoarele extrase din declaraţiile lui Dan Petrescu: "«Vatra Românească» este o organizaţie total lipsită de cultură politică, isterică, şovinistă. De fapt, este cea mai grea piedică a noastră.

Aceasta este greutatea noastră, pe care trebuie s-o cărăm şi, cu toate că cuvintele ei obligate politic nu influenţează asupra nimănui, totuşi, mulţimea reacţionează din capul locului în mod imoral. În cele de mai înainte am vorbit despre grupare şi despre unii indivizi. La vremea lui, în America, deci pe pământul democraţiei, Tocqueville a atras atenţia asupra samavolniciei majorităţii. De aceasta ar trebui să ne ferim şi noi în acest moment...".

S-A CERUT DEMITEREA
A doua zi, Filiala teritorială Bucureşti a Uniunii "Vatra Românească" a reacţionat printr-un comunicat. Ministrul adjunct al Culturii era acuzat că avea un discurs asemănător cu omologul său maghiar, Lajos Demeny, deci în contradicţie cu interesele României. "Vatra Românească" cerea demiterea lui Dan Petrescu din guvern, apărându-se astfel, menţiona comunicatul, "integritatea morală şi demnitatea poporului român".

Cazul a fost discutat în şedinţa Biroului Executiv al Guvernului din 9 aprilie 1990. Membrii Executivului au constatat că declaraţiile lui Dan Petrescu erau în contradicţie cu poziţia Cabinetului Roman faţă de Uniunea "Vatra Românească", însă nu au decis demiterea ministrului adjunct al Culturii.

CINE ERA DAN PETRESCU
Scriitorul ieşean Dan Petrescu se făcuse remarcat prin gestul de a intra în greva foamei în ultimele luni ale regimului comunist. A luat această decizie datorită restructurării sale din funcţia de bibliotecar al Bibliotecii din Iaşi începând cu 1 octombrie 1989. A considerat această măsură drept o persecuţie politică, hotărând să intre în greva foamei. "Cazul" a fost făcut public prin postul de radio "Europa Liberă", Dan Petrescu fiind protagonistul unui interviu în care-l critica dur pe Nicolae Ceauşescu.

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani