x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Se-ngroasa vacanta!

Se-ngroasa vacanta!

de Oana Stancu Zamfir    |    Eugenia Mihalcea    |    23 Noi 2005   •   00:00
Se-ngroasa vacanta!

Profesorii raman in greva. Arogantei i s-a raspuns cu fermitate. Dascalii au demonstrat ca au coeziune, determinare si tupeu, in sensul bun al cuvantului. Nici in momentul culminant al crizei, premierul nu a avut puterea dialogului, scotandu-si la inaintare inlocuitorii de mana a doua, Pogea si Hardau.

Profesorii dau cu tifla arogantei Guvernului


Profesorii au hotarat ieri sa continue greva cu orice risc si au declarat ca sunt dispusi sa mai negocieze cu guvernantii. In tara, unii dascali s-au intors singuri la catedra, de foame.

Liderii sindicatelor afiliate la cele patru federatii din invatamant au decis ieri continuarea grevei generale declansate la 7 noiembrie. Peste 80% dintre sindicatele din invatamant afiliate la cele patru federatii, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia Educatiei Nationale (FEN), Federatia Sindicala "Spiru Haret" si Federatia "Alma Mater", s-au pronuntat ieri, intr-o sedinta comuna la Bucuresti, pentru continuarea grevei generale, intrata in cea de-a treia saptamana, dar si pentru respingerea acordului propus de Guvern la ultimele negocieri, tinute vineri.

Sindicalistii considera revoltator faptul ca au fost gasiti bani pentru alte categorii profesionale, in timp ce pentru majorarea salariilor angajatilor din Educatie nu exista resurse financiare, astfel ca s-a decis continuarea grevei "cu orice risc".

HOTARATI. Liderii sindicali spun ca profesorii nu mai accepta sa fie intotdeauna sacrificati si umiliti si ca se va negocia cu Guvernul in continuare, pentru ca legea obliga sindicatele in acest sens. Cei patru lideri ai federatiilor sindicale din Educatie afirma, la unison, ca sunt in continuare deschisi la dialog si asteapta Guvernul cu o oferta care sa le permita profesorilor un trai decent.

Mesajul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant - prin vocea presedintelui Aurel Cornea - este de continuare a grevei generale "cu orice risc". "Colegii care, zilele trecute, incepusera sa mearga la scoala, azi (marti - n.r.) ne-au anuntat ca doresc continuarea grevei", a precizat Cornea intr-o conferinta de presa ce a urmat sedintei comune a liderilor.

PANA LA CAPAT. Federatia "Spiru Haret", reprezentata de presedintele Gheorghe Izvoranu, a anuntat ca este de acord sa continue greva pana cand Guvernul va veni cu o oferta pentru sutele de mii de salariati din invatamant. Izvoranu afirma ca "o parte din prevederile din acord sunt mincinoase, pentru ca bugetul pentru Educatie are tot 3,79% din PIB".

La randul sau, federatia profesorilor universitari, "Alma Mater", a anuntat ca are o datorie de onoare fata de colegii din preuniversitar si va fi in continuare solidara cu ei, deci va continua greva generala. Razvan Bobulescu, presedintele "Alma Mater", i-a rugat pe studenti sa-i inteleaga pe profesori, pentru ca lupta de acum este si pentru ei, multi dintre acestia urmand sa devina cadre didactice. Catalin Croitoru, presedintele FEN, a declarat, in timpul aceleiasi conferinte de presa, ca exemplul profesorului de la Slobozia care a intrat acum cateva zile in greva foamei si care se afla acum in stare grava a fost urmat de un alt cadru didactic din localitatea Otelul Rosu. Sindicalistii din invatamant sunt in cea de-a treia saptamana de greva, dupa mai multe runde de negocieri esuate cu Guvernul. Studentii au inceput si ei protestul alaturi de profesori, dar ulterior, la 12 noiembrie, au renuntat, primind din partea Guvernului bani mai multi pentru burse si conditii mai bune in camine.

REACTIE. Majorarea salariilor pentru profesori "pune in pericol interesele celorlati 22 de milioane de romani" prin cresterea inflatiei, a fost raspunsul pe care l-a dat ieri grevistilor vicepremierul Gheorghe Pogea, exprimandu-si "ingrijorarea" ca liderii sindicatelor din Educatie au decis sa continue greva invocand revendicarile salariale. Pogea a aratat ca Banca Nationala si rapoartele Comisiei Europene atrag permanent atentia in privinta mentinerii controlului asupra politicilor salariale si a reluat oferta Guvernului de a aloca 5% din PIB pentru infrastructura din educatie. "Teama ca aceasta suplimentare nu se regaseste in proiectul de buget aflat in Parlament nu e fundamentata. Guvernul si-a demonstrat vointa de a aloca fonduri suplimentare si pentru salariile medicilor si profesorilor promise de guvernarea trecuta si pentru inundatii si pentru medicamente", a raspuns Pogea profesorilor. "Avem toata disponibilitatea de a dialoga cu sindicatele, solutia trebuie gasita insa impreuna", a raspuns Pogea, aratand ca din convorbirile telefonice cu sindicalistii, 80% au fost la initiativa sa.

SCHIMBARI
"Colegii care, zilele trecute, incepusera sa mearga la scoala, azi (marti - n.r.) ne-au anuntat ca doresc continuarea grevei. Vom continua greva cu orice risc"
Aurel Cornea
presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant

MINCIUNI
"Vom continua greva pana cand Guvernul va veni cu o oferta pentru sutele de mii de salariati din invatamant. O parte din prevederile din acord sunt mincinoase, pentru ca bugetul pentru Educatie are tot 3,79% din PIB"
Gheorghe Izvoranu
presedintele Federatiei "Spiru Haret"

REVOLTA
"In ultimele zile s-au produs o serie de evenimente absolut revoltatoare. A trebuit sa aflam ca Parlamentul isi permite sa cheltuiasca trei milioane de euro pe prostii si, in continuare, colegilor nostri trebuie sa li se spuna ca Romania nu are bani pentru ei"
Catalin Croitoru
presedintele Federatiei Educatiei Nationale

SOLIDARITATE
"Ii rog pe studenti sa-i inteleaga pe profesori, pentru ca lupta de acum este si pentru ei, multi dintre acestia urmand sa devina cadre didactice. Avem o datorie de onoare fata de colegii din preuniversitar si vom fi in continuare solidari cu ei"
Razvan Bobulescu
presedintele Federatiei "Alma Mater"

APEL CATRE DASCALI
Ministrul Educatiei, Mihail Hardau (foto), a cerut profesorilor sa se intoarca la catedra, precizand ca nu vor primi mai mult decat li s-a oferit, pentru ca nu sunt bani. Pentru a se asigura ca mesajul sau va ajunge la urechile dascalilor in cel mai scurt timp, a asteptat ca vicepremierul Gheorghe Pogea sa isi termine declaratiile pe care le facea la Guvern, astfel incat televiziunile sa ii poata transmite alocutiunea in direct.

Citindu-si discursul sec de pe o foaie de hartie si interzicand ziaristilor sa puna intrebari, ministrul Educatiei a facut un apel catre profesori sa reia activitatea, explicand ca majorarea de 8% a salariilor este "limita pana la care se poate ajunge in coordonatele impuse pe plan intern de constrangerile bugetare, iar pe plan extern, de angajamentele asumate de Romania in procesul de integrare europeana". Mihail Hardau a precizat ca bugetul de 5% din PIB pe care l-a primit Educatia este cel mai mare buget pe care acest sistem l-a avut din 1989 incoace. Folosind un limbaj de lemn, specific discursurilor comuniste si presarat cu nenumarate "am promis" si "am propus", ministrul a precizat ca este deschis dialogului si asteapta ca dascalii sa inteleaga situatia. "Incepand din acest moment, continuarea grevei declanseaza o perioada critica, iar efectele vor fi extrem de greu de imaginat si, mai ales, de recuperat. Sunt convins ca daca exista vointa sincera de ambele parti, vom putea ajunge la o solutie", a spus ministrul Educatiei. (Iohanna Onaca Purdea)

GALATI
Dascalii din Galati au decis sa renunte la greva. In urma unui referendum facut de sindicalisti in randul profesorilor s-a constatat, cu surprindere, ca 4.250 de cadre didactice au votat pentru renuntarea la actiunile de protest, iar 2.724 au fost pentru continuarea grevei.

In municipiul Galati, in majoritatea scolilor generale si a liceelor s-au facut cursuri. Curios este faptul ca in cele mai prestigioase licee, cum sunt Colegiul National "Vasile Alecsandri", Colegiul National "Al.I. Cuza", Colegiul Tehnic Auto "Traian Vuia", profesorii nu au intrat la ore. (Erik Hoosz)

SLOBOZIA
In Ialomita, procentul de participare la greva este de aproape 60%. Unii sindicalistii ar fi de acord si cu inghetarea anului scolar, din cauza indiferentei cu care guvernantii au tratat revendicarile lor.

Din acelasi motiv, profesorul de franceza de la Liceul "Matei Basarab", Oliviu Vladulescu, a intrat de joi seara in greva foamei. Duminica seara a fost transportat intr-o stare critica la Spitalul de Urgenta Slobozia. Acesta are ameteli, dureri de cap, iar gestul sau, spun medicii, i-ar agrava unele boli mai vechi. In cursul zilei de ieri, medicii l-au convins sa accepte o perfuzie.

Tot ieri seara, profesorul Vladulescu ne-a declarat: "Eu ma simt relativ bine si sper ca Dumnezeu sa ma ajute sa rezist pana cand se va ajunge intr-un fel sau altul la o intelegere intre guvernanti si sindicalisti in vederea reluarii cursurilor". (Corina Trandafir)

CONSTANTA
Sindicalistii din invatamantul preuniversitar constantean sunt de acord sa continue greva generala pe termen nelimitat. Doar in cateva unitati scolare din judetul Constanta cursurile sunt tinute partial. La ultima sedinta in terioriu, membrii Sindicatului Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar Constanta au votat in proportie de peste 80% pentru continuarea actiunii de protest. Parintii elevilor au pareri impartite, dar nu vor sa se ajunga la inghetarea anului scolar. Unii cred ca profesorii sunt indreptatiti sa ceara salarii mai mari si sustin greva generala, pentru ca elevii vor reusi sa recupereze materia pierduta. Altii nu sustin insa actiunea cadrelor didactice, pentru ca se tem ca cei din anii terminali nu vor fi suficient de pregatiti pentru sustinerea examenelor de absolvire a studiilor. (Mariana Craciun)

HARGHITA
Majoritatea cadrelor didactice din judetul Harghita afiliate la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia "Spiru Haret" vor continua greva si azi. Singurii care s-au intors la ore inca de ieri-dimineata sunt cei 800 de membri ai Federatiei Educatiei Nationale.

Din 157 de scoli din judet, 68 sunt in greva generala si 64, in greva partiala. Numeric vorbind, din totalul celor 4.147 cadre didactice, 3.298 sunt in greva. Potrivit liderului FSLI Harghita, Kocs Ilona, cei aproximativ 3.000 de sindicalisti din judet au optat, cu mici exceptii, pentru continuarea grevei generale. Liderul FEN Harghita, Emil Cojocaru, a spus ca cei aproximativ 800 de membri de sindicat din judet s-au intors la ore din cauza ca se apropie sarbatorile de iarna si nu vor avea suficienti bani.

HUNEDOARA
Lacrima Minisca, vicepresedintele Sindicatului din Invatamantul Preuniversitar: "Decizia de a continua greva generala este justificata. Noi suntem primii care suferim, nu elevii. Suntem tratati cu dispret. Umilinta pe care am indurat-o ne-a determinat sa luam decizia de a continua greva. Ce am primit noi in acesti 15 ani? Noi nu am amenintat ca si minerii, dar ei au primit o marire de 27 la suta. Ceilalti bugetari primesc bani de haine. Dascalii ce au primit?! In atari conditii, ce ne ramane de facut?! Vom continua greva. E foarte posibil sa nu mai terminam anul scolar. Poate asa ne aude cineva si pe noi. Maine (n.r. - astazi) dascalii din judetul Hunedoara vor hotari ce vor face in continuare. Este trist ca dupa doua saptamani si jumatate de greva nimeni nu doreste, nimeni nu a inteles ce se intampla de fapt".

Clujenii continua protestul


SARACIE
"Avem cadre didactice care lucreaza in gradinite, in scoli speciale, si care nu pot intra in greva, dascali tineri care n-au cum sa se intretina din salariul pe care il au"
Vioara Temian, Vicepresedintele Sindicatului Liber din Invatamantul Preuniversitar Cluj

Greva continua si in invatamantul preuniversitar clujean, fiind intrunite conditiile legale referitoare la conflictele de munca. Pe de alta parte, liderii de sindicat se declara pregatiti pentru a relua cu calm si bune intentii cea de-a treia runda de negocieri si propun Guvernului sa-si desemneze noi reprezentanti in cazul in care nu-l pot determina pe secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar, Paloma Petrescu, sa se aseze la masa negocierilor in aceeasi stare de spirit ca si ei.

Vicepresedintele Sindicatului Liber din Invatamantul Preuniversitar Cluj, Vioara Temian, a explicat ca procentul scolilor care vor continua greva a scazut, de la 85% la 53%, dar este in limitele impuse de lege. Ea a explicat ca, doar cu cateva ore inaintea inceperii negocierilor de ieri determinarea profesorilor a cunoscut unele oscilatii, numarul protestatarilor scazand sub procentajul necesar de 50% plus 1, dar dupa incheierea discutiilor dintre confederatii si reprezentantii Guvernului hotararea dascalilor a crescut iar. "Avem cadre didactice care lucreaza in gradinite, in scoli speciale, si care nu pot intra in greva, dascali tineri care n-au cum sa se intretina din salariul pe care il au, sau profesori care sunt singurii care intretin familia. Acestia ne-au anuntat ieri-dimineata ca s-au hotarat sa renunte si sa se intoarca la clase, dar unii dintre ei s-au razgandit cand au auzit ca liderii confederatiilor au stabilit continuarea grevei", a explicat Temian.

CLAR SI RASPICAT. Lidera SLIPC a precizat ca sindicatele clujene din invatamant vor ramane in greva pana la finalul celei de-a treia runde de negocieri si ca nu se vor lasa pana nu vor primi un raspuns clar si raspicat la fiecare dintre revendicari. "Am inteles ca vicepremierul Pogea s-a aratat dispus sa participe la inca o runda de negocieri daca ambele parti vin calme la discutii. Noi suntem si bine dispusi si calmi, vrem doar ca si doamna Petrescu sa fie si ea calma, iar daca nu sa trimita pe altcineva", a mai spus Vioara Temian.

ARGUMENTE. La randul sau, Corina Chertes, inspector scolar general adjunct in ISJ Cluj, a declarat ieri ca nu vede nici un folos in continuarea grevei si ca ar trebui ca dascalii sa priceapa ca Guvernul a dat tot ceea ce putea sa dea. "Incetarea grevei e singura pozitie normala pe care pot sa o vad. Iar daca se continua vreau sa va spun ca se pericliteaza grav buna terminare a semestrului. Dar in aceasta privinta nu noi hotaram. Ii intelegem pe profesori pentru ca si noi suntem cadre didactice, dar nu suntem in masura sa dam ordine numanui. Noi am adus toate argumentele la care ne-am putut gandi. Ei decid", a spus Chertes. (Elena Stanciu)

Carnete de partid pentru dascali


"Ministrul Educatiei si Cercetarii a gasit solutia pentru iesirea din cea mai grava criza in care se afla invatamantul romanesc din 1990 pana astazi: in locul solutionarii revendicarilor, profesorii primesc carnete de membri PD", se spune intr-un comunicat al PSD Cluj, dat ieri publicitatii.

FESTIVITATE. Potrivit purtatorului de cuvant al social-democratilor clujeni, Ancuta Abrudan, ministrul Educatiei, Mihail Hardau, si-a gasit timp, in plina greva a cadrelor didactice, sa participe sambata, 19 noiembrie 2005, la o actiune politica organizata de filiala Huedin a Partidului Democrat. "Ministrul Educatiei si Cercetarii a tinut sa fie prezent, alaturi de prefectul Judetului Cluj, Alin Tise, si de deputatul Daniel Buda, la festivitatea de inmanare a carnetelor de membri de partid directoarei grupului scolar Huedin, Ana Potra, directoarei adjuncte, Mariana Cozea, si directorului Grupului Copiilor din localitate, Dorel Rus", anunta comunicatul citat.

PACALEALA. Prim-vicepresedintele PRM, deputatul Lucian Bolcas (foto), a sustinut ieri, intr-o conferinta de presa, ca Executivul ar fi incercat sa "realizeze o pacaleala prin promisiunea mincinoasa privind alocatiile din bugetul de stat" pentru invatamant. Deputatul PRM a calificat drept justificate revendicarile cadrelor didactice si a aratat ca responsabilitatea pentru prelungirea grevei in invatamant nu o au cadrele didactice, ci Guvernul, care ar fi trebuit sa satisfaca din timp solicitarile grevistilor. (Elena Stanciu, Eugenia Mihalcea)
×