x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Secrete cu efect instant

Secrete cu efect instant

04 Oct 2004   •   00:00

TIPARELE
Sedentarism, Supraalimentare, Stres. Trei barosani "S" care in ultima vreme ataca din ce in ce mai puternic, un alt S care se vrea tot mai subtire: Silueta. Rezultatul: ne ingrasam.

TIPARELE
Sedentarism, Supraalimentare, Stres. Trei barosani "S" care in ultima vreme ataca din ce in ce mai puternic, un alt S care se vrea tot mai subtire: Silueta. Rezultatul: ne ingrasam.

Profesorul doctor Constantin Ionescu Targoviste, directorul Institutului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "N.C. Paulescu", este convins ca ne ingrasam din cauza "stilului de viata", caracterizat prin sedentarism, supraalimentare si stres. "Cu certitudine omul a uitat ca e facut sa se miste. In ultima jumatate de secol gradul de activitate fizica s-a diminuat drastic, din cauza inlocuirii muncii manuale cu procesele automatizate, extinderea transportului in comun si mai ales a utilizarii autoturismului personal, precizeaza prof. dr. Targoviste.

Al doilea factor este reprezentat de mutatiile majore si rapide survenite in modul de alimentatie, supus si el mecanismului de "automatizare", de prelucrare excesiva, de producere a unor preparate rafinate, bogat calorice, dar sarace in unele principii nutritive precum vitaminele sau substantele minerale.

Marile lanturi de magazine au milioane de tone de alimente in cutii, in pachetele, purtand cu ele si substantele chimice uneori daunatoare, cunoscute si sub numele de E-uri negative, indispensabile proceselor de conservare sau de prelucrare industriala. La modificarea modului traditional de alimentatie, bazat pe produse naturale cu foarte mica prelucrare, a contribuit si dezvoltarea rapida a lanturilor fast-food si de alimentatie stradala, bulversand in intregime nu numai tipurile de alimente, dar si ritmul obisnuit de alimentare.

Stresul e boala noului mileniu. 40 de milioane de europeni considera ca sunt stresati. E doar o intamplare ca persoanele stresate sunt si supraponderale? Pentru ei chiar slabitul este un stres. Fara consultarea medicului, trec de la o dieta la alta. Dar dupa infometari repetate, asemanatoare celor din lagare, extrem de stresante, organismul isi ia revansa. Pune la loc tot ce i s-a smuls, ba chiar si mai mult. Studiile arata ca aproape 100% cei care se arunca disperat spre o dieta de slabit o fac din motive estetice. Pentru acestia important este cum stau pantalonii pe fund. Si pentru asta, zic ei, merita o luna de foame. In continuare puteti citi despre diverse cure de slabire. (Magda Marincovici)

"Pe langa scaderea gradului de activitate fizica se inregistreaza si o crestere a aportului alimentar. Nu e de mirare ca excesul ponderal si obezitatea afecteaza aproximativ jumatate din populatia europeana, inclusiv a Romaniei" - Prof. dr. Constantin Ionescu Targoviste

 

BUNE PENTRU DISCIPLINATI

REGIMUL SUPELOR. Cativa pacienti obezi, internati intr-un spital din America, nu puteau fi operati daca nu slabeau rapid. Cu ajutorul supelor din legume au putut sa scape de cateva kilograme, suficiente pentru a fi operati. Supa dimineata, la pranz si seara. Acesta este principiul de baza al acestui regim. O supa miraculoasa, pregatita din legume proaspete si fierte. Restul alimentatiei: branza degresata sau iaurt, peste, carne slaba, fructe. Evident, totul in cantitati limitate. Pentru eliminarea grasimilor si evitarea carentelor de vitamine se mai admit§ ceai verde, ananas si multivitamine. Regimul propriu-zis dureaza o saptamana, dar este urmat de alte sapte zile de stabilizare a greutatii. In prima saptamana, aportul caloric este de 1.000 de calorii zilnic, iar in a doua, de 1.200 calorii zilnic. Acest regim este seducator pentru femeile sedentare, dar nu e recomandat barbatilor si persoanelor care au profesii active. Deoarece aportul caloric este redus, riscul de a reveni si chiar a depasi greutatea initiala este foarte mare, chiar din a doua saptamana de stabilizare.

CRONOREGIMUL. Acesta tine seama de ritmul biologic al organismului. El se fundamenteaza pe repartizarea alimentelor, astfel incat sa fie consumate in momente precise ale zilei. Practic, persoana care tine acest regim are in farfurie aproape toate alimentele, inclusiv pe cele calorice. Nu ii sunt interzise nici ciocolata, nici cartofii prajiti. Un meniu tip consta in: paine cu unt (100 de grame) si branza la micul dejun, o portie de carne slaba (intre 250 si 280 de grame) si legume la pranz, iar la cina (facultativ) peste slab si legume proaspete. Este admisa si o mica gustare constand in doua-trei patratele de ciocolata. Acest regim exclude mancatul in afara celor trei mese principale. Daca este respectat ca la carte, aportul zilnic de calorii este intre 1.400 si 1.500 de calorii. Cu acest regim, barbatii slabesc mai repede decat femeile.

REGIMUL HIPOCALORIC. Aceasta dieta raspunde principiului aport energetic redus, prin controlul strict al cantitatii de dulciuri si grasimi. Acest principiu obliga corpul sa consume din propriile rezerve. Aparent, regimul hipocaloric pare lejer. Dar este foarte strict in ceea ce priveste bauturile racoritoare indulcite cu zahar. El nu se potriveste deloc persoanelor care nu pot sa renunte la obiceiul de a rontai cate ceva intre mese, dar pare ideal pentru cele care sunt disciplinate. Durata regimului depinde de numarul kilogramelor in plus. Daca intentia este sa scapati de mai mult de 5 kilograme nu va apucati de acest regim fara consultarea dieteticianului. Revenirea la alimentatia obisnuita se face treptat, insa cu respectarea principiilor de baza ale regimului. In caz contrar, revenirea la greutatea initiala e garantata.

 

"MANANC, DECI SLABESC"

REGIMUL MOTIGNAC. In ansamblu, regimul se subsumeaza principiului echilibrului nutritional, pedaland insa puternic pe disocierea alimentelor. Autorul acestui regim a lansat si dictorul "Mananc, deci slabesc", care anunta o dieta promitatoare. Regula de fier a regimului consta in admiterea consumului de glucide, cu conditia ca ele sa provina din fibre vegetale. Regimul nu exclude unele alimente de baza, cum ar fi orezul, pastele, cartofii, porumbul, zaharul pudra si chiar unele produse de patiserie. Dar trebuie avut in vedere sa nu amestecam lipidele cu glucidele, fructele vor fi admise doar intre mesele principale. Regimul poate conduce la ridicarea nivelului de colesterol si trigliceride.

REGIMUL SULITZER. De departe este regimul care se apropie mult de alimentatia obisnuita. Are calitatea de a fi echilibrat. Cei care ii dau curs trebuie sa-si insuseasca foarte bine notiunea de ratie alimentara. Glucidele reprezinta 50%-55% din ratie, protidele intre 10% si 15%, iar lipidele intre 30% si 35%. De asemenea, mesele principale au valoare calorica aproximativ egala. Se admit doua gustari. Este un regim care n-are nimic comun cu persoanele care nu stau bine cu matematica, deoarece permanent esti in situatia de a calcula. 60 de grame de proteine pe zi, unt 10 grame, paine 50 de grame, iar de peste ai parte doar trei zile pe saptamana. Poate cine stie, tocmai acest efort continuu de a calcula este secretul regimului.

REGIMUL FRICKER. Autorul a reusit sa compuna un regim echilibrat din punct de vedere al aportului de glucide, protide si lipide. Tocmai acest aspect a atras interesul nutritionistilor. Numarul de calorii zilnic se ajusteaza in functie de greutatea la care vrei sa ajungi, de kilogramele suplimentare, de talie. Regimul are si o componenta de tranzitie care are rolul de stabilizare a greutatii, cand aportul caloric atinge 2.400 zilnic. De fapt, si la terminarea acestei perioade, regimul Fricker recomanda aproximativ acelasi numar de calorii.

RELIGIE IN FRANTA

REGIMUL WEIGHT WATCHERS. Jean Dineth din Statele Unite a observat ca esecul regimurilor de slabit pe care le-a urmat nu era provocat de infometare, ci de izolare. Si atunci i-a venit faimoasa idee a slabitului in grup. Asa a aparut in anul 1963 regimul Weight Watchers "supravietuitorii greutatii". Este un fel de terapie de grup cu durata de cinci saptamani. O fosta obeza explica celor adunati cu scopul de a revini la greutatea normala care sunt regulile regimului. La intruniri, adeptii regimului aveau de trecut, printre altele, proba cantarului care facea parte din regim. Este obligatorie si pentru multi destul de frustranta. Daca dupa mai multe cantariri nu ajungi la greutatea asteptata, te faci de ras in fata celorlalti si devii obiectul criticilor. Nu toti depasesc cu bine acest episod, de aceea au nevoie de un psiholog, pentru a le atenua starea de nervozitate, mai ales cand sunt puse in situatia de a promite ca data viitoare nu se va mai intampla. Ratia de alimente este cam de 1.200 calorii pe zi la femei si de pana la 1500 la barbati. In Franta, regimul este un fel de religie, avand multi adepti. Regimul lui Jean Dineth are multi adepti in toata lumea. Motiv pentru care principiul initial al terapiei de grup s-a cam pierdut de-a lungul anilor. Astfel, adeptii regimului "supravietuitorii in grup" pot urma programul si in familie sau la distanta unii de altii, prin corespondenta. Acolo descopera pasii pe care ii au de urmat spre a deveni supli.

UN SINGUR ALIMENT

REGIMUL ANTOINE. Pare simplu ca buna ziua, dar e foarte frustrant. Se tine o saptamana, iar pe parcursul unei zile mananci acelasi tip de aliment. Bunaoara luni, la micul dejun, pranz si cina ai numai carne, marti, doar legume gatite, miercuri, peste, joi, fructe, vineri, lactate si sambata oua. Adversarii regimului spun ca organismul e supus la mari cazne. Ei nu sunt departe de adevar. Regimul incepe bine, dar spre sfarsitul saptamanii organismul se simte extenuat. Deoarece se resimte din cauza scaderii aportului de vitamine si a ruperii echilibrului alimentar obisnuit. Si totul se razbuna rapid. Acumularea kilogramelor se instaleaza imediat dupa terminarea regimului.

REGIMUL MAYO. Numele ii vine de la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, unde a fost conceput. Ciudat, dar clinica care a dat numele acestui regim nu ii mai recunoaste paternitatea. Nu se stie motivul, dar regimul a facut inconjurul lumii. El presupune mese proteice, repartizate pe trei mese in 24 de ore. Esential este oul, pana la sase pe zi. Sunt limitate insa painea, fructele si cerealele. Regimul Mayo se aplica pe o perioada de doua saptamani. In a 16-a zi se revine la o alimentatie obisnuita, dar fara excese. Pierderea in greutate intervine rapid, dar insotita de carente de vitamine si de calciu. Fiind similar unui post negru nu e potrivit persoanelor care mai si muncesc.

REGIMUL ZEN. Este de-a dreptul un chin. Zece zile nimic altceva decat orez sub orice forma: natural, integral, fara nici o garnitura. Mai ai dreptul la ceaiuri slab aromate. E limpede ca organismul slabeste fiind obligat sa supravietuiasca apeland la rezerve. In acelasi timp, are loc o puternica scadere a nivelului de vitamine, lipide, glucide, calciu, proteine, oligoelemente. Organismul semnalizeaza ca regimul la care e supus e periculos, prin aparitia tulburarilor nervoase, intestinale, prin caderea parului, alterarea unghiilor. Regimul Zen este contraindicat persoanelor care au un job stresant.

REGIMUL HOLLYOOD. Dai orezul pe fructe. De la rasaritul pana la apusul soarelui fructe din toate varietatile. Mere, pere, citrice. Pe saturate, asa cam la vreo 2 kilograme zilnic. In rest nimic. Caloriile o iau razna, dar si organismul intra in stare de soc. Deoarece aportul exagerat de zaharuri determina tulburari de tot soiul, mai ales de tranzit intestinal.

 

VAI DE BURTA, SI INIMA!

REGIMUL FIBRELOR ALIMENTARE. El vine tot de peste Ocean si a fost bine primit chiar printre specialisti, deoarece are avantajul unui aport suficient de fibre alimentare, elemente benefice pentru sanatate, dar care in exces pot provoca tulburari intestinale. Zilnic, sunt introduse in organism intre 35 si 50 de grame de fibre, in timp ce nutritionistii recomanda intre 30 si 35 de grame pe zi. Pentru aceasta, alimentele bogate in fibre reprezinta piesa de baza a regimului. Mai multe legume, fructe, cereale complete, paine integrala si mai putine dulciuri si grasimi. Cu acest regim reusesti sa slabesi destul de repede, dar nu oricine il poate urma. Regimul fibrelor alimentare nu este tolerat de persoanele cu probleme digestive, deoarece provoaca balonari, gaze si chiar dureri.

REGIMUL SUSAN POWTER. Carne alba - pui si peste slab in cantitate moderata. Regimul descurajeaza consumul de glucide, cereale integrale, legume verzi si uscate, fructe. Dar accepta cu masura alimente bogate in grasimi, cum ar fi unt, margarina, biscuiti, prajituri. Susan Powter atrage atentia ca scopul nu e atins fara efectuarea unui sport in mod sistematic. Acest regim si-a cucerit un loc bun printre dietele de slabit, intrucat nu afecteaza rezistenta musculara si nu creeaza senzatia de oboseala. Fibrele si fructele atenueaza foarte mult din senzatia de foame. Insa si acesta comporta o serie de dezavantaje. Carentele in fier se inregistreaza rapid din cauza indepartarii totale a carnii rosii din alimentatie. Mai mult, organismul e privat de celebrul omega 3 abundent in pestele gras, de care insa nu ai voie sa te atingi. Astfel, regimul Susan Powter prelungit te expune in mod sigur la boli cardiovasculare si digestive.

 

ATKINS, AUTORUL UNEI CELEBRE DIETE, AVEA 117 KG

Medicul american Atkins, parintele faimoasei diete ce-i poarta numele, a facut fericite multe staruri de Oscar. Si, totusi, la ora actuala, medicul Atkins este extrem de controversat. Dupa moartea lui, multi dintre cei care i-au aplicat metoda au cerut autopsierea lui Atkins, pentru a-i vedea arterele coronare. Cererea nu era intamplatoare. Celebrul Atkins cantarea, cu cateva luni inainte de a muri, 117 kilograme si avea o inaltime de 1,80 metri, sfidand propria lui metoda de slabit. Multi s-au intrebat de ce s-a trecut peste regula autopsierii, dar nimeni nu a dat un raspuns satisfacator. Nici motivul real al mortii lui Atkins nu e complet elucidat. In aprilie 2003, un raport al Physicians Committee for Responsible Medicine, citat de Wall Street Journal, mentiona ca medicul a alunecat, ceea ce i-a provocat un soc fatal la cap. Publicatia citata subliniaza ca insusi doctorul Atkins era adeptul regimului lui alimentar. Numerosi cardiologi s-au ridicat impotriva acestei diete, considerand-o de-a dreptul "aberanta". Ei sustineau ca suprimarea totala a fructelor si a numeroase legume este o cale sigura de afectare a circulatiei sangvine. Mergand mai departe cu rationamentul, ei nu excludeau ca insusi medicul Atkins sa fi cazut victima propriei lui metode de alimentatie, care i-ar fi subrezit arterele. Medicul Stuart Trager, presedintele "Atkins Physicians Council" din New York, bineinteles un fan al acestei metode, ii contrazicea pe adversari, prezentand un dosar medical care releva "cardiomiopatie", afectiune posibil indusa de o infectie virala si ca nu a fost nici o clipa vorba despre atac cardiac. Dieta lui Atkins interzice in mod categoric consumul de hidrati de carbon, permitand insa toate tipurile de carne, mezeluri, oua, peste, branza, unt, margarina, ulei.

Regimul Atkins restrictioneaza de asemenea pastele, cartofii, painea, pesmetii, cerealele, fructele, majoritatea lactatelor, legumele uscate, zaharul, dulciurile, bauturile alcoolice. Sunt posibile accidente cardiovasculare, tulburari ale tranzitului intestinal. Dieta Atkins nu se poate aplica femeilor care folosesc anticonceptionale.

 

REGIMUL MEDITERANEAN. Actualitatea acestui regim e sustinuta de date concrete. In timp ce in intreaga lume bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces, in insula Creta, de unde vine acest regim, mortalitatea prin aceste maladii este cea mai redusa. De asemenea, cretanii au cea mai ridicata speranta de viata, riscul bolilor canceroase fiind diminuat cu 24%.

Rosii, ardei iute, morcovi, dovlecei, ciuperci, vinete, ceapa, la cele trei mese principale. Dar si linte, mazare, fasole de 2-3 ori pe saptamana. Salatele din legume verzi si unele plante salbatice cu gust usor amarui ocupa locul prioritar in regimul mediteranean. Legumele se prepara in vapori de apa sau la cuptor, sunt stropite cu ulei de masline si condimentate cu plante aromate, usturoi si ceapa. Cartofii sunt fierti si niciodata prajiti. Legumele si fructele asigura necesarul de antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi, sursa principala de boli si de imbatranire prematura.

ROMANII SI DIETELE - SUMAR (Editie de colectie - 4 octombrie 2004)

90-60-90
IDEALUL DE FRUMUSETE
Daca mama natura te-a dotat cu un bust remarcabil si corp longilin, poti spera la succes. Traim intr-o societate care idolatrizeaza talia de viespe. Dorinta de a slabi a oamenilor, in special a femeilor care isi doresc picioare gen Ally McBeal sau solduri marca Jennifer Lopez, este puternica. Sexul frumos va lupta intotdeauna cu armele dietelor contra exclamatiilor admirative ale barbatilor la adresa fotomodelelor, de genul: "Alea femei!"


Nici o dieta nu e perfecta

SFATUL NUTRITIONISTULUI
Profesorul doctor Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon", spune ca "nici o dieta pentru slabit nu e perfecta".


Cure pe sexe si varste
ANOTIMPURILE
Obsesia siluetei nu da pace nici vara, nici iarna, nici la 20, nici la 30 si cu atat mai putin dupa 40 de ani. Este o obsesie comuna ambelor sexe.


Prietenii siluetei
ALIMENTE CARE SLABESC
Din regimul pentru slabit nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele care "topesc" grasimile. Citricele, merele, fructele de padure, varza, rosiile, morcovii, ceapa va vor ajuta cu siguranta.


Cea mai lunga dieta din istorie
ALIMENTATIA RATIONALA
Un popor a fost obligat sa se hraneasca in timpul regimului comunist dupa o singura reteta: "Economisiti, economisiti, economisiti".


Cum au slabit vedetele?!
CELEBRII SI SUBTIRI
Motivate de faptul ca imaginea lor conteaza mai mult decat orice, multe dintre vedete ajung sa adopte diverse regimuri alimentare menite sa le sculpteze siluetele. Aceste diete devin in cele din urma un nou mod de viata. Din momentul in care si-a propus sa slabeasca, viata realizatoarei tv Teo Trandafir s-a schimbat total.
 

Rabda pentru glorie si bani
CHINURILE SPORTIVILOR
Pentru un randament cat mai ridicat in timpul competitiilor, sportivii sunt obligati sa tina diete care nu le permit sa creasca in greutate. Este cazul gimnastelor sau al fotbalistilor. Sunt cazuri, boxul sau canotajul, in care sportivii se lupta cu kilogramele pentru a se incadra intr-o anumita greutate care sa le permita participarea in concurs.

 
Zbor de lebada
SACRIFICII PENTRU GRATIE
Se cantaresc des si fiecare jumatate de kilogram ii alarmeaza. Regimul alimentar al balerinilor contine vitamine, lactate si vegetale
 

Sa imbatranim frumos, fara excese
CINA DA-O DUSMANILOR
Centenarii inving viata printr-un har. Au niste arme pe care le mostenesc genetic. Dar acesta nu e tot secretul longevitatii lor.
 
Ace pentru trup de viespe
METODE NECONVENTIONALE
Va doriti sa mai dati jos cateva kilograme, dar ati obosit de atatea regimuri… Incercati cura de slabire prin acupunctura!
 
Sculptura in trup
METODE DRASTICE
Mariah Carey a profitat din plin de liposuctie. Cu cativa ani in urma si-a uimit fanii cu trupul ei modificat in partile esentiale: solduri, abdomen si sani. Si Jennifer Lopez are solduri cu un nou contur realizat chirurgical. S-a mai spus ca si fundul lui Jennifer ar fi fost ajustat prin aceeasi metoda. Cat despre batrana doamna Elisabeth Taylor nu se mai pune intrebarea de unde s-a scos tesut adipos, ci de cate ori.
 
Retete grase pentru slabi
REVERSUL MEDALIEI
Nici oamenii slabi nu sunt fericiti. Lor le este mai greu sa se ingrase, pe cand oamenii grasi pot slabi mai usor. Curele de ingrasare trebuie urmate cu mare grija!
 
Inamicii casnici
OPRITI TELEVIZORUL
Uitatul la televizor are o legatura stransa cu aparitia obezitatii. Asa sustin medicii neozeelandezi, iar colegii lor din toata lumea le dau dreptate.


Revolutionarii
ISTORIA FITNESS-ULUI
Ceea ce a inceput ca visul unui singur om de a-si imbunatati conditia fizica s-a transformat intr-o imensa revolutie. Aceea a fitness-ului.
 
Sexul bate caloria
IUBIREA SI CANTARUL
Oricand te poti opri dintr-o cura drastica de slabit, mai ales daca exista o alternativa. Nu ai nevoie decat de un partener cu un apetit sexual de nestavilit.
×