x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Secretele presedintelui

Secretele presedintelui

17 Apr 2005   •   00:00

Pentru serviciile secrete din orice parte a lumii cele intamplate in ziua de astazi, 18 aprilie 2005, nu inseamna doar o dare de seama factorilor decidenti.

  • de RAZVAN BELCIUGANU
  • LA AEROPORT. Asa s-a verificat care ziaristi au citit si care nu cartea "Tehnici de manipulare" a redactorului-sef al Romaniei Libere, Bogdan Ficeac
    "Procesul verbal" de constatare a evenimentelor provoaca repulsie ofiterilor de informatii de pe orice continent. Intr-o forma mai accentuata sau mai discreta, toate serviciile de informatii au drept motto: "Noi nu scriem istoria, ci o facem".

    Presedintele Traian Basescu a spus de nenumarate ori de cand a castigat mandatul ca este cel mai informat om din Romania. Ba chiar a laudat serviciile de informatii, "mangaindu-le" parinteste si complice. Presedintele este un om antrenat in intelesurile ascunse ale lucrurilor fie si pentru ca a absolvit o scoala militara, fie si pentru ca a comandat ditamai vapoarele, fie si pentru ca stie cum se transporta cu navele maritime chestiuni "speciale", fie si pentru ca a dirijat de la Anvers traseele navigabile ale Romaniei, fie si pentru ca a fost ministru al Transporturilor, deci un ministru "strategic", multi ani, fie si pentru ca a stiut sa se lupte in politica uitandu-se cas la adversari, fie si pentru ca nu ii este teama sa planga in public cand ratiunile de stat o cer. Asadar, sa-i dam drumul la o operatiune psihologica de amploare!

    CRIZA. Parafrazand definitiile din regulamentele serviciilor secrete, criza este "o situatie nationala sau internationala in care exista o amenintare asupra valorilor fundamentale, intereselor si obiectivelor cele mai importante ale partilor implicate". Se prea poate ca presedintele Bush sa-i fi soptit presedintelui Basescu faptul ca in Romania el a detectat prin ale sale lungi antene o colcaiala de nedescris de organizatii criminale transfrontaliere si teroriste. Cu legaturi stranse si de afaceri cu protipendada romaneasca politica, de business si administrativa. Si daca presedintele Bush a spus ca trebuie sa se cam inchida "robinetul" prin care se alimenteaza cu fonduri aceasta lume pestrita si degrab’ risipitoare cand e vorba de taxe de protectie?

    SANCTUAR. La altar, fie de esti terorist, binecredincios, corupt sau mafiot, toate ti se iarta. Asa au gandit francezii in urma cu cateva decenii, cand au inventat "Efectul sanctuar". Adica serviciul secret ii lasa pe teroristi sa se plimbe pe ici, pe colo si sa faca afaceri libere, in schimbul garantiei ca nu vor planta "bombite" in tara respectiva. Romania lui Ceausescu a preluat din zbor "doctrina" si a perfectionat-o. Sigur, legaturile create de decenii intre serviciile secrete si teroristi pe alocuri s-au pietrificat. Dar in asa hal, incat unii fosti ofiteri de informatii, desi au iesit din sistem, si-au dat expertiza pe mai departe in scopuri pur mercantile. Iar altarul nu mai e ce a fost odata. Potentialilor teroristi, initial cu fata supta si abdomenul plat, le-au crescut falcutele si burtica. Apoi au trecut la "initiat" in fapte reprobabile lacomi din lumea politica, indiferent de culoare si regim, dar si din lumea afacerilor. In Romania de tranzitie, au gasit terenul propice. La fel si in celelalte state din Europa de Sud-Est.

    MOSCOVA. Fireste ca garantul "efectului de sanctuar" in partea aceasta de lume a fost omniprezentul KGB. Insa fenomenul de crestere in putere a teroristilor, dupa decaderea fostului imperiu rosu, s-a manifestat si la Moscova. KGB-ul s-a divizat in functie de interesele personale ale fostilor spioni, care le-au dat apa la moara mafiotilor si teroristilor. Si prin organizarea unor retele de trafic de arme, fiindca avea balta peste. Presedintele Putin are de gestionat si el o situatie de criza, mai ales in Cecenia, iar presedintele Basescu probabil ca a aflat acest lucru chiar de la "tarul rosu", cand l-a vizitat. Crima organizata si terorismul nu mai au nationalitate si granite.

    RAPIREA. Faptul ca trei cetateni romani au fost rapiti a produs, in prima faza, consternare. Erau trei jurnalisti, deci vizibilitatea si gradul de interes au fost maxime. Mai ales ca exista si un al patrulea rapit: cetatean roman, dar si american, dar si... Allah stie mai ce. Batalia pentru eliberare se da pe frontul irakian si pe cel romanesc. Frontul irakian este controlat de aliatul cel mai potent, SUA, ajutat de aliatul cel mai eficace, Marea Britanie. Frontul romanesc este controlat de Serviciile Secrete romanesti, in ofensiva fata de organizatiile transfrontaliere de crima organizata si terorism. Pentru ca regula de aur in orice actiune este sa ai initiativa.

    OMAR. Hayssam este sirian. Se spune ca este chiar spion sirian. In politica internationala, Siria se afla in sfera de influenta a Moscovei de zeci de ani. Dar, poate ca, in ultimul timp, musulmanii sirieni sa se fi saturat sa-si scoata turbanul in fata crestinilor moscoviti si sa-si doreasca afilierea la marea fratie araba. Poate ca oficial pupa mai departe mana marii puteri. La o adica, dupa cum spuneam, vechiul KGB, manat de interesele proprii, sa sprijine o astfel de atitudine, in contradictie cu noile SVR si FSB. Sau poate chiar nu exista contradictie. Cert este ca Omar Hayssam regla niste raporturi de putere in Romania. Niste raporturi care n-au legatura doar cu Romania, ca doar nu suntem buricul pamantului. Iar acest lucru doar satelitii il stiu.

    "AFACERI UMEDE". Ca sa se poata monitoriza aceste raporturi de putere transnationale si transfrontaliere ale lui Omar si ai sai, indiferent cine sunt acestia, e musai sa ai un eveniment. Serviciile secrete sunt specializate si in ceea ce se cheama "afaceri umede". Rapirea este o astfel de "afacere". Insa si rapirile pot fi influentate. Cum? Insufland o stare de nesiguranta si de distrugere a cailor batatorite pana atunci in afaceri, economie subterana, politica si finante. Unii sunt mana de lucru, altii detin controlul. Unii sunt cei care produc rapirea si cred ca au monopol si altii vegheaza. Cum altfel se explica reactia fara precedent de la Al-Jazeera, care este alaturi de jurnalisti si cere (interesant de analizat in numele cui) eliberarea imediata si neconditionata a colegilor nostri, pentru ca drepturile omului nu sunt respectate. Cand au prezentat imagini cu decapitati nu si-au mai pus o astfel de problema.

    VOLUNTARIAT. Daca Omar a vrut sa devina, din varii motive, un soi de salvator al neamului si in acest caz, asa cum a mai facut-o pentru marinarii sechestrati, operatiunea nu i-a iesit. Poate ca legenda cu scafandrii de lupta clandestini din Las Palmas folositi de comunitatea euro-atlantica in "afacerile umede" nu e chiar legenda si acestia i-au aflat secretele "eliberatului" din timp. Infiltrarea retelei si schimbarea din mers, cu sprijinul sacrificatilor voluntari, rezolva multe probleme, de ce nu, globale. Probabil ca toti cei trei jurnalisti vor fi eliberati si se vor intoarce acasa eroi. Chiar daca exista posibilitatea ca unul/unii sa fi fost "voluntar" de partea "inamicului". In schimbul carierei si promisiunea gurii pecetluite, va sluji un nou stapan. Axa Washington - Londra - Bucuresti functioneaza.

    Ce afla Traian Basescu

  • Care este capacitatea reala informativa secreta a serviciilor de informatii romanesti, dincolo de ceea ce este prezentat la bilanturile oficiale

  • Cum coopereaza serviciile de informatii romanesti intre ele (pe ce cai, prin ce fel de proceduri etc.)

  • Cum coopereaza serviciile de informatii romanesti cu cele din tarile partenere NATO si UE; ce "afilieri" si "vasalitati" secrete exista intre serviciile romanesti (factiuni ale acestora) si cele partenere, dar si cele considerate "adverse"

  • Unde au loc scurgerile de informatii dinspre institutiile statului (servicii de informatii, Politie, Guvern, Parchet, instante judecatoresti, ministere etc.) catre comunitatile de afaceri, "familiile" de crima organizata, celule teroriste, partide politice, servicii de informatii partenere si "adverse"

  • Legaturile dintre partidele politice, celule teroriste, grupari ale crimei organizate si comunitatea de afaceri

  • Forma si gradul de implicare a gruparilor de crima organizata din Romania cu gruparile de crima organizata transnationale si transfrontaliere, precum si cu organizatiile/celulele teroriste

  • Traseele financiare ale organizatiilor/celulelor teroriste in Romania si dinspre Romania spre alte tari si modalitatile de infiltrare a acestora, a partidelor politice si a comunitatii de afaceri din tara noastra

  • Monitorizarea comunitatii arabe si verificarea gradului si formei de implicare a acesteia in activitati ale crimei organizate transfrontaliere si ale celulelor teroriste

  • Verificarea loialitatii surselor serviciilor de informatii romanesti din comunitatea araba rezidenta in Romania, dar si din exterior

  • Reactiile in situatii de criza ale retelelor crimei organizate nationale, transnationale si ale organizatiilor/celulelor teroriste (organizarea acestora, conexiunile lor interne si externe, planuri de refacere, retragere, regrupare, ofensiva in mass-media etc.)

  • Reactiile presei, increderea acordata surselor ocazionale, capacitatea de informare in timp real si cu date credibile a mass-media, capacitatea de filtrare si analiza in situatie de criza, capacitatile de verificare a informatiilor/zvonurilor puse in circulatie; dependenta de sursele de informatii oficiale; intelegerea de catre mass-media a criminalitatii organizate si a fenomenului terorist actual, gradul de expunere la zvonuri, modalitatile de a "deveni" releu ale serviciilor de informatii romanesti, partenere, "adverse", ale celulelor teroriste si ale organizatiilor de crima organizata, ale comunitatii de afaceri

  • Prin monitorizarea forumurilor de discutii si realizarea unor studii sociologice se testeaza reactiile publicului, interesul acordat subiectului/fenomenului, gradul si modalitatile de informare etc.
  • ×