x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Securitate prin prevenire

Securitate prin prevenire

06 Iun 2008   •   00:00
Securitate prin prevenire

Austria şi Elveţia au mobilizat cîte 30.000 de poliţişti şi militari, pentru a preîntîmpina orice incident pe durata turneului final. Celelalte ţări au trimis şi ele 2.500 de oameni.    



Austria şi Elveţia au mobilizat cîte 30.000 de poliţişti şi militari, pentru a preîntîmpina orice incident pe durata turneului final. Celelalte ţări au trimis şi ele 2.500 de oameni.     

Deşi nu au existat ameninţări concrete, Euro 2008 este considerată o competiţie cu risc terorist ridicat. Pornind de la experienţa acumulată la alte întreceri de amploare, ţările gazdă au ales un concept de securitate bazat pe prevenire.

Organizatorii aşteaptă sosirea a peste două milioane de fani, dintre care doar jumătate au bilete la meciuri. Ceilalţi vor urmări partidele pe ecrane uriaşe, amplasate în locuri publice.

PERICOL. De aceea, principala sarcină a forţelor de ordine este reperarea şi neutralizarea eventualilor huligani. Statistica arată că 99% dintre suporteri sînt paşnici, şi doar 1% reprezintă un pericol.
Controalele la frontierele Spaţiului Schengen au fost întărite în mod excepţional, pentru a împiedica sosirea persoanelor care au interdicţie pe stadioanele din Uniunea Europeană. În opinia organizatorilor, punctual de risc maxim este oraşul Klagenfurt, unde se vor întîlni echipele Germaniei, Poloniei şi Croaţiei, din aceste ţări urmînd să vină cîte 20.000 de suporteri.

Armatele celor două ţări au drept misiune specială contracararea unor atacuri atomice, biologice şi chimice, dar şi supravegherea spaţiului aerian. Astfel, survolul oraşelor gazdă va fi interzis în serile în care sînt programate meciuri, iar în Austria a fost autorizată doborîrea unui avion civil, dacă acesta este deturnat pentru a comite un atentat similar cu cel de la 11 septembrie 2001.


Avertizare al-Qaeda

În ultimele săptămîni, pe mai multe site-uri islamiste au fost postate ameninţări cu organizarea de către reţeaua al-Qaeda a unor atentate teroriste în timpul turneului final. “Euro este o ţintă predilectă. Urmărim situaţia îndeaproape şi sîntem pregătiţi pentru orice eventualitate”, a dat asigurări un responsabil pe probleme de securitate din Elveţia.

×
Subiecte în articol: ediţie specială