x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Securitatea s-a bazat pe halucinatii"

"Securitatea s-a bazat pe halucinatii"

17 Feb 2005   •   00:00

EXCLUSIV - CONFESIUNILE GENERALULUI PACEPA
In exclusivitate pentru cititorii Jurnalului National, generalul Ion Mihai Pacepa explica modalitatea de transformare a unor oameni nevinovati in "tradatori": halucinatiile Securitatii. Si rememoreaza ultimele clipe traite in Romania comunista, inaintea plecarii sale definitive in Statele Unite. Generalul Pacepa explica, intr-un interviu-serial acordat in exclusivitate Jurnalului national, cum au fost transformati oameni nevinovati in "tradatori", prin halucinatiile urzite de Securitate. Si rememoreaza ultimele clipe traite in Romania, inainte de a o rupe cu regimul comunist al lui Nicolae Ceausescu, care era pe cale de a-l numi sef al Casei Prezidentiale a Romaniei.
MARINA CONSTANTINOIU

ULTIMA VIZITA. Pacepa (foto dreapta), la Casa Alba, in 1978, impreuna cu Nicolae Ecobescu, seful Ceremonialului de Stat si generalul Paul Marinescu, seful Directiei pentru securitatea conducerii de partid si de stat din MAI

Jurnalul National: Spuneti ca v-ati petrecut preziua plecarii alaturi de Ceausescu, la Neptun. Ce-ati facut acolo, despre ce ati discutat?
Ion Mihai Pacepa: Cu exact o luna mai tarziu, la 23 august, Ceausescu urma sa anunte public numirea mea ca sef al Casei Prezidentiale a Romaniei - o megalomanica idee a tiranului, care voia sa creeze un fel de Casa Alba la Bucuresti. Cea mai mare parte a discutiei cu el s-a referit la organizarea, dotarea si popularizarea acestei noi institutii.

Mi-a dat, de asemenea, ordin sa declansez operatia de asasinare a fostului ofiter DIE, Constantin Rauta, care primise azil politic in SUA.

In aprilie 1978, cand l-am insotit pe Ceausescu in ultima sa vizita la Washington, "cazul Rauta" i-a otravit fiecare zi: el demonstra pe strazi impotriva lui Ceausescu, iar personalitati politice marcante americane cereau sa i se aprobe reunificarea familiei. Conform planului aprobat de Ceausescu dupa ce ne-am intors din SUA, Rauta urma sa fie "executat" de un mafiot american care lucra pentru DIE sub numele de cod "Felix." Acesta primise deja azil politic si un apartament in Romania, unde urma sa fie remunerat regeste dupa omorarea lui Rauta.

In sfarsit, Ceausescu mi-a ordonat sa pregatesc o operatie pentru uciderea lui Noel Bernard, directorul sectiei romane a Europei Libere, care-i otravea de asemenea zilele cu ironii la adresa cultului personalitatii sale.

Perspectiva de a fi implicat in asasinate politice a fost picatura care mi-a daramat digul indeciziei.

Cand v-ati luat la revedere, v-ati spus ceva in gand, gen "adio, nu ma mai prinzi tu pe aici in veci"?
Tot ce-mi amintesc este ca l-am rugat pe generalul Calomfirescu, pilotul avionului lui Ceausescu cu care m-am intors la Bucuresti, sa faca un tur al orasului inainte de aterizare. Il iubeam nespus si stiam ca nu-l voi mai revedea. Imi amintesc, de asemenea, ca in timpul zborului mi-au revenit in minte racnetele lui Ceausescu cand i-am spus ca generalul Nicolae Militaru, pe care voia sa-l faca ministrul Apararii, fusese racolat de KGB. Slava Domnului, mi-am zis, ca nu o sa fiu martor la istericalele tiranului cand o sa afle ca am cerut azil politic in SUA.

Ironia sortii

Ce s-a intamplat cu cele doua asasinate planuite de Ceausescu?
Am informat imediat autoritatile americane despre intentia lui de a-l asasina pe Noel Bernard. Iar cateva luni mai tarziu mafiotul "Felix" a fost arestat de FBI.

Si cu domnul Rauta?
A devenit un remarcabil cercetator american. In 2004 a participat la o conferinta internationala despre globalizare la Sinaia, deschisa de presedintele Iliescu. Am o poza de-a lor discutand impreuna. Rauta, care este mult mai tanar decat Iliescu, arata mai batran decat el. Evident, nu e usor sa traiesti zeci de ani cu o condamnare la moarte atarnandu-ti deasupra capului. Cu ocazia aceleiasi vizite in Romania, fostii sai colegi de liceu l-au sarbatorit la un restaurant din Sinaia. Am vazut caseta video. A fost emotionant. Guvernul Romaniei insa nu l-a reabilitat. Nu e de mirare. Dintre cei 345 salariati ai Ministerului Justitiei, 202 sunt fosti comunisti si securisti.

Este adevarat ca ati incercat sa-l scoateti din tara pe generalul Plesita, la ceva timp dupa ce v-ati instalat in Statele Unite? Ca ar fi primit o oferta sa plece in Franta, dar a refuzat-o?
Halucineaza acum, asa cum a halucinat si cand a inscenat procesele de spionaj in care si-au pierdut viata multi patrioti romani. Daca ar fi venit in America, ar fi fost pus imediat sub urmarire penala pentru actiunile sale teroriste impotriva Europei Libere si a unora dintre jurnalistii sai. Iar in Franta ar fi fost arestat pentru atentatul - prevenit de DST - impotriva lui Paul Goma, din cauza caruia presedintele Mitterand si-a amanat vizita oficiala in Romania. Tot in Franta este si "Sacalul", acum condamnat la inchisoare pe viata, si DST abia asteapta sa-l lege si de crimele comise impreuna cu Plesita.

Un fel de Mata Hari?

INTOXICAT. In iulie 1978, Ceausescu l-a trimis pe Pacepa in Germania, cu un mesaj secret pentru cancelarul vest-german Helmut Schmidt, cu scopul de a-l trimite pe cancelar pe o pista falsa

Din declaratiile generalului Plesita se intelege ca el si oamenii lui v-au dat de urma in Statele Unite, dar nu v-au tradat. Si ca dumneavoastra sunteti, de fapt, agent dublu, ca lucrati si pentru Romania, si, poate, agent triplu, ca lucrati si pentru rusi. Haideti sa lamurim aceste lucruri.
Stiu. Asta e inventia lui Mihai Pelin, potrivit caruia as fi fost recrutatat de CIA cand aveam 10 ani si as fi fost apoi scolit de CIA si infiltrat in Securitate. In anii ’50, cand am fost in Germania, as fi fost recrutat de RFG. Potrivit lui Pelin, as fi fugit ilegal din tara cand am aflat ca voi fi arestat ca agent KGB. Nici Mata Hari nu a avut o asemenea cariera. In mintea securistilor insa totul e posibil. Toate operatiile securitatii interne s-au bazat de fapt pe halucinatii. Seful statului ordona sa-l "neutralizeze" pe cutare si securistii se apucau de halucinat.

Tata, de exemplu, a fost bun prieten cu fratii Sever si Max Herdan, proprietarii fabricilor de paine care le purta numele. Am fost de multe ori in casa lor, si tot ce-i preocupa, in acei ani, era cum sa ajute tara sa supravietuiasca cumplitei secete de dupa razboi.

In 1948, ambii au fost arestati de Securitate si condamnati la munca silnica, pe viata, ca sabotori. Ambii au disparut. In anii 1970 am citit dosarele lor din arhiva Securitatii si m-am ingrozit: n-am recunoscut nimic din adevaratii frati Herdan. Am citit apoi sute de alte dosare din arhivele Securitatii interne si toate au fost, de asemenea, pline cu halucinatii. Toti conducatorii partidelor romane de opozitie, majoritatea proprietarilor economiei capitaliste, mii de ofiteri ai fortelor armate, de siguranta si politie, sute de fosti diplomati si multe alte sute de preoti au cazut prada halucinatiilor securistilor. Toti au fost etichetati drept "tradatori" si executati, trimisi in inchisori sau lagare de munca obligatorie - iar cei care au reusit sa fuga din tara au fost privati de cetatenia romana pentru "crime impotriva statului."

Pana si celebrul sculptor Constantin Brancusi a fost acuzat, in iunie 1949, ca fiind "agent al serviciilor de spionaj anglo-americane". Evident, in halucinatiile securistilor, intreaga Romanie era o tara de tradatori.

In realitate, cand ati facut ruptura cu regimul comunist nu ati fugit ilegal, ci ati dus un mesaj secret din partea lui Ceausescu, pentru cancelarul german de atunci, Helmut Schmidt. Despre ce era vorba?
Am dus doua mesaje: unul pentru cancelarul vest-german si altul catre printul Bernhard al Olandei. Brejnev apelase recent la sprijinul lui Ceausescu pentru a obtine tehnologia si planurile unu i avion militar VTOL (acronim pentru avioane cu "vertical take-off and landing", care inseamna decolare si aterizare verticala).

Brejnev spera ca asa-zisa independenta a Romaniei fata de Moscova va convinge titanul aeronautic germano-olandez, Fokker, sa faca o societate mixta pentru producerea unui avion de pasageri (Fokker-614) in Romania. Aceasta crea conditii ca DIE sa-si infiltreze ofiterii si agentii la uzinele Fokker si sa fure tehnologia noului avion VTOL, care fusese proiectat recent. Ceausescu m-a numit reprezentantul sau personal pentru negocierile cu Fokker. Guvernul din Bonn nu s-a grabit insa sa aprobe societatea mixta, temandu-se ca tehnologiile militare secrete elaborate la Fokker cu banii Aliantei NATO vor lua drumul Moscovei. Mesajul catre cancelarul Schmidt continea asigurari ca sovieticii nu stiau nimic despre intreaga afacere.

"Baga-n capu’ ala patrat da neamt ca Moscova n-o sa vada o iota din Fokker," mi-a spus Ceausescu. "Promite-i ce vrei!", a adaugat. Mesajul pentru printul Bernhard continea o invitatie pentru a vizita Romania, unde Ceausescu spera sa si-l faca aliat in afacerea Fokker (era in conducerea Consiliului de Administratie al concernului Fokker).

Legat de afirmatia ca ati fi fost agent dublu, generalul Plesita spune ca fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, ar fi aflat abia acum trei ani despre asta. Si atunci si-ar fi schimbat si parerea si discursul in ceea ce va priveste. Cum comentati?
Imi aduce aminte de o zicala din junetea mea: "Pe strada Sfantul Spiridon s-a rasturnat un car cu fan. Daca stiai ca ma iubesti, de ce m-ai luat de la Galati?". Nici un om cu minte normala nu poate face asemenea afirmatii. Am citit insa cu atentie interviul dat de Plesita la OTV luna trecuta si am realizat ca e plin de incoerente.

Argintii lui Iuda

"ROATA VIETII". Constantin Rauta si fostul presedinte Ion Iliescu, o intalnire surprinzatoare pentru ambii. Rauta a participat la o Conferinta internationala in Romania, tara care l-a condamnat la moarte, pentru tradare

Tot el sustine ca v-ati vandut prea ieftin americanilor. Chiar asa?
Drama lui Plesita, si a tuturor Plesitelor care au condus Romania in ultimii 60 de ani, este ca privesc viata ca pe un simplu proces de vanzare-cumparare. Ei nu concep ca cineva poate admira sincer democratia americana: "Asta e vanzare de tara". Sau ca cineva poate dispretui, tot atat de sincer, comunismul: "Asta e tradare de tara". Masoara totul in argintii lui Iuda. Nu e de mirare. Intregul sistem comunist s-a bazat pe argintii lui Iuda. "Tu te dai cu mine, eu te pun in nomenclatura, iti dau masini cu soferi, vile la mare si munte. Te lepezi de mine, te-ai lins pe bot de toate". "As simple as that", cum se spune in America.

Daca eu m-am vandut vreodata cuiva, m-am vandut comunismului. Dar acum 27 de ani am realizat oroarea si mi-am reinceput viata de la zero. Am luat cu mine doar poza Danei. Nu am vrut sa-mi manjesc viitorul cu nimic din ceea ce am acumulat in comunism.

Valizele si tot ce-am mai avut cu mine au ramas in camera mea de la Hotelul Intercontinental. Tot acolo am etalat pe masa, la vedere, cadourile pe care le-am cumparat pentru Ceausescu, Ceauseasca, Postelnicu, Doicaru si ceilalti sefi, impreuna cu notele de comanda scrise cu manuta lor, ca sa inteleaga si altii ca totul in comunism e troc.

Generalul Iulian Vlad, care a devenit sef al Securitatii, stie, pentru ca el a fost trimis in Germania sa preia "inventarul" meu. (Vlad a fost o rara avis - n-a cerut niciodata nimic). In acea zi memorabila de 28 iulie 1978, cand uriasul avion militar Hercules ce m-a mutat din tiranie in democratie a aterizat la aeroportul prezidential Andrews Air Force Base, eram in cockpit impreuna cu pilotii. Era o zi insorita, care a amplificat focul de artificii din interiorul meu. Eram, in sfarsit, un om liber! Stiam ca nu-mi va fi usor sa reincep viata la 50 de ani cu doar o camasa pe mine si o poza in mana. Dar stiam, de asemenea, ca America e tara oportunitatilor si eram convins ca inginerul care zacea ascuns in mine va izbandi.

Despre reabilitare

Afirmati ca nu ati vrut ca viitorul sa va fie manjit de trecutul comunist. De ce ati cerut atunci Guvernului roman sa va restituie bunurile ce v-au fost confiscate de Securitate?
Nu am cerut! Este o alta halucinatie securista. Din 28 iulie 1978, cand mi s-a acordat un marinimos azil politic, nu m-am milogit niciodata la criptocomunstii ce au condus, pana de curand, Romania. Nu le-am cerut niciodata nimic. Nici restituirea gradului militar, nici despagubiri materiale, nici anularea celor doua sentinte de condamnare la moarte date de Ceausescu - cum se vehiculeaza acum in Romania. Nu am cerut nici macar reabilitarea politica. Am fost reabilitat in iulie 1978, cand presedintele SUA a semnat documentul prin care mi-a acordat azil politic. In America, unde traiesc, trebuie reabilitati cei care au servit comunismul, nu cei care l-au tradat.

Apropo: cum este definita tradarea in Statele Unite?
Articolul III, sectia a 3-a din Constitutia SUA, stipuleaza: "Tradarea impotriva Statelor Unite consta in inrolarea in razboi impotriva lor, sau in aderarea cu inamicul, prin acordarea de sprijin si ajutor". Autorii acestei Constitutii, invatand din istorie ca politicienii la putere pot folosi abuziv acuzatia de tradare impotriva oponentilor lor politici, au decis sa nu dea nici Congresului si nici Casei Albe dreptul de a modifica definitia tradarii. Ca atare, definitia nu a fost schimbata din 1787, cand aceasta piatra de hotar a democratiei vestice - si cea mai veche Constitutie in continua functiune - a fost adoptata.

Bine, si totusi ce s-a intamplat, cum s-a deschis discutia despre reabilitare?
In realitate, Tribunalul Suprem s-a autosezizat. Adevarul a fost descris intr-un articol publicat in presa romana (Petre Niteanu, "Cazul Pacepa zace pe masa lui Iliescu", Ziua 7 iunie 2001), care mentiona ca "s-au implinit doi ani de cand judecatorii Curtii Supreme de Justitie, in completul de noua judecatori, au admis recursul in anulare declarat de procurorul general al Romaniei, Mircea Criste, impotriva sentintei de condamnare la moarte a generalului Ioan Mihai Pacepa si a decis reabilitarea sa. ... De atunci si pana in ziua de azi, desi o hotarare a celei mai inalte instante din Romania a ramas definitiva, irevocabila si investita pentru a fi executata, nici una dintre autoritatile statului - MAI, MApN, SIE, SRI si nu in ultimul rand Presedintia Romaniei - nu a intreprins nimic pentru ducerea ei la indeplinire."

Nu ratati!
Cititi in Jurnalul National de maine ultima parte a interviului in exclusivitate acordat de generalul Ion Mihai Pacepa. Nu ratati dezvaluirile lui Pacepa despre cea de-a doua sa viata, din Statele Unite, si nici detaliile referitoare la averea sa!

EXCLUSIV - PACEPA - OMUL DIN SPATELE LEGENDEI
×