x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Serile Capsa - Petre Roman, invitat de onoare

Serile Capsa - Petre Roman, invitat de onoare

de Sorin Anghel    |    09 Aug 2006   •   00:00

Dezbaterea pe seama Editiei de Colectiei "Minciuna la romani" s-a bucurat de prezenta fostului prim-ministru al Romaniei, Petre Roman. La masa rotunda gazduita de Casa Capsa au mai fost prezenti profesorul Ionel Zanescu, de la Muzeul Municipiului Bucuresti, si Nicolae Maximilian, comisar in cadrul Politiei Romane.

VEDETE. Petre Roman (stanga) si Florin Condurateanu (dreapta) au avut chef de vorba pana cand a venit vorba de minciunile spuse femeilor

Dezbaterea pe seama Editiei de Colectiei "Minciuna la romani" s-a bucurat de prezenta fostului prim-ministru al Romaniei, Petre Roman. La masa rotunda gazduita de Casa Capsa au mai fost prezenti profesorul Ionel Zanescu, de la Muzeul Municipiului Bucuresti, si Nicolae Maximilian, comisar in cadrul Politiei Romane.

Pornind de la un sondaj CURS, Jurnalul National a realizat luni, 7 august, o Editie de Colectie avand ca tema "Minciuna la romani". Pe langa aparitia editoriala, a mai avut loc un colocviu pe marginea aceluiasi subiect. Gazda a fost, ca de obicei, Casa Capsa, cel care a moderat discutia fiind Florin Condurateanu, publicist comentator al ziarului nostru.

ATMOSFERA. Toti cei prezenti au fost ochi si urechi la cele spuse de invitatii Jurnalului National

ADUNAREA. Alaturi de redactorii Jurnalului National au mai fost prezenti fostul prim-ministru al Romaniei, Petre Roman, profesorul Ionel Zanescu, seful Biroului de organizare expozitii al Muzeul Municipiului Bucuresti, comisarul Nicolae Maximilian si Bogdan Popescu, reprezentant al Patriarhiei Romane.

AVOCAT. Florin Condurateanu a profitat de prezenta lui Petre Roman si l-a intrebat daca un partid al nemincinosilor ar avea succes in Romania. Evident, raspunsul din partea omului politic a fost un categoric nu. In schimb, acesta a sarit in apararea senatorilor si deputatilor atunci cand a aflat ca romanii sunt de parere ca Parlamentul este una dintre institutiile in care se minte cel mai mult. "Nu cred ca este posibil asa ceva. Acolo exista o cenzura intre parlamentari si toate sedintele sunt publice. In perioada 2000-2004 am facut parte din Comisia Juridica si am avut o experienta extraordinara. Nu se poate spune ca se minte in Parlament din moment ce presa asista la fiecare sedinta", a fost de parere Roman.

PROFESOR. Atunci cand discutia s-a mutat in trecutul Romaniei, fostul prim-ministru al Romaniei a predat o lectie de istorie. "Foarte putina lume stie adevaratul motiv pentru care Constantin Brancoveanu a fost decapitat la Constantinopol. El lua biruri foarte mari si a fost chemat de catre Sultan pentru ca nu platea catre Inalta Poarta exact cat trebuia. S-a incapatanat sa nu recunoasca ca ia biruri mari si a fost decapitat. Brancoveanu a fost unul dintre cei mai bogati domnitori pe care i-a avut Tara Romaneasca", a explicat Roman. Povestea sa a fost confirmata si de istoricul Ionel Zanescu, de la Muzeul Municipiului Bucuresti.

SURPRINS. Nicolae Maximilian nu a inteles de ce 10% dintre romani cred ca in Politie se minte, considerand procentul irelevant

AMINTIRI. Minciuna in secolele trecute a reprezentat un subiect destul de aprins. "Inainte era pedepsita mult mai aspru minciuna decat in ziua de azi. Iar trasul in teapa nu a fost doar pe vremea lui Vlad Tepes, ci si in alte perioade", a spus Ionel Zanescu. Nicolae Maximilian a precizat insa ca minciuna este pedepsita si azi, dar ca exista cateva categorii sociale care sunt protejate.

SURPRIZE. Pe langa cifrele oferite de CURS, comisarul Nicolae Maximilian a mai venit si cu date suplimentare. "Nu toate furturile care ne sunt reclamate se intampla si in realitate. Sunt bunuri asigurate pe care proprietarii le declara furate pentru a incasa polita de asigurare", a povestit reprezentantul Politiei Romane.

VIOLURI
Comisarul Nicolae Maximilian, reprezentant al Politiei Romane la dezbaterea gazduita de Casa Capsa, a facut public faptul ca multe dintre violurile reclamate de femeile din Romania nu sunt reale. "Unele vor sa obtina foloase materiale, altele vor sa evite o despartire si tot asa. Lumea are o perceptie gresita despre Politie. Romanul crede ca noi trebuie sa dam sentinte, sa retinem sau alte lucruri care nu tin de noi. Atributiile noastre sunt mult mai reduse decat crede lumea", a spus Nicolae Maximilian. Comisarul este de parere ca cele mai nevinovate minciuni sunt cele din amor.

CUGETARE
"Singurul care nu minte este timpul"
Florin Condurateanu
publicist comentator Jurnalul National

POLITICA
"In campania electorala, fiecare promite mai mult pentru a castiga voturi chiar daca nu stie ce poate realiza. Minciuna este aservita celor din sfera de influenta a puterii. Nu mi se pare normal ca stenogramele sedintelor de Guvern sa nu fie publice"
Petre Roman
fost prim-ministru al Romaniei

RELIGIE
"Biserica respinge minciuna. Unii prefera sa nu marturiseasca ce stiu, crezand in puterea lui Dumnezeu de a scoate adevarul la iveala"
Bogdan Popescu
reprezentant al Patriarhiei Romane

ISTORIE
"In zilele noastre se minte mult mai mult decat in evul mediu"
Ionel Zanescu
seful Biroului de organizare expozitii al Muzeului Municipiului Bucuresti
×