x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Serparie politica - Pasiunile spermei congelate

Serparie politica - Pasiunile spermei congelate

de Tiberiu Kiss    |    17 Noi 2005   •   00:00
Serparie politica - Pasiunile spermei congelate

Grupurile de interese timisorene duc o lupta la baioneta pentru preluarea unei ferme care creste tauri modificati genetic, a caror sperma congelata se exporta cu succes in Europa de Vest. Patrimoniul imobiliar de 3 milioane de euro constituie o tentatie suplimentara.

Un adevarat razboi de gherila mocneste intre mai multe grupuri de interese din Timisoara, pentru preluarea societatii Semtest SA. Unica in felul ei, ferma creste tauri modificati genetic, ceea ce face ca valoarea lor sa fie inestimabila. Mai mult, materialul seminal recoltat de la taurinele de la Semtest este trimis la export spre Marea Britanie, Franta si Germania, activitate care plaseaza ferma banateana in topul unitatilor de interes national...

In anul 1999, fostul FPS a scos la privatizare, prin licitatie publica, societatea Semtest SA Timisoara, dandu-le posibilitatea salariatilor unitatii sa se constituie intr-o asociatie legala si sa achizitioneze, chiar si in rate, actiuni de la ferma de tauri de pe Calea Torontalului. Astfel, in luna mai, FPS a scos la vanzare 83% din actiunile de la Semtest SA, licitatia fiind castigata de angajatii unitatii timisorene. Contractul de vanzare-cumparare de actiuni s-a incheiat in iunie 1999, modalitatile de plata prevazand un avans de 20%, iar diferenta de pret urmand a se achita in cinci rate anuale. Pentru plata primelor trei rate, fiecare membru al asociatiei si-a achitat obligatiile catre FPS din venituri proprii ori din diverse imprumuturi de la persoane fizice. Pentru ultimele doua rate, in 2003, Asociatia Salariatilor Semtest SA Timisoara a contractat un credit bancar, pe o perioada de patru ani, in valoare totala de aproximativ 4 miliarde de lei vechi, garantand imprumutul cu patrimoniul societatii. In decembrie 2003, FPS a confirmat in scris ca angajatii fermei de tauri au achitat integral cele 83% din actiunile unitatii banatene.

BANCHERI PRIVATI. Revenind la plata primelor trei rate catre FPS, acestea au fost achitate de Asociatia Salariatilor Semtest SA, dupa contractarea unui imprumut privat de 300.000 de dolari, intermediat de directorul unitatii, Gheorghe Vaida, de la un numar de patru oameni de afaceri timisoreni: Nicolae Gavra, Eduard Suli, Mircea Ilea si Voicu Ster. Asa cum rezulta dintr-o serie de documente, in numele PAS Semtest Timisoara, directorul Gheorghe Vaida s-a obligat ca, in schimbul sumelor de bani primite pentru achitarea actiunilor, sa transfere fiecarui creditor dreptul de proprietate asupra unei cote de 20% din actiunile detinute de crescatorii de tauri. Mai exact, creditorii Semtest urmau ca, la 30 de zile de la achitarea integrala a actiunilor, sa primeasca 80% din actiunile detinute de asociatia salariala Semtest. Intre timp, cu acordul directorului Gheorghe Vaida, trei dintre creditorii Semtest au cesionat creantele in favoarea lui Nicolae Gavra. Mai mult, acelasi Nicolae Gavra a achizitionat in septembrie 2002 de la SIF Banat-Crisana un pachet de 16,75% actiuni, pe care societatea de investitii il detinea la Semtest Timisoara.

INCERCARE ESUATA. E adevarat ca, dupa privatizare, dandu-si seama de potentialul societatii, care la ora actuala are o valoare imobiliara de cel putin 3 milioane de euro, directorul Semtest a incercat sa transforme promisiunea de vanzare a actiunilor intr-un simplu contract de imprumut. Astfel, la finele lui 2004, ca din senin, directorul Vaida i-a pus la dispozitia creditorului Nicolae Gavra, intr-un cont, suma de 7,3 miliarde de lei, reprezentand "imprumutul acordat pentru achizitionarea actiunilor de la Semtest". De unde a avut directorul Semtest Timisoara, dintr-o data, o asemenea suma de bani? Gheorghe Vaida spune ca a gajat cu apartamentele mai multor salariati de la ferma de tauri. Creditorul Nicolae Gavra este de parere ca banii vin de la "un personaj mai mult decat interesant", caruia mai marele Semtest i-a vandut, cu rea-credinta, un activ de la Oradea, pentru suma de 250.000 euro. Pentru ca in orice exista un interes, trebuie spus ca in scandalul Semtest mai multi demnitari si oameni politici din zona PD Timis au sarit in apararea "salariatilor" de la ferma de tauri, amenintand cu luari de pozitii prin Parlamentul Romaniei si interpelarea ministrului Justitiei, Monica Macovei. Nimeni nu a spus insa care este interesul democrat in aceasta problema. De exemplu, cine-i reprezinta pe norocosii care vor fi pusi in posesie pe suprafata concesionata de Semtest de la ADS Bucuresti? Sau ce legatura exista, in acest caz, intre neoprotestanti si doctrina democrata?

FARA TAURI, DAR CU CASE. Este clar pentru toata lumea ca, in tot acest scandal, pentru nici una dintre partile implicate nu conteaza, nici taurii "imbogatiti genetic" si nici valoroasa lor sperma congelata, care se duce direct in Marea Britanie, Franta sau Germania pe valuta forte. Acum, ca toti s-au vazut cu sacii in caruta, viseaza demolari, defrisari, parcelari si construirea unui cartier de vile, direct in buza Timisoarei, la soseaua principala! Corect?!? La fel de logica pare si "fratia" care, la inceputuri, a existat intre Gheorghe Vaida si creditorii sai. In fapt, o afacere in care creditorii urmau sa cumpere cate 20% din actiunile asociatiei salariatilor, prin intermediul crescatorilor de tauri, combinatie la care nu ar fi avut acces fara ajutorul directorului de la Semtest, Gheorghe Vaida. Cum de altfel n-ar fi avut nici posibilitatea de a cumpara actiunile in rate, daca achizitionarea acestora s-ar fi facut direct si nu prin intermediul "vacarilor", cum ii numeste creditorul Nicolae Gavra pe membrii asociatiei salariatilor Semtest! Pe de-o parte, in aceasta manevra, directorul Semtest era avantajat de investitia creditorului, intrucat si-ar fi putut achizitiona si el o cota de 20% din actiunile PAS fara sa investeasca nici un ban, avand posibilitatea sa-si achite titlurile din beneficiul societatii si fara dobanda! In concluzie, o afacere reciproc avantajoasa pentru toti participantii la combinatie! Deci, cine a pierdut: Vaida sau "vacarii" creditorului Gavra? Dar cine a castigat: creditorul Gavra sau Partidul Democrat?

SURPRIZE, SURPRIZE...
Chiar daca actiunile Semtest au fost achitate integral in decembrie 2003, lucru confirmat si de FPS, nici pana in ziua de azi asociatia salariatilor nu a facut ceea ce a promis. Adica sa cesioneze 80% din actiunile pe care le-a achizitionat de la stat cu banii unor intreprinzatori privati! Ba mai mult, directorul Semtest, Gheorghe Vaida (foto), nu mai vrea sa auda nici de unicul creditor, Nicolae Gavra, chiar daca acesta este... baiatul verisoarei sale. Motivul invocat de directorul Gheorghe Vaida este simplu: "Nici un salariat nu este actionar inca la Semtest, intrucat societatea are credite contractate de la banca, care nu au fost inca onorate". Si cu asta, basta! Mai mult, directorul Vaida, care se identifica tot mai des cu asociatia salariatilor Semtest, sustine ca societatea nu are si nici nu a avut vreodata vreun fel de o obligatie fata de Nicolae Gavra. "Doar eu ca persoana fizica am avut de-a face cu acest individ", a spus directorul Semtest. Nimic mai fals, intrucat, in promisiunea de vanzare, directorul Vaida a iscalit pentru doua lucruri importante: faptul ca actiunile au fost cumparate cu banii creditorului si asumarea obligativitatii de a trasferara actiunile catre Nicolae Gavra la cel mult 30 de zile de la achitarea integrala a acestora...
×