x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sfârșitul unui destin spectaculos. A murit omul care a complotat împotriva lui Ceaușescu!

Sfârșitul unui destin spectaculos. A murit omul care a complotat împotriva lui Ceaușescu!

de Toma Roman Jr    |    01 Feb 2013   •   21:55
Sfârșitul unui destin spectaculos. A murit omul care a complotat împotriva lui Ceaușescu!
Sursa foto: ---

A decedat, la 92 de ani, generalul Ștefan Kostyal, un personaj discret, dar care a avut o viață absolut ieșită din comun. Comunist din perioada interbelică, a fost coleg de detenție cu Nicolae Ceaușescu în 1936. Și-a păstrat convingerile pro-sovietice chiar dacă KGB-ul l-a deportat în timpul războiului la Vorkuta, sub bănuiala că ar fi spion român.

După război, ajuns la loc în țară, a urmat o carieră militară, în timpul căreia l-a întâlnit iar pe Nicolae Ceaușescu, al cărui adjunct a fost la Direcția Politică Superioară a Armatei. Distanțarea lui Ceaușescu de URSS l-a făcut pe Ștefan Kostyal să se implice în diverse mișcări împotriva ”cârmaciului” încă din 1971, când era general maior.

Degradat la simplu soldat și urmărit de Securitate, el a participat la mai multe mișcări oculte și comploturi menite să-l înlăture pe Ceaușescu. În 1984, a luat parte alături de alți generali și ofițeri la un puci eșuat și dejucat de Securitate.
Un grup de militari urma să scoată tancurile în stradă și să preia conducerea țării în timpul unei vizite în Canada a lui Ceaușescu.

După această mișcare ratată din cauza unor turnătorii, Ștefan Kostyal a fost băgat la închisoare, sub pretextul derizoriu că ar fi dețin valută și fura electricitate. A luat parte activă la evenimentele din decembrie 1989, în timpul cărora l-a arestat pe generalul Ilie Ceaușescu.
Nu a fost agreat de către noua putere pentru pro-sovietismul lui prea fățiș și în 1990 a devenit un simplu pensionar.

În foarte rarele sale ieșiri publice din ultimii 22 de ani, (printre altele a acordat un interviu în exclusivitate Jurnalului National) nu a negat niciodată existența unui complot pro-sovietic împotriva lui Ceaușescu, a declarat că erau două mișcări paralele împotriva lui Nicolae Ceaușescu, una în partid, cu Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Dan Marțian și una în structurile de la apărare, cu Nicolae Militaru, Ion Ioniță, generalul Șerb și alții. Își explica necazurile personale și defecțiunile din grupurile complotiste prin faptul că unii făceau joc dublu. Îi bănuia pe Virgil Măgureanu și Nicolae Militaru că l-ar fi ”ciripit” la Securitate.

Generalul Ștefan Kostyal duce cu el pe lumea cealaltă multe secrete ale României ultimilor 45 de ani. El va fi incinerat la Crematoriul Vitan-Bârzești luni, la ora 11. Dumnezeu să-l ierte!

×
Subiecte în articol: Stefan Kostyal