x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Show extrem pe cer, la Mamaia

Show extrem pe cer, la Mamaia

de Emilia Sava    |    08 Iun 2008   •   00:00
Show extrem pe cer, la Mamaia

Aparate de zbor ultra­uşoare, dar puternice, au planat ieri de-a lungul plajei de la Mamaia. A început prima ediţie a competiţiei aviatice internaţionale, Aero Grand Prix. Spectacolul continuă şi astăzi.

Aparate de zbor ultra­uşoare, dar puternice, au planat ieri de-a lungul plajei de la Mamaia. A început prima ediţie a competiţiei aviatice internaţionale, Aero Grand Prix. Spectacolul continuă şi astăzi.

 
Vremea le-a jucat unele feste organizatorilor primei etape oficiale de Grand Prix organizate în staţiunea Mamaia. De diminea­ţă, soarele a stat ascuns în nori şi părea o zi ratată, cu ploi. Spre amia­ză însă vremea şi-a revenit şi a fost tocmai bună pentru evo­luţia avioanelor care au oferit un spectacol inedit.

 
ACROBAŢII. Aparate de zbor au planat de-a lungul plajei şi de multe ori s-au înclinat periculos, dînd impresia că se vor prăbuşi. Au zburat la o distanţă foarte mică deasupra mării, iar acrobaţiile au fost urmate de zboruri în formaţie. Spectacolul aviatic a atras mulţi turişti. Unii au stat nemişcaţi să prindă pe camerele video sau cu aparatele de fotografiat zborul şi răsucirile riscante din aer, efectuate de piloţi cu experienţă, iar alţii au rămas cu ochii aţintiţi pe cer din şezlongurile pe care stăteau rela­xaţi. Au fost turişti care s-au avîn­tat chiar în apa mării, încă destul de rece, să vadă avioanele cît mai de aproape şi au salutat fiecare acrobaţie făcută cu măies­trie. În urma lor, avioanele au lăsat o dîră de fum, dar totul era parte a programului. Spectacolul aviatic la limite extre­me a durat toată după-amiaza, chiar dacă soarele uneori s-a mai retras printre nori. După scurte momente de pauză, alte avioane apăreau pentru a-şi face numărul de zbor. Aparatele au decolat de pe aerodromul Tuzla, au zburat de-a lungul plajei din staţiunea Ma­maia pe o distanţă de doi kilometri şi au ajuns pînă la o limită de mai puţin de 10 metri deasupra mării.

 
ALTE ATRACŢII. Competiţia Aero Grand Prix continuă şi astăzi, dar cu alte acrobaţii oferite de piloţi români şi străini. La cursă participă piloţi din SUA, Ungaria, Slo­venia şi Marea Britanie şi se spune că sînt cunoscuţi la nivel mondial pentru experienţa pe care o au. Ei vor executa o cursă propriu-zisă, urmată de o luptă între avioane şi alte acrobaţii. În program sînt incluse şi reprezentaţiile oferite de Lotul Naţional de Acrobaţie de la Aeroclub România. Piloţii vor mai executa zboruri în formaţie şi salturi cu paraşuta. Nu se ştie încă valoarea premiilor, dar organizatorii spun că acestea sînt substan­ţia­le şi contează atragerea unui nu­măr cît mai mare de spectatori.

×
Subiecte în articol: eveniment