x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Silaghi, vizat de DNA

Silaghi, vizat de DNA

de Crina Dunca    |    08 Aug 2008   •   00:00
Silaghi, vizat de DNA

SOC ● Ministrul care ne trimite la psihiatru, cercetat pentru trafic de influenta
Ministrul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, Ovidiu Silaghi, este cercetat de DNA pentru trafic de influenta in cazul lichidarii SC Samobil SA Satu-Mare si incearca prin interventii la nivel inalt sa scape cu fata curata.



ŞOC ● Ministrul care ne trimite la psihiatru, cercetat pentru trafic de influenţă
Ministrul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, Ovidiu Silaghi, este cercetat de DNA pentru trafic de influenţă în cazul lichidării SC Samobil SA Satu-Mare şi încearcă prin intervenţii la nivel înalt să scape cu faţa curată.

Liberalul Ovidiu Silaghi constituie un exemplu elocvent în care politica este folosită pentru promovarea propriilor afaceri şi pentru îmbogăţire cît mai rapidă. În 2007 a fost anchetat de Parchetul General pentru abuz în serviciu, dar a fost cadorisit cu un NUP în primăvara acestui an. Dosarul de la DNA constituie şi principalul motiv pentru care Ovidiu Silaghi nu a mai promovat ordonanţa privind trecerea Registrului Comerţului din subordinea Ministerului Justiţiei la Camera de Comerţ.

ABUZ ÎN SERVICIU. Soarta nu îi este deloc favorabilă ministrului Silaghi. După ce a pierdut alegerile pentru funcţia de preşedinte al CJ Satu-Mare, clasîndu-se doar pe locul trei, după candidatul UDMR şi un candidat independent, ministrul liberal s-a trezit că este citat pentru audieri la DNA. Silaghi este cercetat pentru trafic de influenţă în cazul lichidării judiciare a SC Samobil SA, care a fost cea mai mare fabrică de mobilă din judeţul Satu-Mare, avînd cîteva mii de angajaţi. Demnitarul Silaghi a intervenit pe lîngă directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Satu-Mare, Nicolae Manea, intimidîndu-l cu ameninţări, să accepte ca lichidator judiciar al societăţii Samobil firma Euroconsulting – Sucursala Suceava, cu un comision de 7% din rezultatul lichidării, deşi o altă firmă de lichidare, SC Comcas SA Satu-Mare, făcuse o ofertă cu un comision de doar 3%. DGFP Satu-Mare este principalul creditor al SC Samobil SA, cu o creanţă de circa 5 milioane de euro, reprezentînd 85% din totalul creanţelor. Silaghi a fost înregistrat în timp ce-i cerea imperios directorului Manea să accepte firma Euroconsulting Suceava ca lichidator. În plus, potrivit unor surse judiciare, directorul Manea a recunoscut acest fapt într-o declaraţie dată organelor de anchetă.

DNA s-a sesizat ca urmare a plîngerilor acţionarilor şi sindicaliştilor de la SC Samobil SA, unde, ca urmare a lichidării societăţii, au fost lăsaţi pe drumuri cîteva mii de sătmăreni. Ancheta a început la Satu-Mare, dar dosarul a fost preluat recent de structura centrală a DNA.

O AFACERE DE MILIOANE. Obiectul lichidării Samobil îl constituie 15 hale, 24 de hectare teren, utilaje de prelucrare a lemnului, materie primă, autovehicule şi utilaje. Miza principală este dată de cele 24 hectare de teren, care au o valoare de piaţă de circa 15 milioane de euro, ceea ce înseamnă un comision de 1 milion de euro pentru firma lichidatoare. SC Euroconsulting SRL – Sucursala Suceava aparţine deputatului de Suceava Mircea Groşaru, care reprezintă minoritatea italiană în Parlamentul României, cu care ministrul Ovidiu Silaghi este în relaţii de prietenie. Silaghi s-a ocupat de toate formalităţile necesare la Satu-Mare, desemnîndu-l reprezentant local al firmei Euroconsulting pe consilierul său din ministerul pentru IMM, sătmăreanul Marius Roman, şi asigurîndu-i punct de lucru în casa acestuia de pe Strada George Călinescu nr. 106 din Satu-Mare.

MINISTRUL SE ASCUNDE. Potrivit unor surse din structura centrală a DNA, ministrul Silaghi a fost căutat telefonic în urmă cu două săptămîni, la minister, pentru a fi citat în vederea audierii în dosarul în care este cercetat pentru trafic de influenţă, în cazul lichidării judiciare a SC Samobil SA. De la cabinetul ministrului s-a comunicat că acesta este plecat într-o vizită în China. Surse ministeriale au confirmat că ministrul s-a aflat pentru nouă zile în China, în perioada 19-27 iulie. Întors în ţară, între două delegaţii, Ovidiu Silaghi şi-a găsit timp să trimită ziariştii la psihiatru şi să numere turiştii străini de pe litoral, pregătindu-se să plece într-o nouă delegaţie, de trei săptămîni, în America de Sud, în ţări precum Uruguay, Paraguay, Peru şi Brazilia.

Vila din Cartierul Funcţionarilor, omisă din declaraţia de avere

Ovidiu Silaghi a devenit un om bogat, deţinînd în jur de 12 spaţii comerciale împreună cu membrii familiei şi cu principalii săi acoliţi, o vilă în zona cea mai bună a oraşului Satu-Mare – Cartierul Funcţionarilor (foto), în care locuieşte de mai mult timp, dar care nu se regăseşte în declaraţia sa de avere, un apartament de 107 mp în zona centrală a municipiului Satu-Mare, două terenuri intravilane în valoare de peste 30.000 de euro, două autoturisme de lux peste 100.000 de euro în conturi, împrumuturi sau plasamente, bijuterii şi tablouri de 8.000 de euro etc. Potrivit declaraţiei sale de avere, ministrul a împrumutat o persoană fizică cu 40.000 de euro. Lăcomia acestuia a mers pînă acolo încît a pus mîna pe o parte din Teatrul de Nord, mai exact barul "Thalia".

NUP la Parchet

Ministrul Ovidiu Silaghi a fost citat în toamna anului trecut la Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde avea un dosar în care era cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Acesta era acuzat că, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Satu-Mare, a refuzat să pună în aplicare o hotărîre judecătorească definitivă şi irevocabilă, decizia civilă a Curţii de Apel Oradea nr. 293/20004-R din 22 septembrie 2004, privind reîncadrarea lui Ovidiu Mica pe postul deţinut la această instituţie şi plata salariilor de care a fost privat. Acesta a fost concediat ilegal de Ovidiu Silaghi din funcţia de consilier de presă şi imagine la data de 15 ianuarie 2004, cu motivaţia că "activitatea Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Satu-Mare urmează a fi reorganizată datorită dificultăţilor financiare". În realitate, Ovidiu Mica a fost dat afară pentru că Silaghi îl bănuia că a oferit presei informaţii compromiţătoare la adresa sa, respectiv date şi acte publicate privind decontarea pe Camera de Comerţ a unor cheltuieli realizate cu ocazia deplasărilor efectuate în interes de partid. Pînă la urmă, Silaghi a reuşit să-şi rezolve obţinerea unui NUP la nivelul Parchetului General, soluţia fiind emisă la 11 februarie 2008, cu motivaţia că lipseşte infracţiunea şi anume intenţia. Înainte de a primi NUP, pentru a-i închide gura lui Mica, ministrul Silaghi, care este şi în prezent preşedinte al CCIA, i-a achitat cu ordin de plată întocmit pe Camera de Comerţ salariile restante pe patru ani, plus 30.000 de euro.

×