x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sînziană venită de peste Prut

Sînziană venită de peste Prut

de Diana Scarlat    |    29 Iun 2008   •   00:00
Sînziană venită de peste Prut

VIZIUNE ● Zînele sînt aceleaşi pentru toţi românii
La marginea Bucureştiului, Livada Minovici a găzduit în noaptea de Sînziene replici contemporane ale personajelor mitologice, imaginate de creatorii de modă şi întruchipate de "zîne" autohtone.



VIZIUNE ● Zînele sînt aceleaşi pentru toţi românii
La marginea Bucureştiului, Livada Minovici a găzduit în noaptea de Sînziene replici contemporane ale personajelor mitologice, imaginate de creatorii de modă şi întruchipate de "zîne" autohtone.

Ziua Sînzienelor este 24 iunie. Noaptea care precede sărbătoarea e magică. Este noaptea în care forţele binelui şi cele ale răului se manifestă liber în natură. Sînzienele sînt fete foarte frumoase, care trăiesc în păduri sau pe cîmpii. Se prind în horă şi dau puteri magice florilor sau buruienilor, acestea devenind plante de leac, bune la toate bolile. Dacă oamenii nu le sărbătoresc aşa cum se cuvine, zînele se supără şi se-nfrăţesc cu Ielele sau cu Rusaliile. În ajun de Sînziene, la vilele Minovici, nu numai că s-a sărbătorit cum se cuvine, dar cei prezenţi au avut parte şi de prezenţa fizică a personajelor mitologice.

SPIRIT MOLDAV. Românismul estetic de dincolo de Prut a fost prezent pentru al doilea an consecutiv la această manifestare, prin creatoarea de modă Valentina Vidraşcu şi prin tînăra cu părul de aur, Alexandrina Ţurcan, un talent moldav de numai 15 ani, descoperit de artistul vestimentar. "Ţinuta noastră este inspirată din portul popular şi invocă universul medieval, prin reinterpretarea unor piese vestimentare tradiţionale: bundiţa, catrinţa şi ia. A fost cusută din materiale vaporoase, transparente, naturale, mătase şi voal", explică Valentina Vidraşcu. Artist vestimentar şi proprietară a agenţiei de fotomodele ViVA Models, din Republica Moldova, Valentina este un creator atipic, inspirîndu-se exclusiv din cultura populară românească pe care o reinterpretează în spirit contemporan. Alexandrina, sînziana pe care a adus-o la Bucureşti, este revelaţia vieţii sale artistice, acel model pe care l-a căutat ani la rînd şi care a apărut acum, ca o răsplată a întregii munci. "Am descoperit-o anul trecut. A venit să facă şcoala de modele şi imediat a intrat în concursul naţional pe care eu îl organizez anual la Chişinău. S-a clasat pe primul loc. Eu de 11 ani fac modeling în Moldova şi asta e fata despre care pot spune că va ajunge supermodel. Are înălţimea necesară, are picioare lungi, un ten nemaipomenit, ochi albaştri şi un păr blond ca de mătase cum eu n-am mai văzut. Este foarte isteaţă, are note foarte bune la şcoală şi părinţi deosebiţi, care investesc foarte mult în pregătirea ei", spune Valentina. Nu numai pentru calităţile excepţionale a ales-o pentru această prezentare, ci şi pentru că întruchipează cel mai bine imaginea mitologică a Sînzienei, aşa cum este descrisă în folclorul românesc. Iar creaţia vestimentară a Valentinei a transformat prezentarea de modă într-o scenă de basm autohton, aparţinînd tradiţiei care-i uneşte pe românii de pe ambele părţi ale Prutului.

×
Subiecte în articol: tentaţii