x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Smulsi din ghearele Siretului naprasnic

Smulsi din ghearele Siretului naprasnic

de Carmen Plesa    |    15 Iul 2005   •   00:00
Smulsi din ghearele Siretului naprasnic

In numai o noapte, apele Siretului s-au umflat cat Dunarea si au spart digurile de aparare. De la Cosmesti pana la Tudor Vladimirescu, pe linia Focsani-Galati, au facut prapad.

Au iesit toti pe la porti - batrane cu broboada bine stransa, mosnegi in baston, cativa tineri. Si batrani, si tineri, ochii se indreapta in aceeasi directie: la luciul amenintator al Siretului, care pare din ce in ce mai aproape de sosea, cu fiecare sat. Mergem de la Galati spre Cosmesti. In fata noastra alearga masinile cu girofar ale Politiei de Frontiera, care remorcheaza cateva salupe. Din fata apar, ca intr-un film de razboi, doua amfibii in urma carora tremura asfaltul. Se intorc de la Cosmesti. E miercuri dupa-amiaza.

Cei din satele de pe Siret n-au asteptat sa le bata la usa autoritatile. Si-au urcat deja pasarile prin poduri si au mutat lucrurile mai valoroase pe la rudele care stau in deal. Au invatat lectia la inundatiile din ’70, cand Siretul a rupt digurile si n-a mai lasat nimic in urma pe unde a navalit.

DRAMA. Sendreni, Branistea, Independenta, Tudor Vladimirescu, Hanu Conachi, Liesti, Ivesti... La 10 kilometri de Tecuci, Siretul a dat tonul dramei. Miercuri, cand abia se lumina de ziua si oamenii iesisera prin curti cu treburi, ca la tara, a inceput sa pluteasca peste Cosmesti-Vale vuietul Siretului. N-a durat mult pana cand apele au inconjurat satul. Pana sa se dezmeticeasca oamenii, apa a ajuns la stresinile caselor. Au venit barcile si elicopterele. Tipete, spaima. In sat nu exista nici un loc uscat, asa ca elicopterele nu aveau unde ateriza. Se apropiau doar de pamant - la inaltimea firelor de inalta tensiune, si de acolo aruncau scarile, pe care cei de jos trebuia sa urce pana la elicopter. Ideea de a pluti in vazduh agatat de o funie i-a cam ingrozit pe oameni, care, initial, s-au aratat foarte retinuti fata de transportul pe calea aerului. Pe apa, croindu-si drum printr-o padure inundata, voluntari din partea locului ii ghidau pe cei veniti cu barcile sa-i evacueze pe satenii din Cosmesti-Vale.

DRAME. Pana sa se dezmeticeasca oamneii, apa a ajuns la stresinile caselor. In cateva minute, agoniseala de-o viata a fost luata de apa

La piciorul podului de cale ferata in care bateau sforurile Siretului s-a organizat un fel de port, pentru barcile de salvare. Dupa ce puneau piciorul pe dig, satenii din Cosmesti-Vale erau coborati pe funie pana la echipajele de ambulanta si politie, aflate pe sosea. Multi dintre batrani erau atat de sfarsiti, incat ii purtau soldatii pe brate. Cei mai multi parinti, cum sareau din barca, intrebau de copiii lor. Majoritatea celor mici fusesera scosi devreme cu elicopterele si dusi la stadionul din Cosmesti-Deal. "I-am trimis de dimineata pe amandoi. Fetita are 16 ani, baietelul - 6 ani. Nu stiu daca pe baiat l-au putut urca in elicopter. Casa mi s-a rupt in doua, dar nu-mi mai pasa de nimic, decat de copiii mei! Unde sunt?", suspina o mama din satul inundat. "Sunt sus, la Furceni, i-a luat imediat cineva pe amandoi", o linisteste un baietandru care facuse toata ziua pe ghidul, pentru barci, si era ud din cap pana in picioare. Carmela Golea se repede fericita spre podul care o s-o duca spre copiii ei. "Nicuta lu’ Leonte, care e insarcinata, a stat pe acoperis de dimineata pana dupa-amiaza. A lesinat. S-au tot invartit elicopterele in jurul casei, dar nu reuseau s-o ridice, pentru ca ea nu se putea misca, saracuta", povesteste o sateanca. "La tanti Vasilica in pod s-au adunat o gramada. Au venit toti de la nea Iordache, a venit si nora-sa. Doar pe aia mici i-au trimis. Nu vor sa plece in ruptu’ capului. Noua oameni au mancat o paine si jumatate, toata ziua", completeaza un satean. Si cei din satul inundat, si cei care au scapat de apele Siretului, pentru ca au avut norocul sa stea mai in deal, unde raul n-a avut putere sa bata, au trait toata ziua de miercuri cu spaima viiturii anuntate. Siretul, care se umfla pana se transforma in Dunare, lua cu el tot. Nici zvonul, oarecum confirmat de autoritati, ca o parte din dig ar putea fi dinamitata, undeva prin zona Maxineni, pentru a inunda controlat niste terenuri agricole, nu i-a linistit pe oameni.

DEZASTRU. Mii de gospodarii din judetul Galati au fost distruse de apele naprasnice ale Siretului, revarsate peste noapte

MIEZ DE NOAPTE. Carute, masini, oameni tragand de lant animale, cu cate o boccea in mana, trec in sir pe soseaua care face legatura intre Tecuci si Galati. Vin dinspre Fundeni, Nanesti si Namoloasa. Au plecat de teama apelor, cu ce au reusit sa mai adune. Inca un sir de soldati, invinsi pe front la Siret, dar de data aceasta de ape.

Intre Nanesti si Namoloasa nu se mai poate circula decat cu barcile. Apa a ajuns la varful digului. In cateva minute, cat sa acosteze cateva barci cu sateni salvati din Namoloasa, apele au inceput sa se scurga peste dig si printre sacii cu nisip abia pusi. La doua noaptea, abia un firicel de apa mai trecea peste dig. Apele pareau sa se fi potolit, asa ca am pornit spre Cosmesti, unde era asteptata marea viitura. Dimineata a fost insa linistita la Cosmesti. Apele scazusera si nu mai bateau in podul de cale ferata. Spartura din soseaua care face legatura intre Galati si Focsani prin Tisita se casca seaca, fara sforurile galbui care aruncau miercuri bucati de asfalt. Siretul parea sa se fi potolit.

Nelinistea se mutase pe drumul care duce la Galati. Oamenii se adunasera in grupuri la porti si gesticulau ingroziti cu ochii spre Siretul care le musca din sat. Pe marginea drumului, vaci, cai, porci, pasari, plecate in pribegie, de raul apelor. Stapanii lor dormeau la umbra, intinsi direct pe iarba, cu bocceluta sub cap. Linistea diminetii si apele calme de la Cosmesti ne pacalisera. La 5:00 dimineata, Siretul a rupt digul pe care statusem cu cateva ore inainte. Satul Nanesti era inghitit de ape, bucata cu bucata. Masinile armatei treceau in sunetul innebunitor al sirenelor. "Trebuie sa va parasiti casa. Luati-va doar un pachet cu haine, dar sa-l tineti in mana, ca sa fie uscate!", indemnau soldatii, care umblau din casa in casa.

Multi sateni s-au cocotat in poduri si au refuzat sa plece. O batrana a sarit din masina armatei, in care fusese bagata cu forta. "Nu vreau sa plec din casa mea! Nici moarta nu plec! Sa ma lasati in pace, sa mor langa munca mea!", plangea batrana. "Prinde-o, n-o lasa sa plece! Prinde-o, prinde-o!", striga un soldat in termen, suparat ca bunicuta nu vrea sa fie salvata.

PRAPAD. In numai o noapte, apele Siretului s-au umflat cat Dunarea si au spart digurile de aparare

Altii, mai curajosi, se impacasera cu "exilul". "Nu degeaba se intampla lucrurile astea. Ne pedepseste Dumnezeu pentru cat de rai suntem. Asta a fost asa, ca sa ne aducem aminte ca exista", spune Constantin Spataru, in timp ce-si scoate scroafa din curte. "Macar sa avem ce manca mai tarziu", ofteaza barbatul. Nici nu apuca sa-si termine propozitia, ca un perete intreg din bucatarie se prabuseste in spatele nostru. "S-a dus. Noua ani are casa!", mai spune barbatul resemnat, tragand in continuare scroafa.

Masinile armatei trec in vuiet continuu. Ne-am asezat "tabara" undeva pe marginea soselei din sat. "Urgent, sa strangeti si sa plecati, pentru ca altfel ramaneti aici! Urgent!", striga un ofiter care a oprit masina in dreptul nostru. "Va rugam sa intelegeti, s-a mai spart digul intr-o parte si o sa ramaneti izolati!", ne explica ofiterul.

IN MIJLOCUL APELOR. Dupa 10 minute, eram pregatiti de plecare. Ne intrebam daca a rezistat podul care porneste de la Fundeni, peste Siret, si pe care trebuia sa-l trecem. Insa, pana la pod, trebuia sa iesim din Nanesti. Lucru imposibil, chiar si cu o masina de teren. In cateva ore, apele crescusera cu aproape un metru. Singura scapare: spre Focsani. Dar nici pe iesirea spre Focsani n-a strabatut masina. In fata apa, in spate apa, in stanga apa, in dreapta apa... "Ati ramas izolati, v-am spus! Ziaristii astia!", suspina ofiterul...

La ora inchiderii editiei, elicopterul cu care urma sa soseasca in zona premierul Calin Popescu Tariceanu trebuia sa aterizeze. Oamenii au ramas in zona "protejata" de politistii care asteptau din moment in moment aterizarea premierului. Numai ca acesta s-a lasat asteptat mai multe ore, timp in care politistii le spuneau oamenilor ca premierul urmeaza sa aterizeze, dar acesta nici macar nu parasise Palatul Victoria. In zona nu se mai putea intra, oamenii fiind opriti de fortele de ordine comasate.

TREI METRI
Naprasnica viitura care a venit ieri-dimineata pe Siret a acoperit complet satul Torcesti, care apartine de comuna Ivesti. "Apa ajunge, in anumite locuri, la 2-3 metri adancime", a spus un martor ocular. Echipe de voluntari au evacuat, incepand din cursul diminetii de ieri, pe cei mai multi dintre satenii din localitatea Torcesti. Potrivit celor care ii transporta pe sinistrati, echipele de voluntari au intampinat greutati, deoarece in localitate se aflau oameni refugiati in podurile caselor care nu voiau sa-si paraseasca locuintele. In satul Namoloasa, aflat pe malul stang al Siretului, complet inundat de viitura, aproximativ 2.000 de persoane au fost evacuate, ieri, cu ajutorul barcilor, alti 400 de localnici refuzand insa sa paraseasca satul. O situatie grava se mentine si in comunele Cosmesti si Umbraresti, afectate grav de viitura de ieri. Astfel, in Cosmesti Vale, 1.475 de locuitori au fost evacuati, 425 de case au fost inundate, un sfert din acestea fiind distruse. (Radu Crivat)
×
Subiecte în articol: satul eveniment apele cosmesti siretului