x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Soarta lui Guru Bivolaru se decide in doua saptamani

Soarta lui Guru Bivolaru se decide in doua saptamani

08 Apr 2005   •   00:00

Lars Forsell este unul dintre politistii suedezi direct implicati in cazul Bivolaru. Potrivit spuselor sale, "Guru" nu a savarsit nici o infractiune pe teritoriul Suediei, iar extradarea sa in Romania depinde de calitatea probelor trimise de autoritatile romane.

  • de COSMIN BABII, Malmo, Suedia
  • POLITIST. Ofiterul Lars Forsell spune ca politia suedeza il va elibera pe yoghinul roman daca autoritatile de la Bucuresti nu trimit actele la timp

    Jurnalul National: Cati ofiteri lucreaza la cazul Bivolaru?
    Lars Forsell: La cazul romanului Gregorian Bivolaru lucreaza in acest moment trei persoane: procurorul Ronny Jonsson, de la Camera Internationala a Procurorilor, impreuna cu doi politisti din Malmo, printre care si eu.

    Care este procedura in cazul retinutilor internationali?
    In Suedia o persoana poate fi retinuta pentru cercetari timp de sase ore, urmand ca termenul sa poate fi prelungit cu alte sase ore. Politistii trebuie sa prezinte cazul procurorului, care este o alta autoritate. Procurorul are 96 de ore pentru a putea lua o decizie de a mentine persoana in custodia politiei si a prezenta cazul in fata judecatorului. Asta s-a intamplat joi, in cazul lui Gregorian Bivolaru. Cazul a fost dezbatut la Tribunalul din Malmo unde a fost analizat de judecator. Curtea a decis ca Gregorian Bivolaru sa ramana in custodia politiei.

    Din punctul de vedere al politiei suedeze, cum credeti ca veti rezolva cazul Bivolaru?
    Noi asteptam ca intreaga documentatie despre acest caz sa fie trimisa din Romania. Cu cat vom intra mai repede in posesia intregii documentatii, cazul va ajunge din nou in fata Tribunalului din Malmo pentru luarea unei decizii. Asta daca vom primi documentele din Romania mai devreme de trei saptamani (n r. - data la care expira mandatul de retinere in custodia politiei a lui Bivolaru). Daca nimic nu se intampla in acest timp, va trebui sa explicam judecatorului ce s-a intamplat. Pana acum s-a intamplat sa primim documente asemanatoare pentru alte cazuri in timp de doua saptamani. Poate dura atat pana la urmatoarea infatisare la Tribunal. In acest moment autoritatile romane traduc documentatia din dosarul lui Gregorian Bivolaru pentru a ne fi mai usor sa prezentam cazul in Tribunalul din Malmo. Asta se intampla acum in Romania. Cu cat actele sunt traduse mai repede, procurorul care este responsabil de acest caz va lua o decizie si il va prezenta judecatorului.

    Gregorian Bivolaru a savarsit vreo infractiune pe teritoriul Suediei?
    Nu exista nici o infractiune comisa de Gregorian Bivolaru pe teritoriul Suediei. Deci daca autoritatile romane nu prezinta nici un material, noi nu avem nici un caz. Atunci noi trebuie sa-l eliberam, pentru ca asta nu este o problema suedeza. Noi asteptam de la autoritatile romane date numai despre acest caz. Ei trebuie sa ne explice motivele pentru care trebuie extradat.

    Ce v-a trimis Politia Romana despre Bivolaru pana acum?
    La scurt timp dupa retinerea lui Gregorian Bivolaru, noi am primit o fotografie si amprentele de la autoritatile romane pentru a putea fi siguri ca persoana data in urmarire internationala prin Interpol este cea pe care am retinut-o. Trebuia sa avem garantia ca este persoana cautata.

    Exista o cerere de azil politic in Suedia a lui Gregorian Bivolaru?
    Eu nu stiu daca este vorba de azil politic sau doar de o cerere de azil facuta la Biroul de Imigrari din Malmo. Nu stiu nimic despre acest lucru, nu este o treaba a politiei.

    Unde se afla in acest moment Bivolaru?
    In acest moment Gregorian Bivolaru se afla in arestul politiei si este incarcerat in cladirea de pe Strada Drottinggatan din Malmo. In aceeasi cladire in care se afla si sediul Tribunalului.

    ×