x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Şoferi, lăsaţi-vă maşinile acasă in aceste zile!

Şoferi, lăsaţi-vă maşinile acasă in aceste zile!

de Mara Raducanu    |    Alina Gavrila    |    04 Ian 2008   •   00:00
Şoferi, lăsaţi-vă maşinile acasă in aceste zile!

In Capitală a nins ieri fără incetare ore bune. Aşa cum se intămplă de obicei, majoritatea arterelor au fost blocate, deşi autorităţile erau "pregătite" pentru acest lucru.

In Capitală a nins ieri fără incetare ore bune. Aşa cum se intămplă de obicei, majoritatea arterelor au fost blocate, deşi autorităţile erau "pregătite" pentru acest lucru. Puţinii şoferi care s-au incumetat să iasă cu maşinile proprietate personală au rămas, ca de obicei, prinşi printre nămeţi. Bine că petrecăreţii şi-au mai prelungit vacanţele, că altfel ar fi stat lucrurile.

EXPLICAŢII. Potrivit lui Christian Ciocan, purtătorul de cuvănt al Poliţiei Capitalei, ieri 103 poliţişti au intervenit pentru dirijarea şi fluidizarea traficului. Mai mult, alţi 235 de agenţi de circulaţie au intervenit pentru ca mijloacele de transport in comun să nu fie blocate. O parte dintre ei s-a ocupat şi de insoţirea maşinilor de deszăpezire. "Pentru a face faţă acestei situaţii de iarnă, rugăm cetăţenii să ceară sprijinul poliţiştilor in cazul in care sunt blocaţi in trafic. Le mulţumim celor care ne-au ascultat recomandările şi nu au plecat la drum cu maşinile personale, ci au luat mijloacele de transport in comun. Sfatul nostru e să nu oprească sub nici o formă pe drum, ci doar la destinaţie, iar maşinile să fie echipate in condiţii de iarnă", ne-a declarat Ciocan. Mare atenţie, şoferi! Legea spune că, dacă o maşină e blocată, ceilalţi conducători auto din trafic sunt obligaţi să oprească şi să ajute la deblocarea autoturismului, oferind sprijin pasagerilor atunci cănd situaţia o impune. Cei care au avut nevoie de ajutor şi au sunat la numărul de urgenţă 112 au fost sfătuiţi să apeleze la Comandamentul Central de Iarnă, din cadrul Ministerului Transporturilor. 55 de şoferi au fost sancţionaţi ieri pentru că au incălcat regulile de circulaţie in traficul bucureştean, iar alţi 70 au fost filmaţi cu aparatura Poliţiei şi vor primi amenzile prin poştă. Mai mult, autorităţile au anunţat că maşinile parcate ilegal vor fi ridicate.

RECOMANDĂRI. Pentru o călătorie in siguranţă, poliţiştii recomandă conducătorilor auto următoarele: cănd vă deplasaţi in coloană, evitaţi să depăşiţi. Această manevră nu vă scurtează semnificativ timpul de deplasare, insă poate pune vieţi in pericol; determinaţi toţi ocupanţii autovehiculului pe care il conduceţi să-şi cupleze centura de siguranţă; adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (ceaţă, carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei); folosiţi corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare, căt şi cel de climatizare şi dezaburire, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi in trafic. Recomandăm folosiriea luminilor de intălnire şi pe timpul zilei pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă in condiţii de ceaţă densă; păstraţi in mers o distanţă suficientă pentru a putea opri in condiţii de siguranţă.



Şi bucureştenii au simţit pe pielea lor că iarna nu-i ca vara

Nămeţi pănă la genunchi, maşini care s-au transformat peste noapte in mormane de zăpadă, bulevarde blocate, acţiuni de deszăpezire eşuate, lamentările edililor care spun că au lucrat de zor. Aş... Aşa arată Bucureştiul in primele zile ale lui 2008, cu artere secundare impracticabile. Dacă in ultimii doi-trei ani precipitaţiile ne-au cam ocolit, in acest an avem zăpadă din belşug. După o ninsoare ca-n poveşti incepută miercuri noapte, ziua de ieri a fost de calvar, ambulanţele ajungănd după patru ore la bolnavi. Traficul in Capitală a fost paralizat, tot ce era pe patru roţi se mişca cu viteza melcului. Singura opţiune au fost mijloacele de transport in comun. RATB a pus in funcţiune 1.000 de autobuze, 361 de tramvaie şi 224 de troleibuze. Totodată, autorităţile au lucrat "in regim de urgenţă" pentru rezolvarea blocajelor apărute in circulaţia mijloacelor de transport in comun. Ieri s-au inregistrat blocaje pe liniile de tramvai 5, 23 şi 41. Autorităţile au recunoscut că acţiunile de deszăpezire au eşuat in faţa viscolului, utilajele firmelor responsabile cu deszăpezirea, care au incasat bani grei de pe urma acestor licitaţii căştigate, au făcut faţă cu greu situaţiei din cauza nămeţilor, dar şi a maşinilor parcate pe marginea drumurilor. "Intervenţiile au fost ineficiente din cauza viscolului, condiţiile de iarnă sunt autentice. Fac apel la toţi bucureştenii să renunţe la maşinile personale, astfel incăt intervenţia utilajelor să fie una eficientă. Din 460 de utilaje doar 200 au fost folosite, dacă aş fi scos toate utilajele de deszăpezire in stradă blocam toată circulaţia Bucureştiului", a declarat primarul Capitalei, Adriean Videanu. Cele şase societăţi care ar fi trebuit să deszăpezească arterele din Capitală au fost sancţioante cu amenzi intre 1.700 şi 5.000 de lei pentru lipsa de reacţie sau pentru intervenţii defectuoase. De asemenea, pentru imbunătăţirea traficului pietonal, Primăria Municipiului Bucureşti reaminteşte obligaţiile persoanelor fizice şi juridice pe timp de iarnă, stabilite prin HCGMB 147/2005, potrivit căreia "Persoanele fizice şi juridice au obligaţia ca pe timp de iarnă să cureţe zăpada depusă şi gheaţa formată de pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau işi desfăşoară activitatea, a sediilor de firme sau curţilor şi terenurilor deţinute".

×
Subiecte în articol: special maşinile