x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sofia Vicoveanca – trandafir de Bucovina

Sofia Vicoveanca – trandafir de Bucovina

de Cristinel C. Popa    |    Luminita Ciobanu    |    21 Mar 2008   •   00:00
Sofia Vicoveanca – trandafir de Bucovina

În aproape 49 de ani de ca­rieră a colindat meridianele lumii dăruind publicului cântece cu parfum de Buco­vina. O dată cu minunea de a fi mamă, a mai primit un dar nepreţuit: un timbru vocal fără asemănare.

În aproape 49 de ani de ca­rieră a colindat meridianele lumii dăruind publicului cântece cu parfum de Buco­vina. O dată cu minunea de a fi mamă, a mai primit un dar nepreţuit: un timbru vocal fără asemănare.

Sofia Vicoveanca, Sofia Micu, pe numele real, după soţ, a văzut lumina zilei la 23 septembrie 1941, la To­po­răuţi, aproape de Cernăuţi, acum Ucraina. Primii ani i-au fost mar­caţi de urgia războiului. Tatăl său, Gheorghe Fusa, a fost luat prizonier de ruşi, iar Sofia s-a refugiat împreună cu mama sa, Veronica, la Vi­covu de Jos, în partea româ­neas­că a Bucovinei. “În timpul războiului, tata a fost luat prizonier şi toată bruma muncii a fost îngropată acolo, la Toporăuţi. Mama a venit cu mine la o soră de-a ei, la Vicovu de Sus-Bivolărie, unde am stat într-o cămăruţă sperând că ne vom întoarce la casa noastră. Dar Bucovina a fost ciuntită şi noi am rămas la Vicov”.

 

PASIUNE. Dragostea pentru cântec a moştenit-o de la mama sa, “bogată sufleteşte, dar nu îndrăz­nea să cânte în lume”. Deşi era doar o copilă, faima de fată harnică i se dusese în tot satul: “Pe timp de vară, pe vremea prafului, eram mai tot timpul dusă la munca câmpului cu ziua şi nu ştiu de unde se zvonise că ştiu să cânt. Nici nu apucam să dau bine cu sapa, că mă şi rugau să le cânt, în schimb promiţându-mi să mă ajute la muncă. Nu mă lăsam mult ru­ga­tă şi-i dădeam drumul la cântec şi nici nu-mi păsa că mă asculta cineva sau nu. Acasă nu prea puteam cânta, că tata venise din prizonie­rat cu o astenie nervoasă şi avea des­tule gânduri şi necazuri”.

Înainte să devină Vicoveanca, a urcat pe scenă sub numele real, Sofia Fusa. Ulterior i s-a spus Sofia Vicov, iar cum numele de Vico­veanu îl aveau prea mulţi, până la urmă a ajuns Vicoveanca. “Tata m-a dojenit spunându-mi: «Ce, nu vrei să-mi porţi numele?», dar eu i-am replicat că trebuie să fiu discipli­nată în breasla artistică şi să fac ce mi se cere”, spune interpreta.

 

DEBUT. După ce a absolvit Şcoala Populară de Artă din Suceava în 1959, a participat la un concurs şi a fost angajată ca solistă de muzică populară la Ansamblul de cântece şi dansuri “Ciprian Porum­bescu” din aceeaşi localitate. Prima sa apariţie pe scenă, cu orchestră, a avut loc într-un loc drag, la Vicov. Când a urcat pe scenă, la începutul anilor ’60, timiditatea o paraliza: “Stăteam ţeapănă, ca un ţăruş, dar în timp am devenit stăpână pe mine. Mi-am propus să nu-i dau timp publicului să mă studieze şi, făcându-l să mă asculte cu atenţie, îl duceam în lumea cântecului meu. Am încercat să pun tot sufletul în ceea ce am făcut, să-mi dăruiesc în­treaga fiinţă celor care mă as­cul­tă. A fost gândul care a stat la te­me­lia carierei mele”.

 

DAR. O dată cu minunea de a fi mamă a mai primit un dar ne­preţuit: un timbru vocal inconfun­dabil. “Când s-a născut băiatul meu am mai primit un dar. Dumnezeu mi-a dat o dată cu acest copil şi gla­sul meu foarte grav. Într-o zi mi-am auzit la radio un cântec în­registrat înainte de a se naşte Vlad. Abia mi-am recunoscut eu vocea, ce-or fi crezut cei care au auzit-o pe prezentatoare că va urma Sofia Vicoveanca?”

 

FILM. Foarte mulţi dintre cei care o admiră pe Sofia Vicoveanca şi i-au urmărit evoluţia îşi aduc aminte de rolul parcă anume creat pentru ea, cel al Vitoriei Lipan în “Bal­tagul”, dramatizare după Mi­hail Sadoveanu, în regia lui Muşata Mu­cenic. A participat de asemenea la realizarea coloanei sonore a filmelor “Ciprian Porumbescu”, 1972, şi “Dimitrie Cantemir”, 1973, în regia lui Gheorghe Vitanidis şi a fil­mului “Urgia” în regia lui Andrei Blaier şi Iosif Demian. A în­tru­chipat-o pe Nastasia în “Oraşul vă­zut de sus”, 1975, în regia lui Lu­cian Bratu, şi a interpretat rolul ne­vestei lui Pătru cel Scurt din “Vâ­nătoarea de vulpi”, 1980, al lui Mir­cea Daneliuc, ecranizare după ro­manul lui Dinu Săraru “Nişte ţă­rani”, un film care urmăreşte, din perspectiva câtorva ţărani, procesul colectivizării care a avut loc în România în perioada 1942-1962.

 

Ţinută

“Din cauza timidităţii ţineam mâinile la spate în timp ce cântam. După ce am terminat am fost chemată în sală chiar de doamna Maria Tănase, care îi urmărea pe tinerii interpreţi. Mi-a zis direct că îi place cum cant şi că nu-i rău că ţin mâinile la spate. Dar mi-a mai zis ceva: «Atenţie! Fruntea sus şi să nu te-ncrunţi»“

 

Actriţă

“O fetiţă care trecea pe lângă mine i-a spus mamei sale: «Mamă, uite-o pe doamna împărăteasă din Sarea în bucate!». Mi-am dat jos şalul şi am luat-o în braţe. Mi-a făcut cel mai mare compliment din viaţă, iar vorbele ei au fost o tămadă mult timp pentru sufletul meu”

 

Poezie

“Ce sunt? Sunt un fir de praf minuscul pe acest pământ – în Univers. Ce-a fost stârnit de un vehicul, în lumea asta fără sens. În rotocoale mari mă-nvârt fără sprijin, fără rost şi-s dusă pe aripi de vânt prin locuri unde n-am mai fost. De ce ne zbatem să fim NOI când totu-i hărăzit de SUS?”

Sofia Vicoveanca

CD de colecţie cu piese din Ţara de fagi

Sofia Vicoveanca este o nestemată a Bucovinei, conturată parcă din doinele, baladele şi cântecele de joc pe care, cu vocea sa inconfundabilă, ştie să le dăruiască românilor de pretutindeni. Din Vicovul natal până-n Banat sau Andaluzia sună Bucovina: cântă Sofia Vicoveanca. Îndrăgita artistă

îşi interpretează cântecele în funcţie de auditoriu, de dispoziţia pe care o are şi, de fiecare dată, un concert va răsuna altfel. Ediţia de Colecţie de luni, 24 martie, va fi însoţită de CD-ul pe care veţi regăsi cele mai frumoase melodii din Ţara de fagi, interpretate de autentica solistă Sofia Vicoveanca. Piese “de la munte, de pe şes”.

 

 Sofia Vicoveanca-Hai la hora mare

 

×
Subiecte în articol: special sofia vicoveanca sofia vicoveanca