x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Solidaritate

Solidaritate

13 Mar 2004   •   00:00

Mii de persoane s-au adunat joi dupa-amiaza, in centrul orasului Madrid, la un miting pentru a denunta seria de atentate soldate cu cel putin 192 de morti, informeaza AFP. La manifestatie au participat primarul Alberto Ruiz-Gallardon si membri ai opozitiei. Acestia au pastrat momente de reculegere urmate de aplauze. La balconul Guvernului regional a fost arborat un drapel cu banderola neagra, simbol prezent si in vitrinele magazinelor. La ora 20:00, tinerii au inceput sa strige sloganuri impotriva terorismului. "Dorim sa se faca dreptate. Pe mainile noastre nu este sange", au scandat manifestantii. Guvernul spaniol a cerut populatiei sa participe la mitinguri pentru a-si arata solidaritatea fata de victime. Aseara a fost programat un miting urias care sa porneasca de la gara Atocha, locul unde bombele ucigase au lovit cel mai greu si sa parcurga principalele bulevarde ale Madridului. In fruntea coloanei erau premierul spaniol Aznar, seful Comisiei Europene, Romano Prodi, primul-ministru francez Rafarin si primul-ministru italian Berlusconi.

Contingentul pentru Spania

Aproape 30.000 de romani muncesc legal in Spania. La cules de capsuni, dar si in industrie si constructii, ei au obtinut, in anii 2002-2003, venituri de 45 de milioane de euro.

Muncitorii romani care au plecat legal in Spania, in ultimii doi ani, au obtinut venituri totale de 45 de milioane de euro, iar numarul concetatenilor lor care au ajuns clandestin in aceasta tara s-a redus semnificativ, a declarat in urma cu numai zece zile secretarul de stat in Ministerul Muncii Rasvan Cirica. "Acordul incheiat intre Romania si Spania reprezinta un succes. In doi ani au fost obtinute peste 20.000 de contracte de munca, iar fenomenul migratiei ilegale catre acest spatiu a scazut semnificativ", preciza atunci oficialul ministerului Muncii. Romanii care au muncit in Spania, in baza contractelor mediate de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca, au castigat in 2002 si 2003 peste 45 de milioane de euro. "Anul acesta, in baza noului acord pe care l-am semnat cu autoritatile spaniole, estimam ca cel putin 20.000 de romani vor munci in Spania." Cirica a calculat venituri totale de peste 52 milioane de euro pentru romanii care vor munci in 2004 in Spania.

Reprezentantii Guvernului spaniol declarau in cadrul aceleiasi intalniri ca, prin noul acord, Spania cauta "formule pentru a facilita obtinerea a cat mai multe contracte de munca pentru romani". "Noua campanie va fi mai numeroasa in oferte de munca. Acordul semnat cu Ministerul romin al Muncii face parte din strategia comuna a guvernelor spaniol si rom in de combatere a migratiei ilegale", spunea cu optimism ambasadorul Spaniei la Bucuresti, Jesus Atienza Serna. Potrivit statisticilor OMFM, romanii care au plecat prin intermediul Oficiului in tari care au incheiate contracte bilaterale cu Romania au castigat, numai anul trecut, peste 101 milioane de euro. Cei mai multi bani au castigat romanii care au muncit in Germania, peste 53 milioane de euro, si Spania, peste 35 milioane de euro.
( EUGENIA MIHALCEA )

100.000 de romani la Madrid

Cristian Avram, presedintele Organizatiei romanilor din Spania, a declarat ca "sunt foarte multi romani care si-au pierdut rude sau prieteni, dar sunt si foarte multi raniti". Avram considera ca romanii vor trece peste durerea din aceste zile si vor ramane in continuare in Spania. Este foarte probabil ca ei sa faca o cheta pentru ajutorarea victimelor romane si a rudelor acestora. In zona Madridului traiesc aproximativ 100.000 de romani, multi folosesc trenurile pentru a ajunge la locurile de munca. "Din pacate, zona pe unde circulau trenurile este una in care locuiesc foarte multi romani si din aceasta cauza in trenuri erau intr-adevar multi compatrioti de-ai nostri, mai ales ca la ora aceea se intra la munca", spune Avram. (Costin Anghel)

Flori si lumanari la Ambasada Spaniei

In fata Ambasadei Spaniei, ieridimineata, printre trandafiri si frezii ardeau lumanari aprinse pentru sufletele celor morti in atentatele de la Madrid. Pe trotuar asteptau sa intre la ambasada alti romani doritori de a munci in Spania. Nu pareau speriati ca si lor li s-ar putea intampla asa ceva. Priveau cu timiditate florile lasate langa gardul ambasadei si pe trecatorii care lasau capul in piept si-si faceau cruce murmurand: "Sa ne fereasca Dumnezeu!". Toti oficialii spanioli si personalul ambasadei au iesit dimineata in curte si au pastrat un moment de reculegere in memoria victimelor, dar viitorii capsunari nu s-au lasat intimidati. Au ramas la poarta cladirii pana si-au primit permisele de munca si pasapoartele pentru a pleca in Spania la munca. "Noi nu mergem la Madrid", comentau, increzatori, intorcand privirile spre lumanarile de pe asfalt.

COMPASIUNE. Oameni obisnuiti, parinti cu copii si batranei au venit la ambasada cu flori si lumanari, fiecare inchinandu-se si plecand capul speriati de imaginile groaznice vazute cu o seara inainte la televizor. Cativa membri ai PSD Bucuresti au pus si ei pe trotuar doua buchete de trandafiri, au aprins lumanari, si-au facut cruce, apoi au plecat. (Camelia Ionescu)

Condoleante

  • PNL condamna cu fermitate atentatele de la Madrid. Subliniind ca nici un act terorist nu are absolut nici o forma de justificare, PNL transmite condoleante poporului spaniol si isi exprima solidaritatea cu familiile romanilor care au cazut victime ale atentatelor.
  • PUR adreseaza sincere condoleante familiilor afectate si condamna atacurile de la Madrid soldate cu moartea unor persoane nevinovate. "Este pacat ca viata unor oameni, care au plecat la munca pentru a asigura familiilor din tara un trai mai bun, a fost pusa in pericol", se precizeaza in comunicat.
  • PD condamna atentatul terorist din 11 martie si isi exprima convingerea ca poporul spaniol, in pofida grelei lovituri primite, va continua sa actioneze cu determinare alaturi de intreaga comunitate internationala impotriva terorismului ca flagel mondial.

Turismul si companiile aeriene, primele afectate

Liniile aeriene si agentiile de turism sunt ingrijorate dupa masacrul din Spania. Marile firme de turism din Europa de-abia incepusera sa se redreseze dupa atentatele teroriste din septembrie 2001. Cea mai mare firma de turism din Europa, TUI (Germania), a suferit o cadere a actiunilor de 7%, iar rivalii britanici de la First Choice Holidays au cazut cu 4,2%. In acelasi timp, actiunile liniilor aeriene Iberia au pierdut 3,7%, iar cele de la British Airways, 7,9%, dupa prima zi de la atentat. Conform studiilor, 60% dintre zborurile charter anuale, "de vacanta ", din Europa, au ca destinatie Spania. Pe de alta parte, turismul este de o importanta cruciala pentru acest stat, avand in vedere ca reprezinta 12% din produsul intern brut. Guvernul spaniol spune ca a devenit un obicei din partea gruparii ETA sa "intampine" prin atentate sezonul turistic din Spania, avertizand turistii sa stea departe de regatul iberic.

Prea devreme pentru estimari

"Este prea devreme pentru a face estimari privind pierderile pe care le vor suferi agentiile de turism. Turistii romani merg in Madrid pe perioada estivala. Sper ca pana atunci impactul atentatelor sa fie cat mai mic", ne-a declarat Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turism. Nici compania aviatica Tarom nu poate estima daca vor avea loc scaderi ale numarului de pasageri care merg pe ruta Bucuresti - Madrid. "Nici o cursa catre Madrid nu s-a anulat in cursul zilei de 11 martie, iar astazi (ieri - n.r.), nici un pasager nu si-a anulat rezervarea", se arata intr-un comunicat al Tarom. (Alexandru Radescu, Iohanna Onaca)

Bursele europene, in scadere

Bursele europene au scazut vineri la cele mai mici valori din ultimele doua luni, cele mai afectate fiind companiile de turism si de asigurari. Indicele bursei spaniole IBEX a scazut cu 1,6. Incertitudinea provocata de amenintarea terorista s-a reflectat in special asupra actiunilor companiilor de turism, investitorii anticipand ca o marte parte dintre potentialii clienti isi vor amana planurile de vacanta. Si actiunile bancilor Santander Central Hispanico si Banco Bilbao Vizcaya Argentaria sau ale companiei de asigurari Corporacion Mapfre au scazut.

IMPORTANT

Au fost deschise urmatoarele linii telefonice:
021-231.93.55
0034 91 350 44 36
0034 91 359 78 95
la care pot suna in orice moment cei care au rude sau apropiati in zona Madridului. Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca anunta persoanele interesate ca pentru a afla detalii cu privire la cetatenii romani aflati pe teritoriul Spaniei si la sprijinul de care beneficiaza, in caz ca sunt victime ale atentatului terorist se pot informa si la Comisia Spaniola de Ajutor al Imigrantilor Plaza de la Constitucion, 228760 Tres Cantos - Madrid
0034 91 804 54 04
0034 91 804 65 56
0034 91 804 65 43
Fax: 0034 91 - 804 68 86
sau la Asociatia Victimelor Terorismului, e-mail avt@avt.org.

×