x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Solutia, anticipatele"

"Solutia, anticipatele"

de Marius Tucă    |    Monica Iordache Apostol    |    30 Oct 2006   •   00:00

Presedintele Traian Bases-cu a acordat Jurnalului National un amplu interviu in care abordeaza cele mai fierbinti subiecte ale acestei perioade: proble-ma nominalizarii candida-tului pentru postul de comisar european, relatia sa cu premierul Calin Popescu Tariceanu si cu partidele din arcul guvernamental. In plus, seful statului relanseaza tema anticipatelor ca singura solutie pentru linistea Romaniei.

FOTOREPORTAJ - Click pe imagine
FATA IN FATA. Contondenta sa relatie cu presa este cel putin una cinstita, spune presedintele

Vom avea sau nu alegeri anul viitor? Mai este sau nu presedinte-jucator? Exista sau nu cale de impacare intre PNL si seful statului? Cum stau grupurile de interese? Il dezinformeaza sau nu serviciile secrete? Presedintele Traian Basescu a acceptat sa disece pentru Jurnalul National toate subiectele fierbinti ale zilei.

Jurnalul National: Domnule presedinte, trebuia sa facem acest interviu acum o saptamana, atunci cand v-ati ridicat si ati plecat de la dezbaterea cu ziaristii, organizata de Jurnalul National, asa ca va intreb acum de ce v-ati ridicat atunci? Ce v-a enervat?
Traian Basescu: Daca ati observat, n-am fost deloc nervos. Pur si simplu mi s-a parut ca invitarea mea acolo era pentru a discuta cum arata politicienii in ochii ziaristilor si nu eram invitat pentru un rechizitoriu in direct facut de un ziarist.

Trebuie sa recunosc ca nu stiam ca in momentul acela era transmisie in direct. Ce m-a surprins la dvs. e faptul ca, fiind trecut prin atatea razboaie de atatia ani, nu ati ramas sa va bateti, asa cum faceti de obicei.
Deturnam exact rostul dezbaterii, pentru ca as fi avut raspunsuri mai multe decat intrebarile ziaristului respectiv. Dar mi s-a parut ca nu de asta eram acolo. In fond, nu era nevoie sa mai oferim un spectacol in direct: Basescu cu presa sau Basescu impotriva presei. O falsa abordare.

Chiar asa, care e relatia dvs. la momentul asta cu presa, la doi ani de mandat? Ati fost rasfatatul presei intr-o anumita perioada, dupa cum la fel de bine aveti perioade in care ati fost executat de presa…
Acesta este mediul natural in care eu evoluez in relatia cu presa. Am avut patru ani la primarie, in care eram tratat ca si cum eram la putere. Eu eram cel care facea toate relele. Am avut un inceput de mandat furtunos si tine de un an si jumatate. Sa vedem, poate sfarsitul de mandat va fi mai bun. Exista insa o certitudine. Ca relatia mea cu presa nu are nimic murdar. Nu avem aranjamente pe dedesubt, nu avem intelegeri, nu avem nimic. Chiar daca uneori e mai brutala, mai contondenta, e cinstita. Macar acest lucru il pot spune despre relatia mea cu presa si a presei cu mine.

"Inca un esec ar fi dezastruos"

Dl presedinte, in legatura cu numirea dlui Varujan Vosganian pentru functia de comisar european, cred ca era mai bine daca faceam interviul acesta saptamana trecuta, ca stiam exact la ce sa ne asteptam, se pare ca este o fundatura…
Nu, puteti fi convins ca, daca il faceam saptamana trecuta si daca il facem acum, va spun acelasi lucru.

Credeti ca mai e vreo sansa ca Vosganian sa devina comisar ?
Nu, si in acest sfarsit de saptamana trebuie sa gasim alta solutie, astfel ca pana luni dimineata un alt candidat sa se prezinte la presedintele Comisiei Europene.

Si de ce l-ati lasat pe primul-ministru sa-l propuna daca sansele erau zero de la bun inceput?
Si-a asumat acest lucru.

Si care credeti ca este in acest moment solutia pentru Romania pentru a iesi din aceasta situatie?
Trebuie sa raspundem la niste criterii. Si eu sper ca vom colabora pentru a preveni un nou esec. Trebuie sa fie un om cunoscut la Bruxelles, nu numai la Comisia Europeana, ci si la Parlamentul European. Sa fie un om care nu e suspectat ca are legaturi cu oameni de afaceri controversati. Cand vorbesc despre legaturi, nu ma refer la faptul ca ne spunem buna-ziua, ci persoana trebuie sa fie garantia faptului ca a ajuns la Bruxelles printr-o decizie politica rationala, si nu impinsa de un grup economic.

Grup economic sau de interese e acelasi lucru?
Grup economic care actioneaza nelegitim, adica nu se multumeste sa se ocupe doar sa faca bani si sa-si mareasca profitul, ci vrea sa aiba si influenta politica. Dar vorbeam despre criterii. Mai sunt criterii. Trebuie sa privesti si catre structura politica a Comisiei. Nu poti ca prin propunerile tale sa debalansezi niste echilibre politice in Parlament. Imaginati-va ca in Romania am pune ministri care nu au sustinere in Parlament. As vrea sa mai fac o precizare. Nu suspiciunea ca ar fi colaborat cu Securitatea a determinat respingerea. Ganditi-va ca la un om, care a fost destul de mediatizat ca avand legaturi cu anumiti oameni de afaceri controversati, nu a fost nimic ce putea contrabalansa lucrurile. Adica, sa fie cunoscut de ei. Si atunci a ramas doar partea negativa, or, cred ca nimeni nu isi asuma sa mearga in Parlament cu o propunere sortita esecului. Daca, de exemplu, despre un om politic foarte cunoscut la Bruxelles, apreciat ca fiind muncitor, ca fiind un politician corect, apar niste suspiciuni, ele pot fi contrabalansate. Dar cand vii necunoscut din punct de vedere politic, doar cu niste suspiciuni, singura ancora de evaluare este suspiciunea.

O sa-i sugerati primului-ministru o alta nominalizare sau vreti ca decizia sa se ia in alt cadru?
Eu cred ca desemnarea lui Varujan Vosganian a fost un esec. Ma voi implica, pentru ca Romania nu-si mai poate permite inca un esec in problema comisarului. Comisarul roman nu reprezinta nici PNL, nici pe Calin Popescu Tariceanu, nici pe Sorin Ovidiu Vantu, nici pe Dinu Patriciu, nici Securitatea. El reprezinta Europa, contributia romanilor la Europa unita. Asta trebuie sa priceapa toti cei care sunt implicati in desemnarea comisarului din Guvernul Europei.

Pai, si de ce l-ati lasat pe Tariceanu sa-si rupa gatul?
Aici nu e vorba ca l-am lasat. Premierul a primit scrisoarea de la Barroso si, drept urmare, a considerat ca este doar atributia lui desemnarea comisarului european. O citire a Constitutiei ar fi fost foarte utila si in acest caz. Desigur, aveam varianta sa trimitem fiecare cate o scrisoare, dar mi-am dat seama de ridicolul situatiei.

Deci n-o sa-l lasati sa faca o alta nominalizare?
Trebuie sa discutam, pentru ca un nou esec ar fi dramatic. Un esec au avut multe state, cu multi comisari au fost incidente de respingere, dar nici unul nu l-a inregistrat si pe al doilea. In acest moment, problema esentiala pentru noi este sa evitam un nou esec si trebuie bine pregatita urmatoarea nominalizare.

Premierul a facut un apel ca toata lumea, de la presedinte la prim-ministru, sa-l sustina pe cel pe care il propune Romania.
V-as corecta, apelul a fost sa-l sustinem pe Varujan Vosganian. Va asigur ca nu voi avea nici o rezerva sa sustin reprezentantul Romaniei atunci cand voi considera ca este cel potrivit.

E bine ca faceti o precizare: nu faptul ca Varujan Vosganian ar fi fost colaborator al Securitatii a determinat acest deznodamant…
Nu, pentru ca nu a fost element de discutie.

Mai mult decat atat, Varujan Vosganian plecase de la Bruxelles in momentul in care a aparut aceasta informatie..
Era in avion.

"Sper ca dezinformarea sa fie involuntara"

INCURAJARE. Romanii nu sunt mai prosti ca nemtii, crede Basescu
Jurnalul National a publicat aceasta informatie, pe care, daca am fi fost ipocriti, am fi lasat-o pe seama lui Liviu Turcu. Domnia sa este un colaborator, insa nu putem da dovada de ipocrizie si ne asumam ceea ce am publicat. Intr-o discutie pe care am avut-o cu dl Liviu Turcu, m-a rugat sa va transmit urmatorul mesaj, foarte direct: serviciile secrete va dezinformeaza in legatura cu activitatea de dinainte de 1989 a lui Varujan Vosganian. Eu v-am transmis acest mesaj pentru ca dvs. ati spus ca nu stiti sa existe un dosar Vosganian, asta cu conditia ca serviciile secrete sa nu va dezinformeze si nu credeti ca si-ar permite acest lucru.
Da, va marturisesc ca am toate asigurarile de la servicii ca nu exista acest dosar. Afirmatia ca ma dezinformeaza serviciile o iau pe inventarul meu de verificari si vreau sa cred ca, daca exista o dezinformare, ea este involuntara, adica cei care ar fi trebuit sa imi dea raspunsul intr-adevar au crezut si ei in ce mi-au spus. Vreau sa cred ca cei care sunt la varful SIE, SRI n-au stiut nici ei si au transmis in mod sincer informatia.

Dar vor continua verificarile in legatura cu cazul acesta…
Sigur ca da.

Stiti pana acum de existenta vreunui dosar care sa fi plecat de la SIE catre CNSAS?
Stiu ca au plecat 1.600.000 de dosare.

Dar de la SIE stiti ca ar fi plecat vreun dosar?
Foarte multe.

Daca Varujan Vosganian, dau exemplul acesta pentru ca este la indemana, ar fi fost ofiter acoperit, exista sansa sa se dezvaluie acest lucru?
Greu de spus, dar, in general, ofiterii acoperiti care sunt activi raman in retea. Nu pot fi desconspirati pentru ca se incalca legea.

Aveti cunostinta de vreo personalitate care ar fi colaborat inainte de 1989 cu Serviciul de Informatii Externe sau CIE si ar fi fost dezvaluit acest lucru de catre CNSAS sau alta institutie?
Va marturisesc ca nu tin legatura cu CNSAS.

Eu nu stiu sa fi fost dezvaluita o persoana care sa fi colaborat cu Serviciul de Informatii Externe pana in momentul de fata. Dar tot acum v-as intreba cum a fost posibil sa fie deconspirati doi ofiteri acoperiti?
Pur si simplu nu intra in atentia mea, nici in atributiuni. E o institutie care are lege si obligatia sa o aplice: CNSAS. In ceea ce ma priveste cred ca am o singura obligatie fundamentala: sa ma asigur ca toate dosarele au fost predate.

Mai aveti putin si impliniti doi ani de mandat. Puteti sa trageti linie sa ne spuneti care ar fi proiectele importante pe care le-ati avut in vedere, la care ati lucrat, in ce masura au fost ele indeplinite?
N-as vrea sa fac bilanturi de doi ani, bilanturile se fac la patru-cinci ani.

Deci ramane sa va caut eu peste doi ani.
Peste trei ani e mai bine.

Dar n-ati vrea mai bine sa revin peste opt?
Deocamdata sa stabilim trei.

Toata lumea cand vorbeste de Traian Basescu, vorbeste de un al doilea mandat…
Cred ca sunt deocamdata speculatii. Eu vorbesc despre acest mandat si numai despre el. Doar cand glumesc vorbesc despre doua mandate.

"Axa, solutie de securitate"

Ce mai face Axa Bucuresti-Londra-Washington? Cat de valabila mai este ea? Ati sustinut-o cu fervoare si ati crezut in ea…
O si sustin strategic. Este o solutie de securitate pentru Romania, este o alianta puternica din acest punct de vedere si ea ramane valabila si cand vom deveni stat membru al Uniunii Europene. De altfel, in interiorul Uniunii Europene, noi ne vom manifesta aceasta optiune prin sustinerea necesitatii strangerii legaturilor transatlantice Uniunea Europeana - Statele Unite. Avand insa ca prioritate in interiorul Uniunii Europene sa fim buni europeni. Solidaritatea cu statele membre ale UE devine o componenta constanta a politicii noastre externe. Cu conditia sa nu fim pusi sa optam intre doua grupuri de tari, intre doua pozitii diferite in interiorul Uniunii Europene. Atunci cand insasi Uniunea Europeana nu are o pozitie unitara, este foarte greu sa fii solidar cu toata Uniunea Europeana. Va trebui si noi sa optam intr-o parte sau alta. Dar trebuie sa recunosc ca, cel putin de cand particip la sedintele Consiliului European, nu am constatat dezacorduri intre statele membre. Pana la urma se gaseste solutia comuna.

Se spune ca e un vis de-al dvs. sa terminati mandatul lasand Moldova unita cu Romania. I-ati fi spus si lui Putin despre asta. E adevarat?
Nu comentez.

In ultima vreme ati mai avut discutii cu presedintele Putin sau cu presedintele Bush? Obisnuiati, pe chestiuni importante, sa vorbiti la telefon cel putin…
Da, m-am intalnit de curand cu presedintele Putin la Lahti. Prin telefon, nu. Ultimele intalniri au acoperit nevoia de comunicare.

Dl Theodor Stolojan a demisionat de la Cotroceni si cu ocazia asta a fost rememorata retragerea domniei sale din campania electorala. V-a trezit vreun sentiment aceasta rememorare?
Trebuie sa stiti ca Stolojan e un bun partener. Eu cu dl Stolojan am fost si in dispute, si in situatii de colaborare - dispute politice, cand dansul candida din partea altei formatiuni, dar fondul relatiei mele cu Theodor Stolojan este acela al unei indelungate colaborari. Stim foarte bine si unul si celalalt cum gandim, avem foarte multe abordari comune si in ceea ce priveste politica si in ceeea ce priveste dezvoltarea economica, obiectivele pe termen mediu-lung ale tarii, si relatia noastra a fost una foarte deschisa.

Cum vedeti viitorul politic al domniei sale?
Bine.

Daca v-as fi intrebat cum va simtiti cand va ganditi la viitorul dl Stolojan, mi-ati fi putut raspunde "bine". Eu v-am intrebat cum vedeti viitorul sau politic.
Theodor Stolojan, in general, a reusit in politica. A reusit sa fie un prim-ministru apreciat, a reusit sa consolideze PNL, ar fi vrut sa continue sa contribuie la consolidarea PNL, dar i s-au inchis usile. Sunt convins ca va reusi, daca a ajuns la concluzia, impreuna cu un grup de membri sau fosti membri ai PNL, ca pot sa-si asume o platforma de consolidare a PNL. †Stiti ce se vorbeste, ca va infiinta un partid care va face o alianta sau va fuziona cu PD… Nu cred ca neaparat se cauta in momentul de fata formula de cooperare. Ce stiu cert insa este ca Theodor Stolojan, ca de altfel si Valeriu Stoica, Mona Musca si multi altii, crede in nevoia unificarii dreptei pentru ca viata politica romaneasca sa se polarizeze puternic, ceea ce va consolida democratia.

Cu sau fara PNL?
E optiunea PNL. Dar o dreapta puternica trebuie creata in Romania ca si contrapondere la stanga.

"As vrea un guvern mai dinamic"

Sunteti un presedinte jucator si ati demonstrat-o deja. Dvs. cat veti tolera aceasta stare de fapt care exista la ora actuala in Romania din punct de vedere politic? Alianta practic exista numai pe hartie, este o alianta de compromis, care face doar sa supravietuiasca actul de guvernare, exista conflicte la toate nivelurile in cele doua partide ale Aliantei. Practic, simte toata lumea ceea ce simtiti si dvs.: exista un blocaj, exista razboiul acesta surd intre cele doua palate. Ce va face Traian Basescu pentru a rezolva aceasta problema care sufoca Romania?
Sufocarea politica este o aparenta. In realitate, institutiile statului functioneaza, poate nu asa cum ar trebui. As fi vrut un guvern mult mai dinamic, ma refer la tot ce inseamna guvern, la toate structurile lui, la toate ministerele. As fi vrut un guvern cu viziune mai larga decat supravietuirea de pe o zi pe alta. Sa stim care e perspectiva investitionala. As fi vrut un guvern mai eficient in a schimba statul. Romania este un stat care in mare parte este administrat ca inainte de 1989. Avem aceeasi impartire administrativa, aici guvernul nu putea sa faca nimic, pentru ca e o problema legata de Constitutie, dar guvernul putea sa faca foarte multe in ceea ce priveste descentralizarea. Ca inainte de 1989, avem aceeasi coordonare a directiilor agricole catre ministere, aceeasi subordonare a directiilor sanitare catre ministre, aceeasi subordonare a inspectoratelor scolare la minister. Directiile descentralizate nu lucreaza pentru comunitatile locale, ci lucreaza pentru minister, pentru centru.

Dar totusi, vom avea sau nu vom avea alegeri anticipate la anul, se va rupe sau nu PNL, care va fi momentul in care aceasta Alianta D.A. nu va fi nici macar pe hartie?
Sa stiti ca nu voi iesi din statutul meu de presedinte. Sa ma apuc acum sa va spun ce trebuie sa faca partidele, dar o sa va dau un exemplu. Va aduceti aminte ca m-am dus in fata Parlamentului in luna iunie, cu un raport, aproape un raport, despre starea natiunii. Am criticat ce se intampla in Agricultura, ce se intampla in Educatie, in Sanatate, in Transporturi. Care a fost efectul? Nici macar dvs., presa, nu mi-ati dat un minim sprijin. Ati intrat in acelasi cor al bataliei intre palate.

E adevarat. Si noi suntem victimele acestei batalii.
Si contribuiti sa creati impresia asta. Nu mai vorbim de parlamentari, ca unii radeau si altii plangeau, sau unii aplaudau si altii huiduiau, considerand ca presedintele s-a dus in fata Parlamentului sa faca un atac la Guvern. De fapt, ca om de Executiv, ma duceam in fata Parlamentului si ii sesizam niste realitati, iar Parlamentul trebuia sa actioneze politic.

Pai, asteptati de la Parlament sa actioneze politic?
Pai, alta parghie constitutionala nu exista.

Dar unde e presedintele jucator in situatia asta?
Presedintele atat putea sa faca constitutional. Dincolo de Constitutie nu mai inseamna joc si nu voi depasi niciodata limita constitutionala.

Care partid credeti ca va parasi primul caruta? PD sau PNL?
Greu de spus.

Ati fost un sustinator infocat al alegerilor anticipate. Acum se vorbeste mai mult ca niciodata ca dupa 1 ianuarie 2007 vor fi organizate alegeri anticipate. Se vorbeste de anticipate o data cu alegerile pentru Parlamentul European. Care credeti ca este cea mai buna solutie pentru Romania?
Cea mai buna solutie pentru Romania inca mai este reprezentata de alegeri anticipate. Pentru ca aceasta lipsa de suport a Guvernului in Parlament va afecta decizia inca doi ani de acum inainte. Multi dintre politicienii nostri se amagesc si vin cu argumentul: "Vedeti, inca avem 44% in sondaje. Suntem tari". Uita sa priveasca intr-o anumita parte a sondajului. La nehotarati. Dupa alegeri, nehotaratii erau 30%, acum sunt 40%-45% in sondaje. Nehotaratii nu au plecat de la opozitie, nici de la PRM nu au plecat. Au plecat de la Putere. Sigur, proportional de la toate partidele, dar cei care au facut ca procentul nehotaratilor sa creasca de la 30% la 45% au fost in primul rand cei de la Putere. Se amagesc cu 44% si in sondaje, daca experienta mea este corecta, dupa ce se ingroasa numarul nehotaratilor, urmeaza si scaderea cifrei. De exemplu, PSD in sondajele de dinaintea alegerilor era la 42%-44%, nu s-a intamplat acelasi lucru la alegeri pentru ca nici ei nu citeau nehotaratii. Adrian Nastase a avut o abordare corecta in 2003.

Sa inteleg ca dvs. va plac nehotaratii…
Nu, ma ingrijoreaza cand partidele reusesc sa genereze un procentaj atat de mare de nehotarati.

Stiati de un plan de rapire a fiicei dvs.?
La mine ajung multe prostii, sigur ca a ajuns si asta.

Nu i-ati dat importanta?
Nu.

Sunteti multumit de forma pe care Guvernul a dat-o legilor Sigurantei?
N-am apucat sa le citesc. Sunt la secretariatul CSAT pentru analiza. Sa speram ca vor fi niste legi pe care CSAT le va aviza favorabil.

Daca legile sigurantei trec in forma Guvernului, renuntati la SPP?
Dar nu exista de la Guvern o propunere sa ia SPP si STS.

Dar daca ar veni propunerea, ati renunta?
Nu vine. Nici trecerea SPP, nici a STS.

A trecut de multa vreme de cand nu ati vorbit de grupurile de interese. Exista in continuare, sunt mai agresive?
Am vorbit de curand, cred ca acum doua-trei saptamani, am spus de rafinarea lor si imbracarea in costum cu papion. Exista. Nu voi spune nume, pentru ca m-ar acuza imediat ca indic justitiei ce sa faca. Dar sa nu creada cineva ca nu stiu si nu vad. Pe de alta parte, nu pot sa nu constat ca institutiile care trebuie sa lamureasca aceste lucruri, care au atributii, nu sunt suficient de implicate, de eficiente.

"Nu depind de PNL"

LIPSA DE COMUNICARE. Dupa intalnirea de la Vila Lac 3, relatia liberalilor cu seful statului nu s-a modificat deloc
Ati incercat o impacare cu premierul Tariceanu la Vila Lac 3 sau ce fel de intalnire a fost aceea?
Trebuie sa va spun ca a fost o intalnire intre mine si conducerea PNL. In intalnire am vrut sa fac clara pozitia mea pe cateva lucruri si cei care au participat la ea o pot confirma. Unu, ca nu ma interereasa sustinerea pentru un nou mandat a conducerii PNL, pentru ca ma tot amenintau ca nu ma mai sustin. Dar eu nu l-am intrebat nici pe Hasotti, nici pe Crin Antonescu. Nici nu i-am rugat, nici nu le-am cerut asa ceva. Relatia mea este cu electora- tul roman, fie ca e al PNL, fie al PD. Ei nu au inteles ca eu nu mai sunt intr-un partid si nici dependent de hachitele lor. Deci eu ma voi adresa electoratului PNL, electoratului PD, PSD. Am vrut sa clarific acest lucru, ca nu ma intereseaza semnale pozitive de sustinere a candidaturii mele de la actuala conducere a PNL. Al doilea lucru, am vrut sa le fac clar ca nu am vrut sa fie subiect de discutie nominalizarile pentru sefii serviciilor. Ceea ce am si facut pe urma. Mai mult, nu am negociat cu nici un partid. Singurul om cu care am discutat a fost Mircea Geoana, numai legat de Maior si nu a fost o negociere pentru sustinere. Al treilea lucru pe care am vrut sa-l clarific in relatia cu PNL, si am vrut sa o auda de la mine, a fost ca nu le mai rabd atacurile. Al patrulea lucru pe care i-am rugat sa-l faca: sa initieze un dialog cu Theodor Stolojan si cu Valeriu Stoica. Acestea au fost cele patru lucruri pe care am dorit sa le transmit.

S-a intamplat ceva din toate astea?
Problema e a lor. Unii intrebau de ce ne-am intalnit. S-a facut probabil o confuzie. Eu nu vroiam sa am aceasta discutie ca sa facem un targ. Eu nu fac targuri cu nimeni.

Asa cum va vad acum, nu cred ca mai exista vreo sansa de fuziune PD-PNL sau de vreo participare pe viitor la vreo Alianta asa cum a fost Alianta D.A. Ultima data cand ati facut public parerea dvs. despre Calin Popescu Tariceanu a fost o parere destul de dura. S-a schimbat ceva in relatia asta?
Nimic nou sub soare din acest punct de vedere.

In ce masura credeti ca prietenia lui Dinu Patriciu cu Tariceanu actioneaza in continuare?
N-as vrea sa comentez relatiile premierului.

O alta prietenie de-a dvs., Gigi Becali. Au fost cateva episoade in care v-ati afisat langa Gigi Becali. S-a incheiat prietenia?
Dar mi-ati atribuit-o dvs. aceasta prietenie. Eu sunt un suporter Steaua. Nu a fost vorba despre prietenie si nici despre aranjamente politice, nici de sustinere, dar m-a deranjat ceva: daca presa a fost indreptatita sa faca orice speculatie, nu avea acest drept si dl Gigi Becali. Sa speculeze faptul ca am sarbatorit o victorie a Stelei, ca m-am dus la meciuri… Sigur, stai langa patron cand te duci la meciuri. Asa cum stau langa orice. Si daca ma duc la Craiova, o sa stau langa Mititelu, ca asa e protocolul.

Ultima data, Gigi Becali a spus ca v-a sunat la telefon si ca dvs. i-ati spus la revedere si i-ati inchis telefonul…
Da, pentru ca orice as fi vorbit se ducea la prima televiziune si spunea: Am vorbit cu presedintele. Daca ma duc intr-un restaurant, prima grija a patronului e sa sune la televiziuni. Si mai afla presa despre o cina de taina intr-un restaurant, ca acolo se fac intalnirile de taina, la restaurant.

Pe la Potcoava ati mai fost de atunci?4 Am mai fost.

Si nimic?
In mod spectaculos nu mai era nici unul care sa ma astepte cu reportofonul si pe urma sa il aduca la o televiziune, sa-i bage casca in ureche si sa-i spuna ce sa declare.

Nu credeti ca ascensiunea in sondaje a lui Gigi Becali se datoreaza si faptului ca s-a afisat langa dvs.?
Nu, pur si simplu atunci Rapidul n-a vrut sa vina, desi ii invitasem si pe ei. Daca erau si Rapidul si Steaua, cred ca nu se intampla asa. Nu a fost prietenie. Eu sunt suporter al Stelei. Cand nu joaca Steaua cu Rapid, sustin si Rapi- dul. Rapidul e dragostea de batranete. Dar, desi sunt un suporter al Stelei, nu am facut niciodata nimic pentru Steaua, pe cand pentru Rapid am facut. Si nocturna, si scaune pe stadion…

Monica Macovei?
Este sustinuta de PD si de mine, in mod special.

Atunci se explica discutia care a avut loc la Cotroceni…
Sa nu credeti ca Monica Macovei in discutiile cu mine e altfel decat cum e cu toata lumea.

Dvs., daca ati fi fost prim-ministru, ati fi permis unui ministru din guvernul dvs. sa aiba pozitia pe care o are Monica Macovei?
Dar ce a fost rau? Ea spune asta si in sedintele de Guvern.

Ati uitat episodul intalnirii cu Dinu Patriciu.
Monica Macovei a fost chemata la premier.

Noi am dat in judecata Guvernul Romaniei si nici pana in ziua de azi nu am intrat in posesia registrelor care sa arate cine intra si cine iese din Guvern. Vi se pare normal?
Ma indoiesc ca se noteaza intrarea si iesirea ministrilor.

Liberalii au spus ca va vor sustine daca vor avea un tratament politic colegial…
Liberalii trebuie sa inteleaga ca nu-si pot face campanie interna pentru castigarea galoanelor in partid batandu-se cu presedintele. Pentru mine, cei care vorbesc mereu de presedinte, sunt oameni cu care n-as vrea sa am relatii in continuare. Pentru ca le stiu lipsa de substanta. In batalia lor interna pentru putere, unii din ei considera ca pot sa castige galoane facand doua lucruri: spunand electoratului lor sau organizatiilor lor cat de ostil le este Basescu, desi nu le-am facut nimic, si in acelasi timp sa se ratoiasca public la presedinte ca sa isi consolideze pozitia de opozanti ai presedintelui Basescu. Eu cred ca nu-si vor atinge tinta.

"Nu fac intelegeri cu PSD"

Ati batut palma cu PSD?
Niciodata. Eu am constitutional obligatia sa consult partidele si, daca prin aceasta intelegeti ca bat palma cu partidele, nu e treaba mea.

Nu trebuie sa faceti dvs. Trebuie sa faca celelalte partide. Eventual PD.
Nu ridicati la rang de intelegere colaborarea la care sunt obligat. Repet, constitutional am obligatia sa consult partidele.

La desemnarea lui Maior n-ati consultat nici PSD.
Problema cu Mircea Geoana a fost ca n-as fi vrut sa-i fac dlui Maior propunerea fara ca presedintele partidului lui sa stie.

In cazul alegerilor, ca sunt anticipate sau la termen, cele mai multe sanse sa formeze guvernul le are Partidul Democrat. Pentru ca dvs. sunteti cel care va desemna primul-ministru. Cand am avut ultima emisiune cu dvs. inainte de alegeri, v-am intrebat la un moment dat un articol din constitutie, n-ati stiut. Mi-am dat seama apoi ca le-ati stiut pe alea care contau: Constitutia nu prevede ca presedintele sa desemneze primul-ministru de la formatiunea care are cel mai mare numar de voturi. Orice s-ar intampla, PD are cele mai multe sanse sa formeze guvernul, pentru ca dvs. veti desemna primul-ministru de la PD, iar PD, in orice combinatie, poate sa faca guvernul.
Nu cred ca exista un apetit al PD in momentul de fata pentru o colaborare cu PSD inca nereformat, dar eu vreau sa indepartez orice suspiciune daca as putea asupra a doua lucruri. Ca as colabora subteran cu vreun partid. Nu am de ce. Sau cealalta abordare: Basescu isi face un partid prezidential. E o copilarie.

Pai, partidul prezidential exista, e PD!
In afara de PD, care ma sustine fara rezerve, lucru pentru care le multumesc...

Va sustine fara rezerve, pentru ca cei care conduc PD sunt rezerve. Sunt rezervele dvs.
Pot fi rezerve de presedinti. Dintre ei, cu siguranta, unul se incalzeste pentru a deveni presedintele Romaniei.

E aproape firesc ca PD va forma guvernul cu PSD, avand in vedere ce se intampla acum cu PNL…
Nu se stie. Nu speculati o realitate de moment.

Avand in vedere ca dl Stolojan nu va ajunge la un procent semnificativ, o sa se multumeasca PD si cu PSD. Apropo de serviciile secrete. La Serviciul Roman de Informatii, Regele Carol l-a avut pe Mihai Moruzov, maresalul Antonescu l-a avut pe Eugen Cristescu, Gheorghe Gheorghiu-Dej pe Emil Bodnaras, Ceausescu pe Vlad. Dvs. il aveti pe Maior, nu vi se pare ca e diferenta cam mare?
Da, dar numele sefilor de servicii nu se fac atunci cand sunt in functie, ci ei devin notorii dupa ce ies din functie. Uitati-va la Virgil Magureanu cat a devenit de celebru dupa ce a iesit din functie. Dvs. imi garantati acum ca Moruzov, Cristescu, in timp ce erau in functie sau imediat dupa, aveau numai aprecieri pozitive?

L-am vazut pe dl care e acum sef si mi-e greu sa cred ca va ajunge vreodata un Moruzov. Ati facut mai multe afirmatii legate de integrarea Romaniei in UE. Stiu ca tineti foarte tare ca romanii sa nu intre ca niste cetateni de mana a doua. Cum vom face acest lucru?
Eu voi incerca, sigur voi fi ridiculizat din nou in presa cand o sa spun lucrurile acestea, dar cu siguranta voi incerca sa le dau romanilor sentimentul ca nu sunt inferiori europenilor. E o realitate. Noi am fost obisnuiti sa ne subevaluam. Am fost chiar obisnuiti sa spunem despre noi ca suntem puturosi. E adevarat ca nu ne da harnicia afara din casa. Nici un roman nu o sa fie ca un tractoras. Sa inceapa de la opt dimineata si pana la 16 sa nu se mai opreasca, dar va asigur ca, asa cum ne mai luam noi pauzele de cafea si de tigara, si occidentalii isi iau pauzele lor. Au doar avantajul ca uneori au instrumente mai bune decat noi, dar cand o sa punem la dispozitia romanilor instrumentele pe care le au occidentalii, si romanii vor putea munci mai putin.

"Britanicii vor avea acelasi tratament"

Ce vom face noi, romanii orgoliosi, pentru istoria nationala, pentru traditia noastra, ce facem cu orgoliile noastre in acest ev al globalizarii?
Noi avem o singura problema. Ati spus un cuvant care mi se pare important: orgoliile noastre. Noi avem niste orgolii formidabile intre noi romanii. Din cauza faptului ca ni s-a tot bagat in cap ca intram ca cetateni de categoria a doua, nu avem orgolii in raport cu ceilalti, in raport cu nemtii, in raport cu francezii, in raport cu austriecii, belgienii. Eu cred ca aici trebuie sa se produca declicul. Nu suntem cu nimic inferiori acestora. Putem fi la fel de performanti. Mai prosti decat ei nu suntem. Mai prost pregatiti decat ei nu suntem neaparat, chiar daca nu stim inca la fel de multe ca ei in management, in modul de a ne gestiona piata. As spune ca romanii au o viata mult mai dezordonata decat a nemtilor, spre exemplu, dar nu ne putem suspecta ca suntem mai dezordonati decat italienii. Dar poate ca putina ordine trebuie sa punem in viata oricaruia dintre noi, pentru ca vom pune ordine si in societate.

Dar apropo de axa... Se pare ca va fi destul de greu sa lucram in Marea Britanie. A aparut acest lucru privind interdictiile…
Aici discutam despre lucruri diferite. Romania are nevoie de aceasta structura, de acest parteneriat cu Washington si cu Londra, pentru ca si ei au nevoie de securitate. Au nevoie de noi in Afganistan, au nevoie de noi in Irak, in Balcanii de Vest, au nevoie de noi in Africa, de militarii nostri. Iar problema in dezbatere acum cu privire la un mai dificil acces al fortei de munca romanesti pe piata Marii Britanii, decat primii zece din valul nostru, este o problema politica in primul rand, si nu o problema de ostilitate fata de Romania, ceea ce nu inseamna ca vom ramane fara reactie. Deci, Romania va avea reactie la momentul potrivit. Va pot spune ca maine Razvan Ungureanu este in avion si merge la Londra, pentru ca avem de discutat cu aliatii nostri britanici, sa stim exact care au fost mecanismele decizionale. Este foarte imporatnt sa nu confundam libera circulatie cu unele restrictii aplicate pe piata fortei de munca. Romanii, de la 1 ianuarie 2007, circula liber in Marea Britanie, fara viza. Chiar daca s-au introdus niste masuri care sa linisteasca disputele politice prin introducerea unor restrictii, aceasta are insa o cheie care se poate deschide dupa oficializarea ei. Este vorba despre dreptul patronatelor, care sustin libera circulatie a fortei de munca, de a cere guvernului forta de munca suplimentara, daca este nevoie, si de obligatia Guvernului de a reactiona imediat. Deci nu trebuie privita atat de rau cum pare. Dar ce va asigur, dupa ce vor fi discutiile la nivelul guvernelor, Romania va avea si ea masurile ei. Sigur, parca o sa vad speculatii de genul "Basescu vrea sa scoatem firmele britanice afara". Nu. Dar permise de munca va trebui sa primeasca si britanicii pe teritoriul Romaniei, conditiile de acordare a permiselor de munca vor fi similare, personalul care lucreaza in firmele britanice va trebui sa se incadreze si el in niste reguli.

Apropo de Constitutie. E posibila o schimbare a Constitutiei in urmatoarea perioada, pentru a da mai multa putere fie parlamentului, fie presedintelui. Se vede clar: lucrurile merg anevoios cand sunt mai multe centre de putere.
Pe de-o parte, da, pe de-o parte, nu. Acest echilibru care garanteaza ca nici una din puterile statului nu poate fi discretionara este una din cheile democratiei. Pe de alta parte, realizam toti ca avem probleme in actul de guvernare din cauza acestei distributii echilibrate a puterii executive. Va trebui sa gandim. Eu sunt unul dintre politicienii convinsi ca trebuie sa facem Constitutia, in asa fel incat institutiile sa fie mult mai functionale. Putem adopta solutia unei Presedintii care sa aiba un rol decorativ si atunci ne ducem la alegerea presedintelui in Parlament sau putem adopta solutia unui executiv puternic, incepand cu presedintele. Dar va trebui sa ramana o optiune a romanilor ce tip de republica vor: parlamentara, prezidentiala sau actuala solutie, cu puterile distribuite.

Dupa 1989 stim ca presedintele Ion Iliescu si-a luat majoritatea electoratului din lumea rurala. S-a vazut si ca mecanismul acesta a functionat. Spuneti-mi cui va adresati dvs. in primul rand, care este electoratul dvs.?
Eu simt ce s-a intamplat in electoratul care il sustine pe Traian Basescu. S-a produs o diversificare a lui din punct de vedere al mediilor sustinatorilor. Daca alegerile prezidentiale le-am castigat pe un tronson foarte clar de electorat, dupa instalarea in functie, acest electorat s-a marit ca arie. Dar probabil ca acolo unde a fost tronsonul de sustinatori din alegeri s-a produs o usoara rarefiere. Nu puteam sa raman in zona de sustinere adresata strict electoratului Aliantei si nici in tronsonul important din electoratul PRM, care a fost pus in fata optiunii de a vota impotriva lui Adrian Nastase, ca urmare a angajamentului cu UDMR.

"Un om politic are termen de garantie"

ETICHETA. Presedintele are grija sa nu ajunga la termenul de expirare
Sunteti unul dintre personajele care face audienta. Daca in continuare veti fi la fel de nestapanit in iesirile publice, nu credeti ca la un moment dat va veni si un decont? Va veti uza in atitudinea dvs.?
Cred ca cel mai rau lucru pe care as putea sa-l fac ar fi sa incerc sa ma comport altfel decat sunt. In acelasi timp, stiu foarte precis ca orice om politic se erodeaza, adica are un termen de garantie. Dar singurul care trebuie sa analizeze corect si sa previna ajungerea la termenul de expirare sunt eu.

Ce mai inseamna azi pentru dvs. sa traiti bine?
Inseamna acelasi obiectiv pe care trebuie sa il mentin. Cred ca nici un presedinte al Romaniei nu poate sa doreasca pentru romani altceva decat sa doreasca sa traiasca bine. Acum sunt destui care traiesc bine. Dar sunt si foarte multi care nu o fac. Pana in ultima zi a mandatului meu voi face tot ce pot eu pentru ca romanii sa traiasca bine. Sigur, acest lucur nu se poate intampla peste noapte.

Ce va face coloana vertebrala?
Bine, nu vedeti ca ma misc?

Acum, in legatura cu sotia dvs., credeti ca ar fi bine sa se implice in chestiunile caritabile sau de genul asta? Mi se pare ca este destul de absenta si discreta.
Ar fi vrut sa faca o fundatie, dar exact pentru a evita orice fel de discutie am ajuns amandoi la concluzia ca nu trebuie sa o faca. Va pot spune ca sotia mea face acte caritabile, dar nu anunta niciodata presa. Daca aveti curaj sa mergeti in Zabrauti, veti vedea ca avem un fin, un rrom pe care l-am nasit si la care se duce aproape regulat. A ajuns sa fie cunoscuta intre blocuri, acolo, in Zabrauti.

Va multumesc!
×