x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Special - Asaltul comunist asupra prefecturilor

Special - Asaltul comunist asupra prefecturilor

de Mihai Pelin    |    16 Mar 2006   •   00:00
Special - Asaltul comunist asupra prefecturilor

Nerabdatori sa puna mana cat mai repede pe putere, comunistii au transformat guvernarea generalului Nicolae Radescu intr-un haos desavarsit. In numeroase judete, reprezentantii autoritatii de stat in teritoriu au fost inlocuiti cu forta, in cadrul unei operatiuni cunoscute sub denumirea de "asaltul prefecturilor", declansata in decembrie 1944 si incheiata in martie 1945, o data cu instalarea guvernului Petru Groza. De regula, actiunile de aceasta factura s-au desfasurat sub protectia armatei sovietice de ocupatie. Au esuat temporar acolo unde nu existau garnizoane rusesti. Acest adevar transpare pregnant mai ales din documentele de politie referitoare la instalarea in functia de prefect al judetului Dolj a comunistului Nicolae Celac. Celac! Celac! Parca ne spune ceva acest nume.

La inceput, am fost tentati sa transformam documentele de mai jos intr-o obisnuita naratiune gazetareasca. Insa preferam sa le prezentam integral, in succesiunea lor cronologica, nu numai pentru elocventa lor, ci si datorita faptului ca apar pentru prima data. In cadrul operatiunii "asaltul prefecturilor" s-au inregistrat si cateva victime, cum s-a intamplat de altfel si la Craiova, unde Prefectura a cazut abia la a doua tentativa de preluare a ei. Totusi, cine cerceteaza atent documentele si marturiile epocii constata ca era vorba de crime in toata regula. Atacate cu o brutalitate neasteptata, politia, jandarmeria si armata nu au uzat de arme de foc. Respectivele victime au fost impuscate pe la spate chiar de participantii la agresiuni, organizatorii acestora dorind sa-si ofere motive de blamare a autoritatilor. Acesta a fost si cazul nefericitului tipograf craiovean Tomescu, mobilizat cu forta de comunisti in acte de debandada pentru care nu resimtise nici o chemare. Istoriografia comunista l-a acreditat drept erou. De fapt, asa se intampla atunci cand istoria se scrie si cu sange nevinovat.

1 Craiova 35 147, 17 februarie 1945 / Am onoare a raporta ca azi, 17 februarie 1945, un grup de 10-12 membri ai Frontului National Democrat au ocupat localul Prefecturii de judet. Grupul a intrat fara violenta, fiind primit de dl inspector general administrativ Stefanescu, care, in dezacord cu hotarirea luata intr-un consiliu de colaborare din seara zilei de 16 februarie 1945, a lasat libera intrarea in localul Prefecturii. Ajutorul de primar Celac s-a instalat in calitate de prefect al judetului, in lipsa dlui prefect, aflat plecat in regiune. Vom raporta de urmare. / Inspector de politie, ss C. Dumitrescu / Nr. 11878 din 17 februarie 1945.

2 Craiova 36 165, 17 februarie 1945 / Urmare la raportul nostru nr. 11878 din 17 februarie 1945. La orele 17,20, din ordinul dlui colonel Chiciulescu, seful statului major al Corpului 7 armata, Prefectura locala a fost inconjurata de armata, blocandu-se toate intrarile. La somatia facuta de procurorul militar celor ce s-au introdus in localul Prefecturii s-a raspuns ca ei sunt reprezentantii poporului si ca nu parasesc localul, decat daca vor fi legati si scosi cu forta. Procurorul militar le-a dat ultimatum pana la ora 17,30. Daca la acea ora nu vor parasi localul, vor fi arestati. Pana in prezent nu s-au inregistrat incidente. Vom raporta de urmare./ Inspector de politie, ss C. Dumitrescu / Nr. 11884 din 17 februarie 1945.

3 Inspectoratul Regional de Politie Craiova / Nr. 12969, 21 februarie 1945/Directiunii Generale a Politiei, Directiunii Politiei de Siguranta, Bucuresti / Urmare rapoartelor noastre nr. 11878 si 11884 S din 17 februarie crt., nr. 11898 din 18 ianuarie crt. si nr. 11972 S din 19 ianuarie a.c., in legatura cu manifestatiile FND-ului la Craiova si instalarea cu forta a inginerului N. Celac ca prefect al judetului Dolj de catre FND-isti, si apoi inlaturat de armata, avem onoare a raporta urmatoarele asupra starii de spirit a populatiei, dupa acest eveniment: in majoritate, populatia priveste cu satisfactie masura luata contra celor ce au incercat instalarea cu forta, ca prefect al judetului Dolj, a actualului ajutor de primar al municipiului Craiova, dl inginer N. Celac.

In urma masurilor ce s-au luat pentru inlaturarea sa din postul in care se instalase cu forta, populatia isi exprima increderea in dl primministru general Nicolae Radescu, socotindu-l ca un bun roman, care pune stavila incercarilor de dezordini interne. Comunistii, care aveau credinta ca in actiunea ce au intreprins vor fi sprijiniti de armata sovietica, sunt oarecum descurajati. FND-istii au lansat zvonul ca lucrurile nu vor ramane asa cum s-au petrecut prin masurile luate de dl primministru - prin organele competente - si poporul se va convinge de aceasta, atunci cand va vedea urmarile masurilor ce se vor lua contra celor ce au inlaturat din Prefectura pe dl inginer N. Celac si colaboratorii sai. / Inspector regional, ss C. Dumitrescu / seful serviciului Sigurantei, Comisar ss Dumitru Neagu.

4 Craiova 44 198, 23 februarie 1945 / Am onoare a va raporta ca in ziarul "Situatia" cu data de 23 februarie 1945 s-a inserat un articol cu urmatorul continut: Telegrama domnului Teohari Georgescu catre prefecti. Dl ministru Teohari Georgescu a dat ieri urmatoarea circulara catre prefecti: "Conform hotaririi Consiliului FND-ului, raman la postul ce mi s-a incredintat. Va atrag atentiunea in mod categoric de a nu executa ordinele indreptate contra poporului de catre generalul Radescu, care, prin actiunea sa dictatoriala, este dusmanul poporului nostru. Nu luati in consideratie ordinele venite din partea generalului Radescu si continuati a lucra in interesul poporului de infaptuire pe teren a reformei agrare si de asezare a elementelor democrate in fruntea treburilor obstesti". Ministru subsecretar de stat, Teohari Georgescu. / Inspector de politie, ss C. Dumitrescu / Nr. 12224 din 23 februarie 1945.

5 Radiograma nr. 12276 S, 24 februarie 1945/ Inspectoratul Regional Craiova catre Directiunea Generala a Politiei/ Am onoare a va raporta ca manifestatia FND-ului a inceput la ora 12, participand 2000 de persoane, dintre care 35 de la atelierele CFR Bucuresti; la ora 13,30, manifestantii s-au indreptat spre Prefectura judetului, pe care au inconjurat-o. Din balcon, procurorul militar i-a somat sa plece, caci, in caz contrar, armata va deschide focul. Majoritatea s-au imprastiat, ramanand circa 150 de persoane, care, incercand sa intre cu forta, armata a lansat baloane cu gaze lacrimogene, tragandu-se si cateva focuri de arma in sus, pentru intimidare. Conducatorii FND-ului au inarmat cu circa 12 carabine pe unii manifestanti.

Armata, deschizand din nou foc in aer, iar pompierii intervenind cu apa, cativa manifestanti, prin spargerea unui geam, au intrat in Prefectura, de unde au fost scosi de armata. In timpul acesta, au aparut doua plutoane de ostasi sovietici inarmati, care au patrulat incontinuu in jurul Prefecturii, iar parte au patrulat pe strazile principale, cu cantece. In apropierea Prefecturii judetului se afla si dl colonel Vorosilov, cu alti ofiteri sovietici, la care, intervenind statul major al Corpului, colonelul Vorosilov a mers in Prefectura judetului, unde, dupa cateva minute, a permis intrarea manifestantilor, iar la ora 15,45 a avut loc instalarea ca prefect a dlui inginer N. Ciolac, dupa care statul major roman s-a retras. A fost retrasa si armata. Urmeaza raport. / Inspector de politie, ss C. Dumitrescu.

Click pentru a mari
DOVADA. Document care atesta interventia sovieticilor in scandalul de la Craiova

6 Inspectoratul Regional de Politie Craiova / Confidential / Nr. 12277 S, 24 februarie 1945 / Catre Directiunea Generala a Politiei, Directiunea Politiei de Siguranta, Bucuresti / Ca urmare a raportului nostru nr. 12276 S din 24 februarie a.c., avem onoare a raporta ca, la manifestatia FND-ului, ce a avut loc astazi la Craiova, au participat circa 2000 de persoane, dintre care: 300 lucratori din atelierele si santierul naval Turnu Severin, 300 lucratori si lucratoare de la fabrica de produse CAM Targu Jiu, 60 din Ramnicu Valcea, 40 lucratori din gara Piatra Olt, peste 35 lucratori din atelierele Grivita, iar restul din Craiova si judetul Dolj. Dupa ce in Piata Teatrului National s-au tinut cateva cuvantari, manifestantii, conform instructiunilor primite de la conducatori, s-au indreptat spre Prefectura judetului, pe care au inconjurat-o, fortand patrulele care blocau intrarile si spargand doua intrari, desi fusesera somati de dl procuror militar sa nu patrunda in Prefectura. La a doua somatie a dlui procuror militar, au mai ramas circa 200 de manifestanti, carora, din interior, li s-a opus rezistenta cu apa, grenade lacrimogene si cartuse oarbe.

In acest timp, un turism cu nr. 14617 B, in care se aflau slt. pandur Badica, subofiterul de aviatie Muscalu si alt ofiter pandur, al carui nume nu se cunoaste, a intrat in gangul de sub cladirea din Str. I.C. Bratianu nr. 2, colt cu Calea Unirii, si a impartit arme la diferiti tineri dintre manifestanti, care s-au plasat imediat in jurul intrarilor si pe la colturile Prefecturii. Unii din acesti tineri inarmati au fost vazuti tragand focuri pe ferestre, in interiorul Prefecturii. Pe la orele 14, unitati sovietice inarmate au aparut in Piata Prefecturii si pe strazile din imprejur, defiland in cantece, iar altii patruland. La orele 14,25, dl procuror militar a aparut din Prefectura in fata manifestantilor, somandu-i sa plece. Ei au continuat insa sa forteze intrarile, fara sa reuseasca sa patrunda in interior. Dl procuror i-a sfatuit sa fie linistiti, pentru ca d-sa nu are nici o putere, si sa formeze o delegatie, care sa ia contact cu dl comandant al Corpului de armata, si sa nu forteze lucrurile, pentru a varsa sange romanesc.

La aceasta, mai multi manifestanti au sustinut ca s-au tras focuri in ei, dl procuror sustinand ca nu s-a tras cu cartuse sau alte arme omoratoare. La inistentele manifestantilor, ca s-ar fi tras cu gloante si grenade, d-sa a raspuns ca se va ancheta imediat acest caz. In acelasi timp, pe intrarea principala, care era asediata de manifestanti, a intrat si un domn ofiter sovietic, care a iesit ceva mai tarziu. In timpul acesta, militarii romani din interiorul Prefecturii au parasit localul pe o iesire opusa si manifestantii au putut intra in interiorul Prefecturii, aparand la ferestrele diferitelor birouri. La orele 16, dl inginer N. Celac a iesit pe balconul Prefecturii si a vorbit manifestantilor. Prefectura a ramas inconjurata de manifestanti inarmati, de asemenea si in interior ramanand mai multi manifestanti, care - dupa informatii - s-au inarmat cu armele lasate de ostasii care au fost dezarmati in interior.

La orele 16,30, manifestantii au fost anuntati sa plece si sa revina maine, 25 februarie a.c., pentru a aclama pe noul prefect instalat, dl inginer N. Celac. Atat in interiorul Prefecturii, cat si in afara, au ramas elemente de siguranta, inarmate, dintre manifestanti. Cei mai activi dintre manifestanti au fost lucratorii CFR de la atelierele Grivita, care au ramas si ca ocupanti in interiorul Prefecturii. Printre conducatorii acestei manifestatii se enumera: Mihail Rosianu, Marin Popescu, Gheorghe Jianu, Constantin Draghici, Vasile Valcu, Emanoil Bodnaras, lt Badica din Divizia "Tudor Vladimirescu", ing. Nicolae Celac, avocat Ionel Garboviceanu, avocat Dianu si altii. Alte incidente mai grave nu s-au intamplat si nu au avut loc ciocniri din care sa rezulte victime omenesti. / Inspector regional, ss C. Dumitrescu / seful serviciului Sigurantei, Comisar ss Dumitru Neagu.

7 DGP / 25 februarie 1945 / Nota/ Cu ocazia manifestatiei organizate de membrii Frontului National Democrat, la Craiova, in ziua de 19 februarie a.c., in localul din fata Prefecturii judetului au fost instalate elemente din Uniunea Patriotica, inarmate cu arme automate si grenade, cu consemnul sa deschida foc atunci cand manifestantii se indreapta spre Prefectura si vor fi primiti de armata cu focuri de arma. Aceste formatiuni de lupta au stat in acel local pana in dimineata de 20 februarie a.c., cand au fost observati ca parasesc cladirea, avand sub paltoane arme automate si buzunarele pline cu grenade, fiecare indreptandu-se spre sectoarele respective ale Apararii Patriotice.

8 Camera de serviciu, 26 februarie 1945, ora 21:00 / Nota telefonica nr. 12438 / Inspectoratul Regional de Politie Craiova / Raportam ca astazi dl chestor al Politiei Craiova a fost chemat la sediul Comisiunii Aliate de Control pentru aplicarea Armistitiului, de catre dl colonel Vorosilov, unde se gasea si dl Cretu, directorul Tipografiei "Ramuri", dispunand sa se procedeze la inchiderea mentionatei tipografii, pentru faptul ca a tiparit manifeste ale Partidului Liberal, fara a avea in prealabil aprobarea Comisiei Aliate de Control. Dl chestor a informat pe dl colonel Vorosilov ca afisele sunt difuzate de conducerea Partidului Liberal si nu cuprind decat extrasul discursului dlui general Radescu, primministru, difuzat la radio, fara nici un fel de provocare. Dupa aceasta, dl colonel Vorosilov a cerut dlui secretar al Chesturii Craiova sa dea in judecata pe cei ce au imprastiat aceste manifeste. Rugam binevoiti a dispune. / Inspector regional de politie, ss C. Dumitrescu / Comisar de serviciu, ss Indescifrabil / Transmite telefonist Zamfir.

9 Directiunii Generale a Politiei, Craiova 50 84, 26 februarie 1945 / In legatura cu instalarea ca prefect de Dolj a dlui inginer N. Celac, raportam ca populatia este revoltata si considera ca un act de slabiciune faptul ca comandantul Corpului 7 armata a dat ordin trupelor sa se retraga, lasand manifestantii sa ocupe Prefectura judetului. / Inspector regional de politie, ss C. Dumitrescu / Nr. 12329 S din 26 februarie 1945.

10 Directiunii Generale a Politiei, Craiova 57 140, 28 februarie 1945 / Raportam ca presedintii sindicatelor de la Tipografia "Scrisul romanesc" si atelierele de confectii ale armatei din Craiova au obligat pe muncitori sa mearga la Prefectura judetului Dolj, pentru a schimba pe cei ce fac de paza in interior. Muncitorii, opunandu-se, au fost amenintati cu indepartarea din serviciu si chiar cu bataia, fapt ce ingrijoreaza pe lucratori, care, trebuind sa participe acolo unde sunt trimisi de conducatorii sindicatelor respective, sunt expusi la tot felul de neplaceri, pe langa ca randamentul muncii lor scade mult. / Inspector regional de politie, ss C. Dumitrescu / Nr. 12553 din 28 februarie 1945. (Arhiva Serviciului Roman de Informatii, fond Documentar, dosar 8158l, vol. 4)

N.B. Constantin Dumitrescu, fost functionar al Ministerului de Interne, in epoca inspector regional de politie la Craiova, dupa instalarea deplina a comunistilor la putere, a fost arestat, anchetat si trimis in domiciliu obligatoriu la Dumbraveni, unde a incetat din viata in iulie 1952. (M.P.)

ULTIMUL DISCURS
"Sub masca democratiei, democratie pe care la fiecare pas o calca in picioare, aceste hiene fioroase nadajduiesc sa ajunga in stapanirea tarii. Sunt nenumarate blestematele lor fapte, pe tot cuprinsul tarii. Voi avea in curand prilejul sa va vorbesc de toate. Asta-seara voi spicui, in treacat, numai pe cele petrecute astazi, fiindca vreau sa spulber toate infamiile care au si inceput sa fie aruncate asupra mea si asupra armatei, in scopul de a ascunde odioasele lor crime. Din informatiile mele de pana acum, in urma celor petrecute in provincie si in capitala, va aduc la cunostinta urmatoarele: in Craiova, grupuri armate au atacat puternic prefectura si au luat-o cu asalt. La Caracal, mica, dar viteaza garnizoana a rezistat cu indarjire atacului dat, astfel ca Prefectura a putut fi salvata... In capitala, crimele lor nu vor putea fi cunoscute in intregime decat maine..." - General Nicolae Radescu, 24 februarie 1945
×