x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Speranta Ianculescu, surpriza de la Mediu

Speranta Ianculescu, surpriza de la Mediu

09 Mar 2004   •   00:00

Premierul Adrian Nastase a anuntat ieri masurile de reorganizare a Guvernului. Marea surpriza o constituie nominalizarea Sperantei Maria Ianculescu in functia de ministru al Mediului si Gospodaririi Apelor. Are 57 de ani si a detinut functia de sef al Inspectoratului de Mediu Bucuresti

Guvernul, acum intr-o noua prezentare

Premierul Adrian Nastase a prezentat ieri schema reorganizarii Guvernului, dupa ce noua configuratie a Executivului a fost aprobata de conducerea PSD.
SILVIU SERGIU

Reorganizarea Guvernului va include numirea a trei ministri de stat responsabili cu coordonarea, cate unui domeniu de activitate.

Astfel, Ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, va coordona sectorul economic, ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, va gestiona serviciile publice si Ioan Talpes, singurul ministru de stat, se va ocupa domeniile apararii, integrarii europene si justitiei.

Ministri noi

Noul ministru al Justitiei este Cristian Diaconescu, actual secretar de stat in MAE, care o inlocuieste in functie pe Rodica Stanoiu.

Reorganizarea Executivului va insemna si infiintarea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor. Pentru functia de ministru a fost nominalizata Speranta Maria Ianculescu, in prezent director al Agentiei de Protectie a Mediului Bucuresti.

In subordinea premierului Nastase se va infiinta Agentia Nationala pentru Tineret, care va fi condusa de Daciana Sarbu, fiica ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu. De asemenea, va fi creata Autoritatea Nationala pentru Turism, coordonata de ministrul Transporturilor Miron Mitrea, si condusa de secretarul de stat Nicu Radulescu.

Autoritatea pentru Privatizare va fi absorbita de AVAB, noua structura urmand sa fie condusa de actualul vicepresedinte al AVAB, Mircea Ursache.

Premierul Nastase va avea propria cancelarie, condusa de Alin Theodorescu, fost director IMAS. Aceasta structura va cuprinde toate institutiile publice, agentiile si autoritatile aflate in coordonarea directa a premierului.

In Parlament

Secretarul Camerei Deputatilor, Tudor Mohora (PSD), a precizat ieri ca exista doua "scenario" posibile pentru investirea noului Executiv: audierile noilor ministri in comisii sa aiba loc astazi, iar maine sau joi sa fie convocata sedinta comuna a Parlamentului care sa valideze noul Cabinet sau - a doua varianta - audierile in comisii sa aiba loc in cursul diminetii de astazi, iar spre seara sa fie convocata sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor.

CV

  • Speranta Maria Ianculescu s-a nascut la 20 februarie 1947, la Campia Turzii.
  • A absolvit in 1969 Institutul de Constructii Bucuresti, Facultatea de Hidrotehnica, specializarea Inginerie sanitara si protectia mediului
  • In 1998 si-a obtinut doctoratul.
  • In perioada 1969-2001 a fost cercetator stiintific la Institutul de Cercetari pentru Gospodarirea Apelor Bucuresti, cercetator stiintific principal la Institutul de Cercetari pentru Gospodarirea Apelor Bucuresti, director la Consiliul National al Apelor, adjunct de sef de brigada la Intreprinderea de Amenajare si Exploatare a Raului Dambovita, director in Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului, expert in acelasi minister, sef serviciu Apa-Nova Bucuresti,
  • Din 2001 este director executiv la Agentia de Protectia Mediului Bucuresti.
  • Din octombrie 1999 este conferentiar universitar la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti.
  • Este membru PSD din 1996.

Stanoiu va demisiona din Senat

Premierul Adrian Nastase a declarat ieri ca a luat decizia inlocuirii Rodicai Stanoiu din functia de ministru al Justitiei, deoarece "este momentul unei schimbari", iar Cristian Diaconescu, propus in locul acesteia, va putea sa relanseze efortul privind reforma domeniului. "Problemele in justitiei nu au fost, dupa parerea mea, atat legate de problema independentei justitiei, cat de credibilitatea actului de justitie. Nu vreau sa fac procese de intentie, sa personalizez negativ o persoana sau alta pentru punctele slabe din sistemul justitiei", a precizat Nastase. Liderul grupului PSD din Senat, Ion Solcanu, a declart ieri ca Rodica Stanoiu l-a sunat si l-a anuntat ca ar putea demisiona din Senat in zilele urmatoare. "Domnul presedinte Iliescu nu m-a informat daca o numeste consilier pe Rodica Stanoiu, insa dna Stanoiu m-a sunat astazi si m-a instiintat ca ar putea demisiona din Senat in zilele urmatoare", a anuntat Solcanu.

Partidele comenteaza noua structura

Copresedintii Aliantei PNL-PD, Theodor Stolojan si Traian Basescu, au etichetat ieri remanierea guvernamentala drept "un exercitiu de imagine pe care Guvernul Adrian Nastase il face crezand ca pacaleste populatia si oficialii de la Bruxelles, dar care nu va duce la nimic bun". Liberalul Theodor Stolojan a criticat "inmultirea" responsabililor cu integrarea europeana, sustinand ca "este impotriva tuturor principiilor de eficienta in administratia publica numirea mai multor sefi, unul peste altul diminueaza responsabilitatea fiecaruia". Partidul Umanist considera ca reorganizarea Guvernului nu este de natura sa imbunatateasca performantele Executivului, formula anuntata de premierul Nastase fiind o "intentie de cosmetizare de dragul integrarii europene". Infiintarea unui Minister al Protectiei Mediului "care in fapt exista in formula Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Protectiei Mediului", precum si infiintarea unei Agentii Nationale pentru Turism coordonata de "ministrul care oricum avea in subordine acest sector" sunt "dovezi incontestabile ale intentiei de cosmetizare de dragul integrarii europene", se arata intr-un comunicat al PUR. (Camelia Ionescu)

×
Subiecte în articol: eveniment nastase bucuresti mediului