x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Speriati de gripa "aviatica"

Speriati de gripa "aviatica"

de Alexandru Nastase    |    10 Oct 2005   •   00:00
Speriati de gripa "aviatica"

Centrul European pentru prevenire si control al bolilor transmisibile de la Londra a anuntat Ministerul Sanatatii ca, pana la aceasta ora, nu s-a confirmat virusul de gripa aviara in Romania. Totusi se mentin masurile de carantina si vaccinare a populatiei.

In vreme ce Organizatia Mondiala a Sanatatii vorbeste ca 120 de milioane de oameni ar putea muri din cauza maladiei pasarilor, in Romania, la o aruncatura de bat de primele cazuri suspectede gripa descoperite, localnicii recunosc ca nu stiu prea multe lucruri despre epidemie, pe care o numesc "gripa aviatica".

Centrul European pentru prevenirea si controlul bolilor transmisibile a anuntat ieri ca deocamdata virusul gripei aviare nu a fost confirmat la pasarile moarte in ultimele zile in judetul Tulcea, insa un raspuns sigur si definitiv in acest caz va fi dat in 10-14 zile. Desi confirmarea specialistilor intarzie, autoritatile romane spun ca au inceput sa ia masuri ca si cand epidemia gripei pasarilor ar fi izbucnit deja. Sute de pasari au fost deja sacrificate si incinerate in Tulcea, o localitate este in carantina, iar alte sapte sunt monitorizate. Directia Sanitar-Veterinara anunta o campanie de informare a populatiei privind riscurile bolii pasarilor si masurile care pot duce la stoparea ei. In paralel, Ministerul Sanatatii anunta o campanie de vaccinare impotriva gripei umane a populatiei din zona afectata. Toate acestea incearca sa acopere o serie de gafe facute de autoritati in ultimele luni, ignorand complet avertismentele primite de la institutiile internationale.

VIRUSUL. Pericolul gripei aviare pandeste de cateva luni bune intreaga lume. Zeci de oameni au murit, iar expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au previziuni sumbre in privinta victimelor: 120 de milioane, cifra care se apropie de prapadul din 1918, cand o alta maladie a ucis milioane de oameni. OMS a avertizat Romania ca ar putea fi lovita de gripa aviara, maladia urmand a fi adusa de pasarile migratoare ce vor ierna in Delta Dunarii. In ciuda nenumaratelor avertizari si chiar somatii primite, autoritatile romane nu au luat nici un fel de masura de prevenire, mai ales in zona Tulcea-Delta Dunarii. Nici o campanie de informare, nici de constientizare, nimic. Mai mult decat atat, desi pericolul era foarte mare, autoritatile, prin guvernatorul Deltei, Paul Cononov, au decis inceperea sezonului la vanatoare in Rezervatie, decizie extrem de periculoasa. In plus, la Bucuresti, secretarul de stat Vasile Lupu anunta ca pasarile migratoare purtatoare ale virusului gripei aviare vor ocoli Romania si nu vom avea de suferit. Nici chiar semnalarea la mai putin de o saptamana dupa declaratie in Rezervatia Delta Dunarii a garlitelor, specie afectata in Asia de gripa pasarilor, nu a avut darul de a nelinisti autoritatile. De vineri dupa-amiaza insa, toata aceasta indiferenta pare sa se fi intors impotriva noastra.

PRIMELE CAZURI. Saptamana trecuta, in mai multe localitati din Tulcea fusesera semnalate mai multe cazuri de pasari domestice moarte. Cele mai multe dintre ele, in localitatea Ceamurlia de Jos. Primarul localitatii, Ion Carciumaru, spune ca cele mai multe cazuri de mortalitate in randul pasarilor au fost explicate de specialistii Directiei Judetene Sanitar-Veterinare ca fiind holera aviara. Vineri insa probele stranse de la trei rate dintr-o gospodarie au aratat ca pasarile dezvoltasera anticorpii impotriva virusului gripei aviare. In cursul aceleiasi zile, la Maliuc, localitate situata in Delta Dunarii, chiar pe Bratul Sulina, au fost gasite mai multe lebede moarte. Sambata, din nou alerta: o lebada moarta a fost gasita pe plaja din Constanta, in apropierea Cazinoului, doua garlite si mai multe curci moarte au fost reperate la Dragalina, in Ialomita, iar alte pasari moarte au fost depistate in Calarasi. Un caz descoperit la Smardan nu a fost confirmat. Din nou luate pe nepregatite, autoritatile au inceput abia din acel moment sa ia masuri. La ora actuala, opt localitati din Tulcea sunt monitorizate, fiind in carantina, iar prefectul Chirica Lefter spune ca decizia s-ar putea extinde la nivelul intregului judet. Toate pasarile din Ceamurlia de Jos au fost sacrificate cu dioxid de carbon si incinerate.

In functie de evolutia situatiei, autoritatile de la Bucuresti ar putea cere limitarea circulatiei in judet si in Delta Dunarii. De asemenea, se vor cere monitorizari in toate judetele. O echipa sanitar-veterinara se afla in zona Mila 26, langa Maliuc, pentru a dezinfecta zona unde s-au gasit lebedele moarte. Alte masuri: interzicerea vanatorii in Tulcea si in alte opt judete, o campanie de informare a populatiei despre riscurile gripei aviare si o campanie de vaccinare impotriva gripei umane. Din cele 1,5 milioane de doze estimate ca fiind necesare, Ministerul Sanatatii detine pana in prezent aproximativ o treime.

LOCALNICI NEINFORMATI. Locuitorii din Ceamurlia de Jos, Jurilovca, Baia si din alte localitati tulcene nu erau nici ieri foarte edificati despre ceea ce se intampla in satele si comunele lor. In afara de primari si de cativa responsabili ai primariilor, oamenii nu stiau prea multe despre virusul gripei pasarilor, pocind numele maladiei in "gripa aviatica". Spun ca politistii de frontiera si agentii Politiei Rutiere nu-i mai lasa sa plece, iar in comune s-au lipit afise care avertizeaza despre pericol.

Gheorghe Flutur l-a "urecheat" pe secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Vasile Lupu, care a declarat la sfarsitul lunii septembrie ca pasarile din Rusia si Kazahstan nu au rute de zbor prin Romania. "Trebuia sa se informeze mai bine inainte de a face declaratia", a spus Flutur. Ministrul Agriculturii a mai anuntat ca astazi va cere Guvernului interzicerea vanatorii pana la sfarsitul anului la toate speciile, in Delta si in celelalte zone ale tarii doar pentru pasari, o masura pe care ANSVSA o ceruse de mult timp. "Sunt niste proceduri ce trebuie urmate cand vrei sa iei o astfel de decizie. Martea trecuta am convocat Consiliul National al Vanatorii, care s-a opus acestei decizii. Vineri, am decis sa trecem peste ei si sa sistam vanatoarea prin ordonanta de urgenta", a explicat Flutur.

Grav este ca ministerul nu are o centralizare cu cate animale au fost impuscate la partidele de vanatoare ce s-au desfasurat pana vinerea trecuta. Numai 900 de prepelite care au fost vanate joia si vinerea trecuta in judetul Constanta, la Navodari, au ajuns sub sechestru sanitar-veterinar.

DESPAGUBIRI. Tot astazi, Guvernul ar trebui sa aprobe si despagubirile ce se vor acorda gospodarilor ale caror pasari au fost ucise la Ceamurlia de Jos. Mai ales ca in aceasta localitate s-a decis exterminarea tuturor zburatoarelor domestice. Autoritatile estimeaza ca vor fi ucise circa 45.000 de exemplare, iar proprietarii vor fi despagubiti cu sume "stabilite la valoarea de piata a pasarilor". Flutur nu a putut face insa o evaluare a pierderilor economice pe care le-ar putea suferi Romania in urma aparitiei suspiciunii de gripa aviara. "Cu cat eradicam mai repede boala, efectele sunt mai mici", a spus Flutur. Mai ales ca aceasta situatie ar putea deveni o pata neagra pe imaginea Romaniei si ar afecta turismul in zona Deltei Dunarii. Flutur a mai precizat ca, in afara Bulgariei, nu a mai auzit ca vreo tara sa se gandeasca la interzicerea importurilor de carne de pui din Romania. Iar vestea cea mai buna este ca forumurile internationale sunt multumite de masurile care s-au luat, drept pentru care Organizatia Mondiala a Sanatatii nu a inclus Roma-nia pe lista celor 15 tari unde virusul a fost confirmat. (Florina Zainescu)

VACCIN ANTIGRIPAL
Pericolul gripei aviare poate fi combatut printr-un vaccin, insa vor mai trece cativa ani pana cand aceasta motoda va putea fi aplicata la nivel mondial. Vaccinul a fost pus la punct de curand de o echipa de specialisti francezi. Intreaga tehnologie de preparare a acestui vaccin a fost achizitionata de specialisti din Statele Unite, care urmeaza sa efectueze teste si sa imbunatateasca reteta. Specialistii romani spun ca vaccinul s-ar putea produce si in Romania, insa ar avea nevoie intai de tulpina virusului.

GALATI. La Galati a participat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, care a expus masurile urgente pe care autoritatile trebuie sa le ia. A fost infiintat un filtru pentru dezinfectia mijloacelor de transport la trecerea-bac spre judetul Tulcea. Filtrul functioneaza fara intrerupere de la ora 6:00 la ora 22:00. "Dezinfectorul rutier de la trecere-bac functioneaza si este intins pe 8,5 metri, astfel incat nimic nu intra si nu iese dinspre si spre Tulcea fara a fi dezinfectat", a precizat dr. Carmen Stroea, din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare Galati. De asemenea, s-a trecut si la o supraveghere atenta a activitatii si se incearca izolarea si eradicarea bolii, mai ales ca implicatiile economice la nivelul bugetului statului sunt destul de mari. "Asa cum la pesta porcina, intr-un focar, pe raza a 10 km trebuie sa ucizi toti porcii, statul trebuie sa despagubeasca. Consecintele economice pentru bugetul national sunt foarte mari si noi trebuie sa fim constienti ca izolarea si eradicarea bolii reprezinta pentru noi prioritate de grad zero", a precizat ministrul Agriculturii.

CONSTANTA. Si la Constanta a fost gasita sambata o lebada moarta in zona Cazinoului din oras, iar duminica a fost semnalat, tot pe malul marii, intre Tuzla si Costinesti, un pelican in agonie. Dr. Grigore Mertoiu, seful DSV Constanta, a declarat ca "de la lebada s-au prelevat probe de tesut care au fost trimise la Laboratorul national pentru sanatate animala, vom avea rezultate partiale in doua-trei zile, vom face acelasi lucru si cu pelicanul, Laboratorul din Constanta nu se poate pronunta cu privire la gripa aviara". La Spitalul Judetean de Urgenta Constanta s-a constituit o celula de criza si s-au luat masuri urgente in cazul aparitiei de suspiciune de imbolnavire cu gripa aviara. (Erik Hoosz, Paula Tudor, Mariana Craciun)

Autoritatile indeamna la calm

INFORMARE. Brosura despre gripa aviara circula deja prin sate

Guvernantii indeamna populatia la calm, intrucat existenta virusului gripei aviare nu a fost confirmata. "Nu vrem sa cream panica, dar este mai bine ca in prezenta unor indicii privind posibila aparitie a gripei aviare sa luam imediat masuri de prevenire. Nu este o situatie care sa necesite masuri exceptionale, dar populatia trebuie sa respecte deciziile autoritatilor si sa anunte imediat orice semn al bolii", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu ieri, dupa reuniunea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta. El a facut apel la populatie sa respecte toate indicatiile primite de la autoritati si sa raporteze imediat medicilor veterinari daca pasarile din ograda lor se imbolnavesc sau mor. Premierul s-a simtit dator sa ceara si presei sa "nu faca valuri". "Sa tratam cu profesionalism aceasta situatie", a precizat Tariceanu.

CONFUZIE. Din pacate, premierul nu prea a inteles explicatiile pe care i le-au dat specialistii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si cei ai Institutului National de Diagnostic si Sanatate Animala. Probabil cu gandul la masinile vazute la Salonul International de Automobile Bucuresti - pe care il vizitase inainte de a merge la reuniune - , Tariceanu a anuntat ca probele prelevate de la cele trei rate de la Ceamurlia de Jos au fost trimise deja la laboratorul din Marea Britanie pentru certificare. "Premierul nu a inteles bine. Probele vor fi trimise in Anglia abia dupa izolarea virusului la Institutul National de Diagnostic si Sanatate Animala, lucru care nu s-a reusit inca", a declarat Florica Durlea, consilier al Serviciului Epidemiologic din cadrul ANSVSA. Lucru confirmat si de Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, care a declarat ca in timpul sedintei premierul a pus problema trimiterii probelor de organe de la pasarile moarte, in Anglia. "I-am explicat ca asta ar insemna sa pierdem timp, pentru ca practic specialistii de acolo ar relua testele facute de noi pana acum. Plus ca in timpul zborului probele s-ar putea deteriora", a declarat Flutur. (Florina Zainescu)

Recomandari practice pentru populatie

  • Nu consumati carne de pasare neprelucrata termic, inclusiv mancaruri care contin sange de la aceasta.
  • Deoarece virusurile gripale sunt distruse de caldura, carnea de pasare trebuie preparata la o temperatura mai mare de 70 de grade Celsius.
  • Spalati-va frecvent pe maini. Folositi sapunul sau dezinfectati-va cu alcool.
  • Cand preparati mancare, separati carnea cruda de cea prelucrata termic sau de alimentele care sunt gata de consumat.
  • Nu folositi acelasi cutit pentru a pregati carnea cruda si pentru a taia celelalte alimente.
  • Nu puneti carnea fiarta sau fripta pe aceeasi farfurie sau suprafata pe care a fost asezata inainte de a fi prelucrata.
  • Spalati-va pe maini intre operatiile de manipulare a alimentelor crude si celor prelucrate termic.
  • Toate alimentele provenite de la pasari, inclusiv oua sau sange, trebuie prelucrate termic cu atentie. Nu mancati oua fierte moi si nu folositi oua crude la prepararea alimentelor care nu vor fi fierte sau prajite.
  • Inainte de a fierbe sau praji ouale, spalati-le cu apa si cu sapun.
  • Dupa manipularea pasarilor sau oualor crude, spalati-va pe maini si spalati toate suprafetele si instrumentele folosite cu apa si sapun.
  • Daca banuiti ca ati fost expus gripei aviare, urmariti-va starea de sanatate timp de zece zile. Daca faceti febra, tusiti sau respirati cu dificultate sau daca va simtiti rau in aceasta perioada, consultati un medic.
  • Nu calatoriti in timp ce sunteti bolnav si limitati-va contactul cu alte persoane cat de mult posibil pentru a preveni raspandirea oricarei boli infectioase.
  • Persoanele care calatoresc trebuie sa evite contactul cu pasari - gaini, rate, gaste, porumbei, prepelite sau pasari salbatice - si sa evite zonele in care pot exista pasari ce au gripa aviara - curti, ferme, piete de pasari vii.

    Pana acum "nu se confirma"

    TULCEA. Azi incepe triajul epidemiologic al copiilor

    "Nu s-a confirmat virusul de gripa aviara in Romania", a declarat ministrul Sanatatii. Ieri, Centrul European pentru prevenire si control al bolilor transmisibile de la Londra a anuntat Ministerul Sanatatii (MS) ca pana la aceasta ora nu s-a confirmat virusul de gripa aviara in Romania. De la Bucuresti vor fi transmise la Londra alte probe recoltate de la pasari moarte, iar rezultatele vor fi cunoscute in cel mult doua saptamani.

    SUSPICIUNE. "Deocamdata exista "suspciune de gripa aviara si as dori sa transmit un mesaj de calm, de liniste, de a nu se escalada viata zilnica a cetatenilor cu informatii care, dupa opinia MS, sunt departe de a fi reale. Exista un fel de tendinta de exagerare si de a face din tantar armasar, care, cel putin dupa informatiile pe care le avem in prezent, nu se justifica". Potrivit datelor comunicate de Directiile de sanatate publica teritoriale, "nu s-a inregistrat nici un caz de imbolnavire de gripa sau gripa aviara la populatie". Dar, desi solicita liniste si calm, totusi ministrul Sanatatii a anuntat "uciderea tuturor pasarilor din comuna Ciamurlia".

    Pana acum, 3.422 de persoane din judetele Tulcea si Calarasi au fost vaccinate si au fost distribuite 125.000 de doze de vaccin in 11 judete. Iar pana la sfarsitul lunii noiembrie se preconizeaza vaccinarea a aproxiamtiv 1,5 milioane de cetateni.

    Vaccinul antigripal, unele medicamente antivirale si respectarea normelor de igiena sunt solutii de protectie contra virusului. MS considera ca "avem un stoc acoperitor de vaccinuri antigripale".

    In tara noastra, Institutul Cantacuzino, singurul producator de vaccinuri umane, nu poate acoperi necesarul pentru a proteja populatia de epidemia de gripa umana. De aceea, ministrul Nicolaescu a luat legatura cu o firma din Franta, pentru asigurarea dozelor necesare de vaccin antigripal performant. (Magda Marincovici)

    VIGILENTA SPORITA
    Autoritatile poloneze au anuntat aseara ca interzic importul de carne de pui din Romania si Turcia. Polonia devine, astfel, prima tara din Uniunea Europeana care recurge la aceasta masura.

    In Turcia au fost intensificate controalele dupa primele cazuri de gripa aviara inregistrate la o crescatorie de curcani din nord-vestul tarii. Dupa ce a fost impusa carantina in provincia Balikesir, Ministerul Agriculturii a dat asigurari ca nu exista motive de ingrijorare. Si bulgarii au luat masuri de punere sub observatie stricta a stolurilor de pasari migratoare.

    Presa internationala a scris imediat despre cazurile din Romania. Cotidianul israelian Haaretz a amintit despre noul caz descoperit sambata la Smardan, iar saptamanalul britanic Sunday Times a cuplat situatiile din Romania si Turcia. BBC News, Financial Times, ABC News au relatat si ele despre primele cazuri de gripa aviara descoperite in Delta Dunarii. TV5 si CNN au prezentat imagini din satele romanesti Ceamurlia de Jos si Smardan.

    TEAMA
    Presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, Ilie Van, a anuntat ca riscul aparitiei unor focare de gripa aviara in unitatile autorizate de crestere a pasarilor este redus, iar consumul de carne de pasare comercializata prin unitati autorizate nu prezinta nici un risc. Cu toate acestea, vanzarile s-au redus: "Aceasta reducere a vanzarilor mi se pare nejustificata, intrucat toata carnea provine din ferme autorizate si supravegheate sanitar-veterinar". (Eugenia Mihalcea)
  • ×