x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Spiritul Africii

Spiritul Africii

de Carmen Anghel    |    13 Iul 2012   •   21:00
Spiritul Africii

Daniel Homorodean a participat la expozitia de la Muzeul National al Taranului Roman cu obiecte din viata de zi cu zi a a africanilor.

Vorbeste despre experienta africana cu multa pasiune. Se simte, in vorbele sale, iubirea pentru aceste locuri.

"Am ajuns prima data in Africa sub-sahariana in 2008, traversand Sahara din Maroc pana in Mali. De atunci revin in fiecare an, in diverse regiuni si in diverse tari. De ce ma intorc? Africa e ca si cum ai trece de la film alb/negru la color. Africa e o explozie – de energie, de culoare, de sunete, de mirosuri. De ritm care clocoteste in fiecare si rabufneste in dans, de la copilul care abia invata umblatul pana la batranul care incepe sa-l uite.
Africa e o cascada de zambete, care nu sunt doar schitate, ci se transforma in ras sanatos, natural, la care nu poti ramane doar spectator. Africa e un puzzle – mii de culturi traditionale peticesc o imensa suprafata taiata de rauri, captusita cu jungle, punctata cu munti, roasa de deserturi, strabatuta de animale de tot soiul.

Africa e un taram al descoperirii, iar si iar – descoperire a oamenilor, descoperire a Omului, descoperire a Ta. Africa e ca un drog – o data ce ai vazut pamantul ei rosu si ai auzit cum suna tunetul acolo, te vei intoarce mereu, mereu…"

Dupa aceasta tirada nu ne ramane decat sa privim misterioasele obiecte expuse la MTR. Dupa cum spune Daniel Homorodean, "fiecare obiect are o poveste, un context, o semnificatie. Unele au chiar un spirit".

Expozitia prezinta masti, statui, textile ale triburilor din Africa de Vest si din Africa Centrala, obiecte de ritual si de uz casnic adunate in cursul unor calatorii efectuate de Daniel Homorodean in ultimii patru ani in mai multe tari ale continentului african precum Ghana, Benin, Zambia, Camerun, Republica Democrata Congo, Mali, Togo, Benin.

Si daca nu ati vazut expozitia regasiti spiritul Africii pe www.africa.olumemare.ro.

×
Subiecte în articol: jurnalul de duminică