x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Spitalul Milei

Spitalul Milei

de Ana-Maria Păunescu    |    21 Sep 2012   •   21:00
Spitalul Milei

Chiar daca in zilele noastre s-a pastrat doar o parte din vechea cladire, mai exact capela, pe locul unde astazi continua sa lumineze lacasul de credinta a fost candva Spitalul Milei (Hospital de la Misericordia), numit si Antiguo Hospital de San Juan de Dios. Construit in secolul XVII, acesta este cel mai vechi spital din Cadiz si, incepand cu 1614, s-a aflat sub comanda marelui crestin iberic San Juan de Dios, care a cautat toata viata sa ajute si sa-i salveze pe cei loviti de soarta. Chiar si dincolo de moartea sa, cei care i-au aflat credinta au continuat sa-l respecte si sa-l pomeneasca.

Templul pe care cu totii il pot admira si in prezent a fost construit spre sfarsitul secolului XVII, undeva intre 1678 si 1688. Nu este vorba despre un spatiu amplu, de arhitectura complicata sau de fel de fel de combinatii de stiluri, cum am mai intalnit in Cadiz sau in superbul peisaj al capitalei spaniole, Madrid. De data aceasta, capela ramasa intreaga peste ani reuseste sa imbine, intr-un spatiu destul de mic, elemente ale credintei catolice, simboluri pe care credinciosii le cunosc si le admira, la care se inchina cu umilinta si cu dorinta sincera de a se vindeca de boala pacatelor.

E aproape imposibil de banuit, din afara cladirii, ce se ascunde inauntru. Ca in multe alte locuri spaniole, dincolo de ziduri se gasesc povesti de demult, povesti pe care secolele le poarta in spate, fara sa-si dea de gol oboseala, dincolo de usile mari din lemn, cu incuietori de moda veche, care scartaie discret la fiecare miscare, inca se spun secrete ale trecutului, ale credintei, ale eternitatii deghizate in normalitate. Spitalul Milei de la Cadiz, dincolo de faptul ca e cel mai vechi din oras, dincolo de faptul ca numele sau se leaga de cel al unui mare credincios, isi intinde influenta peste sutele de ani care i s-au pus in cale ca niste frontiere fara culoare sau forma, de care suntem cu totii obligati sa ne impiedicam la un moment dat.

×