x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sport în vremea caniculei

Sport în vremea caniculei

de Oana Portase    |    20 Iun 2019   •   18:30
Sport în vremea caniculei

Meteorologii anunţă temperaturi ridicate în perioada următoare iar razele UV sunt mult mai periculoase decât în alte perioade ale anului. Ca să nu ne punem în pericol sănătatea, specialiştii ne recomandă câteva sfaturi de bază. Trebuie să ne hidratăm în permanenţă, să folosim protecţie solară de mai multe ori pe zi şi să avem grijă ce fel de sporturi practicăm şi la ce ore.

 

 TRUCURI

- fă sport în aer liber doar la ore matinale când e răcoare

- renunţă la jogging şi fă sport într-o sală cu aer condiţionat

- bea multă apă

- adoptă o dietă mediteraneană

- foloseşte protecţie solară de mai multe ori pe zi

 

Iubitorii de sport în aer liber trebuie să aibă grijă în această perioadă şi să evite orele cu temperaturi ridicate. Riscurile sunt deshidratarea puternică, fluctuaţii ale tensiunii şi insolaţie. „Cei care vor să facă sport în zilele cu temperaturi ridicate ar trebui să evite perioada prânzului când este cel mai cald. Pot face jogging la 6 dimineaţa, când e răcoare, sau după ora 21.00, chiar 22.00, când temperaturile s-au domolit. Le recomand parcurile cu multă verdeaţă şi copaci, pentru că aerul este mult mai răcoros acolo. Neapărat să bea apă pentru că transpiraţia excesivă deshidratează organismul. Cei care nu au o problemă să facă mişcare la interior, mai ales în aceste zile, pot alege o sală cu aer condiţionat şi duşuri sau pot face antrenamente acasă”, explică Adrian Bogdan, antrenor de box şi fitness.

 

Ce mâncăm când e foarte cald afară

 

Medicii nutriţionişti atrag atenţia că în zilele foarte călduroase trebuie să eviăm mâncărurile grase, prăjelile şi alcoolul. La ordinea zilei ar trebui să fie legumele proaspete din piaţă, care ne hidratează organismul. Roşiile au un conţinut de până la 94% de apă şi sunt bogate în vitamina C, în vitamina A şi antioxidanţi. Nici castraveţii nu sunt mai prejos. Castraveţii au un conţinut de apă de 96%. „Castraveţii sunt ideali pentru o ronţăială după antrenament. Sunt foarte hidratanţi şi revigoranţi. Mâncaţi salate multe. Au puţine calorii în schimb au valoarea nutriţională importantă. Atenţie să nu vă slăbiţi, totuşi, organismul. Inspiraţi-vă din meniurile mediteraneene. Mâncaţi peşte, fructe de mare, carne slabă, fructe. Celebra apă plată cu lămâie este foarte bună în această perioadă”, mai spune Adrian Bogdan.

 

La capitolul fructe, căpşunile au un conţinut de apă de 92%. Căpşunile sunt bune în dietele de slăbit dacă nu exagerăm, ajută şi la întărirea sistemului imunitar, la menţinerea pielii frumoase, şi chiar la albirea dinţilor. Sunt fructe bogate în vitamina C.

 

Ce faci dacă nu ai aer condiţionat

 

Pentru nopţile caniculare există câteva trucuri care te vor ajuta să dormi mai bine dacă nu ai aer condiţionat. Antrenorii de fitness nu ne recomandă să facem sport nici în casă, dacă e prea cald şi nu avem aer condiţionat. Recomandările rămân aceleaşi: sport matinal dacă e răcoare afară. Lipsa aerului condiţionat duce şi la o calitate a somnului redusă. Dormim puţin şi prost din cauza căldurii iar în timpul zilei vom fi mai slăbiţi. Trucurile care ne vor ajuta să trecem peste astfel de nopţi sunt simple. Este indicat să folosim doar lenjerie din bumbac, pentru că în materialele proaste vom transpira mai mult. Cu 30 de minute înainte de culcare, putem băga lenjeria într-o pungă în congelator. Va fi mult mai răcoroasă când o îmbrăcăm şi vom adormi mai uşor. Altă variantă este să umezim uşor lenjeria şi un prosop pe care să-l ţinem aproape. Mai putem apela la pachete de gheaţă pe care să le punem pe gât, încheieturi, coate, glezne sau genunchi.

 

NOPŢI CANICULARE FĂRĂ AER CONDIŢIONAT

- foloseşte lenjerie din bumbac

- umezeşte puţin lenjeria şi un prosop, ţine-le pe tine când adormi

- lasă lenjeria într-o pungă timp de 30 de minute în congelator

- aplică pachete cu gheaţă pe zonele cu puls: gât, încheieturi, glezne

- bea un pahar cu apă înainte de culcare

- pune un castron cu gheaţă în faţa ventilatorului

- scoateţi gadget-urile din priză

 

×
Subiecte în articol: sport canicula