x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Stocuri zero de vaccin antigripal

Stocuri zero de vaccin antigripal

de Magda Marincovici    |    18 Oct 2005   •   00:00
Stocuri zero de vaccin antigripal

In farmacii se inregistreaza un gol la vaccinul antigripal din cauza cresterii vanzarilor in prima jumatate a lunii octombrie de cinci ori, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Panica creata de dectarea virusului gripei aviara a facut ca vaccinul antigripal sa se epuizeze in mai putin de doua saptamani. Vaccinul antigripal se va gasi in farmacii la sfarsitul acestei saptamani", apreciaza Clara Popescu, vicepresedinte al Colegiului National al Farmacistilor. Farmaciile nu au fost singurele care si-au epuizat stocurile de vaccinuri, ci si producatorii de profil, care au distribuit o mare parte din stocul de vaccinuri antigripale catre zonele afectate de inundatiile din vara. Potrivit presedintelui Asociatiei Producatorilor de Medicamente, Daniel Popescu, s-a inregistrat o "crestere brusca neplanificata cererii de vaccinuri". In 2004, consumul de vaccinuri antigripale s-a situat la 2,8 milioane de doze, dintre care 1,3 milioane au fost achizitionate de Ministerul Sanatatii.

In contextul actual, in care exista o confuzie si totodata panica in privinta existentei gripei aviare in Romania, populatia are tendinta de a cumpara vaccinuri antigripale pentru a preveni o eventuala gripa aviara. Raportat la perioadele similare din anii precedenti, au crescut cererile, datorita constientizarii profilaxiei afectiunilor, dar si datorita dezinformarii sau informarii partiale cu privire la riscurile gripei aviare, au declarat reprezentantii lantului de farmacii Sensiblu.

EPUIZATE. "Stocurile au fost epuizate in cursul saptamanii trecute, vanzarile de vaccinuri antigripale fiind mult mai mari decat estimarea initiala. S-au luat masuri inca de la primele semne, iar distribuitorii nostri ne vor realimenta stocurile in cursul acestei saptamani", a declarat directorul general al retelei de farmacii Help Net, Isabelle Iacob. "Asteptam ca dozele comandate de noi sa soseasca in tara. In cazul in care vor fi necesare mai multe doze, vom incerca sa apelam la o procedura de urgenta, astfel incat sa obtinem o cantitate mai mare de vaccinuri antigripale, desi exista deja o planificare centralizata a GlaxoSmithKline (GSK) pentru repartizarea acestora pe tari. Aceasta repartizare se face in functie de situatia epidemiologica, numarul de locuitori etc.", a declarat Ciprian Marcu, business unit director GSK Romania. Producatorii traditionali de vaccinuri care aprovizioneaza piata din tara noastra sunt Aventis Pasteur, Solvay Pharma, GSK si Institutul Cantacuzino.

SCUMP
Farmaciile constantene se vor aproviziona la sfarsitul acestei saptamani cu vaccin antigripal dupa ce stocurile pentru intreg sezonul au fost epuizate in totalitate. Unele dintre ele s-au aprovizionat si cu Tamiflu, dar farmacistii spun ca acesta nu se vinde foarte bine pentru ca este foarte scump, ajungand la 719.000 de lei pentru o doza. (M.C.)

INFO
INTERZIS LA ZOO. Accesul vizitatorilor in gradina zoologica de la Bucov a fost interzis, iar in pietele si Oborul din Ploiesti nu se mai comercializeaza pasari vii, toti locuitorii municipiului fiind obligati sa-si izoleze pasarile si porcii in curti. Masurile au fost luate dupa ce, in urma cu o saptamana, autoritatile locale dispusesera instituirea unor filtre de protectie, amplasate in locuri special amenajate, cu scopul de a proteja speciile de pasari gazduite in gradina de la Bucov. Totodata, transportul tuturor speciilor de pasari si porci in afara municipiului a fost interzis.

GRIPA AVIARA IN GRECIA. Ministerul elen al Agriculturii a anuntat ieri ca un prim caz de gripa aviara a fost depistat in Grecia, in urma testelor efectuate asupra unor pasari domestice din Insula Chios, in sud-estul tarii. Esantioanele de sange, care s-au dovedit pozitive, fusesera trimise unui laborator de la Atena la data de 13 octombrie de proprietarul unei ferme de curci. Pasarile prezentau simptome caracteristice gripei aviare. Vor fi efectuate teste complementare pentru a determina daca este vorba despre virusul H5N1, cu potential letal pentru om.

CAMPANIE. Rompetrol deruleaza un program de vaccinare antigripala gratuita a personalului din cadrul rafinariei Petromidia Navodari, informeaza un comunicat al grupului. In urmatoarele doua zile vor fi vaccinate gratuit peste 5.500 de persoane care activeaza, in acest moment, pe platforma rafinariei. Pe langa personalul Rompetrol, in Petromidia mai lucreaza si un numar mare de contractori externi din 41 de companii, dintre care sase sunt straine.

PESTA. Pescarusii gasiti morti la mijlocul saptamanii trecute in zona lacului Galbeni, din Bacau, nu aveau gripa aviara, ci pesta comuna, au stabilit inspectorii sanitar-veterinari din judet, dupa efectuarea probelor de laborator. "Am analizat fiecare pescarus in parte si nu am descoperit nici o urma de virus aviar. Daca pasarea ar fi avut virusul, ar fi trebuit sa o trimitem la Bucuresti si de acolo la Londra pentru ca exista doar trei laboratoare in lume pentru depistarea acestui virus, dar nu este cazul", a declarat ieri directorul DSV Bacau.

COMENZI. De cateva zile, in farmaciile valcene nu se mai gaseste nici un fel de vaccin antigripal. Desi s-au facut comenzi, furnizorii din Germania si Franta pot onora solicitarile abia la sfarsitul saptamanii. Reprezentantii Colegiului Farmacistilor Valcea spun ca s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca Institutul antacuzino a fabricat acelasi numar de doze ca in anii anteriori, cand nu exista gripa aviara. Dozele de vaccin de la Institutul "antacuzino ajung abia pentru 10% din populatia Romaniei. (Alexandra Chivu)

PRESA, PE LOC. Expertul olandez Harm Kiezebrink i-a avertizat pe ziaristii romani care s-au deplasat in zonele unde a fost semnalat virusul gripei aviare ca trebuie sa ramana in localitatile respective pentru dezinfectare, evitand astfel riscul contaminarii altor zone. "Cea mai mare temere a mea este ca virusul sa nu fie mentinut in aceasta zona si sa contamineze si in alte parti", a afirmat acesta. Expertul a mai precizat ca, in regiunile unde virusul gripei aviare a fost depistat, toata lumea trebuie sa respecte aceleasi masuri de precautie (haine de protectie, vaccinuri etc.).
×
Subiecte în articol: eveniment vaccinuri antigripal