x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special SUA ne explică de ce nu ne dau viză

SUA ne explică de ce nu ne dau viză

de Monica Iordache Apostol    |    05 Apr 2008   •   00:00
SUA ne explică de ce nu ne dau viză

"PROGRESE" ● Negocieri de eliminare a vizelor de intrare în Statele Unite
50 de minute din programul preşedintelui american, George W. Bush, înainte de a pleca spre Croaţia, i-au fost rezervate premierului român. Alte patru minute i-au fost acordate presei, răstimp în care românii au putut afla "progresele" pe care oficialii noştri le-au făcut în chestiunea vizelor de intrare în SUA: fiecare refuz de acordare a vizei va fi de acum justificat.
"PROGRESE" ● Negocieri de eliminare a vizelor de intrare în Statele Unite
50 de minute din programul preşedintelui american, George W. Bush, înainte de a pleca spre Croaţia, i-au fost rezervate premierului român. Alte patru minute i-au fost acordate presei, răstimp în care românii au putut afla "progresele" pe care oficialii noştri le-au făcut în chestiunea vizelor de intrare în SUA: fiecare refuz de acordare a vizei va fi de acum justificat.


Ultima întâlnire pe care preşedintele american, George Bush, a avut-o la Bucureşti a fost cu premierul Călin Popescu Tăriceanu. În drum spre aeroport, de unde pleca spre Croaţia, George W. Bush s-a oprit pentru vreo oră la Guvern, pentru o discuţie cu premierul român în afara programului Summit-ului NATO. În Palatul Victoria, forfota a început însă cu mult înainte de ora la care preşedintele american trebuia să intre în clădire. Ziariştii, cei puţini care au fost selectaţi pentru a asista la scurtele declaraţii de presă care au urmat întâlnirii dintre cei doi oficiali, au fost chemaţi cu o oră înainte, pentru că verificările minuţioase impuse de agenţii de securitate americani necesită timp. Doar două sunt momentele la care presei i se permite să participe: la întâmpinarea pe care premierul i-o face preşedintelui american şi apoi la declaraţiile de presă. După ce ne preluăm diversele ecusoane, cele obişnuite de acces în Palatul Victoria, suplimentate de unele care indică la care din cele două momente ţi se permite să participi, plus ecusoane pe care scrie "White House", suntem îndemnaţi să lăsăm la control orice aparatură. Camere de luat vederi, trepiede, reportofoane şi telefoane mobile sunt lăsate într-o încăpere, în urma noastră uşa se închide şi fiecare din posesori încearcă să ghicească la ce fel de control îi sunt supuse bunurile de agenţii de securitate americani.


OPRIT DE NĂSTASE. La ora unu şi vreo zece minute, premierul Călin Popescu Tăriceanu se agită în aşteptare pe holul de intrare în Guvern. Îl acompaniază ministrul de Externe, Adrian Cioroianu. Îşi face apariţia preşedintele George Bush. Întră zâmbind şi se îndreaptă spre un personaj pe care îl şi îmbrăţişează. Întorcându-se cu faţa spre presă, personajul îşi relevă identitatea: e tenismanul Ilie Năstase, care nu participă la întâlnire, ci, după ce schimbă câteva cuvinte cu preşedintele american, iese din clădire. Mai târziu se dezvăluie şi motivul prezenţei sale inedite în holul Guvernului. Aflând de la televizor că premierul îl primeşte pe George W. Bush, l-a sunat pe Tăriceanu să-l întrebe dacă poate să vină să-l cunoască pe preşedintele american. Primind acceptul premierului, l-a aşteptat pe şeful administraţiei americane în holul Palatului Victoria şi, după o scurtă discuţie cu acesta, a primit şi invitaţia de a veni la masă la Washington.


Preluat apoi de premierul Tăriceanu, George W. Bush se îndreaptă spre sala în care se vor desfăşura discuţiile. 50 de minute, numărate pe ceas, se scurg până la ieşirea la declaraţii. În acest timp, presa selectată pentru a asista la acest moment primeşte instrucţiunile: cameramanii nu-şi pot folosi trepiedele de suţinere a camerelor, se filmează de pe umăr, reportofoanele se ţin la distanţă, telefoanele mobile devin silenţioase, fiecare oficial vorbeşte două minute, patru minute durează toată chestiunea, nu sunt permise întrebări. Pe holul în care îşi vor face apariţia cei doi, ziariştii, români şi americani, se grupează în semicerc. Cei americani, mai relaxaţi, se aşază direct pe covor, poziţie din care pot fotografia mai bine şi îşi pot susţine mai uşor microfoanele imense.


Uşile sălii în care a avut loc întrevederea se deschid şi se poate vedea că alături de cei doi oficiali au mai fost prezenţi, printre alţii, secretarul de stat, Condoleezza Rice, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, şi consilierul premierului Stejărel Olaru. Opriţi apoi la cel mult un metru de presă, cei doi oficiali afişează o mină jovială, iar George W. Bush este chiar bine dispus. Călătoria la Bucureşti i s-a părut "grozavă", după cum singur o cataloghează, deşi curcubeul n-a mai apărut. "Am avut o întrevedere bună, pentru că suntem prieteni buni", şi-a început şi prietenosul Bush declaraţia, după cea a premierului Călin Popescu Tăriceanu. I-a felicitat pe organizatori, pentru că au reuşit să găzduiască atâtea "maşini, gărzi de corp şi şefi de state" şi şi-a cerut scuze de la bucureşteni pentru neplăcerile create de summit.


"INVIDIOS" PE TĂRICEANU. Aşa cum a făcut şi cu preşedintele Traian Băsescu, şeful administraţiei americane l-a ţinut numai în complimente şi pe premierul român. "Sunt invidios, pentru că aţi introdus cota unică. Aş fi vrut să fac şi eu aşa ceva în sistemul fiscat american. A fost un lucru isteţ!", l-a flatat Bush pe Tăriceanu, care şi-a şi afişat un zâmbet mulţumit.
După una caldă, a venit însă şi una mai rece. Problema vizelor, pe care Tăriceanu a abordat-o şi el în discuţia cu Bush. Nici o speranţă de eliminare, dar "mai multă transparenţă" în cazul refuzurilor. "E greu pentru români să înţeleagă de ce unii sunt trataţi într-un fel şi alţii în alt fel atunci când vine vorba despre vize. Vom lucra cu Guvernul, să vedem de ce rata respingerilor este aşa de mare. Dar cel puţin putem să fim mai transparenţi. Avem obligaţia de a explica de ce anumite persoane nu primesc vize şi vom face asta", a declarat preşedintele american, referindu-se la faptul că România are o rată de respingere de peste 30% în cazul cetăţenilor care cer viză de SUA. Cei doi oficiali au mai anunţat crearea unei fundaţii care va acorda burse de studiu în SUA pentru studenţii români şi sprijinul lor pentru atragera de investiţii americane în ţara noastră. La epuizarea declaraţiilor, cei doi s-au întors spre ieşire. "Mister president! Mister president!", a rămas în aer încercarea ziariştilor americani de a-l atrage pe George W. Bush într-un dialog. Inutil însă, pentru că regula "fără întrebări" nu se încalcă nici la americani.


Demersuri în cazul Teo Peter

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat aseară la postul public de televiziune că preşedintele SUA, George W. Bush, s-a angajat să facă demersuri pentru a se găsi o soluţie rezonabilă în cazul Teo Peter. “Preşedintele american s-a angajat să facă demersuri pentru a se ajunge la o soluţie rezonabilă, satisfăcătoare”, a spus Tăriceanu. Şi preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri la Neptun că a discutat cu George W. Bush despre cazul Teo Peter, precizând că preşedintele SUA a decis ca în cel mai scurt timp să se găsească o soluţie rezonabilă legată de subiect, care să fie acceptabilă pentru familia muzicianului.

   


Fonduri fabuloase pentru dotarea armatei

Armata română ar putea fi echipată cu transportoare blindate de infanterie produse în Germania, fondurile totale necesare pentru dotarea completă a forţelor militare fiind estimate la 15 miliarde de euro, a anunţat premierul Tăriceanu. “Am discutat cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, despre posibilitatea de a ne echipa cu transportoare blindate de trupe de infanterie produse în Germania, marca Dingo, care se pare că sunt cele mai performante din punct de vedere al protecţiei oferite personalului”, a spus Tăriceanu la postul public de televiziune. Şeful Guvernului a arătat că echipamentele folosite în prezent de soldaţii români sunt depăşite comparativ cu dispozitivele utilizate, de exemplu, de insurgenţii din Afganistan, că programele majore de înzestrare a armatei au fost foarte mult amânate în lipsa unor soluţii inteligente de finanţare şi că există semnale că banii sunt irosiţi de multe ori pentru dotări care nu mai servesc la nimic. “Sumele sunt foarte mari, vreau să spun că unele estimări duc la concluzia că ar fi nevoie pentru dotarea completă a armatei de 15 miliarde de euro. România nu este capabilă în acest moment să pună la dispoziţie o sumă atât de fabuloasă. Este o sumă uriaşă, însă aceste programe trebuie demarate”, a afirmat premierul, adăugând că efortul financiar poate fi însă suportabil pe mai mulţi ani.

   



Bunicul lui Tăriceanu, importator Ford

Premierul Tăriceanu i-a spus preşedintelui american, George W. Bush, în cadrul discuţiilor de ieri de la Palatul Victoria, că bunicul său a importat Ford în România în anii ’30, transmite NewsIn. Premierul a declarat, la finalul întrevederii cu George W. Bush, că i-a mărturist preşedintelui american "visul" său de a vedea în România "o investiţie americană puternică", referindu-se la recenta achiziţie de către Ford a acţiunilor deţinute de stat la Automobile Craiova.


Ilie Năstase, invitat la Casa Albă

Tenismanul Ilie Năstase, care l-a aşteptat pe preşedintele american în holul Palatului Victoria, a explicat că i-a cerut acordul premierului pentru a vorbi cu Bush. "Am văzut la televizor că preşedintele Bush urma să vină la Guvern şi, cum stau la două minute de Palatul Victoria, l-am sunat la telefon pe premierul Tăriceanu, pentru a-l întreba dacă pot să vin şi eu. Mă cunosc cu preşedintele american şi toată familia Bush este mare amatoare de tenis, în special Bush senior, cu care am jucat tenis în anii 1973-1974", a declarat el agenţiei Mediafax.
"M-a invitat să iau masa cu el, întrebându-mă când prefer să vin: la prânz sau seara? I-am răspuns că sunt un mare gurmand şi că aş veni atât la dejun, cât şi la cină, iar Bush a fost de acord", a adăugat Năstase. Fostul tenisman a mai arătat că i-a transmis preşedintelui SUA, prin intermediul soţiei acestuia, autobiografia sa şi o fotografie pe care liderul american să se semneze, autograf primit vineri tot prin intermediul Laurei Bush la spectacolul de gimnastică de la Cotroceni.












×