x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sufletul Prinţului s-a urcat la Cer

Sufletul Prinţului s-a urcat la Cer

de Elly Cristea    |    29 Oct 2007   •   00:00
Sufletul Prinţului s-a urcat la Cer

"Cu soarta şi cu Dumnezeu nu te poţi juca. Pe ei nu-i driblează nimeni"
Nicolae Dobrin

26.08.1947 - 26.10.2007
• Ne părăseşte Prinţul din Trivale - Adrian Păunescu

• Ultimele omagii ● Povestea lui Dobrin povestită de Dobrin ● Spectator de lux ● A umilit Dinamo ● Imposibil recurs pentru Prinţul din Trivale ● S-a refăcut cuplul Dumitrache - Dobrin ● Bisturiul care a salvat driblingul ● In topul de suflet al lui Helmut Schon ● Evadarea la Craiova • Ochii lui Dobrin • O inima etern aprinsa pentru FC Arges



Ne părăseşte Prinţul din Trivale

Astfel, după o viaţă de artist
Şi după-atătea faulturi mortale,
Un pic mai obosit, un pic mai trist,
Ne părăseşte Prinţul din Trivale.


La rădăcina ierbii, in pămănt,
Cănd ţiuie in jur tribuna oarbă,
Inegalabilul se-aşează, frănt,
Acoperit de lacrimi şi de iarbă.


A fost un geniu pururea rebel,
Cu nonşalanţă le sfida pe toate,
Şi nici un om mai liber decăt el
Nu s-a-ntămplat, pe-aici, să se arate.


Simbol al sportului civil, mereu,
Un inger blond, cu chip inalt, de torţă,
Se arunca in luptă ca un zeu,
Să-nfrăngă ministerele de forţă.


A fost nedreptăţit, a fost lovit,
Din fotbal l-au şi dat, in brănci, afară,
Dar soarta lui, pe muchie de cuţit,
Ce glorie a tot adus in ţară!


In urma lui, rămănem mai pustii,
Deşi părea că veşnic o să joace,
Şi nimenea ca el nu va mai fi,
Prevestitor şi-aducător de pace.


Se face intuneric, de la prănz,
In ţara - numai faulturi mortale,
Şi, astă noapte, norii au tot plăns,
De dor şi drag de Prinţul din Trivale.


Să ii aducem ultimul salut,
Ca baciului ce pleacă de la turmă,
Cum dup-un ultim fault, a căzut
Şi urcă-n cer, de-aicea de pe lut,
Iluminat de driblingul din urmă,
Dobrin, in - tragic - driblingul din urmă.


Artist adevărat, cum alţii nu-s,
Chiar dacă l-au muşcat intr-una căinii,
Prin el, cel neumil şi nesupus,
In răndul lumii se simţeau romănii.


Atătea, in acest final, se spun,
După un şir de faulturi mortale,
Dar, astăzi, se retrage cel mai bun,
Ne părăseşte Prinţul din Trivale.

  • Adrian Păunescu 26 octombrie 2007




Cel mai mare fotbalist al Romăniei, Nicolae Dobrin, s-a stins din viaţă ieri-dimineaţă, la ora 7:20, intr-o rezervă specială de la secţia ATI a Spitalului de urgenţă Piteşti. A intrat in agonie in jurul orei 7:00 şi a făcut stop cardiorespirator. Pănă in ultimul moment i-a stat alături Gica Dobrin, femeia lăngă care Maestrul balonului rotund a petrecut peste 40 de ani din viaţă. Pacienţii internaţi pe alte secţii ale spitalului aproape că au făcut noapte albă la uşa secţiei ATI. Auziseră că idolul tinereţii lor este grav bolnav şi se stinge incet. Oamenii au vrut să-l vadă, să-i transmită incurajările lor, dar acest lucru nu le-a fost permis. Nicolae Dobrin a fost menajat de familie şi de medici.


Zile tensionate, intre agonie şi speranţă

Nicolae Dobrin a fost externat la inceputul acestei săptămăni de la Spitalul Militar Central Bucureşti, după ce medicii şi-au dat seama că fotbalistul nu mai are şanse de viaţă. Cadrele medicale au recomandat familiei să-l ducă acasă. Din păcate, starea lui s-a inrăutăţit după numai o zi. Avea dureri foarte mari şi nu se mai putea mişca. Gica Dobrin a chemat marţi dimineaţă Ambulanţa la reşedinţa familiei din comuna argeşeană Miceşti. Vecinii spun că soţia fotbalistului plăngea in hohote şi s-a urcat lăngă el in Salvare. Gica Dobrin a cerut discreţie maximă la spital. Extrem de slăbit, de nerecunoscut la faţă, fosta glorie a lui FC Argeş a fost internată intr-o rezervă specială din secţia ATI. I s-au administrat calmante şi un tratament special, insă cancerul se generalizase şi marele fotbalist nu a mai putut dribla moartea. A fost coerent insă pănă in ultimul moment şi a vorbit cu multă convingere despre meciurile din campionat ale lui FC Argeş, marea lui iubire. Gicu Dobrin a fost spovedit şi impărtăşit joi dimineaţă de unul dintre preoţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti.


Le-a cerut alb-violeţilor să căştige la Alba-Iulia

Joi a fost o zi neagră pentru argeşeni, pentru romănii care l-au iubit şi care l-au apreciat pe Gicu Dobrin. Pănă şi puştii care abia acum au pus piciorul pe minge au auzit de marele Dobrin. S-a auzit că Prinţul din Trivale trage să moară. Toată lumea a sperat intr-o minune. Spre seară, la spital a venit şi băiatul lui nea Gicu. Dănuţ Dobrin nu a călcat pe urmele tatălui său şi ani buni a lucrat ca taximetrist in Piteşti. I-a plăcut fotbalul, dar nu a moştenit talentul tatălui său. Era tare abătut: "Vă daţi seama că tatălui meu nu ii este prea bine, din moment ce este internat aici. Se află sub tratament".


Ultima declaraţie

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Argeş, doctor Gabriel Copciag, a intrat pentru căteva minute in rezerva lui Dobrin. A obţinut acordul ca unul dintre jurnaliştii care aşteptau cu sufletul la gură veşti despre soarta fotbalistului să stea puţin de vorbă cu Găscanul. In salon a intrat un redactor de sport, un băiat cu care nea Gicu a urmărit multe meciuri şi căruia i s-a destăinuit in mai multe rănduri. Ziaristul a ieşit din Reanimare aproape plăngănd. Era galben la faţă şi aproape că a leşinat. Nu ii venea să creadă că Nicolae Dobrin este atăt de slab şi de schimbat. Ne-a transmis mesajul pe care Prinţul din Trivale l-a avut pentru alb-violeţi: "Degeaba am căştigat cu Jiul dacă nu invingem sămbătă la Alba-Iulia. Eu le cer neapărat să căştige sămbătă şi să apese pe acceleraţie. Dacă vom invinge acum, ne indreptăm cu paşi mari spre promovare".


Jale la uşa Reanimării

In timp ce zeci de pacienţi de la alte secţii s-au aliniat pe scări in speranţa că vor afla veşti despre idolul lor, un bărbat destul de in vărstă şi-a făcut curaj şi a incercat să intre in Reanimare. Plăngea ca un copil şi a spus că nu e drept ce se intămplă: "Eu trebuie să-l văd. Sunt din Bascov şi nu am lipsit la nici un meci de-al lui. Nu se mai naşte un al doilea Dobrin. Trebuie neapărat să-l văd şi să-l imbrăţişez. Să ştie că sunt alături de el". Bărbatul a fost cu greu induplecat să renunţe, să nu-i tulbure liniştea Găscanului, care nu inţelegea de ce atăta agitaţie. Nea Gicu chiar a crezut că vineri va fi externat şi va pleca acasă. Dumnezeu a avut insă alte planuri cu el. După o noapte de veghe, timp in care doamna Gica nu a inchis un ochi şi i-a ţinut o lumănare tot timpul aprinsă, la ora 7:00 inevitabilul s-a produs. Nicolae Dobrin a intrat in agonie şi 20 de minute mai tărziu s-a dus. Vestea s-a intins cu repeziciune şi la spital au sosit rude, prieteni, oficialităţi. Trupul neinsufleţit al Găscanului, acoperit cu un cearşaf alb, a fost coborăt două ore mai tărziu la Morgă. Targa impinsă de două infirmiere era inconjurată de rude.


Primul cetăţean de onoare propus după Revoluţie

Doctorul Constantin Păun, şeful secţiei ATI, a declarat presei: "A fost operat in urmă cu căteva luni de cancer. La noi a venit cu metastaze generalizate, pulmonare, cerebrale, hepatice şi lombare". Gica Dobrin a părăsit spitalul sprijinită de sora ei şi de o nepoată. Plăngea in hohote: "E o durere... Nu pot să vă spun nimic acum". Primarul oraşului Piteşti, Tudor Pendiuc, a trimis la spital un om din Primărie, special să ajute familia. De asemenea, a făcut o petiţie specială pentru Guvernul Romăniei: "Am cerut Guvernului Romăniei să decreteze ziua inmormăntării zi de Doliu Naţional. Am primit vestea morţii sale exact la un minut după deces. Sunt consternat. L-am iubit ca fotbalist şi ca om. Un caracter deosebit şi un om de valoare. E o pierdere enormă pentru noi toţi. Ţin să precizez că este primul piteştean de după Revoluţie pe care l-am propus pentru titlul de cetăţean de onoare din cei 97 căţi are pănă in prezent Piteştiul şi a primit această distincţie in anul 1995".


Tatăl lui Mutu este consternat

Şi Spiridon Mutu, tatăl lui Adi, a rămas consternat: "Am aflat de dimineaţă de la o vănzătoare de ziare. Pentru o secundă nu mi-a venit să cred, pentru că Nicolae Dobrin nu va putea muri niciodată. El va fi intotdeauna in inimile noastre, ale argeşenilor şi ale romănilor de pretutindeni. E jale mare in Argeş, de fapt, cred că e jale mare in toată ţara". Un alt jucător al lui FC Argeş, coleg de echipă cu Gicu Dobrin, Ilie Bărbulescu, ne-a declarat: "Dumnezeu a vrut probabil să aibă alături de El un om extraordinar şi l-a chemat pe Nicolae Dobrin. O dată cu stingerea din viaţă a lui nea Gicu, pot spune că s-a dus şi o bucată din fotbalul romănesc. Voi fi intotdeauna măndru că am jucat alături de el şi ii voi păstra veşnică amintirea. Nu vreau să accept că nea Gicu a plecat dintre noi, pentru că de astăzi cu toţii vom fi trişti şi mai singuri".


Decorat post-mortem

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat ieri, post-mortem, pe Nicolae Dobrin cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" in grad de Cavaler, in semn de inaltă apreciere şi admiraţie pentru excepţionala sa carieră de fotbalist. "Preşedintele Romăniei a primit cu adăncă tristeţe vestea incetării din viaţă a lui Nicolae Dobrin, o legendă a sportului rege, care a incăntat generaţii intregi de romăni prin talentul său desăvărşit", se arată intr-un comunicat al Preşedinţiei.

Program ceremonial

  • Vineri ora 18:00 - Depunerea sicriului la Capela Cimitirului "Sf. Gheorghe" (Str. Stadionului)
  • Sămbătă ora 10:00 - Depunerea corpului neinsufleţit al Maestrului Nicolae Dobrin la Stadionul "Nicolae Dobrin" Pelerinaj pentru omagii şi depunere de coroane la catafalcul Maestrului Nicolae Dobrin - de sămbătă,
  • ora 10:00, pănă luni, ora 10:00 (Stadionul "Nicolae Dobrin")
  • Luni ora 11:00 - Ceremonialul oficial de inmormăntare la Stadionul "Nicolae Dobrin"
  • ora 13:00 - Slujba de inmormintare la Catedrala "Sf. Gheorghe" (centru, Piaţa Vasile Milea)
  • ora 14:30 - Inmormăntarea ce va avea loc la Cimitirul militar "Sf. Gheorghe" (Stadionului)
  • ora 15:30 - Restaurantul Muntenia, Prăznuirea in memoria Maestrului Nicolae Dobrin


● Povestea lui Dobrin povestită de Dobrin ● Spectator de lux ● A umilit Dinamo ● Imposibil recurs pentru Prinţul din Trivale ● S-a refăcut cuplul Dumitrache - Dobrin ● Bisturiul care a salvat driblingul ● In topul de suflet al lui Helmut Schon ● Evadarea la Craiova • Ochii lui Dobrin • O inima etern aprinsa pentru FC Arges

×