x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Suntem plătite de Sorin Oprescu, nu de Primăria Capitalei"!

"Suntem plătite de Sorin Oprescu, nu de Primăria Capitalei"!

de Monica Andrei Capatos    |    08 Mai 2009   •   00:00
"Suntem plătite de Sorin Oprescu, nu de Primăria Capitalei"!
Sursa foto: Dan Marinescu/Editura Intact

S-au spus şi s-au scris multe despre ele, au fost criticate pentru modul în care i-au făcut imagine primarului general, Sorin Oprescu. Nadina Nedelea şi Marie Jeanne Ion răspund tututor acuzaţiilor care li s-au adus.

Sunt plătite doar de Oprescu şi nu iau nici un leu din banul public. Nu se consideră cenzorii ziariştilor şi nici ai directorilor din Primăria Capitalei. Apără doar o imagine. A omului Sorin Oprescu, pe care ar vrea cândva să-l pregătească pentru prezidenţiale.


Jurnalul Naţional: Cum aţi ajuns în echipa lui Sorin Oprescu?
Marie Jeanne Ion: După ce am decis să trec de cealaltă parte a baricadei, am avut tot felul de proiecte comerciale care au reuşit, dar nimic nu te solicită mai mult şi nu-ţi dă satisfacţie mai mare decât lupta electorală.

Nadina Nedelea Rus: Ne-am oferit pur şi simplu serviciile. Am sunat-o pe asistenta sa personală, pe Sevi, şi i-am spus că Sorin Oprescu are nevoie de noi, iar noi dorim să-i fim alături. Am făcut un proiect de imagine pe care i l-am trimis. Am fost sunate peste câteva zile. Am intrat în "pâine" la o oră după ce am ajuns la sediul de campanie.

 

Îl cunoşteaţi înainte de campania electorală din 2008?
N.N.: Da. Foarte bine. Ne-am cunoscut într-o situaţie nu tocmai plăcută. Eu relatam o ştire negativă de la Spitalul Universitar pe care dumnealui îl manageria. După transmiterea informaţiei am stat mult de vorbă. Mi-a plăcut pasiunea cu care îmi povestea despre "copilul" lui, Spitalul Universitar.

M.J.: Eu îl cunoşteam pe Sorin Oprescu politicianul mereu nemulţumit de câte ceva şi luptându-se pentru câte o idee.

 

Ce aţi făcut în campania electorală concret pentru el? Aţi fost "eminenţa cenuşie"?
N.N.: Vedeţi dvs., unii s-au "vândut" zilele acestea drept "eminenţa cenuşie" din spatele campaniei lui Sorin Oprescu. Eu nu intru în polemică cu astfel de oameni, dar vreau să redau Cezarului ce-i al Cezarului. Eminenţa cenuşie din spatele campaniei lui Sorin Oprescu este chiar Sorin Oprescu. Cine vine acum să-şi aroge merite pe care nu le are este un mincinos.

Am fost la vremea aceea o echipă, pentru că fiecare avea jobul lui. Şi mai vreau să fac o precizare. Campania electorală are o perioadă de o lună înaintea primului tur şi de încă două săptămâni înaintea celui de-al doilea. Noi am fost chemate de Sorin Oprescu în campanie cu trei săptămâni înainte de primul tur. Am fost chemate în mare criză, din cauză că departamentul de relaţii cu presa era inexistent.

M.J.: Pe ultima sută de metri a primului tur de scrutin am avut un adevărat război al nervilor şi confruntările finale de la televiziuni au fost extrem de importante. Anul trecut, din pricina formatelor realizate de televiziuni, participarea la o astfel de emisiune echivala cu un examen de admitere în toată regula. Corecturile cu roşu le-au făcut alegătorii. Noi, consilierii de imagine, am asigurat bibliografia.

 

După câştigarea alegerilor aţi rămas în echipa Oprescu. Ce sarcini aţi primit la Primăria Capitalei?
M.J.: După cum ştiţi, Sorin Oprescu a intrat în Primărie împreună cu o echipă de şapte consilieri personali. Cifra era limitată de numărul de posturi existente potrivit legii. Nici eu şi nici Nadina nu ne-am pus problema obţinerii vreunei funcţii şi am preferat să colaborăm în continuare cu omul Sorin Oprescu.

 


N.N.: După câştigarea alegerilor ne-am luat laptopurile şi am plecat acasă. Fericite că am reuşit! Sorin Oprescu ne-a sunat şi ne-a chemat să vorbim. Ne-a spus că are nevoie de noi în continuare. Vă spun şi ce expresie foloseşte: "Ştiu că, dacă fac un lucru bun şi nu ştiu să-l arăt lumii, nimeni n-o să vadă ce am făcut". Ne-am gândit mult.

Eu personal am avut tendinţa să refuz, din cauză că administraţia nu mi se pare tocmai o provocare. Marie Jeanne a fost mult mai hotărâtă decât mine. În timp m-am convins că, dacă rămân, o fac pentru Sorin Oprescu. Dar nu am primit sarcini în Primăria Capitalei.

Am fost invitate la o astfel de discuţie cu staff-ul de campanie şi amândouă ne-am ridicat de la masă şi am ieşit cu replica "nu ne interesează funcţii în Primărie". Şi ne-am ţinut de cuvânt. Oricare dintre noi putea fi şefa Biroului de presă sau purtător de cuvânt. Noi avem însă ambiţii mai mari.

 

S-au spus foarte multe despre modalitatea în care sunteţi plătite. S-a vehiculat chiar suma de un milion de euro. Bani pe care-i primiţi de la ALPAB. Sunteţi atât de scumpe?
M.J.: Da, glumesc...

N.N.: Acum vreo trei luni, când s-a vehiculat că am avea un contract cu Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement, conducerea instituţiei a trimis o adresă oficială ziaristului care a vehiculat această informaţie şi a precizat că nu există nici un contract între ALPAB şi firma noastră de PR.

Deci nu avem nici un contract cu Primăria Generală sau cu vreo instituţie subordonată Primăriei sau Consiliului. Este ceva ce ne-am asumat de la începutul colaborării cu Sorin Oprescu în calitate de primar. Dumnealui a preferat să ne plătească din fonduri proprii, exact pentru a elimina orice speculaţie.

 

În instanţă
Consilierul Adrian Thiess a declarat că în acest moment comunicarea este scurtcircuitată de două persoane care lucrează în detrimentul primarului. Se referea evident la voi şi la faptul că vă asumaţi rolul de filtre şi cenzori pentru mass-media. Cum comentaţi?
N.N.: Am un singur mesaj să-i transmit: insulta e declaraţia înfrângerii! Nu comentez acuzaţii nefondate, care nu sunt probate în nici un fel. Eu nu am devenit cunoscută pentru că mi-am lipit faţa de Sorin Oprescu, ci datorită mie. Am zece ani de presă şi trei ani de PR, m-am format şi educat singură în meseria de jurnalist, am făcut studii în domeniu, cursuri CNN şi BBC, nu am avut sponsori sau relaţii, credibilitatea mi-am câştigat-o prin ceea ce am transmis eu la televizor, şi nu prin articole plătite de trusturile pentru care am muncit.

Deci nu îmi permit să-i răspund cu aceeaşi monedă, pentru că sunt profesionist în comunicare, şi nu amator, dar personal îl anunţ pe domnul pe care îl nominalizaţi că îl acţionez în instanţă pentru defăimarea imaginii publice dacă îndrăzneşte să se mai folosească de numele meu. 

 

M.J.: Să fim seriosi, nimeni nu cenzurează nimic, doar că multora nu le convine că nu permitem ca aparatul de comunicare să funcţioneze împotriva primarului şi în beneficiul diverselor interese politicianiste şi clientelare.

De ce n-a mai existat nici o comunicare între voi şi Adrian Thiess?
M.J.: Pentru că nu am acceptat să fim plătite de dânsul. Iar comunicarea nu am întrerupt-o noi, ci domnia sa.
N.N.: Noi lucrăm pentru Sorin Oprescu şi tot ceea ce facem este în interesul dumnealui.

De ce nu-i lăsaţi pe directori să discute cu ziariştii, de ce e nevoie şi de acordul vostru?
N.N.: Comunicarea cu presa, în orice insti-tuţie, se face prin intermediul departamentului de presă. Altfel, fiecare ar vorbi de capul lui.
M.J.: Nu e vorba despre acordul nostru, ci despre faptul că ei trebuie să anunţe la Biroul de presă ceea ce comunică despre instituţia pe care o reprezintă. De multe ori unii dintre ei vin şi ne cer sfatul în legătură cu declaraţiile pe care le fac.

 

În ce relaţie sunteţi cu ziariştii acreditaţi la Primăria Capitalei? Până acum s-au ridicat două acreditări. Aveţi vreun amestec?
M.J.: Nu au fost ridicate acreditări, ci s-a solicitat redacţiilor respective să acrediteze la Primăria Capitalei jurnalişti care să respecte etica profesională. Primarul are un mesaj pe care noi îl transmitem mai departe: Singurul lucru pentru care are toleranţă zero e minciuna!

N.N.: Eu am să comentez doar "situaţia" cu reporterii unei agenţii de presă, pentru că o cunosc. Întâmplarea este strict legată de Sorin Oprescu. Dumnealor au relatat un neadevăr de la o ieşire publică a primarului. Serviciul de presă a reacţionat imediat, deoarece existau probe concrete video şi audio. Li s-a cerut să-şi retragă informaţia care era tendenţioasă şi neprobată. Au refuzat. Deci, cine a fost de vină?

 

Prin firma voastră de PR vă mai ocupaţi şi de promovarea altor persoane. Cât la sută din timpul vostru îi acordaţi lui Oprescu şi cât celorlalţi?
M.J.: Oana Niculescu Mizil a fost o altă provocare şi o altă poveste de succes. În campania ei pentru Parlament, implicarea noastră a fost decisivă. Ziua lucram în Primărie, iar noaptea ne întâlneam la sediul de campanie. A fost un efort mare, dar a meritat.

N.N.: Noi ştim să muncim şi să ne gestionăm foarte bine timpul. Ne-am împărţit sarcinile şi nu a avut nimeni de suferit.

V-ar tenta să vă ocupaţi în perioada următoare şi de un candidat care vrea să ajungă la Cotroceni?
N.N.: Da.
M.J.: Da, şi sunt convinsă că într-o zi o vom face cu succes.

 

Care ar fi acea persoană?
M.J.: Ghici?
N.N.: Sorin Oprescu.

×
Subiecte în articol: special sorin ne-am oprescu