x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Supuşii Reginei Elisabeta a II-a ii deplăng pe supuşii Regelui Cioabă

Supuşii Reginei Elisabeta a II-a ii deplăng pe supuşii Regelui Cioabă

de Monica Dumitrescu    |    05 Dec 2007   •   00:00
Supuşii Reginei Elisabeta a II-a ii deplăng pe supuşii Regelui Cioabă

Corespondeţă din Londra
Ii despart 500 de ani de istorie. Ţiganii romăni au fost robi. Ţiganii englezi au fost şi sunt liberi. Şi blonzi, nu tuciurii. Şi grozav de harnici, chiar şi cei nomazi. Au şi ei serioase probleme cu discriminarea, in ţara lor. Aflaţi, intr-un interviu incitant, ce cred ţiganii britanici despre ai noştri, despre scandalul din Italia, despre lene, cerşetorie, integrare şi talentele specifice etniei.


 "Ţiganii intreţinuţi de stat nu mai sunt ţigani"

Corespondeţă din Londra
E greu să crezi că Jake Bowers e ţigan. Blond, cu ochii albaştri şi gesturi reţinute. A crescut alături de cei 17 fraţi ai săi, călătorind dintr-un loc in altul al Angliei. Face parte din comunitatea ţiganilor "travellers", cum se numesc in engleză, sau nomazi, aşa cum ii ştim noi.


Cu Jake am vorbit despre diferenţele dintre ţiganii romăni şi cei englezi, despre campaniile media britanice de discreditare a etniei rome, despre frumuseţea de a fi ţigan, dar şi despre ruşinea pe care o atrag unii romi asupra comunităţilor in care trăiesc.


  • Jurnalul Naţional: Ai fost in Romănia şi ai văzut cum trăiesc ţiganii romăni. Care sunt diferenţele intre ţiganii romăni şi cei englezi?
Jake Bowers: Păi, sunt diferenţe extrem de mari, separate de 500 de ani de istorie. Ţiganii romăni au cunoscut sclavia. Noi nu am trăit niciodată această experienţă in Anglia. Şi fizic suntem foarte diferiţi. Ei sunt inchişi la culoare, noi avem in general o piele mult mai deschisă la culoare. Păstrăm insă aceeaşi cultură, a strămoşilor noştri care au venit din India. Şi totuşi, deşi există similarităţi culturale, unele tradiţii sunt foarte diferite. Unii romi romăni din Londra sunt foarte controversaţi pentru că cerşesc şi au practicile acelea legate de virginitate - cu fetele care trebuie să fie fecioare şi cu rochia din noaptea nunţii. Noi nu facem aşa ceva. Dimpotrivă, asemenea lucruri ni se par a fi foarte ciudate.
In estul Europei viaţa nomandă a fost interzisă. Este parte a culturii noastre să călătorim. Insă in Romănia au mai rămas puţini ţigani nomazi. Unii spun că nici nu mai există această categorie la voi, dar eu am intălnit căţiva. Dar poate că cea mai mare diferenţă e sărăcia.


Intoarcere in timp

  • Şi dacă ar trebui să te referi la similarităţi sociale?
    ŞATRÃ.... Nomazi din Marea Britanie, impreună cu jurnalistul ţigan Jake Bowers
E adevărat că problemele sunt similare. Şi aici murim cu 20 de ani mai devreme decăt media pe populaţia engleză, educaţia noastră este slabă aşadar. Valorile familiei sunt similare. Relativ suntem cam la fel. Cu toate acestea am fost şocat cănd am văzut cum trăiesc ţiganii in Romănia. A fost ca o intoarcere in timp. E ca şi cum aş fi văzut cum trăiau strămoşii mei acum 100 de ani.


  • Ai vorbit despre o intreagă campanie purtată de presa britanică pentru discreditarea ţiganilor englezi. Crezi că este o consecinţă a afluxului de ţigani romăni şi est-europeni in general care au venit in Anglia sau e doar o atitudine generală?
Cred că e de amăndouă. Au fost campanii indreptate impotriva ţiganilor din Europa de Est care ar putea veni aici - in special din Republica Cehă, Slovacia şi Romănia. S-a spus că aceşti emigranţi vin şi ne iau locurile de muncă, fură. Pentru mine personal este foarte dureroasă campania impotriva comunităţii noastre. Suntem parte componentă a Angliei mai mult decăt orice altă comunitate de romi. Suntem aici de 500 de ani. In ceea ce ne priveşte, principala problematică se trage din faptul că nu suntem doriţi ca etnie in comunităţile locale.


  • De ce comunităţile locale sunt impotriva ţiganilor?
Poate că englezul de rănd e ignorant, speriat şi poate că a avut experienţe proaste. Ştim că nu toţi romii sunt cei mai minunaţi oameni. Poate cunoşti că in Anglia există o obsesie generală a valorii casei. Ţiganii care se mută vizavi, pe cămp, nu fac decăt să coboare preţurile caselor, ceea ce duce la pierdere de bani. Toate acestea atrag emoţii negative - frică şi uneori ură.


  • Cum se face că ţiganii englezi au conservat tradiţia călătoritului?
Ştim cu toţii că in Europa de Est comunismul a forţat ţiganii nomazi să se stabilească in comunităţi. In Anglia, tradiţia a supravieţuit pentru că nu am avut un dictator care să ne oblige să renunţăm. De asemenea, ne-am adaptat stilul nomadic in timp. Cineva spunea că o facem pentru că suntem forţaţi - nu suntem doriţi, ceea ce e adevărat. Dar călătorim şi din nevoia de a căştiga bani. De exemplu, in Franţa există un număr foarte mare de ţigani care au păstrat acest mod nomad de viaţă.


O Romănie gri

  • FERICITE. Ţigănci britanice cu plozi frumoşi şi curaţi
    Crezi că e mai uşor pentru ţiganii englezi să se integreze in societatea britanică decăt pentru cei din estul Europei?
Cred că cea mai vizibilă diferenţă este culoarea. In Romănia poţi vedea ţiganii. Aici, nu. Ne mai diferenţiem de englezi prin cultura noastră, pe care ne-am străduit să o conservăm. Singurul mod de a ne face vizibili ca ţigani e atunci cănd călătorim in caravane. Cănd părăsim caravanele devenim invizibili ca ţigani. Aveţi o ţară frumoasă, dar in acelaşi timp dominată de gri. Cred din cauza sărăciei - nu doar a ţiganilor, ci a majorităţii populaţiei. Poate că frumuseţea ţiganilor romăni e că aduc puţină culoare in acea mare de gri.


  • Ce crezi că ar trebui să facă guvernul romăn pentru integrarea ţiganilor?
Poate că romănii trebuie să accepte că alături de ei mai convieţuieşte şi o populaţie cu o altă cultură şi, poate că sună ciudat pentru romăni, are un dar. Romănia este ţara cu cea mai mare populaţie de ţigani din lume raportat la populaţia ţării. Aşa că romănii ar trebui să nu mai considere aceasta a fi un aspect negativ. Ţiganii au un spirit artistic, au tradiţii muzicale puternice. Poate că ar trebui să se vadă mai mult aspectele pozitive, căci cele negative se nasc şi din cauza sărăciei.


  • Comunismul a transformat ţiganii in ceea ce sunt azi?
Un aspect negativ al comunităţii ţigăneşti din Romănia este că a pierdut un punct important al culturii noastre. Mulţi dintre ei nu par a-şi dori să muncească. Noi suntem mult mai independenţi. Trăim din comerţ, nu cerşim. Mai sunt şi in Romănia astfel de comunităţi. In schimb, am intălnit mulţi ţigani care păreau fericiţi că sunt intreţinuţi de stat. Pentru mine asta inseamnă că nu mai sunt ţigani, ci o populaţie distrusă.


6% din populaţia Marii Britanii

In Marea Britanie sunt 350.000 de ţigani englezi, adică 0,6% din totalul populaţiei. Aceştia lucrează in toate domeniile - de la construcţii la jurnalism sau avocatură. Cei mai cunoscuţi sunt insă ţiganii nomazi, poate şi datorită campaniei negative a mass media britanică. De regulă, nomazii işi aşează caravanele in spaţii amenajate de consiliile locale. Copiii acestora merg la şcolile din oraşele in care poposesc. Insă de cele mai multe ori atăt cei mici căt şi adulţii sunt marginalizaţi pentru modul lor de viaţă. Ţiganii englezi sunt măndri că au reuşit să mai păstreze tradiţia călătoritului. In ultimii ani tot mai mulţi dintre ei sunt constrănşi să se mute in locuinţe sociale.


Expulzarea

Jurnalistul englez Jake Bowers (foto) consideră că in Italia s-a născut scandalul Mailat tocmai pentru că s-a folosit aceeaşi capcană a stereotipurilor şi miturilor in ceea ce-i priveşte pe ţigani: "In Italia situaţia a demonstrat ce se intămplă cănd o crimă din cadrul unei comunităţi este pusă in contextul atmosferei de ignoranţă asupra unui alt aspect important - cine suntem şi de unde venim ca etnie. Intreaga etnie romă suferă acum o pedeapsă colectivă din cauza acţiunilor unei singure persoane din comunitatea lor. Oamenii par a uita că cea care a oferit primele informaţii poliţiei referitoare la persoana acuzată de crimă a fost o femeie de etnie romă. Acest caz demonstrează că dacă sunt romi de rea credinţă, pe de cealaltă parte sunt poate la fel de mulţi romi cu calităţi morale puternice. Expulzarea colectivă a ţiganilor din Italia este imorală şi ilegală conform legilor UE, dar are loc probabil şi pentru faptul că suntem ţapii ispăşitori ai societăţii europene".

×