x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Surprizele generalului Dan Voinea - Cadavrele Ceausestilor, filmate de Topescu

Surprizele generalului Dan Voinea - Cadavrele Ceausestilor, filmate de Topescu

de Laura Toma    |    Toma Roman Jr    |    03 Noi 2005   •   00:00
Surprizele generalului Dan Voinea - Cadavrele Ceausestilor, filmate de Topescu

Generalul Dan Voinea, cel care a citit rechizitoriul dictatorilor in procesul de la Targoviste, dezvaluie amanunte relevante despre momentul executiei Ceausestilor. Voinea sustine ca trupurile dictatorilor aflate pe Stadionul Steaua au fost filmate de Cristian Topescu.

Avancronica unei exhumari necesare

Generalul Dan Voinea a fost procurorul cuplului prezidential. De asemenea, unul dintre putinii oameni sositi de la Bucuresti care a asistat direct la executia celor doi Ceausesti. De mai multi ani, incearca sa faca lumina in ceea ce putem defini global dosarele Revolutiei. S-a dovedit incomod atunci cand, din cauza lui, au fost condamnati "oameni grei" din structurile MApN precum generalii Chitac, Stanculescu, Draghin sau Kemenici. Pentru indrazneala lui, Voinea a platit, fiind rotit din functie, iar cei pomeniti mai sus sunt bine mersi. A acceptat sa aiba o convorbire cu noi in urma careia am aflat mai multe amanunte pana acum necunoscute.

Jurnalul National: De ce v-au ales tocmai pe dumneavoastra?
Dan Voinea: N-au zis sa vina Dan Voinea. Au sunat la Parchetul General si au cerut sa vina un procuror la sediul Ministerului Apararii Nationale pentru ca erau in zilele acelea tot felul de anchete vizavi de cei retinuti ca suspecti. Acolo am aflat ca e vorba despre Ceausescu. S-a facut un rechizitoriu, un dosar, cu probele pe care le aveam in acel moment.

Rechizitoriul in cat timp l-ati facut?
In jumatate de zi. Am facut rechizitoriul cat timp ne-am aflat inca in Bucuresti, in momentul in care ne-am suit in elicopter il aveam gata.

Cand ati aflat ca veti face parte din completul de judecata?
La 24 decembrie.

N-am stiut anterior de sentinta

Gelu Voican spune ca decizia uciderii celor doi Ceausesti fusese luata de unii dintre membrii CFSN prin niste "WC-uri misterioase" si ca el si alti participanti la asa-zisul proces cunosteau finalul de la bun inceput. Dumneavoastra erati pus in tema ca trebuie sa asistati la o executie?
Nu. Nici eu si cred ca nici judecatorul Gica Popa nu stiam ce se va intampla. Noi nu am avut acces la "WC-urile de protocol" ale Puterii. Stiam ca trebuie sa mergem la Targoviste in circumstantele date, sentinta nu ar fi putut fi alta, dar ne-a mirat rapiditatea cu care au fost executati cei doi. Stanculescu si Florescu probabil ca aveau cunostinta, dintre militari, de ce urma sa se intample. Daca discutau cu noi, magistratii militari si ne intrebau chiar atunci daca ii pot executa pe loc, le-am fi raspuns ca nu aveau acest drept si ca nu s-au respectat niste proceduri legale.

Stanculescu si Florescu se stiau dinainte?
Florescu lucra la Stanculescu… Era subordonatul lui la Romtehnica - intreprinderea de comert exterior a Ministerului Apararii Nationale, care facea comert cu echipament militar. Dar Mugurel a fost procuror inainte de a lucra acolo.

Cand ati aflat ca trebuie sa participati?
Aici in Bucuresti, cand eram cu Popa Gica, cu Nistor, impreuna am facut incadrarea juridica, cand peste tot se tragea si ardea. Am mers pe infractiunile grave… pentru ca un dictator, indiferent de care e - de stanga, de dreapta - , la ce se intampla la ora aia in Bucuresti, nici nu intrebam daca nu facem un lucru bun. Pe urma, lucrurile au capatat o alta interpretare.

Ordin de neautopsiere

Pe domnul Magureanu l-ati cunoscut in Bucuresti inainte de a pleca sau acolo?
L-am cunoscut la proces. Eu nu aveam relatii in zonele noii puteri. Eram un simplu magistrat militar, nu am participat la nici un fel de conspiratie.

Stiti cum a ajuns Magureanu acolo? Gelu Voican spune ca Magureanu era la taierea porcului pe undeva si de acolo a ajuns direct la judecata…
Nu stiu cum a ajuns Gelu Voican acolo, nici Magureanu. Nu i-am cunoscut inainte.

Cine a ordonat sa nu fie autopsiat nici un fel de cadavru la Revolutie?
Exista un document care a ajuns la Institutul Medico-Legal prin care se sugera sa nu mai fie autopsiati… Eu am vazut acel document, nu il am insa.

Dar cine l-ar fi putut trimite, domnul Diaconescu?
Nu stiu sa va spun. A existat un asemenea document… S-ar putea sa existe la Institutul de Medicina Legala.

Se justifica legal o asemenea masura?
Nu. Uite, acum daca vrei sa judeci un militar ca ar fi impuscat pe careva… zice "Domnule, demonstreaza ca astia au murit impuscati"… Asta a inceput cu cei de la Timisoara, pentru ca cei 41 de la Timisoara, care au fost adusi aici la crematoriu si arsi, au fost selectati din ceilalti morti din spitalele din Timisoara, toti erau cu plagi impuscate. S-a distrus astfel proba… Cadavrele au fost distruse, autopsia nu se facuse, demonstreaza-mi ca au fost impuscati…, ca generalii Stanculescu sau Chitac au impuscat pe cineva…!

Ati vazut vreo clipa buletinele de identitate ale celor doi Ceausesti?
Nu.

Fiindca au ajuns misterios in mana domnului Stanculescu la data de 30 decembrie si apoi au disparut…
Probabil ca buletinele au ramas la cei care au organizat din punct de vedere tehnic acest proces… sau la cei care i-au retinut, pentru ca ei au fost retinuti la Targoviste, au fost dusi la Politie… si in cele din urma au ajuns la unitatea militara.

Ocupandu-va de dosarele Revolutiei, cunoasteti care a fost mersul actelor de deces ale Ceausestilor?
S-a facut constatarea mortii de catre doctorul Verdes... certificatul constatator.

Cum au ajuns doctorii Verdes si Olteanu, cei care au semnat actul de deces, la Targoviste? Au fost cu dumneavoastra in elicopter?
Da. Au fost in elicopter.

Topescu si camera

Intr-un mod misterios, certificatele au disparut pana in 1998, cand au ajuns inapoi la Belis, la Ministerul de Interne…
In afara de faptul ca am fost la Targoviste, unde am sustinut acuzarea, intr-un proces care din punct de vedere procedural a fost ratat, mai departe nu m-am ocupat de nimic. Nici de ingroparea lor, nici de documentele de deces.

Un fapt interesant este ca si in noi s-a tras de cand am plecat de la Targoviste. Am avut o groaza de aventuri.

Erati in momentul in care s-a tras asupra TAB-ului in care era Stanculescu?
Nu. Nu m-am incurcat acolo.

Un fapt interesant e ca atunci cand am ajuns la Clubul Steaua, unde s-au dus toti cei care au participat la Targoviste...

S-a dat o masa acolo...
N-am participat la ea. Chiar m-am suparat si am plecat. Ne-a intampinat Cristian Topescu, care avea o camera de luat vederi si filma tot. Topescu, care era reporter pe la Armata si ofiter in cadrul Clubului Steaua. Asta m-a deranjat un pic. Iti era teama. E posibil ca, daca veti vorbi cu el, sa va spuna ce s-a intamplat si cu cadavrele, pentru ca e foarte posibil sa le fi filmat… Era cu o camera profesionala. Cand am plecat, au venit dupa mine, sa ma duca cu TAB-ul. Domnule, ma vad cei de la bloc, unde locuiesc, ca o sa cobor din TAB, ma impusca, si am refuzat. Am plecat pe jos si tot au tras unii.

Stiti cine a tras impotriva dumneavoastra?
Stiu cine a tras si pot sa spun ca nu s-a tras asupra mea din pura tampenie. Pentru toate crimele din decembrie 1989, nu putem sa invocam confuzia, aiureala, tampenia. Armele sunt facute ca sa ucida. In decembrie 1989, au fost puse in mainile militarilor si civililor arme fara sa li se spuna clar cine e inamicul. Confuzia a fost creata de unii factori de putere care au facut, cred eu, acest lucru nu din tampenie, nu din nepricepere, ci cu un scop bine determinat.

Ce s-a intamplat cu cadavrele, s-a vehiculat ca au disparut de pe stadion...?
Nu le puteau lasa nepazite in conditiile in care stadionul ala mic era inconjurat de militari inarmati, seful dispozitivului de paza fiind Cristian Gatu, cunoscutul handbalist, secretar de stat. El va poate spune ce s-a intamplat acolo. Era inconjurat de militari. Nu puteai sa misti un fir de iarba.

Ce s-a intamplat pana la urma cu camera colonelului Baiu? De ce nu a fost filmata executia?
Baiu, dupa ce s-a terminat procesul, a ramas cu judecatorii, timp in care plutonul de executie s-a ocupat de cei doi.

Executia

Cat timp a trecut intre sentinta si impuscatura?
Cred ca jumatate de ora. Timp in care militarii i-au legat. A existat atunci un schimb de replici destul de dur intre cei doi si militari si, la un moment dat, cand s-a iesit in curtea interioara, militarii i-au luat mai mult pe sus. Carlan chiar a zis: "Hai, mai, mai repede, sa nu ne filmeze asta".

I-au luat mai mult pe sus, au trecut in viteza cu ei, i-au pus la zid, s-au retras cativa pasi si au inceput sa traga. Au continuat sa traga in timp ce se retrageau, de aproape. Ceausescu a fost atins la picioare, a avut tendinta sa sara si din cauza asta a cazut cu genunchii flexati.

Dumneavoastra ati vazut momentul executiei?
Da. Eram cu doctorul. Am incercat sa ne gasim un adapost, caci majoritatea militarilor din unitate a inceput atunci sa traga. Nu in dictatori. In exterior, in sus... Si apoi a strigat cineva: "Opriti focul!".

Acela e primul moment filmat in care se aude "opriti focul"...
Da, atunci ajunge si Baiu, cand se cam terminase. La putin timp dupa executie... dupa 30-40 de secunde.

Dorin Carlan, unul dintre membrii plutonului de executie, spune ca ar fi tras 30 de gloante in capul Elenei Ceausescu... In cazul acesta, ea practic n-ar mai fi avut fata.
Putin probabil. Chiar daca a tras spre ea, gloantele nu se duc unul dupa altul, ci in fascicul si se difuzeaza. Cred ca distanta de la care a tras a fost de circa sase metri. Chiar daca ar fi vrut el, nu aveau cum sa se duca toate gloantele in capul ei.

Unitatea a fost atacata in vreun moment cat ati fost acolo?
Nu. N-a atacat nimeni nici o unitate din Romania. Eu pe generalul ala de la Targoviste, Kemenici, l-am trimis in judecata, l-am condamnat opt ani. El si-a adus familia in unitate, inclusiv pe ginerele sau, care era tot ofiter acolo, si a pus patru militari sa-i apere casa de teroristi. Seara a trimis niste subofiteri de la tancuri, aia avand niste combinezoane negre... Cei din casa l-au sunat si i-au spus ca unii dubiosi, in negru, incearca sa intre. La care Kemenici i-a indemnat sa actioneze, caci sigur sunt teroristi. Si au inceput sa traga. Omoara pe unul, raneste pe altul... Trag si ei in soldati... ranesc doi din soldati... pana cand, la un moment dat, se recunosc intre ei.

Si nu numai pentru asta l-am trimis in judecata pe Kemenici. A mai facut o groaza de diversiuni. Am mai trimis in judecata, tot de la Dambovita, un dosar despre doua TAB-uri care plecasera sa apere Primaria de teroristi. Cei de pe TAB au impuscat atunci un copil pe care de la distanta l-au suspectat ca ar fi terorist. Copilul traieste, dar are paraplegie.

Au mai trimis un camion cu militari intr-o gara, singura de pe langa Targoviste, spunandu-le militarilor ca in trenul ce urma sa ajunga este o terorista care ar instiga calatorii ca atunci cand vor cobori sa atace. Au omorat atunci o familie fara temei, caci au deschis focul asupra unei femei care se intorcea de la Bucuresti si care era asteptata in gara de sot si copil.

Dar vreun terorist adevarat a existat oare?
Nu a existat. Cand faci ancheta in concret, vezi ca pe cutare l-a impuscat cutare... Va dau exemple: dosarul Cluj - pentru fiecare victima e stabilit autorul, dosarul Sibiu, la fel... Cand l-am audiat, l-am intrebat si pe generalul Stanculescu daca vreo putere straina a atacat Romania. Raspunsul a fost: "Nu".

"N-au fost torturati"

Popa Gica chiar s-a sinucis? Era labil psihic?
Eu cred ca da, ca s-a sinucis. Cand s-a intamplat cu el asta, eu faceam dosarul de la Cluj, eram acolo si am citit in presa. Eu nu l-am cunoscut ca o persoana labila psihic. Ce a spus la procesul Ceausestilor, putin cam exaltat, cred ca a spus-o din convingere, fiindca el se tragea dintr-o familie de oameni saraci din comuna Ileana, de langa Calarasi. Stia foarte bine realitatea din tara, cum suferea populatia. Si noi, chiar daca eram magistrati militari, stateam la cozi ca tot omul. Tin minte ca m-am luptat sa obtin niste tacamuri de pui.

Cum va explicati ca unele dintre personaje au fost trimise imediat in "tari calde"? Paisie, militianul care a pazit, Gica Popa era pregatit, Cerasela Barjac...
Pe Popa Gica l-au tot mintit ca-l trimit. L-au tinut inchis pe la Ministerul Apararii si pe la Hotelul "Haiducul". La un moment dat, l-am gasit in minister. Era foarte afectat atunci, dar nu m-am gandit ca va ajunge sa se sinucida. Dupa sinuciderea lui i-am chemat pe cei din plutonul de executie si le-am sugerat sa spunem tot ce a fost acolo, ca altfel o sa murim toti. Ne-am intalnit cu un scriitor, Domenico, si am scris o carte.

De ce credeti ca se refuza deshumarea sotilor Ceausescu?
Nu cunosc.

Credeti ca varianta ca ar fi fost torturati inainte de executie este posibila?
Nu.

CASETA LUI TOPESCU
CRISTIAN TOPESCU. Cameraman de ocazie
CRISTIAN GATU. Capul apararii la Stadionul Steaua
Pentru prima oara dupa atat timp, am luat la cunostinta ca domnul Cristian Topescu, in 1989, colonel in cadrul Clubului Steaua, a filmat sosirea elicopterelor cu "coletele" reprezentate de cadavrele celor doi si benchetuiala organizata de oamenii generalului Stanculescu in incinta Stadionului Steaua. Nu ne explicam de ce filmul lui Topescu nu a iesit la iveala pana acum. Ar fi putut clarifica multe despre vestitul episod al disparitiei corpurilor celor doi in noaptea de 25 spre 26 decembrie 1989. Pe aceasta tema mai poate da explicatii si cunoscutul fost handbalist Cristian Gatu, pe atunci comandantul dispozitivului de aparare a Stadionului Steaua. Dupa spusele lui Voinea, zona era plina de soldati si cadavrele nu ar fi putut sa dispara si sa apara pur si simplu.

COMPLETUL DE JUDECATA
Atat Voinea, cat si Gica Popa nu fusesera anuntati ca Nicolae si Elena Ceausescu vor fi executati imediat. Fostul procuror din procesul celor doi se mira ca nu au fost lasati sa beneficieze de termenul legal pentru recurs. El si-a dat seama ca este o mare neregula in momentul in care generalul Stanculescu a facut semn parasutistilor sa-i ia si sa-i impuste.

De asemenea, el neaga faptul ca unitatea militara din Targoviste ar fi fost atacata de cineva si asta ar fi fost un factor hotarator in grabirea executarii asa-zisei sentinte.

MARTOR LA EXECUTIE
Din tot grupul venit cu elicopterele de la Bucuresti, in afara de cei trei parasutisti care au executat sentinta, au asistat la impuscarea celor doi doar Dan Voinea si medicul Liviu Verdes. Domnul Voinea declara ca evenimentele au decurs extrem de repede, Nicolae si Elena Ceausescu fiind luati pe sus, imbranciti inspre zid si ciuruiti prin foc de pistol automat executat de la sold. Nu isi aduce aminte ca subofiterul Dorin Carlan sa mai fi tras ulterior de la apropiere un intreg incarcator de AKM in capul Elenei Ceausescu.
×