x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Suspendarea preşedintelui face înconjurul lumii

Suspendarea preşedintelui face înconjurul lumii

de Irina Cristea    |    20 Apr 2007   •   00:00

Agenţiile internaţionale de presă, precum şi posturi prestigioase cum ar fi Euronews, CNN sau BBC au preluat ieri ştirea suspendării preşedintelui României, Traian Băsescu.

Majoritatea paginilor online ale ziarelor şi posturilor de radio şi televiziune străine au publicat materialele redactate de agenţiile France Presse, Reuters, Associated Press şi UPI.

"Parlamentarii români îl suspendă pe preşedinte" este titlul materialului de pe pagina electronică a postului BBC. Informaţia era ieri seară prima din categoria "Alte ştiri importante" de pe site-ul news.bbc.co.uk, secţiunea destinată Europei. În ştirea BBC se atrage atenţia asupra "crizei politice tot mai profunde" din România, jurnaliştii menţionând că Băsescu este acuzat de încălcarea Constituţiei, "deşi Curtea Constituţională nu a găsit dovezi în acest sens". Aflat de mai multe luni în război cu premierul ţării, Traian Băsescu rămâne "cel mai popular politician din ţară", scrie BBC.

Agenţia Reuters titrează: "România suspendă preşedintele în urma acuzaţiilor de abuz". "Parlamentul României l-a suspendat pe preşedintele Traian Băsescu pe baza acuzaţiilor de conduită neconstituţională, adâncind criza politică din ţară şi aducând în perspectivă alegerile prezidenţiale anticipate", se arată în ştirea Reuters, în care preşedintele este caracterizat drept un personaj politic "foarte direct". Este analizată şi situaţia României, proaspăt intrată în Uniunea Europeană, care "va avea dificultăţi să îndeplinească cerinţele europene la capitolul reforme structurale şi să absoarbă fondurile de miliarde de euro". ştirea Reuters a fost preluată şi de postul CNN, care a plasat-o prima în secţiunea "ştiri externe", înaintea alegerilor prezidenţiale din Franţa. "Parlamentul României îl suspendă pe preşedinte", scrie şi agenţia UPI, care menţionează numărul mare de voturi exprimate în favoarea suspendării. "Disputa dintre Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu a blocat eforturile de a combate corupţia şi a atras criticile Uniunii Europene, din care România face parte de puţin timp", se mai arată în text.

Associated Press se concentrează asupra procedurilor legate de referendum, menţionând că este nevoie de participarea a peste 50% dintre alegători pentru ca referendumul să fie valid. "Asta ar fi imposibil, ţinând cont de popularitatea lui Băsescu şi de prezenţa de obicei scăzută a populaţiei României la consultări", mai notează AP.

×
Subiecte în articol: eveniment