x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Suveica italianului - Reteta lui Orlandi: profit din paguba

Suveica italianului - Reteta lui Orlandi: profit din paguba

18 Noi 2004   •   00:00

SPECIAL/ANCHETA
Italianul Stefano Orlandi creste firme ca sa le indoape cu datorii de milioane de euro. Dupa care le omoara si ciupeste miliarde sub forma de TVA returnata.

Matrapazlacul lui Orlandi: paguba + paguba = profit

Daca ar fi sa ne luam dupa numarul mare de societati comerciale, coordonate de italianul Stefano Orlandi si inghesuite pe usa unui singur imobil, ar insemna ca unul din noua locuitori ai orasului Sannicolau Mare - Timis lucreaza fie pe ogoarele sale de cereale, fie in grajdurile sale de animale…
TIBERIU KISS

Click pentru a mari imaginea
Click pentru a mari imaginea
DOVADA. Scopul pentru care au fost create firmele de mai sus e limpede ca lumina zilei
Fara doar si poate, Stefano Orlandi este unul dintre cele mai cunoscute personaje de pe raza orasului Sannicolau Mare, localitate aflata la 50 km de Timisoara si la mai putin de 10 km de granita cu Republica Ungara de la Cenad. In ce consta reteta succesului? Nu e vorba nici de tinerete si nici de frumusete, ci de modul in care Stefano Orlandi stie sa-si coordoneze activitatile comerciale, astfel incat, extrem de interesant, in 99% dintre cazuri iese numai in pierdere si are numai datorii. Si nu orice fel de pierderi si datorii, ci unele de sute de miliarde de lei!

BAL MASCAT. La nivelul anului trecut, Stefano Orlandi, in nume propriu sau prin interpusi, detinea fraiele la nu mai putin de 13 companii private, cu capital majoritar italian. Pana la finele lui 2003, asa cum rezulta din documentele contabile, societatile coordonate de intreprinzatorul privat din Sannicolau Mare au acumulat pierderi si datorii uriase. Nu ca in ceilalti ani, situatia ar fi fost mai roz! De exemplu, societatea de suflet a italianului, SC Orlandi Investments SRL, care se ocupa, culmea, cu "consultanta manageriala", a inregistrat datorii de peste 72 miliarde lei si o pierdere de 1,5 miliarde lei. O alta firma, SC Via Veneto SRL, la care societatea "Orlandi Investments" este actionar, a reusit performanta de a strange datorii de aproximativ 140 miliarde lei si sa produca o pierdere de peste 30 miliarde lei. Ca sa nu mai vorbim de SC Genagricola Romania SRL, care a inchis anul 2003 cu o datorie de 130 miliarde lei si o pierdere de 26 miliarde lei.

Click pentru a mari imaginea
SPRIJIN. Directorul Tolomey i-a netezit calea lui Orlandi

CARNE DE TUN. Pe scurt, pentru Stefano Orlandi, anul 2003 nu a fost unul deloc bun. Mai degraba un cosmar! Angajatii Directiei de Finante Timis s-au ingrozit cand au vazut balantele contabile ale celor 13 firme coordonate de omul de afaceri din Sannicolau Mare: total cifra de afaceri - 180,7 miliarde lei; total datorii - 564 miliarde lei si total pierderi - 96 miliarde lei. La o medie a BNR, de 38.000 lei pentru un euro in 2003, inseamna ca italianul Stefano Orlandi a pierdut, cu seninatate, peste 2,5 milioane de euro si a acumulat datorii de aproape 15 milioane de euro. Cu alte cuvinte, o gaura neagra de 17,5 milioane de euro! Totusi, cifrele nu l-au descurajat pe intreprinzatorul de la granite cu Ungaria, fapt pentru care, in prima decada a lui 2004, a mai infiintat un numar de alte cinci firme: Orlandi Stefano, Agricosole, Agridanti, Agriideale si Aqua Mures.

REGRUPARE DE FORTE. Inca din primavara acestui an, italianul a inceput sa-si faca ordine in ograda proprie si sa se reorienteze. Cat ai zice peste, Stefano Orlandi si-a regrupat fortele, in jurul firmei sale de "consultanta manageriala". Asfel, apeland la fuziunea prin absorbtie, SC "Orlandi Investments" SRL, care avea o datorie de peste 72 miliarde lei, a inghitit alte trei firme cu gauri negre: SC Via Veneto SRL, SC O. A. Agricultura SRL si SC Eurofilon SRL. Asa se face ca, o data cu radierea celor trei companii private, prin fuziune, societatea de suflet a italianului Stefan Orlandi a ajuns sa aiba o datorie catre terti de peste 250 miliarde lei. Misto, nu? Eh, nu e cazul sa-i plangem de mila lui Stefano Orlandi, intrucat, gratie celor de la Directia de Finante, italianul a mai primit ceva rambursari de TVA, in valoare totala de 11 miliarde lei.

Click pentru a mari imaginea
NASUL. Stefano Orlandi

PE LOC, REPAOS! Din pacate, nici macar la acest capitol, intreprinzatorul nu a avut parte de noroc de lunga durata. Ceva mai isteti, la inceputul saptamanii trecute, inspectorii de la Directia de Finante Timis au realizat ca au fost trasi in piept de marele investitor strategic din Sannicolau Mare. Pe scurt, prin procesul-verbal 1593 din 15 martie a.c., firma Genagricola, coordonata de Orlandi Stefano, a primit o rambursare de 4,3 miliarde, inseland vigilenta functionarilor publici. Manevra a fost simpla: la 18 decembrie 2003, Comtim Group SRL vinde catre SC Alles SRL, firma neplatitoare de TVA, un imobil. In ianuarie, SC Alles SRL, care se pregatea sa fie preluata de Orlandi Stefano - actele erau deja semnate la notarul Adela Doros, dar transcrierea la Registrul Comertului s-a facut abia o luna mai tarziu - vinde imobilul catre Genagricola, cu 1,4 milioane euro. Asa se face ca, dupa ce s-au prins de toata aceasta manevra, DGFP a blocat conturile firmei italiene, pana la recuperarea sumei de 2,3 miliarde lei.

FAMILIA. Evident, multitudinea de firme a lui Stefano Orlandi, dar mai ales organizarea si fuziunile prin absorbtie, au trezit suspiciunea autoritatilor. Semne mari de intrebare ridica atat pierderile fabuloase cat si datoriile imense, de zeci de milioane de euro, cu care se confrunta firmele intreprinzatorului din Sannicolau Mare. O alta curiozitate este faptul ca, in marea lor majoritate, firmele italianului Stefano Orlandi au aceeasi adresa: Sannicolau Mare, strada 16 decembrie 1989 nr. 4. In mare parte, cam aceiasi asociati, persoane fizice sau juridice, italiene si o interesanta chestiune se gaseste in actionariatul SC Genagricola SRL, unde actionar unic este Genagricola Generali Agricoltura Spa, o subdiviziune a Generali Assicurazioni, cea mai cunoscuta si veche firma de asigurari italiana, prezenta in Romania inca din 1824, prin filiala sa de la Braila…

JUMULIREA BEGA-PAM
"Celebra fabrica de panificatie Bega-Pam, recunoscuta in Romania pentru produsele sale, a incaput si ea pe mana lui Stefano Orlandi, anul trecut. Dintr-o intreprindere pe profit, cu sute de angajati, Bega-Pam a ajuns in situatia de a avea o parte din bunuri gajate la banca. Preluarea fabricii s-a facut prin intermediul lui Marcel Tolomey, director la Banca Italo-Romana din Timisoara care, de pe urma aranjamentului, s-a ales cu 10% din Geo-Gis, firma a lui Orlandi, actionara in Bega-Pam. Interesant este faptul ca, printr-o declaratie scrisa, inaintata sefilor sai, in 17 mai a.c., Marcel Tolomey anunta ca iese din Geo-Gis intrucat este in conflict de interese, deoarece firma la care este actionar are relatii comerciale cu Banca Italo-Romana. Povesti nemuritoare! La 30 septembrie 2004 Tolomey semneaza, in calitate de membru in CA al Bega-Pam, un proces-verbal de sedinta in care dirijeaza intreg actionariatul sa ia credite pentru supravietuire de la… banci concurente."

DATORII. Pierderile firmelor Orlandi, inregistrate de Directia financiara Timis
×