x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tăcere la Protocol

Tăcere la Protocol

de Gabi Golea    |    05 Dec 2007   •   00:00
Tăcere la Protocol

Protocolul incheiat in 1998 intre serviciile secrete şi căteva ministere este actul de naştere al poliţiei politice. Nici unul dintre semnatari nu-şi mai aduce aminte de el. In baza lui insă o serie de posibili ofiţeri sub acoperire sunt folosiţi de DNA. Octavian Creţu (foto), preşedinte Romaqua Group, l-a "ascultat" pe Adrian Năstase, dar este şi posibil martor intr-un dosar in lucru la DNA pentru afaceri imobiliare la Sebeş.


In urmă cu aproape o lună, Jurnalul Naţional publica articolul "Poliţia politică sărbătoreşte 9 ani de la renaştere". Ancheta noastră jurnalistică dezvăluia mecanismul, instituţiile, deciziile care erau sintetizate intr-un Protocol de cooperare intre serviciile de informaţii şi căteva ministere angajate in acţiuni de urmărire a unor largi categorii de funcţionari publici, dar şi a oamenilor de afaceri.


Puse sub umbrela luptei anticorupţie aceste acţiuni au ţintit şi ţintesc insă cu precădere adeversari politici utilizăndu-se dotările şi ofiţerii serviciilor secrete. Am aşteptat din partea celor care şi-au pus semnătura pe Protocolul respectiv să-şi exprime punctele de vedere; am fost convinşi că instituţiile vizate vor reacţiona măcar de faţadă şi pentru păstrarea aparenţelor să dezmintă că inţelegerile oculte din 1998 au fost rupte.


AMNEZIE. Ca prin minune, nici una din persoanele care au semnat "Protocolul" nu-şi mai aduce aminte de el. Mircea Criste, care coordona acel mecanism secret, Ioan Talpeş, şeful SIE de atunci, Valeriu Stoica, ministrul Justiţiei in 1998, Mircea Zarie, adjunct la DNA, Virgil Ardelean, "tatăl" dosarelor sunt loviţi de amnezie. Nicolae Berechet făcea, intr-o declaraţie pentru Antena 3, confuzii legate de Unitatea Naţională Interforţe şi Grupul Operativ Central. Intrebările insă rămăn.


  • Cine şi-a asumat desfiinţarea acelui Protocol, devenit "caduc" in opinia ministrului de Interne?
  • Cine a preluat arhiva Grupului Operativ Central?
  • Cine a făcut verificarea financiară a cheltuielilor executate in baza Protocolului?
  • Cine a preluat dotările tehnice ale Grupului Operativ Central, achiziţionate conform Anexei publicate in Jurnalul Naţional din 11 noiembrie a.c.?
  • Cine foloseşte ofiţerii acoperiţi, care au activat sub comanda Grupului Operativ Central?

Sunt intrebări la care aşteptăm răspuns de la instituţiile, care au avut răspunderi potrivit Protocolului din 1998: Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, SRI, SIE, Ministerul Justiţiei, Ministerul Economiei şi Finanţelor.


TEHNICI. Confuziile deliberate in folosirea ofiţerilor acoperiţi permit utilizarea acestora in operaţiuni de "infundare" a adversarilor politici, in care s-a specializat DNA. Am relatat tot in articolul citat cazul trio-ului Octavian Creţu-Ioan Păun-Adrian Vilău, folosit in Dosarul Zambaccian. Creţu, preşedinte la Romaqua Group, prieten al "consulului" Păun din Hong-Kong se oferă voluntar să-l scoată pe şeful lui "diplomat" din calitatea de invinuit la DNA inregistrănd o discuţie cu Adrian Năstase. SIE nu a comentat cazul deşi mass-media a afirmat că "triunghiul" avea epoleţii ascunşi in scriptele instituţiei.


IMOBILIAR. Un alt dosar DNA cu trimitere spre Octavian Creţu devine sensibil pentru SIE. Primarul din Sebeş şi 16 consilieri locali sunt obiectul cercetărilor DNA pentru vănzarea la un preţ de nimic a 24 de hectare pe care se ridică fabrica de bere a grupului Romaqua Borsec, prezidat de Octavian Creţu. O inlănţuire dubioasă intre primarul Dăncilă, un om de afaceri local poreclit "Niki Ardeal", distribuitor de ape Borsec şi beneficiarul terenului, este in atenţia procurorilor. Vom reveni, nu inainte de a sublinia incă o dată cazurile "sulfuroase" ce-şi intind miasma asupra SIE.



×
Subiecte în articol: special